WRC: Opet Sebastijan ili neko drugi?

Relijem Monte Karlo, na kojem se u četvrtak voze prvi specijalni ispiti, startuje ovogodišnji Svetski reli šampionat, koji bi mogao da pruži dosta uzbuđenja svim ljubiteljima automobilizma. Titulu brani vozač Folksvagena Sebastijan Ožije, koji je prošle godine na tronu nasledio svog sunarodnika Sebastijana Leba i to posle potpune dominacije. Ožijea s pravom svim smatraju glavnim favoritom za novu titulu, ali je sigurno da će se ove godine dosta pomučiti ako želi ponovo da izađe kao šampion.

Monako
Podeli

30-godišnji Francuz je prošle sezone imao devet pobeda na 13 relija i samo jednu pravu vozačku grešku. Njegova dominacija je došla kao veliko iznenađenje, pošto je Folksvagen tek prošle sezone ušao u šampionat, ali je upravo zbog toga Polo pretrpeo određene promene upravo da bi se osigurao nastavak sjajnih rezultata.

Ožijeov glavni konkurent mogao bi da bude njegov timski kolega Jari-Mati Latvala, koji se prošle sezone nije pokazao u pravom svetlu. Latvali je dosta vremena bilo potrebno da se navikne na Polo, posebno zato što ga za razliku od Ožijea nije testirao, a to se i videlo tokom sezone. Ova sezona mogla bi da odlučujuća za Finca, zato što bi trebalo da bude jasno da li može da ispuni svoj potencijal ili ne.

Ove godine se mnogo očekuje i od Mika Hirvonena, koji se vratio u Ford posle dve godine u Sitroenu. Hirvonen je prve sezone u francuskoj ekipi bio u potpunoj Lebovoj senci, a prošle godine nije uspeo ni ozbiljno da se umeša u borbu za titulu. Kombinacija sa Fordom bila je ranije odlična za Hirvonena, a posle testiranja nove Fijeste očekuje se da će u ovogodišnjem šampionatu biti mnogo bolji.

Iznenađujuće, prošle sezone vicešampionska titula otišla je u ruke Tjerija Nojvila, koji će od ove godine braniti boje Hjundaija, koji je ušao u šampionat sa svojom fabričkom ekipom. Belgijanac je tako napravio jedan korak unazad u odnosu na prethodnu sezonu, ali upravo u cilju da bi napredovao. Hjundai je dosta uložio u novi program posle fijaska od pre desetak godina, pa bi Nojvil mogao ponovo da iznenadi.

Veliko iznenađenje očekuje se od Roberta Kubice, bivšeg vozača Formule 1 koji je dobio priliku u M-Sport Fordu, a za njegove usluge bio je zainteresovan i fabrički tim Sitroena. Poljak je prošle godine sa Sitroenom osvojio titulu u WRC2 kategoriji, bio je impresivan na gotovo svim relijima na kojima je učestvovao i zbog toga bi i iskusniji vozači trebalo da se pričuvaju njega.

Sitroen se posle najlošije sezone u poslednjih deset godina odlučio da potpuno promeni vozačku postavu, a priliku je dobio iskusni Kris Mik.Vozač iz Severne Irske je pre dve godine vozio za Mini, ali samo na šest relija i sada je konačno dobio mesto u fabričkom timu i mogao bi konačno da zasija. Iako se od ove sezone Sitroen koncentrisao na Svetski šampionat turing automobila, u pitanju je fabrički tim, koji vrlo dobro zna kako se pobeđuje u reliju.

Pored svih već pomenutih vozača od ostalih se izdvajaju još dvojica, Andreas Mikelsen, koji će voziti za Folksvagen, i Mads Ostberg, koji je dobio priliku u Sitroenu. Tu su i vozači koji će učestvovati na samo nekoliko relija, posebno zanimljiv je Sebastijan Šardone, koji ima podršku Danijela Elene, bivšeg Lebovog suvozača. Kris Atkinson se vraća kao vozač Hjundaija, za koji će voziti i Dani Sordo, i biće zanimljivo videti kako će se snaći.

Ovogodišnji šampionat brojaće 13 relija, kao što tradicionalno počinje u Monte Karlu, isto tako će biti završen u Velsu. Posebno zanimljivo je što se Reli Poljske našao u kalendaru, na oduševljenje svih navijača Roberta Kubice.

Svetski reli šampionat, kalendar
16-19. januar Reli Monte Karlo
5-8. februar Reli Švedske
6-9. mart Reli Meksika
3-6. april Reli Portugala
8-11. maj Reli Argentine
6-8. jun Reli Sardinije
27-29. jun Reli Poljske
1-3. avgust Reli Finske
22-24. avgust Reli Nemačke
12-14. septembar Reli Australije
3-10. oktobar Reli Francuske
24-26. oktobar Reli Španije
14-16. novembar Reli Velsa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu