„Stara dama“ puni 100 godina!

Ovih dana u Novom Sadu ima razloga za slavlje. Fudbalski klub Vojvodina proslavlja stoti rođendan.

Jovica Vučković
Podeli

Priča ovog kluba započinje 1914. godine, kada je grupa učenika Srpske pravoslavne gimnazije odlučila da osnuje fudbalsko društvo po ugledu na evropske klubove. Veliki rat je učinio svoje, tako da je priča nastavljena posle njegovog završetka i Vojvodinaši su ponovo počeli da se okupljaju.

Većina prvotimaca tadašnjeg kluba je studirala u Pragu, iz kojeg je doneta prva garnitura crveno-belih dresova češkog prvoligaša Slavije.

Zeleci da ojača Vojvodina se spojila sa FK Omladinac,pa je novi klub dobio ime Omladinski sport klub Vojvodina. Iz tog perioda ostale su uspomene, požutele fotografije i generacije koje su nastavile da prenose slavu srpskog fudbala i upisuju svoje ime u istoriju ovdašnjeg i evropskog fudbala.

Noviju istoriju piše „zlatna generacija“ predvođena Vujadinom Boškovim i Zdravkom Rajkovim, koja je odličnim igrama razbila mit o velikoj četvorki jugoslovenskog fudbala. U proleće 1965. „crveno-beli“ sezonu završavaju proslavljajući opstanak u prvoj ligi, ali se sve promenilo za samo 12 meseci.

Na klupi sedi Branko Stanković, a pomaže mu tehnički sekretar Boškov. Osnovu tima su činili Ivica Brzić, Silvester Takač , Stevan Sekereš, Ilija Pantelić, Vasa Pušibrk, Vladimir Savić, Žarko Nikolić i Stevan Nešticki.

Te godine redom su padali velikani jugoslovenskog fudbala. Odlučujuća utakmica odigrana je protiv beogradskog Partizana, koji je te godine igrao u finalu Kupa šampiona. U Novom Sadu semafor je pokazao 1:0 i slavlje je moglo da počne. Titula je stigla u Novi Sad.

Sedamdesetih godina Vojvodina je bila nadomak titule, predvođena sa klupe legendarnim golgeterom Todorom Veselinovićem. Međutim, “čudan“ rezultat utakmice poslednjeg kola između Crvene zvezde i Hajduka odneo je pehar u Split.

Vojvodina je 1986. igrala u drugoj ligi, ali je u naredne dve godine napravila sjajan posao sa transferima. Do tada sve su to bili nepoznati igraci, Siniša Mihajlović je stigao iz Borova (treća liga), a Slaviša Jokanović iz RFK Novi Sad. U tim su još stigli Maras, Tanjga, Vorkapić, Punišić i veteran Miloš Šestić.

Na klupi je bio Ljupko Petrović. Sezona za pamćenje, ekipa je iznenadila sve protivnike koji su imali, bar na papiru, mnogo jači i skuplji sastav.

Odlučujuša utakmica protiv Crvene zvezde u Novom Sadu, koju su tada predvodili Šekularac na klupi i Dragan Stojković na terenu. 3:1! Titula je ponovo u Novom Sadu.

Na evropskoj sceni ostali su zabeleženi mečevi protiv madridskog Atletika, Vojvodina je pobedila kod kuće 3:1, izgubila u Madridu 2:0, po tadašnjim pravilima igrala se treća utakmica i posle produžetaka Novosađani su slavili i ostali da zimuju na evropskoj sceni.

Usledio je dvomeč sa Seltikom. Pobeda na domaćem terenu od 1:0 nije bila dovoljna za prolaz dalje. Te godine je Seltik osvojio Kup šampiona, a jedini poraz je doživeo od Vojvodine. Dve godine kasnije, predvođena Svilarom, Jurčićem, Novoselcem, Vujkovim, Ivezićem i Pavkovićem, Vojvodina je osvojila Srednjoevropski kup.

U turbulentnim devedesetim godinama prošlog veka ostaće zabeleženo da je Vojvodina igrala finale Intertoto kupa protiv Verdera iz Bremena. Nemci su dobili prvu utakmicu kod kuće sa 1:0, u revanšu je bilo 1:1.

U ranim dvehiljaditim, burnim godinama promena, Vojvodina je tavorila na sredini tabele. Nezadovoljstvo simpatizera i navijača je kulminiralo 2003. kada je na Saboru izabrana nova skupština, čiju su većinu činili navijaci. Klub je izbegao gašenje i polako počeo da se konsoliduje. Sada ima najmoderniji trenažni centar „Vujadin Boškov“.

Kako vreme odmiče rezultati su sve upečatljiviji. Postavljeni su evropski standardi u radu sa mlađim selekcijama, što se veoma brzo isplatilo, omladinci Vojvodine su prvaci države u sezoni 2012/13.

U sklopu proslave stogodišnjice kluba u planu je organizovanje niza događaja u toku cele godine u vidu koncerata, izložbi, prijateljskih utakmica. Pre izvesnog vremena otkriven je spomenik Dr. Kosti Hadžiju jednom od osnivača kluba. Kalendar događaja možete pogledati na zvaničnom sajtu kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.