EP 2014: Može li neko da ugrozi Dansku i Španiju?

Da li ćemo ponovo gledati finale Danska - Španija? Da li legendarna generacija Francuske može do još jedne krune? Da li će Hrvati konačno napraviti poslednji korak i uzeti konačno nešto više od bronze? Može li Srbija da ponovi uspeh sa svog parketa? Vraća li se Švedska u borbu za medalje?

Mnogo je pitanja pred predstojeće Evropsko prvenstvo u rukometu koje će se od 12. do 26. januara održati u Danskoj. Prave odgovore dobićemo tek po okončanju takmičenja, ali vam sportska redakcija B92 donosi blagi uvid u ono što vas očekuje.

Predstavljamo vam 15 reprezentacija koje će se boriti uz Srbiju, uz stručne analize trenera RK Partizan Aleksandra Brkovića i glavnog urednika specijalizovanog rukometnog portala Balkan-handball.com Žike Bogdanovića.

Aleksandar Kovačević Evropa
Podeli

Zajednički stav oba naša sagovornika bio je da su domaćini i aktuelni šampioni Danci, te trenutni prvaci sveta Španci, apsolutni favoriti na pariru. Brković i Bogdanović se slažu da su im glavni konkurenti Francuska i Hrvatska, a da će iz drugog plana pokušati da iznenade Švedska i nadamo se Srbija.

Među 16 najboljih timova nema pravih autsajdera, iako su Rusija, Belorusija i Austrija možda po kvalitetu ispod ostalih, svaka selekcija ima šansu da se plasira u drugi krug.

Timovi su podeljeni u četiri grupe, a po tri najbolja će proći dalje, gde će sa sobom nositi bodove osvojene u direktnim duelima sa rivalima koji su se takođe plasirali.

Domaćin Danska će igrati pred 14.000 navijača u Herningu protiv Češke, Makedonije i Austrije, selekcija Srbije će u Orhusu igrati sa Francuskom, Poljskom i Rusijom, možda i najjača grupa će se takmičiti u Olborgu gde su smešteni Španija, Island, Mađarska i Norveška, dok će u prestonici Kopenhagenu igrati Hrvatska, Švedska, Crna Gora i Belorusija.

Petog januara mogli da se upoznate sa istorijom Evropskih prvenstava u rukometu, osmog ste se čitali analizu reprezentacije Srbije, a sada je ispred vas preostalih 15 selekcija učesnika.

Grupa A (Herning): Danska, Češka, Makedonija, Austrija

Danska je bez konkurencije u ovoj grupi. Sa 14.000 navijača na svakom meču teško da im Makedonci, Česi i Austrijanci mogu parirati. Verovatno će ovu za njih ralativno laku grupu iskoristiti da se maksimalno spreme za završnicu. S druge strane, biće žestoka borba za preostala dva mesta koja vode u narednu rundu. Česi i Makedonci su favoriti, ali ni Austrija nije bez šanse.

Žika Bogdanović: "Danci neće imati problema, tu im ni jedna reprezentacija nije ni blizu. Biće zanimljivije ko će ispasti posle prve faze. Makedonci su dužnici Česima, jer su ih izbacili na EP kod nas. Austrijanci su pokazali napredak, imaju selektora Islanđanina. Nama su pravili probleme u kvalifikacijama. Nijedna od ove tri selekcije nema neki poseban kvalitet. Makedonija ima Lazarova, Česi Jihu, Austrijanci su bez igrača takvog kalibra. Sve je otvoreno, svako svakog može da pobedi, ali Dansku niko. Makedonci imaju mnogo problema sa povredama. Nije idealna situacija. Pitanje je koliko će moći u takvim okolnostima. Česi i Makedonci su ispred Austrije, ali Austrija je pokazala da igra fenomenalan rukomet. Treneri sa Islanda gde god su naprave sjajan tim".

Danska: Domaćin šampionata i verovatno glavni favorit za zlato. Danci su aktuelni šampioni Evrope i dvostruki uzastopni vicešampioni sveta. Sa 14.000 navijača iza sebe ne bi trebalo da imaju problema u Herningu, ali ni u nastavku takmičenja. Sa sjajnim golmanom Niklasom Landinom, krilima Svenom Hansenom i Hansom Lindbergom, najboljim strelcem LŠ prošle sezone, imaju verovatno najbolji tim na svetu. Motiv više je oproštajni turnir selektora Ulrika Vilbeka.

Aleksandar Brković: "Oni su reprezentacija sa najvećom reputacijom i najvećom šansom da osvoje titulu. Igraju kod kuće, nisu podložni takvom pritisku. Igraće u svom uobičajenom ritmu, kod njih nema mnogo improvizacije. Sigurno čekaju Španiju za revanš zbog poraza u finalu Svetskog prvenstva. Na dosta prvenstava unazad domaćini daleko doguraju. Danci su, što bi se reklo, 99,9% sigurni za polufinale. Posle je sve moguće, ali su po meni najveći kandidati za zlato. Ne treba izdvajati nikoga, kod njih krila mogu sama svakog da pobede i daju 15 golova po utakmici. Znamo kakav je Hansen, Jakobsen je fenomenalan na golu, čvrsta odbrana".

Žika Bogdanović: "Danci su prvi favoriti za zlato. U rukometu domaći teren nosi težinu, a oni su rasprodali halu od 14.000 mesta šest meseci unapred. Imaju problema sa povredama, neće igrati levi bek Nikolaj Markusen, najviši igrač u Evropi sa preko 210 centimetara. To može biti peh, ali nadoknadiće to lako na domaćem terenu. Na SP se raspali u finalu protiv Španije, niko ne zna šta im se desilo. Ali to je sistem, oni su svetska rukometna sila. Neće propustiti šansu da isprate legendarnog trenera na legendaran način".

Češka: Iako ističu da nisu tim koji zavisi od jednog igrača, Česi sa i bez Filipa Jihe nisu ista selekcija. Uz njega glavni oslonci su 37-godišnji golman Petr Stoh i sanžni bek Pavel Horak. Ekipa je imala mnogo uspona i padova tokom kvalifikacija, a propustili su poslednja dva Svetska prvenstva. Do Danske, svog četvrtog EP u nizu, stigli su zahvaljujući porazima Nemačke od Crne Gore. Na prethodnom u Srbiji bili su tek 14.

Aleksandar Brković: "Ekipa bez Jihe je solidna, ali ne može do ozbiljnog rezultata. Ali sa Jihom koji može da postigne 10+ golova po utakmici su veoma nezgodni. Oni su sa Jihom jedan, bez njega drugi tim. Vrlo je važno koliko on može da se neutrališe. Nisu selekcija koja može do polufinala. Prolaze verovatno u drugi krug, i to je za njih realan rezultat".

Makedonija: Naši južni susedi su se jedva plasirali na kontinentalni šampionat, pobedom nad Portugalom u poslednjem kolu kvalifikacija. I oni su tim koji dosta zavisi od jednog igrača, Kirila Lazarova, jednog od najboljih strelaca EP i SP. Međutim, zbog nekoliko povreda ne očekuje se da mogu ponoviti peto mesto iz Srbije.

Aleksandar Brković: "Bili u nezgodnoj grupi u kvalifikacijama, plasirali su se možda jedva, ali ipak očekivano. Mnogo će im faliti Naumče Mojsovski koji je bio jedna od udarnih igala u napadu. Dosta su zavisili od njega, skidao je teret sa Krila Lazarova. Ako se obistini ono što žele, biće pojačani sa Tribakom koji je naš bivši reprezentativa, i bivšim reprezentativcem Slovenije Vugrinecom. To će im svakako doneti kvalitet više u rotaciji bekova. Nezgodni su, kompaktni, imaju vrhunskog trenera, mogu da budu veoma nezgodni, ali mislim da je i njima drugi krug dobar rezultat".

Austrija: Od domaćinstva EP 2010. Austrija znatno napreduje na rukomentnoj mapi sveta. Kičmu tima čine igrači koji iskustvo stiču u nemačkoj Bundesligi. Sa selektorom Islanđaninom na klupi predstavljaju potencijalnu 'nagaznu minu'.

Aleksandar Brković: "Mnogo su napredovali poslednjih godina. Dobili su nas u kvalifikacijama. Veoma su kompaktna reprezentacija koja je tek pred kraj kvalifikacija pala, više zbog opuštenosti. Nisu bili prvi u grupi ali su se prilično sigurno plasirali an EP. Čak sigurnije nego mi, iako smo bili prvi. Nisu totalni autsajderi u ovom momentu".

Raspored:
Češka – Austrija (12. januar u 18.00)
Danska – Makedonija (12. januar u 20.30)

Makedonija – Češka (14. januar u 18.15)
Austrija – Danska (14. januar u 20.30)

Makedonija – Austrija (16. januar u 18.15)
Danska – Češka (16. januar u 20.30)

Grupa B (Olborg): Španija, Island, Mađarska, Norveška

Kao i u grupi A, jedan neprikosnoveni favorit i tri izjednačena tima koja će u međusubnim duelima tražiti put u drugu fazu. Španci su već godinama dominantna sila u rukometu, a to su potvrdili na poslednjem SP u njihovoj zemlji gde su deklasirali i Dansku u finalu. Mađarska je možda za nijansu ispred Islanda i Norveške, ali Skandinavno, posebno Norvežani, igraju praktično na domaćem terenu što će biti velika prednost za njih. Duel skandinavske braće verovatno će biti ključan u borbi za drugu fazu.

Španija: Sa novi selektorom Španci žele da nastave dominaciju koju su uspostavili na SP kod kuće. Odlazak Valare Rivere ne bi trebalo značajno da utiče na promenu sistema koji se godinama bazira na igračima iz Barselone. Ekspresno su se plasirali na EP, a udarne snage su efikasna krila Tomas, Rokas i Garsija, te specijalisti za odbranu Makeda i Varos. Problem će biti odsustvo sjajnog golmana Arpada Šterbika.

Aleksandar Brković: "Na poslednjih nekoliko takmičenja, osim na OI u Londonu, nisu propustili finale. Ovo je četvrto takmičenje u nizu na kojem ciljaju najviši plasman. Apsolutno imaju pravo na to prethodnim rezultatima. Ono što je bitno kod njih je da su promenili selektora. Kadenas je vrhunski trener, ali sa Riverom je to bila jedna priča, malo više katalonska. Više se oslanjao na taj sistem. Ali Kadenas je uspešno nastavio taj niz. Treba ih očekivati u borbi za medalje. Oni su čvrsta reprezentacija sa mnogo rešenja i u napadu i u odbrani. Sa Obradosom na golu koji je poput Šterbika mečviner, koji može da podigne ekipu kada joj ne ide. Nije neočekivano da Španija i Danska opet budu u finalu, ako se ne sretnu pre".

Norveška: Godinama unazad Norvežani su u senci ženske selekcije, pa smatraju da je vreme da se to konačno promeni. Sa selektorom iz Švedske pokušavaju da primene uspešan sistem koji je komšije godinama držao u vrhu evropskog rukometa. Hedin je uspeo da podmladi sastav i istovremeno održi nivo kvaliteta sa Tvetenom, Mirholom i Mamelundom. Kao i svi Skandivanci oslanjaju se na snažnu odbranu, presečene lopte i brze kontre. Pokušaće da iskoriste i uslovno rečeno "domaći" teren.

Aleksandar Brković: "Oni nekome mogu da pomrse račune. Trudese da gaje švedsko-danski stil igre. Šveđanin je selektor i oni pokušavaju da, ne da kopiraju, ali da primene ono što koriste i Šveđani. Nekad je to uspešno, nekad nije. Nisu kandidati za završnicu".

Žika Bogdanović: "Norvežani imaju neki kvalitet, igraju praktično na domaćem terenu. Skandinavci su poznati po tome da gde god se igra u njihovom okruženju oni igraju dobro. Kao kod nas Balkanaca, na Ep u Srbiji mi i Hrvati smo osvojili medalje, Slovenija bila peta, a Makedonija šesta. Očekuje se pomak Norvežana, ali više od druge faze teško".

Island: Otišao je Olafur Stefanson, šta dalje? Najveći problem za Islanđane je svakako da nađu adekvatno zamenu svojoj legendi. Aron Palmarson se nameće kao potencijalni naslednik, briljirao je protekle godine, pa ostrvljani očekuju da i dalje budu konkurentni. Sa Valurom Sigurdsonom, Aleksandrom Petersonom i konačno jednim sjajnim golmanom Gostafsonom, selekcija iz zemlje leda i vatre može da bude potencijalno iznenađenje.

Aleksandar Brković: "Slična situacija kao sa Norvežanima. Ostvarivali su vrhunske rezultate na čeli sa Stefansonom. Sada se to menja, približniji su srednjem nivou selekcija nego vrhu. Ali veoma su nezgodni. Brzo trče kontranapad. Pronašli su sjajnog golmana Gustafsona koji im je godinama nedostajao za veći rezultat. Palmerson vuče iako je dosta mlad. Peterson igra dobro u Nemačkoj. Dobra selekcija, bliža petom nego prvom mesto, ali ako uđu u sistem, istrče nekoliko kontranapada što rade fenomenalno, mogu da pobede skoro pa svakog".

Žika Bogdanović: "Ne blistaju u poslednje vreme, otkako je Olafur Stefanson sišao sa scene. On im je bio vođa. Neće biti ni Aleksandra Petersona, za mene najjačeg igrača u bekovskoj postavi Islanda. Biće značajno oslabljeni. Ne vidim ih u ozbiljnijoj borbi za polufinale, jer se grupa ukršta sa Danskom".

Mađarska: Povratkom Lasla Nađa u tim Mađarska je postala konkurentna na velikim takmičenjima. Uz sve to pojačan je i klupski rukomet, pre svega zahvaljujući Vespremu. Stručnjaci očekuju da muška selekcija bar ponovo uspeh devojaka, koje su na EP u našoj zemlji bile treće. Nakon nesrećnog finiša Olimpijskih igara gde im je za malo izmakla medalja, porazima u ključnim mečevima od Švedske i Hrvatske, Mađari žele korak više na EP. Pobeda nad Hrvatima u kvalifikacijama govori u prilog tome.

Aleksandar Brković: "Dobra priča u klupskom rukometu, reprezentacija uvek blizu fenomenalnog rezultata, ali nikako da ga ostvari. Od fenomenalnog rezultata i sjajne pobede nad Francuzima u Srbiji na EP, pa potom loš rezultat protiv Rusa. Bili su četvrti na OI, pa stali u četvrtfinalu na SP. Uvek stanu na korak od sjajnog rezultata. Imaju Lasla Nađa koji je jedan od najboljih igrača na svetu, ali ako njega ne bude biće problema. Tu je i odličan iskusan trener Lajoš Mošao. Zavisi ko je koliko potrošen, ali i oni su opet bliži sredini nego borbi za zlato".

Raspored:
Island – Norveška (12. januar u 16.00)
Španija – Mađarska (12. januar u 18.15)

Mađarska – Island (14. januar u 18.00)
Norveška – Španija (14. januar u 20.15)

Španija – Island (16. januar u 18.00)
Mađarska – Norveška (16. januar u 20.15)

Grupa C (Orhus): Srbija, Francuska, Poljska, Rusija

Jedna od izjednačenijih grupa, Francuzi su favoriti, trenutna generacija koja je na zalasku karijere ima verovatno poslednju šansu da napravi još jedan veliki rezultat. Zbog toga će ključni meč grupe biti duel Srbije i Poljske jer ko iz ovog duela prenese bodove u narednu fazu imaće realne šanse da se bori za medalju. Rusi su igrali četvrtfinale poslednjeg Svetskog prvenstva, ali na to svi gledaju kao na statističku grešku, pa se ne očekuje da budu konkurentni u borbi za drugu fazu. Grupa nam ne da prostora da budemo opušteni.

Francuska: Verovatno poslednja šansa za Karabatića, Omejera i Narsica da ponovo dosegnu krov Evrope. Pomenuta "zlatna" generacija je pred prenzijom, novih nada nema na vidiku, pa bi se EP u Danskoj moglo nazvati kao oproštajno za tim koji je dominirao svetskim rukometom prethodnih godina (Evropski, svetski i olimpijski šampioni). Pre dve godine u Srbiji su bili tek 11, nema sumnje da će sada dati sve od sebe da osvoje medalju.

Aleksandar Brković: "Francuzi su u bliskoj prošlosti osvojili sve što se može osvojiti. Aktuelni su olimpijski šampioni. Sve zavisi od pojedinaca. Jedan dobar dana Omejea i takozvano 'spuštanje roletne' svaku reprezentaciju može da izbaci iz ritma. Dosta zavisi i od momenata koje može da donese Karabatić. Tu su neki igrači najavili i odlazak u penziju, ali su ozbiljan konkurent sa kojim ipak može da se igra. Optimista sam, ako nas zdravlje posluži sigurno možemo u drugi krug, da prenesemo što više bodova pa onda meč po meč".

Žika Bogdanović: "Videlo se već na Svetskom prvenstvu u Španiji da polako padaju, kada su ispali u četvrtfinalu. Ali opet, selektor Klod Onesta može da računa na svoje najbolje igrače. Nije došlo do smene generacija posle zlata u Londonu. Imaju problema sa povredama. Oni su jaki, ali imaju problema sa smenom generacija, zato ova i traje ovoliko dugo jer nemaju dotok mladih igrča. Daleko od toga da bilo ko može da ih potceni u borbi za najviši plasman. Najjače odužje je odbrana. To je fizički najdominantniji tim na svetu. Sad će imati problem jer neće imati Dinara koji je najbolji defanzivac na svetu i koji je uterivao starh u kosti svima, ali se oprostio od rukometa. Važan je i individualni kvalitet u poslednjim minutima kada Karabatić uzme loptu, postigne tri gola i reši utakmicu. Francuzi nikad nisu bili ekipa koja će da te ponizi sa 20 golova razlike, uvek igraju koliko im treba i na individualni kvalitet Karabatića, Narsisa ili Omejera reše meč u poslednjih pet minuta. Mislim da je protiv njih najveća opasnost poslednjih pet minuta, tako su često pobeđivali kada su mnogi mislili da im je kraj. Može se igrati u egalu, ali izadržati poslednjih pet minuta to je umetnost. Njuhove slabosti mogu biti zasićenost ali i starost ključnih igrača. Ključan je i Omejer. posebno u prelomnim momentima kada se više igra glavom nego telom. Kada neko zna da mu je Omejer na golu, on se neće usuditi da šute, a kada nije, neće imati taj respekt. Postoje utakmice kada Omejer ima pet obrana, ali je protivnički bek 20 puta skočio i samo pustio loptu dalje jer ima u glavi da je on na golu. Ako ne bude Omejera mnogo će lakše da se priđe utakmici, u psihološkom smislu, sa manje respekta, a to je uvek dobro protiv najboljih ekipa na svetu".

Poljska: Poljaci mnogo ulažu u svoj rukomet poslednjih godina. Kielce je bio čak učesnik Fajnal-fora Lige šampiona. Gro reprezentacije igra upravo u tom timu i to je najveća snaga ove selekcije. Ovaj šampionat je veoma važan za njih jer su domaćini na sledećem, gde će sigurno želeti da osvoje medalju. Uz iskusne braću Lijevski, plejmejkera Kačika i braću Jurecki, uplivava nekoliko mlađih igrača koji će uskoro biti nosioci igre.

Aleksandar Brković: "Poljaci će biti malo mlađi nego na prethodnom prvenstvu. Treba videti ko će od nosilaca igre biti u timu. Imaju dobra krila koja odlično trče, imaju i golmana koji je u jednom trenutku bio najbolji rukometaš sveta, Slavomira Šmala. Snagu najviše crpe iz bekova. Ozbiljna su reprezentacija godinama unazad. To je država koja ima dva fenomenalna kluba u Ligi šampiona. Jeste da ima stranaca, ali ima i dosta dobrih poljskih igrača. Duel sa njima biće najvažnija utakmica za Srbiju, računajući da ćemo proći Francuzi, Poljaci i mi, i da se bodovi prenose, što je veoma važno".

Žika Bogdanović: "To je iskusna ekipa koja se dugo ne menja. Poljski rukomet je u neverovatnoj ekspanziji. Imaju dva vrhunska kluba, ulažu ogroman novac, vratili su 90% reprezentativaca u ta dva najbolja tima. Zdravi su i čekaju nas na otvaranju. Mi sa Poljacima je veliki derbi, na poslednja dva SP su nas pobeđivali u poslednjim sekundama. 2011. u Londonu nas je pobedio Belevski golom sa devet metara, 2012. u Španiji u borbi za prvo mesto u grupi je Ožehovski sa desnog krila pogodio bliži ugao gola Darka Stanića dve sekunde pre kraja. S druge strane, revanširali smo im se u kvalifikacijama za OI u Alikanteu kada smo izjednačili u poslednjim sekundama preko Nikčevića iz kontre i oteli im Igre iz ruku. Dobili smo ih na EP u Beogradu, ali mislim da je vreme da ponovo sreća bude na našoj strani. Kvalitetna su ekipa, braća Lijevski, Belevski, Šmal na golu. Na svakoj poziciji su sjajni, malo tanji na krilima, ali igraju deset godina zajedno. To je generacija koja je 2007. uzela srebro na SP. Selektor im je Nemac Mihail Bigled za koga kažu da je dobar, ali to za sada nismo videli jer su lako ispali u osmini finala SP od Mađarske. Zaslužuju više, ozbiljna su reprezentacija, nisu u najbolje četiri, ali pravi rival za Srbiju. To je utakmica koja će mnogo toga odretiti što se tiče naših ambicija na EP. Ako ih pobedimo na startu to bi značilo dva boda za narednu fazu, ako pretpostavimo da su Rusi najslabiji, kao što i jesu na papriu. Tada se otvaraju mnoga vrata, mnogo bliži polufinalu, bez dva boda je mnogo teže bilo šta".

Rusija: Mnogi potcenjuju njihov plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva ističući da nemaju kvalitet za završnicu EP. Prethodno su dotakli dno propustivši 2011. prvo SP posle 50 godina. Bez prave zvezde u timu, uz mnogo otkaza važnih igrača, Rusi su na papiru zaista među austrajderima u Danskoj, pa i u ovoj grupi. Cilj selektorska Kuleškova su Olimpijske igre u Riju 2016, ali sigurno će pokušati da naprave solidan rezultat i ovog januara.

Aleksandar Brković: "Znamo koliko su Rusi nezgodni, pitanje je i u kakvom će sastavu igrati. Navodno Dabirov neće igrati, Rastvorcev je povređen, ali tu je mnogo vrhunskih igrača kao što su Atman, Harbuk. Neće biti jednostavno posebno iz razloga ako mi uđemo sa onim našim 'lako ćemo' jer ne igraju ti, ti i ti. Toga moramo da se pazimo".

Žika Bogdanović: "Ne mogu mnogo. U Rusiji postoji trend da se približavaju Evropi. Zamenili su selektore u obe konkurencije. Kulešov ih je vodio do četvrtfinala na SP u Španiji, bili su blizu polufinala, ali mislim da je to bio splet okolnosti. Mislim da je EP daleko drugačije. SP je eliminacija i može da ti padne svašna, na EP moraš da pokazuješ kvalitet iz utekmice u utakmicu. Mi smo pokazali da smo bolji pobedivši ih u kval. za EP. Dobili smo ih u Astrahanu, a retko ko pobeđuje u Rusiji u rukometu, to svi znaju. Ko tamo pobedi to je naučna fantastika. Imaju i problema sa odazivom igrača. Dibirov, najbolji igrač, levo krilo, je otkazao. Mislim da je u pitanju neslaganje sa selektorom, mada ima raznih priča. Pored njega, neće biti ni stuba odbrane Alekseja Rastvorceva, koji sa njim igra u Vardaru. On je pokidao rame. Na spisku je 5-6 mladih igrača, ne prognoziram im da će se proslaviti. Mislim da će završiti u prvoj fazi".

Analizu reprezentacije Srbije mogli ste pročitati u posebnoj temi pre nekoliko dana.

Raspored:
Srbija – Poljska (13. januar u 18.00)
Francuska – Rusija (13. januar u 20.15)

Rusija – Srbija (15. januar u 18.00)
Poljska – Francuska (15. januar u 20.15)

Poljska – Rusija (17. januar u 18.00)
Srbija – Francuska (17. januar u 20.30)

Grupa D (Kopenhagen): Hrvatska, Švedska, Belorusija, Crna Gora

Hrvati ne bi trebalo da imaju problema u prestonici Danske, može da im našteti jedino blizina Švedske jer će se njihov rival osećati kao kod kuće. Belorusija i Crna Gora će verovatno voditi direktan duel za treće mesto i put u narednu rundu.

Hrvatska: Da li će se konačno osloboditi bronze? Hrvati su osvajali treća mesta na poslednja tri velika takmičenja i žele konačno korak više. Sa najboljim rukometašem sveta u svojim redovima Domagojem Duvnjakom i fantastičnim sistemom koji vlada godinama, 'kockasti' su s razlogom među favoritima za plasman u polufinale. Problem je samo što Hrvati ne znaju da igraju u polufinalu. Možda je vreme da se to promeni.

Aleksandar Brković: "Oni su u fazi promene igrača, uvođenja novih snaga. Sve to treba istrpeti. Pitanje je kako će se snaći osmi, deveti i deseti igrač koji su u stvari ti koji će osvežiti ekipu, uneti preokret ili održati ritam koji je nametnula prva sedmorka. Pitanje je kako će izgledati igrači koji dolaze iz Nemačke koji dosta toga nose na sebi, pre svih Duvnjak. Zavisi koliko bude uticaj novog stručnog štaba, sada su uz Golužu Zovko i Matošević koji su promenili prethodne saradnike u tom timu. Po meni nisu kandidati za zlato, ali ozbiljna reprezentacija koja ima pobednički mentatitet što je vrlo važno. Ali mislim da niko ne treba da ime preveliki respekt prema njima, bez obzira što su veoma ozbiljna selekcija i jedan od kandidata za polufinale".

Žika Bogdanović: "Oni imaju nesreću da se sva velika takmičenja u poslednjih nekoliko godina organizuju na terenu jakih selekcija. Uspeli su da godinama održe kvalitet bolnim rezovima, koje niko ne odobrava, očigledno imaju recept za tako nešto. Danska favorti na EP, ali po mom mišljenju Hrvati imaju najbolji tim na svetu. Gledajući kvalitet igrača, gde igraju, šta su osvojili, kako se intergišu mladi i dotok mladih. Proizvodnja igrača u Hrvatskoj je neverovatna. Imaju najboljeg igrača na svetu Duvnjaka. Imaju generaciju koju predovdi momak koji je sa 25 najbolji na svetu. Rade sistemski, ciljano, uvek podržavaju mlade, što i kod nas nije često slučaj. Mi ne uspevamo da prepoznamo potencijal, ne izbacimo na vreme igrača na scenu i on stagnira. Treba očekivati da osvoje grupu, posle ćemo da vidimo".

Švedska: Doživljavaju pravi "rolerkoster" poslednjih desetak godina, od dominantne sile pali su na dno, ali se vraćaju polako. U poslednjih nekoliko godina propustili su nekoliko takmičenja, ali su 2011. bili u polufinalu SP i osvojili srebrno na OI. Sa tipičnom snažnom skandinavskom taktikom, brzom krilima i inteligentnim bekovima, mogu da budu iznenađenje šampionata.

Aleksandar Brković: "Dosta toga im se otvorilo na OI ali niko ne može da im ospori tu medalju. Imaju dobar sastav sa nekoliko odličnih nosilaca igre, pre svih Du Ric koji igra odlično u Nemačkoj. Dosta zavisi od toga da li će igrati Kim Anderson, te od krila i pivotmena. Imaće veliku podršku što je veoma značajno za Skandinavce za koje znamo kakvog su mentaliteta. Po meni nisu top reprezentacija, ali nam rezultat iz Londona daje oprez da na to gledamo drugačije. Ako im dođu najbolji igrači mislim da će biti od 5-12. mesta. Ali u drugom krugu svaka lopta može da odluči".

Žika Bogdanović: "Šveđani imaju problem jer možda neće igrati Kim Anderson koji je glavni igrač tima. To je ozbiljan problem u napadu jer je prva zveda, prvi šuter, a odlično igra i odbranu. Međutim, oni su praktično kod kuće, imaće veliku podršku sa tribina. Njihova generacija '92. je šampion sveta, imaju dobru školu, miks iskustva i mladosti. Lebi bek šuter Du Ric je bio otkrovenje na SP 2011, tu je iskusni defanzivanc Kalman, najviše levo krilo na svetu, koji je odličan i napred i nazad. Imaju sjajne golmane, poseduju kvalitet. Nekoliko godina su lutali, imali tešku smenu generacija. Sa Andersonom su konkurentni za polufinale, bez njega malo teže.

Crna Gora: Nakon nekoliko godina uspona crnogorski rukomet trenutno stagnira, pa će ova selekcija i na EP verovatno biti u drugom planu. Najveći problem su smena generacija, povrede ključnih igrača, zbog čega će podmlađen sastav pokušati da napravi iznenađenje. Ipak, jak karakter, timski duk, snažni bekovi i brze kontre mogu napraviti problema mnogim rivalima.

Aleksandar Brković: "Bojim se da su samim plasmanom ostvarili najveći uspeh, i to vrhunski. Izbacili su Nemce, pobedili Čehe, bili drugi u sjajnoj grupi. To je sjajan rezultat, ali imaju surovu smenu generacija. Nekoliko igrača koji su nosili te kvalifikacije i prethodna prvenstva prestalo je da igra. Mrvaljević je povređen. Biće u nezgodnoj situaciji. Ali to je prilika za mlađe momke da dožive EP kao zalog za neko naredno. Sve što uspeju, svaki bod bi bio fenomanalan uspeh celog tima. Oni su već pobednici samim plasmanom".

Žika Bogdanović: "Crnogorci imaju probleme sa povredama, bez nekoliko prvotimaca su, posebno će nedostajati kapiten Mrvaljević. Ići će podmlađen, šarenolik sastav. Ali nisu tim koji sme da se potceni. Imaju karakter, sposobni su svakog da pobede, nemaju taj problem u glavi da se boje bilo koga i respektuju. Igraće sa svakim kvalitetno. Belorusi su im ulaznica za drugu fazu, možda su rivali favoriti, ali ne bih stavio pare na to".

Belorusija: Posle 14 godina ponovo je na Evropskom prvenstvu i mnogi očekuju da to bude samo početak redovnog pojavljivanja na najjačim takmičenjima. Gaje tradicionalnu školu sovjetskog rukometa, sve im je jači klupski rukometi, maju nekoliko solidnih igrača, a posebno se ističe Sergej Rutenka.

Aleksandar Brković: "Izbacili su u direktnom duelu za EP Sloveniju, četvrtu reprezentaciju sveta. To dovoljno govori. Dosta se oslanjaju na Rutenku, ali imaju kompaktan tim. Mogu da budu veoma nezgodni".

Raspored:
Hrvatska – Belorusija (13. januar u 18.00)
Švedska – Crna Gora (13. januar u 20.15)

Crna Gora – Hrvatska (15. januar u 18.00)
Belorusija – Švedska (15. januar u 20.15)

Hrvatska – Švedska (17. januar u 18.00)
Belorusija – Crna Gora (17. januar u 20.30)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu