Vreme je za Četiri skakaonice!

Iako nam vreme ne ukazuje da su novogodišnji i božićni praznici iza ćoška, ono što će nas sigurno podsetiti na to je turneja „Četiri skakaonice“. Jedno od najpoznatijih sportskih takmičenja ove sezone se održava po 62. put. Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen su legendarne stanice, titulu brani Gregor Šlirencauer, kojeg će mnogi želeti da skinu s trona od nedelje do 6. januara...

Nemačka, Austrija
Podeli

Za ski skakače je Novogodišnja turneja nešto posebno, s pravom može da se kaže da je trofej na njoj uz rame velikom Kristalnom globusu i olimpijskoj medalji. Ipak, ono što turneju čini još više posebnom je činjenica da gotovo da nema osobe na svetu koja je ne prati, volela ona zimske sportove ili ne. Turneja „Četiri skakaonice“ predstavlja više od sporta, a istom omogućava da tokom tih osam dana bude u centru pažnje.

Početak Novogodišnje turneje rezervisan je za 30. decembar u nemačkom Oberstdorfu, a odmah potom najbolji ski skakači današnjice se tradicionalno sele u Garmiš, gde se takmiče prvog dana svake Nove godine. Potom sledi selidba u Austriju na drugu polovinu turneje, prvo u Insbruk 4. januara, a potom i Bišofshofen dva dana kasnije, gde dobijamo pobednika „Četiri skakaonice“.

Sistem takmičenja u okviru turneje se razlikuje od onog u Svetskom kupu, pošto se posle kvalifikacija formira 25 parova. Pobednici tih duela plasiraju se u drugu rundu, bez obzira na ostale rezultate, a njima se pridružuju petorica ’laki luzera’. Takav sistem nije na snazi samo u slučaju otkazivanja kvalifikacija, kada se skokovi u prvoj rundi odvijaju kao u elitnom takmičenju.

Nekako se čini da karijera nekog ski skakača nije potpuna ako on tokom nje barem jednom nije trijumfovao na Novogodišnjoj turneji. Mnogi veliki skakači su to uspeli, a među njima se izdvajaju ipak samo dvojica, koji zaslužuju da dobiju titulu vladara „Četiri skakaonice“. To su bez sumnje Jane Ahonen i Sven Hanavald.

Ahonen je jedini uspeo da čak pet puta pobedi na Novogodišnjoj turneji i to 1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine. Ledeni Finac je, koji se ove sezone po drugi put vratio iz penzije, bio poznat po tome što je uvek na takmičenjima u okviru turneje znao da zasija, čak i kada nije bio u formi ili niko to od njega nije očekivao. Najbliži Ahonenovom ostvarenju je najuspešniji nemački ski skakač Jens Vajsflog, kojem je to pošlo za rukom četiri puta.

Hanavald je ostao upamćen kao jedini koji je uspeo da pobedi na sva četiri takmičenja turneje 2002. godine. Od tada jedino je Ahonen uspeo da se približi tom ostvarenju, u sezoni 2004/05, kada je trijumfovao na prva tri takmičenja, a na poslednjem bio drugi. Pored Finca, više od dva trijumfa od tada je na jednoj turneji ostvarili su samo Sigurd Petersen iz Norveške, u sezoni 2003/04, i Austrijanac Volfgang Lojcl, u sezoni 2008/09. Petersen tada nije slavio samo u Insruku, a Lojcl u Oberstdorfu.

Uz Ahonena i Hanavalda u najelitnijem društvu zaslužuje da se nađe još i Norvežanin Sigurd Petersen, koji je zajedno sa Simonom Amanom vlasnik najdužeg skoka u istoriji „Četiri skakaonice“. Petersen je trijumfovao na turneji 2004. godine, a na startu takmičenja, u Oberstdorfu ostvario je skok od 143,5 metra. Aman je izjednačio taj rekord šest godina kasnije, ali ne na istoj skakaonici, već u Garmišu. Švajcarac, ipak, do sada nije uspeo da se upiše među pobednike Novogodišnje turneje.

Poslednjih godina na turneji „Četiri skakaonice“ viđena je apsolutna dominacija Austrijanaca, koji su od 2009. godine na njoj neprikosnoveni. Dve pobede u poslednjih pet godina ostvario je Gregor Šlirencauer, dok su se među pobednike upisali i Volfgang Lojcl, Andreas Kefler i Tomas Morgenštern. I ove godine Šlirencauer je jedan od glavnih favorita, ali se može reći da pred početak turneje niko ni ne može da se izdvoji, pošto nas je iskustvo naučilo da ne pobeđuju uvek ono od kojih se to očekuje. Najbolji primeri za to su svakako Lojcl i Kefler, kojima niko nije davao šansu da slave tih godina kada su se našli na tronu.

Šlirencauer se, uprkos lošijim rezultatima, nalazi među glavnim favoritima pred početak turneje, ali, ipak, nije najveći. Taj epitet pripada Poljaku Kamilu Štohu koji Novogodišnju turneju dočekuje kao prvoplasirani u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Po rezultatima od početka ove godine dosta treba očekivati i od Norvežanina Andersa Bardala, kao i dvojice nemačkih skakača Zeverina Frojnda i Andreasa Velingera.

Pored Šlirencauera, Austrijanci imaju još odličnih skakača, ali je utisak da ostali nisu toliko jaki kao prethodnih godina. Na skakaonicu se posle desetak dana i teško pada vraća Tomas Morgenštern, koji bi, ukoliko se potpuno oporavio, mogao da bude ozbiljna pretnja favoritima. Iz prikrajka svoju šansu vrebaju i Aman, Japanci Taku Takeuči i Norijaki Kasai, Slovenac Robert Kranjec, odnosno Jan Žjobro i Pjotr Žila iz Poljske, ali ne treba isključivati neko još veće iznenađenje. Zbog toga, sve oči su narednih dana uprte u Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen, što garantuje pravu zabavu za novogodišnje i božićne praznike. Uživajte!

Program turneje „Četiri skakaonice“
Oberstdorf
subota, 28. decembar 16.30 kvalifikacije
nedelja, 29. decembar 16.30 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
utorak, 31.decembar 14.00 kvalifikacije
sreda, 1.januar 14.00 takmičenje
Insbruk
petak, 3. januar 14.00 kvalifikacije
subota, 4.januar 14.00 takmičenje
Bišofshofen
nedelja, 5.januar 16.30 kvalifikacije
ponedeljak, 6.januar 16.30 takmičenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu