U19 - Kako će "Orlići" do odbrane titule?

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije u subotu počinje odbranu titule šampiona Evrope, na turniru koji se igra u Mađarskoj. “Orlići“ su se prošle godine okitili zlatom u Litvaniji, pošto su u finalu pobedili Francusku rezultatom 1:0, a uz to, Aleksandar Mitrović je proglašen najboljim igračem. Izabranici selektora Veljka Paunovića će u prvom delu takmičenja igrati u grupi B, protiv selekcija Bugarske, Nemačke i Ukrajine.

Spasoje Veselinović
Podeli

U odnosu na šampionsku generaciju, koju je predvodio aktuelni vršilac dužnosti selektora seniorske reprezentacije Ljubinko Drulović, u Mađarskoj neće biti nekoliko veoma bitnih igrača, koji su “prerasli“, poput kapitena Marka Pavlovskog i tandema napadača Mitrović – Đurđević.

Ipak, tu su sada neka nova imena, ali veoma dobro poznata sportskoj javnosti, okosnicu tima čine Veljko Simić, Danilo Pantić, Andrija Živković, Luka Jović...

Grupa B

Srbiji će prvi protivnik u subotu od 17.15 biti reprezentativci Ukrajine, koji su uprkos građanskom ratu u domovini, uspeli da se kao prvoplasirani u poslednjem krugu kvalifikacija plasiraju na Euro, prvi put od 2009. kada su osvojili zlato kao domaćini.

U grupi 1 Elitne runde kvalifikacija izabranici selektora Oleksandra Petrakova nisu bili poraženi, golman Roman Plodivka nijednom nije kapitulirao, a kao jedan od najvećih uspeha u istoriji mlade reprezentacije ističe se pobeda nad Engleskom od 1:0, kojom je izborena karta za Mađarsku.

Na krilima nedavnog trijumfa svojih starijih zemljaka na Mundijalu u Brazilu, mladi Nemci na Evropsko prvenstvo stižu sa velikim ambicijama, koje su dodatno porasle velikom pobedom nad Španijom od 5:1 u poslednjoj rundi kvalifikacija.

Velike domete najavio je mladi napadač Verdera Dejvi Selke, koji je postigao pet od 17 golova tima u kompletnim kvalifikacijama, odnosno na šest utakmica, a mnogo se očekuje i od Julijana Branta, te Niklasa Štarka, koji su prošle sezone ubeležili svoje prve seniorske minute, u Bajeru, odnosno Nirnbergu.

Selekcija Bugarske je napravila najveće iznenađenje u Elitnoj rundi kvalifikacija, uspela je da iza sebe ostavi ekipe Švedske, Češke i Italije, što joj je omogućilo drugo istorijsko pojavljivanje na završnom takmičenju, posle debija 2008. godine

Kao svoj najveći adut južne komšije ističu timski duh koji je stvorio selektor Aleksandar Dimitrov, već četvrtu godinu vođa mlade reprezentacije. Ipak, veliki problem sa kojim je on suočen je izostanak Borislava Coneva, jednog od natalentovanijih fudbalera koji se i dalje oporavlja od ozbiljne povrede kolena.

Grupa A

Za razliku od U18 selekcije koja je tri puta bila šampion Evrope, Mađarska U19 reprezentacija nije stigla dalje od polufinala i to 2008. godine.

Organizovanje turnira je severnim susedima omogućilo direktno učešće, a dok su ostale reprezentacije igrale kvalifikacije Mađarska je formu gradila kroz prijateljske mečeve

Zabeležil su osam pobeda, ali protiv ozbiljnijih ekipa poput Engleske i Španije se nisu proslavili, oba meča izgubili rezultatom 4:1, što u neku ruku može da predstavlja i pravu sliku kvaliteta selekcije koju predvodi Geza Mesoli, sin nekadašnjeg proslavljenog reprezentativca Kalmana.

Austrija je imala čast da bude u kvalifikacionoj grupi sa Srbijom, izgubila je minimalnim rezultatom, ali je potom kroz drugi krug obezbedila put u Mađarsku. Bolja gol-razlika u odnosu na Rusiju bila je dovoljan razlog za plasman na Euro, a za to najveće zasluge idu Sinanu Bitićiju, mladoj nadi Mančester Sitija.

Najveće uspehe na kontinentalnim prvenstvima napravili su 2003. i 2006. godine, tada su izborena mesta u polufinalima, ali je potom usledila trogodišnja pauza, od 2010. Austrije nije bilo na Evropskim šampionatima.

Pakao za protivničke odbrane biće reprezentacija Portugala, najefikasnija ekipa kompletnih kvalifikacija sa 21 postignutim golom i šest pobeda iz šest utakmica, a da “pakleni“ atribut ne bude tu reda radi pobrinuo se napadač Porta Andre Silva, postigao je šest golova u kvalifikacijama.

Pored njega, nosilac igre je i mladi vezista Mančester Sitija Markos Lopes, a pred njima je zadatak da makar ponove rezultat iz 2003. godine, kada su stigli do finala ili bar da se plasiraju u polufinale. U prošlogodišnjem je selekcija Srbije bila bolja.

Jedini debitant na kompletnom turniru je selekcija Izraela koja je bez i jednog fudbalera van nacionalne lige uspela da se domogne Eura, zabeleživši sve tri pobede u Elitnoj rundi kvalifikacija, bez primljenog gola.

Velika količina samopouzdanja dobijena samim plasmanom na prvenstvo daje za pravo Izraelcima da se nadaju makar jednom trijumfu, a to bi, s obzirom da su percipirani apsolutni autsajderi, predstavljalo pravo, ali ne i toliko nerealno iznenađenje.

"Orlići": Ko brani titulu?

Prošlogodišnje Evropsko prvenstvo je u orbitu izbacilo Predraga Rajkovića, tada člana Jagodine koji je sjajnim odbranama skrenuo pažnju Crvene zvezde i neposredno nakon završetka turnira je stigao u Ljutice Bogdana.

Ipak, nije se naigrao prošle sezone, Boban Bajković je bio neprikosnoven na golu, ali “jedinica” sledeće ne bi trebalo da mu izmakne, bez obzira na nedavni dolazak Damira Kahrimana u “crveno-beli” tabor.

Rajkovićeva zamena je Vanja Milinković-Savić, koji je već potpisao ugovor sa Mančester Junajtedom, ali će ostati u Vojvodini, ne bi li stekao iskustvo. Ovaj golmanski dvojac predstavlja veliku budućnost srpskog fudbala, a turnir u Mađarskoj predstavljaće im odskočnu dasku za prelazak u seniorske vode.

Veliki hendikep za selektora Paunovića je odsustvo Miloša Veljkovića, kome Totenhem nije dozvolio da napusti klupske pripreme i odazove se pozivu reprezentacije.

Siguran na poziciji centralnog beka biće Srđan Babić, a na Paunoviću će biti pitanje ko će fudbaleru Vojvodine biti partner. Najbliži tome je Radovan Pankov, takođe igrač novosadskog tima, a priliku čeka i Miroslav Stevanović, za koga u Partizanu govore da je talentovaniji i od Matije Nastasića, u tom uzrastu.

Najveća snaga Paunovićevog tima leži u ofanzivnom delu, Nemanja Maksimović je od gotovo nepoznatog momka za kratko vreme stigao do kapitenske trake u nacionalnom timu, Saša Zdjelar je već nekoliko godina pod ugovorom sa Olimpijakosom, dok se Danilo Pantić i Marko Grujić smatraju pravim biserima Partizana i Crvene zvezde.

Naravno, ime Veljka Simića je najzvučnije na spisku, ali tek treba da dokaže da je švajcarski Bazel dobro procenio i odveo ga iz Crvene zvezde prošle godine. Njegovim stopama nije krenuo Luka Jović, a prvenstvo u Mađarskoj mu može predstavljati pravu pripremu za prvu seniorsku sezonu u Crvenoj zvezdi.

Slična situacija je i sa igračima poteklim sa druge strane Topčiderskog brda, Dejan Dražić nije dobio šansu u seniorskom timu Partizana, otišao je u OFK Beograd, ali će sada ponovo imati priliku da sarađuje sa Andrijom Živkovićem, koji u svojoj biografiji već ima upisane minute u A reprezentaciji Srbije.

Raspored utakmica reprezentacije Srbije
19. jul – Ukrajina – Srbija
22. jul – Nemačka – Srbija
25. jul – Srbija - Bugarska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.