Aerton Sena, moj ujak, moja inspiracija

„Ako mislite da sam ja brz, sačekajte da vidite mog sestrića Bruna“, rekao je Aerton Sena još 1993. godine, pre nego što je napustio Meklaren. Samo pola godine kasnije tragično je izgubio život na stazi „Enco i Dino Ferari“ u Imoli, tokom ’crnog vikenda’ koji je zauvek promenio Formulu 1, ali posebno živote njegovih najbližih.

Brazil
Podeli

Utisak je da upravo zbog te tragedije od Bruna nismo videli ono što je od njega ujak očekivao. Taj 1. maj 1994. godine, a potom i pogibija njegovog oca, doveli su do toga da mogućnost da vozi u bilo kojoj kategoriji auto-moto sporta bude praktično nemoguća. Međutim, pošto je delio sa ujakom tu strast prema trkanju, uspeo je da ubedi porodicu da je i njegov san Formula 1, a pre nekoliko godina ga je i ispunio.

Bruno je rođen 15. oktobra 1983. godine i sin je Senine starije sestre Vivijan. Iako je krenuo ujakovim stopama porodične tragedije prekinule su njegov put ka Formuli 1. Za samo godinu dana izgubio je i ujaka i oca, a tek mnogo godina kasnije, kada je napunio 18 godina, saopštio je porodici da želi da se vrati trkama.

U prvom trenutku nije naišao na odobravanje, ali kada je njegova majka videla da ne može da mu promeni mišljenje pozvala je Gerharda Bergera, velikog prijatelja njenog brata, i usledio je Brunov put ka Formuli 1.

Taj put nije bio lak, ali je Bruno konačno dobio priliku 2010. godine kao vozač ekipe HRT, usledio je angažman kao test vozač Lotusa, da bi na polovini sezone zamenio Nika Hajdfelda. Pre dve godine je vozio za Vilijams, najbolji rezultat mu je bilo šesto mesto u Maleziji, i to je bilo to što se tiče Formule 1. Prošle godine je postao vozač Aston Martina u Svetskom šampionatu izdržljivosti, čije boje brani i dalje i biće jedan od predvodnika legendarnog tima na „24 časa Le Mana“ u junu.

Međutim, sam Bruno nije tema ove priče, već njegov odnos sa ujakom, koji je i dalje obožavan širom celog sveta, a malo ko je imao priliku da ga upozna van staze. Bruno je još bio dete kada je legendarni trostruki svetski šampion poginuo, ali je, po sopstvenom priznanju, imao tu sreću da uživo vidi svog ujaka na delu.

Bilo je to 1993. godine na trci za Veliku nagradu Brazila. Sve je bilo novo za mene i zanimljivo, imao sam devet godina, i do tada sam vozio karting, ali se nisam takmičio. Ujak je bio moja inspiracija i bio sam srećan jer sam mogao da odem i vidim šta on radi. Žao mi je što mnogo ljudi nije bilo u mogućnosti da uživo vidi kako je vozio“, rekao je Bruno za B92.

Prema Brunovim rečima, tragedije su zbližile porodice Sena i Lali, sa očeve strane, ali to ne znači da se posledice onoga što se desilo pre 20 godina i dalje ne osećaju.

Podrška moje porodice mi znači sve na svetu. Fantastično je što sam imao njihovu podršku od početka karijere i što je moja sestra Bjanka uvek bila sa mnom. Mama se mnogo nervira tokom trka i iako je imala mnogo iskustva sa Aertonom teško joj je. Svaki put kada se na trci desi neki incident i ne vidi se vozač ona pomisli da sam to ja. Ako nisam ja onda odahne, ali ako jesam 20 puta je nervoznija od mene. Mi ne radimo zajedno samo kao porodica, već i kao veliki tim. Mi, Brazilci, se uvek držimo zajedno gde god da smo“, naglasio je Bruno.

U znak sećanja na Aertona, njegova porodica je pre nekoliko godina osnovala „Fondaciju Aerton Sena“, koja pomaže mladima u Brazilu da steknu obrazovanje. Na taj način, kako Bruno kaže, njegov ujak i dalje živi kroz tu Fondaciju, koja se zasniva na načelima kojima se vodio legendarni šampion Formule 1.

Aeron je smatrao da je privilegovana osoba i osećao je da je uspešan u životu jer je imao mogućnost da se bavi poslom kojim je želeo. Imao je sredstva za učenje, pomoću kojih se razvio kao osoba, ali i kao vozač, i Fondacija se svodi na to. Ona pruža deci i mladim ljudima priliku da pokušaju i da rade šta god žele u životu. Mi verujemo da ako neko ima obrazovanje i zdravlje može daleko da dogura u životu, a ne samo da budu žrtve jer nisu imali priliku. Do sada je Fondacija pomogla oko deset miliona dece i mladih. Meni je drago što mogu da pomognem Fondaciji tako što je promovišem u svetu i radujem se svake godine imam priliku da to radim na nekim mestoma na kojima do sada nisam bio“, istakao je 30-godišnji Brazilac.

Fondacija Aertona Sene“ je 2014. godinu odlučila da posveti proslavi života legendarnog Brazilca, pa je tako planiran niz događaja, sa akcentom na trajanje karnevala u Riju, godišnjicu pogibije i Svetsko prvenstvo u Brazilu. Takođe, posebno dešavanje planirano je na stazi „Enco i Dino Ferari“, koje će trajati od četvrtka do nedelje, a na kojem će, između ostalih, učestvovati i srpski automobilista Miloš Pavlović.

Više o 20. godišnjici smrti jednog od najboljih vozača Formule 1, a možda i najboljeg, možete da pročitate u posebnoj temi na našem sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.