Odbojka: Tijana zasijala, odbojkaši bez selektora

Godina iza nas nije donela uspehe koje smo očekivali od odbojkaša i odbojkašica, ali je bez sumnje bila nezaboravna. Viđena je rekordna poseta na nekoj odbojkaškoj utakmici, dobili smo nove svetske šampione, neke legende su se povukle, a dobile smo nove zvezde, od kojih se tek očekuje da zasijaju punim sjajem, a tu je još nekoliko utisaka iz 2014. godine…

Ivana Salapura, Miljana Rogač
Podeli

10. Svetska dominacija Amerikanki i Brazilki

Amerikanke su prvi put u istoriji osvojile titulu na Svetskom prvenstvu, a u finalnom meču savladale su Kinu sa 3:1. Američku selekciju su do istorijskog zlata u Italiji predvodile Kimberli Hil (najbolji primač SP i MVP) i Ališa Glas (najbolji tehničar).

U Gran priju, drugom najvažnijem takmičenju sezone, Brazilke su došle do desetog zlata posle maksimalnog trijumfa nad drugoplasiranim Japanom. Neuobičajeno, za najkorisiju igračicu finalnog turnira proglašena je libero reprezentacije Japana Juko Sano.

9. Juniorke u istoriji, zlato i na Balkanijadi

Godinu na izmaku obeležile su juniorke koje su bez poraza osvojile Balkansko prvenstvo, dok su krunu na uspešnu sezonu stavile osvajanjem prvog zlata u istoriji ženskih juniorskih Evropskih prevenstava . U finalnom meču u Tartuu savladale su Sloveniju posle pet odigranih setova. Sjajne partije donele su Srbiji i pojedinačne nagrade – Tijana Bošković (MVP), Bojana Milenković (najbolji primač) i Sara Lozo (najbolji server).

U izboru Olimpijskog komiteta Srbije proglašene su za najbolji mladi tim u našoj zemlji.

8. Poljaci na krovu sveta posle 40 godina

Odbojkaši Poljske postali su svetski šampioni, pošto su kao domaćini, uz fantastičnu podršku sa tribina, došli do titule koju su čekali 40 godina. Iako je malo ko očekivao da poljski odbojkaši mogu do najsjajnijeg odličja, oni su turnir završili sa samo jednim porazom (od Sjedinjenih Američkih Država), i u finalu dobili Brazil sa 3:1, drugi put na turniru. Na putu do najvišeg postolja bili su bolji i od Rusa, aktuelnih olimpijskih i evropskih prvaka, i od Brazilaca, koji su bili prvaci na prethodna tri šampionata sveta.

7. Partizanu Vizuri titula posle 46 godina

Odbojkašice Partizana Vizure osvojile su titulu šampiona Srbije posl 46 godina, pošto su u finalu savladale branioca titule Crvenu zvezdu sa 3-0 u pobedama. To je ekipi Partizan Vizure deveta titula u istoriji kluba, prva od 1968. Iako timovi Partizana i Vizure nisu nastavili saradnju, ‘Ajkulice’ u Ligi šampiona i dalje nastupaju pod istim imenom, a protiv Kana su upisale i prvi bod.

6. Dominacija ‘crveno-belih’, ponovo bez LŠ

Odbojkaši Crvene zvezde nastavili su dominaciju u domaćim takmičenjima, odbranivši trofeje u ligi, Kupu i Superkupu. Uprkos velikim uspesima na domaćoj sceni, ‘crveno-beli’ ni ove sezone, odlukom kluba, nisu dobili priliku da nastupe u Ligi šampiona. Umesto u najelitnijem evropskom takmičenju igraju u Kupu izazivača, gde su stigli do osmine finala.

5. Rekord u zemlji odbojke – 61.500 gledalaca

Srpski reprezentativci imali su čast da budu deo spektakla na otvaranju Svetskog prevenstva u Poljskoj. Utakmica u kojoj se domaća selekcija sastala sa Srbijom odigrana je na Nacionalnom stadionu u Varšavi, pred rekordnih 61.500 gledalaca. Celokupan ambijent dokazao je još jednom zašto je Poljska poznata kao “zemlja odbojke”. Ipak, istorijski meč neće ostati u najboljem sećanju našem timu, jer je Poljska bila ubedljiva sa 3:0.

4. Kovač niže uspehe i kao trener

Proslavljeni srpski odbojkaš Slobodan Boba Kovač i kao trener je nastavio sa uspesima. Kovač je sa timom Peruđe igrao finale italijanskog šampionata, zbog čega je proglašen za najboljeg trenera Serije A1. Peruđu je prepustio Grbiću, a onda debitovao kao selektor Irana i ovoj selekciji doneo prvu titulu na Azijskim igrama.

Srpski stručnjak je sa Irancima napravio pravi ‘bum’ na Svetskom prvenstvu, predvodivši ih do šestog mesta, dok su u Svetskoj ligi završili kao četvrti. Intervju sa Bobom Kovačem moći ćete da čitate na B92 u danima koji dolaze.

3. Legende u penziji, Grbić postao trener

U 2014. godini dve odbojkaške legende završile su igračke karijere – Nikola Grbić i Žiba. Grbić je osvojio titulu sa Zenitom i samo sedam dana kasnije prihvatio poziv Peruđe da zameni Slobodana Kovača na mestu prvog trenera. Dugogodišnji kapiten reprezentacije Srbije izjavio je za B92 da je to bila prilika koja se ne propušta. Nekoliko meseci kasnije sa terena se povukao i legendarni Brazilac Žiba, jedan od najtrofejnijih i najboljih igrača u istoriji odbojke.

2. Kraj jedne ere – odlazak Kolakovića

Dugogodišnji selektor A reprezentacije Igor Kolaković podneo je ostavku na tu funkciju, posle neuspeha na Svetskom prvenstvu u Poljskoj. Odbojkaši su ostali bez selektora koji je odlazak obrazložio ispadanjem u drugoj fazi, sa skorom od pet pobeda i četiri poraza, koji je Srbiji doneo tek deveto mesto. Odbojkaški savez Srbije još uvek nije saopštio ko će voditi reprezentaciju na Evropskom prvenstvu naredne godine.

1. Tijana Bošković - zvezda za budućnost

Bez sumnje, najjači utisak 2014. godine što se tiče odbojke je Tijana Bošković. 17-godišnja Tijana je zasijala u dresu Vizure, potom je sa juniorkama pokorila Balkan i Evropu, da bi usledio poziv u seniorsku reprezentaciju za Svetsko prvenstvo u Italiji, gde je pokazala sav svoj talenat. Dobila je priliku umesto Jovane Brakočević, koja je najavila moguće napuštanje reprezentacije, i pokazala da je najbolje tek pred njom. I intervju sa njom ćete moći da nađete predstojećih dana na sajtu B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.