Moto GP: Svi jure Markesa

Tradicionalno, Velika nagrada Katara označava početak nove sezone Moto GP šampionata, a pred početak ove jedno od pitanja koje se uporno postavlja je da li će neko uspeti da zaustavi Marka Markesa. Mladi Španac je prošle sezone postao najmlađi šampion u istoriji kraljevske klase, a iako u ovogodišnji šampionat ne ulazi 100 odsto spreman, zbog loma noge, sigurno je glavni favorit za novu titulu…

Jelena Trajković
Podeli

Markes se, bez sumnje, smatra glavnim favoritom za novu titulu, pošto je prošle godine pokazao da za njega nema prepreka, a takođe se i ničega ne plaši. Kakvu sezonu je 21-godišnji vozač Repsol Honde imao iza sebe dovoljno govori podatak da je na 18 trka ostvario šest trijumfa, još deset puta je bio na podijumu, imao je jedno odustajanje i sa jedne trke je diskvalifikovan.

Na kraju je za četiri boda pobedio Horhea Lorenca na Jamahi, a očekuje se da će se njihova borba nastaviti i tokom ove sezone. U borbu za titulu sigurno će biti uključene i njihove timske kolege Dani Pedrosa i Valentino Rosi, ali o tome ćemo malo kasnije.

Zato, krenimo redom, od onoga što se promenilo u poslednja četiri meseca, između dve sezone.

Šta se promenilo između dve sezone?

Od prelaska na motore od 1.000 kubika pre dve godine nije bilo toliko velikih promena u Moto GP šampionatu, a one se neće desiti ni ove sezone. Međutim, došlo je do određenih promena, koje mogu da se opišu kao uvođenje klasa unutar klasa. Više nema CRT timova, a svi oni timovi koji nisu fabrički ili satelitski biće u ‘open’ kategoriji.

Dok će fabrički timovi morati da koriste Manjeti Mareli hardver zajedno sa svojim softverom, u ‘open’ klasi, bez obzira čije motore timovi koriste, timovi će imati poseban hardver i softver. Upravo zbog toga došlo je do deljenja unutar kraljevske klase, pošto je Dukati, iako je fabrički tim, odlučio da pristupi ‘open’ klasi.

Pravila po tom pitanju doneta su tek dva minuta pre prvih treninga, pa je italijanski tim dobio dozvolu, uz ograničenja. Fabrički tim koji nije ostvario pobedu u normalnim uslovima, što znači da se kišne trke ne računaju, tokom prošle sezone, ili novi proizvođač, moći će koristi 12 motora po vozaču tokom sezone, bez ‘zamrzavanja’ dizajna, 24 litara goriva (fabrički timovi imaju pravo na 21 litar), kao i isti broj pneumatika kao ostali timovi u ‘open’ kategoriji. To pravilo će biti na snazi do početka sezone 2016. godine.

Međutim, takva pravila će ostati na snazi pod određenim uslovima. Ukoliko neki vozač ili dvojica timskih kolega, po suvom tokom sezone ostvari pobedu, dva druga mesta ili tri podijuma, tom timu će biti smanjeno gorivo na 22 litra. Tu nije kraj, već ukoliko taj fabrički tim dođe do tri pobede tokom ovogodišnjeg šampionata, izgubiće pravo da koristi soft pneumatike koji su na raspolaganju u ‘open’ kategoriji. Ukoliko se to desi, te restrikcije će ostati na snazi do kraja ove sezone, kao i tokom cele sledeće.

Ko su favoriti?

Markes je prošle sezone bio maestralan. Iako je malo ko očekivao da će na kraju sezone izaći kao pobednik, zahvaljujući kombinaciji sjajne vožnje i sreće u tome je i uspeo. Njegovi glavni konkurenti, Lorenco i Pedrosa, imali su probleme sa povredama, pošto su propustili po dve trke, ali se na kraju sve svelo na veliko finale u Valensiji. Najmlađem od trojice Španaca bilo je potrebno treće mesto, do kojeg je stigao i ispisao nove stranice istorije.

Markesove pripreme za novu sezonu nisu protekle baš kako je planirao, pošto je šest nedelja pre prve trke doživeo prelom noge i propustio testiranja u Maleziji i Australiji. Iako nije potpuno spreman, mladi Španac će bez sumnje dati sve od sebe u Kataru da ostvari što bolji rezultat, a potom se potruditi da se potpuno oporavi do trke u Ostinu, koja je tri nedelje kasnije. Bez sumnje, težak posao u odbrani titule ga čeka, pošto su Lorenco i Pedrosa željni osvete, dok Rosi čeka svoju šansu iz prikrajka.

Pedrosa i ‘Doktor’ su bili najbolji tokom drugih testiranja na stazi “Sepang” koja su dala malo jasniju sliku o odnosu snaga, dok je Lorenco sve propušteno u Maleziji nadoknadio u Australiji. Teško je predvideti ko će se najbolje snaći pod reflektorima na stazi “Losail” u nedelju, ali bi pobednika trke trebalo tražiti upravo u nekome od njih trojice i braniocu titule.

Ko vreba iz prikrajka?

Dukati se pred početak nove sezone našao u centru pažnje zbog odluke da se takmiči u ‘open’ kategoriji, a vrlo lako može da se ispostavi da je italijanski tim doneo pravu odluku, zbog rezultata tokom testiranja. Andrea Doviciozo ostao je u Dukatiju, a pridružio mu se Kal Kračlou, i od njih dvojice se dosta očekuje. Iako je teško sada reći da će moći da se umešaju u borbu za titulu, za italijanski tim bi bio veliki uspeh da njih dvojica dođu do podijuma, što Doviciozu i Nikiju Hejdenu prošle sezone nijednom nije pošlo za rukom.

Veće nade od vozača Dukatija polažu se u ostale vozače koji su dobili fabričke Jamahe i Honde. Među njima prednjači dvojac Jamahe Teh 3 Pol Espargaro i Bredli Smit, ali je aktuelni šampion Moto2 posle odličnih rezultata na testiranjima doživeo prelom ključne kosti i sezonu dočekuje nespreman. Uz njih tu su Štefan Bradl, koji će treću godinu zaredom braniti boje LCR Honde, a isti slučaj je i sa Alvarom Bautistom u Gresini Hondi.

Espargaro je, inače, jedan od trojice debitanata u kraljevskoj klasi, a pored njega mnogo se očekuje i od Skota Redinga, vozača Gresini Honde, kojeg je prošle godine Španac pobedio u borbi za titulu u Moto2 kategoriji. Uz njih dvojicu su i Australijanc Brok Parks, koji će voziti za Pol Brd Motorsport, i vozač Avintije Majk di Meljo.

Od svih vozača u ‘open’ kategoriji, najveće nade su polažu u starijeg od braće Espargaro – Aleša, koji će voziti za Forvard, uz iskusnog Kolina Edvardsa. Španac je u potpunosti iskoristio prednosti svoje Jamahe, a mnogi veruju da bi mogao da bude jedno od najvećih iznenađenja ove sezone. Tu se misli na rezultate bolje od prošlogodišnjih, kada mu je najbolji plasman bilo osmo mesto, pošto je već sve navikao da bude najbolji među privatnim timovima.

Takođe, Aleš i Pol će pokušati da postanu prva braća koja su osvojila bodove na nekoj trci kraljevske klase od Velike nagrade SAD na “Laguna Seki” 2010. godine. Tada je Niki Hejden bio peti na Dukatiju, dok je njegov brat Rodžer Li menjao povređenog Randija de Punijea i bio šest pozicija iza. Pored toga, braća Espargaro imaju izglednu šansu da se nađu na podijumu na istoj trci, a to je poslednji put pošlo za rukom Nobuacuu i Takumi Aokiju u Imoli 1997. godine.

Pored Kračlouovog prelaska iz Jamahe Teh 3 u Dukati, najveću pažnju privukao je Hejdenov transfer iz italijanskog tima u Aspar, čije boje će braniti i Hiroši Aojama. Pored njih dvojice i Redinga, i Karel Abraham, koji vozi za Kardion AB rejsing, naći će se na Hondinom serijskom modelu RCV1000R. Andrea Janone je dobio priliku da još jednu sezonu ostane u Pramak Dukatiju, uz Jonija Ernandesa, dok će Danilo Petruči biti jedini vozač Ajode.

Moto2: Ko će naslediti Espargara?

U odsustvu branioca titule Pola Espargara, kao i vicešampiona Skota Redinga, teško je bilo šta predvideti u Moto2 kategoriji, ne samo po pitanju ko će biti šampion na kraju, već i ko su najveći favoriti za pobede. Od svih vozača koji su se prošle godine borili za titulu u srednjoj klasi ostao je samo Tito Rabat, koji će voziti za Mark VDS rejsing. Rabat iza sebe ima odlična predsezonska testiranja, kao i njegov timski kolega Mika Kalio, pa je pitanje da li će to sada preneti i na trke.

Od iskusnijih vozača, uz Kalija, izdvaja se Tom Luti, vozač Intervetena, koji bi konačno mogao da dobije priliku da se bori za titulu. Tu je i dvojac Aspara, Nikolas Terol i Đordi Tores, koji su prošle sezone imali odlične trke, pa bi u istom ritmu mogli da nastave i ove sezone. Šampionska ekipa Pons potpuno je promenila postavu i dovela je prošlogodišnjeg šampiona i trećeplasiranog iz Moto3 kategorije Maverika Vinjalesa i Luisa Saloma, koji bi takođe mogli da začine borbu za pobede. Isto važi i za bivšeg vozača Ponsa Takakija Nakagamija, koji je prešao u Idemitsu Honda Azija tim, kao i šampiona Moto3 klase iz 2012. godine Sandra Kortezea.

Jedan od najzanimljivijih transfera između sezona sigurno je prelazak Britanca Sema Lousa u Moto2 kategoriju iz Svetskog supersport šampionata u kojem je prošle sezone osvojio titulu. Od njega se očekuje mnogo, isto kao i od Johana Zarka, koji iza sebe ima ne tako dobru sezonu, kao i jedinog Amerikanca u klasi Džoša Herina, za kojeg je Kolin Edvards u intervjuu za B92 rekao da bi mogao da bude sledeća velika zvezda iz njegove domovine u Moto GP šampionatu.

Moto3: Ko će naslediti Maverika Vinjalesa?

Isto kao i u Moto2 kategoriji, i u Moto3 je posle odlaska šampiona Maverika Vinjalesa i Lusa Saloma velika nepoznanica je ko bi mogao da se bori za titulu. Međutim, kandidata za podijum ima na pretek i očekuje se dosta uzbuđenja do kraja sezone, kao što je slučaj bio i prethodne. Prošle sezone Aleks Rins je bez titule ostao u poslednjoj krivini poslednje trke, pa je ostao u Moto3 kategoriji da bi nadoknadio propušteni.

Zbog prošle sezone Rins bi mogao da bude proglašen za favorita za titulu, isto kao i mlađi brat Marka Markesa Aleks, ali će konkurencija biti žestoka. Od ove sezone Valentino Rosi će imati svoj tim u najslabijoj klasi, pošto je udražio snage sa italijanskim televizijskim kanalom Skaj. Boje tog tima braniće Romano Fenati i Frančesko Banjaja i oni bi mogli mnogima da pomrse računa.

Mnoge raduje dolazak pobednika Red Bul kupa novajlija Karela Hanike u Moto GP šampionat, a on će ove sezone voziti za Ajo KTM tim, uz Denija Kenta i Džeka Milera. Pored njih, nade se polažu i u Isaka Vinjalesa, Niklasa Aja i Nikola Antonelija. Migela Oliveiru i Artura Sisisa, što nam garantuje dosta uzbuđenja do poslednje trke sezone, Velike nagrade Valensije.

18 trka – Od Katara do Valensije

Nova sezona Moto GP šampionata brojaće 18 trka, a prvi put od 2005. godine sve klase će voziti toliko. Od 2005. godine pa sve do prošle sezone samo kraljevska klasa je vozila na “Laguna Seki”, ali pošto je Velika nagrada Sjedinjenih Država na toj stazi ispala iz kalendara broj trka po klasama je izjednačen.

Umesto te trke u kalendar je ‘uskočila’ argentinska runda, koja će biti treća po redu, dok je povratak Brazila odložen za godinu dana. Većih promena u terminima trka u odnosu na prošlu sezonu nije bilo, a sigurno je da bi borbe za titulu mogle da budu odlučene u tri nedelje u oktobru, kada se jedne za drugom ređaju runde u Japanu, Australiji i Maleziji.

Kalendar
23. mart Velika nagrada Katara (Losail)
13. april Velika nagrada Amerika (Ostin)
27. april Velika nagrada Argentine (Autodromo Termas de Rio Ondo)
4. maj Velika nagrada Španije (Heres)
18. maj Velika nagrada Francuske (Le Man)
1. jun Velika nagrada Italije (Muđelo)
15. jun Velika nagrada Katalonije (Katalunja)
28. jun Velika nagrada Holandije (Asen)
13. jul Velika nagrada Nemačke (Zahsenring)
10. avgust Velika nagrada Indijanapolisa (Indijanapolis)
17. avgust Velika nagrada Češke (Brno)
31. avgust Velika nagrada Britanije (Silverston)
14. septembar Velika nagrada San Marina (Mizano)
28. septembar Velika nagrada Aragona (Aragon)
12. oktobar Velika nagrada Japana (Motegi)
19. oktobar Velika nagrada Australije (Filip Ajland)
26. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
9. novembar Velika nagrada Valensije (Rikardo Tormo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.