Odbrojavanje: Kako je izgledala košarkaška 2013?

Ako postoji neko ko do 2013. nije voleo košarku, magična igra pod obručima u godini za nama dala mu je više nego dovoljno razloga da je zavoli. Prisustvovali smo novom čudu Olimpijakosa, Toni Parker i drugovi za decenijski trud konačno su nagrađeni evropskim zlatom, a Lebron Džejms i Majami osvojili su titulu u NBA ligi.

U srpskoj košarci bilo je mnogo uzbuđenja – odlazak Dušana Ivkovića i dolazak legendarnog Aleksandra Đorđevića svakako je vest godine. ’Orlovi' su obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, a borimo se sa problemima otkazivanja igrača nacionalnom timu, kao i sa odlascima u inostranstvo igrača koji nisu ni blizu seniorskog tima.

Saša Ozmo, Aleksa Gutović Andora
Podeli

Na klupskom nivou Partizan je i dalje superioran u regionu, i Zvezdini navijači imali su čemu da se raduju jer je njihov klub napokon ponovo zaigrao u Evroligi, a raduje i uspeh projekta Mega Vizure.

Bogdan Bogdanović izrasta u vrhunskog igrača, košarci se vratio Željko Obradović, a povukao se Teo Papalukas, dok smo u NBA ligi nažalost bili svedoci teških povreda velikih igrača.

17. Pojavio se Endru Vigins

Najveći talenat još od LeBrona Džejmsa, možda i veći od najboljeg košarkaša današnjice. Tako svi koji su upoznati sa kvalitetima Endrua Viginsa predstavljaju ovog Kanađanina.

Vigins je prvi igrač još od LeBrona koji je kao srednjoškolac skrenuo veliku pažnju na sebe, a on je izabrao je da karijeru nastavi na univerzitetu Kanzas. Ima 18 godina, visok je 203 centimetra, a težak 89 kilograma.

U poslednjoj sezoni beležio je 23,6 poena uz 11,7 skokova i 4,3 asistencije za Hantington Prep u Zapadnoj Virdžiniji. Džejms je očekivanja svih ispunio u NBA ligi, a da li će i Vigins to uraditi ostaje nam da vidimo u narednim godinama…

16. Povlačenje jednog od poslednjih mohikanaca evropske košarke

Teodoros Papalukas, jedan od najboljih evropskih košarkaša u poslednjoj deceniji, odlučio je da ‘okači patike o klin’.

Genijalni Papalukas je za CSKA je igrao od 2002. do 2008. godine i u tom period dva puta osvojio Evroligu. Bio je najkorisniji igrač (MVP) Fajnal fora 2006, kada ga je FIBA Evropa proglasila za najboljeg igrača kontinenta. Godinu dana kasnije bio je MVP regularnog dela sezone u Evroligi.

Dva mandata imao je i u Olimpijakosu (2001/2002, te od 2008-2011, dok je dres Makabija nosio u sezoni 2011/12. Bio je i šampion Evrope sa Grčkom 2005. godine u Beogradu, a godinu kasnije osvojio je srebro na Svetskom prvenstvu.

Ostaće upamćen kao igrač sa velikom košarkaškom inteligencijom, igrač kome je tim uvek bio na prvom mestu. Ostaće upamćen kao velikan evropske košarke.

15, Košarkašice Srbije četvrte na EP

Posle početna dva poraza na Evropskom šampionatu u Francuskoj, naše košarkašice pobedom nad Letonijom provukle su se u drugu fazu, a to ih je preporodilo – ređale su se pobede nad Belorusijom, Hrvatskom, Češkom i Italijom, pa je Srbija došla u priliku da se bori za medalju.

Tada je usledio novi pad i ubedljivi porazi od Španije i Turske, pa je Srbija takmičenje završila na četvrtom mestu. Malo je nedostajalo da devojke predvođene Jelenom Milovanović i sestrama Dabović osvoje i medalju, ali nadajmo se da je ovaj uspeh samo najava novih zapaženih rezultata u godinama koje dolaze.

14. Rouz, Kobi i Vestbruk povređeni

NBA godinu obeležile su i teške povrede trojice sjajnih košarkaša. Najpre u aprilu Rasel Vestbruk, koji se sedam meseci kasnije uspešno vratio na teren, ali je pred kraj godine ponovo morao da operiše koleno i na terenu ga neće ga biti do sredine februara.

Košarkaški svet još više je potresla nova povreda Derika Rouza. Tek što se vratio na teren nakon više od jedne sezone odsustva, prvi pik sa drafta 2008. i najkorisniji igrač lige 2011. povredio je desno koleno i drugi put u dve godine morao je na operaciju, ostavivši tako Čikago bez šansi za titulu.

Slično je bilo sa Kobijem Brajantom i Lejkersima. Jedan od najboljih košarkaša u istoriji doživeo je u aprilu tešku povredu Ahilove tetive, vratio se posle osam meseci na parket, ali je nakon samo nekoliko nedelja doživeo povredu kolena, doduše ne tešku.

13. Projekat Mega Vizure, prvi put u ABA

Klub pod sadašnjim nazivom Mega Vizura postoji od 1998. godine, a do 2005. se zvao Avala ada. Godinu dana ranije brigu o klubu preuzeo je menadžer Miško Ražnatović i posle brojnih promena imena 2009. ustalila se Mega Vizura posle fuzije sa KK Vizura.

Projekat Mega Vizure nešto najbolje je što se dogodilo srpskoj košarci u poslednje vreme – vlada izvanredna, ali radna atmosfera, mladi igrači mogu da napreduju u jakim utakmicama, a istovremeno nisu opterećeni rezultatima.

Ove godine prvi put učestvuju u ABA ligi, imaju solidan skor i u sredini su tabele, a ključni igrači, osim Ratka Varde, veoma su mladi – Micić, Miljenović, Dangubić, Radović.

12. Odlazak klinaca u inostranstvo

Još jedan zabrinjavajući podatak za srpsku košarku jeste da se mladi talenti sve češće odlučuju da odu u inostranstvo pre nego što su u svojoj zemlji došli i blizu seniora.

To je dokaz da se nešto ne radi kako treba, a u godini za nama takođe smo izgubili nekoliko klinaca vrednih pažnje – Stefan Nikolić (1997) prešao je iz Zvezde u Virtus, Bojan Nešić (1998) iz Kris Krosa u Saragosu, Stefan Ilić (1995) iz Kris Krosa u srednju školu Sent Benedikt, Vasilije Pušica (1995) iz Partizana u srednju školu Sanrajz Kristijan Akademi, kao i još nekoliko mladića.

Videćemo kakav će dalje biti razvojni put ovih momaka, uostalom i Nemanja Bjelica je karijeru gradio u Austriji pre nego što ga je otkrio Svetislav Pešić, ali odlazak u tako ranom dobu ne sluti na dobro za srpsku košarku.

11. Raduljica i Nedović u NBA ligi

Srbija ove sezone ima dvojicu košarkaša u NBA ligi – Miroslava Raduljicu i Nemanju Nedovića. Golden Stejt Voriorsi potpisali su ugovor sa Nedovićem, ali konkurencija na bekovskim pozicijama je vrlo jaka i srpski košarkaš za sada ne dobija pravu priliku da se dokaže.

Raduljičin odlazak preko Atlantika bio je iznenađenje za mnoge, ali izgleda da mu tamošnji sistem rada i te kako prija – snažni centar Milvoki Baksa koristi svaki trenutak na parketu, minutaža mu je sve veća, a za sada je nekoliko puta ubacio dvocifren broj poena. Raduljica je izabran i u deset najboljih rukija dosadašnjeg toka sezone.

10. Džejms i Majami odbranili titulu u NBA

Drugi šampionski prsten i druga uzastopna titula najkorisnijeg igrača NBA lige za Lebrona Džejmsa. Ali heroj Majamija u prošloj sezoni je Rej Alen. U finalnoj seriji San Antonio Sparsi vodili su 3-2, nekoliko sekundi delilo ih je od titule, ali je Alen pogodio trojku za produžetak u kojem je Majami bio bolji i izjednačio, a potom u sedmoj stigao do novog prstena.

Majami je u plej-of ušao sa pol pozicije, ostvarivši prethodno rekord franšize od 66 pobeda. U prva dva kola doigravanja nisu imali previše problema protiv Milvokija (4-0) i Čikaga (4-1), ali u finalu istoka i finalu lige Indijana i San Antonio su izvukli maksimum iz tima Erika Spoelstre.

9. Nelson prvi Amerikanac u istoriji koji igra drugu sezonu u Zvezdi

Došao je prošle sezone iz francuskog Šolea i, posle lošeg početka, Demarkus Nelson ubrzo je dobrim igrama pridobio navijače i postao je čovek od kojeg umnogome zavisi Zvezdina igra.

Zato mu je letos i ponuđen novi ugovor, čime je Nelson postao prvi Amerikanac u istoriji Zvezde koji se zadržao duže od jedne sezone. Na terenu je staložen i racionalan, daje ton igri crveno-belih, a van terena je pravi profesionalac – prijatan i rečit u komunikaciji sa medijima, retko ćete ga čuti da daje šablonske izjave, pročitajte intervju koji je Demarkus dao za B92 u martu.

Za razliku od Zvezde, Partizan je i ranije imao Amerikance koji su se duže zadržali – Frederik Haus takođe je počeo loše, ali je ubrzo izrastao u jednog od glavnih igrača Partizana, čoveka koji popunjava sve statističke kolone. U sezoni 2003/2004. bio je prvi kradljivac Evrolige sa prosečno 3,3 ukradene lopte, a sezonu ranije Ciboni je u EL ubacio 39 poena.

Ukupno oko godinu i po dana u crno-belom dresu proveli su i plejmejkeri Vontigo Kamings i Džerald Braun.

8. Olimpijakos odbranio trofej Evrolige

Ponovo su se ušunjali na završni turnir Evrolige i ishod je bio isti. Olimpijakos je u polufinalu deklasirao Moskovljane rezultatom 69:52. Novo finale za crvene iz Pireja, a ovaj put protivnik je bio madridski Real.

Finalni duel neodoljvo je podsetio na prošlogodišnje finale u kojem je Olimpijakos nadoknadio 19 poena viška i slavio protiv CSKA. Ovoga puta Real Madrid je imao 17 poena prednosti na kraju prve deonice, ali ekipa Jorgosa Barcokasa je u nastavku odigrala furiozno, postigla je 90 poena za 30 minuta i sasvim zasluženo je stigla do treće titule Evrolige u istoriji kluba (100:88).

Olimpijakos je, baš kao i pre godinu dana, stigao na završni turnir kao autsajder, ali je igrao najbolju košarku u Londonu i postao je prvi tim od Makabija 2005. koji je odbranio najvredniji evropski klupski trofej. Pirejski crveno-beli pokazali su da novac definitivno nije presudan u evropskoj košarci, a iznad svega bila je njihova timska igra. U finalu je zablistao Ejsi Lo sa 20 poena, 5 skokova i 3 asistencije.

7. Bogdan Bogdanović – budući as srpske košarke

Ponikao je u Planet basketu kod Dragana Jakovljevića, zatim je prešao u Partizan, ali u prvom timu kod Vlade Jovanovića vrlo retko je dobijao šansu. To se promenilo povratkom Duška Vujoševića, koji je Bogdanoviću dao slobodu u igri i strpljivo je čekao mladog beka da proradi.

Bogdanović se prošle godine mučio u ABA ligi, ali je proradio u domaćoj, posebno je upečatljiv bio poslednji meč finala plej-ofa kada je Zvezdi ubacio 17 poena.

Usledilo je leto sa reprezentacijom, Bogdanović je bio jedno od otkrovenja na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, a ove sezone pruža izvanredne partije i u Jadranskoj ligi i u Evroligi.

Bogdanović je izuzetno talentovan košarkaš, podjednako velika pretnja košu je i kada prodire i kada šutira, a pokazao je da i te kako ume da se snađe i na poziciji plejmejkera. Osim toga, vrlo dobar je i u odbrani, pa nema sumnje da je Srbija dobila kompletnog igrača za narednih desetak godina.

6. Povratak Najvećeg

Najtrofejniji, verovatno i najbolji evropski trener svih vremena Željko Obradović nije dugo mogao bez košarke i potpisao je za Fenerbahče. Obradović je nakon odlaska iz Panatinaikosa, gde je za 13 godina izgradio jedan od najvećih evropskih klubova, odmarao godinu dana, a sada pokušava da učini ono što niko pre njega nije uspeo – da donese nekom turskom klubu titulu u Evroligi.

Emir Preldžić, Nemanja Bjelica, Bo Mekejleb, Bojan Bogdanović, Linas Kleiza… Fener je napravio ozbiljan tim, doveo je najboljeg mogućeg trenera i ima fantatične navijače. Svi uslovi su dakle ispunjeni da Istanbul u narednim godinama bude prestonica evropske košarke.

Željko Obradović je pravio velike rezultate u svakom klubu u kojem je boravio, sada ima verovatno i najveći izazov ispred sebe, ali da li bilo ko sme da se kladi protiv njega?

5. Zvezda napokon ponovo u Evroligi

Nikola Jestratijević, Igor Rakočević, Dragan Lukovski, Goran Bošković, Zlatko Bolić, Vladimir Radmanović, Željko Topalović, Jovo Stanojević, Vladimir Tica, Miloš Vujanić, Milutin Aleksić. To je ekipa koja je u sezoni 1999/2000. predstavljala Crvenu zvezdu u Evroligi.

Od tada je klub nekoliko puta bio pred gašenjem, teška finansijska situacija u nekoliko sezona diktirala je i da opstanak u ligi bude primarni cilj, ali Zvezda je sada ponovo na nogama i posle skoro deceniju i po obezbedila je plasman u Evroligu.

Crveno-beli su upali u izuzetno tešku grupu, ostvarili su četiri pobede, a potpuno nadigrani jedino su bili protiv Makabija u Tel Avivu. Međutim, nedostatak sreće i evroligaškog iskustva koštali su Zvezdu plasmana u Top 16 fazu.

4. Otkazi u reprezentaciji i sedmo mesto u Sloveniji

Jedan od problema sa kojima se Dušan Ivković suočavao jesu i brojni otkazi igrača, iz razloga različite prirode. U Sloveniju je Ivković poveo devetoricu debitanata, što je naravno bilo iznuđeno rešenje, a sedmo mesto u takvoj situaciji mora se posmatrati kao uspeh.

Novi selektor Aleksandar Đorđević rekao je da će posebnu pažnju obratiti na igrače i da će pokušati da vrati kult nacionalnog tima.

"Otkaze ćemo izbeći puškom", rekao je Đorđević uz osmeh na svom predstavljanju kao selektora, "Šalim se, pokušaću ličnim primerom i angažovanjem da smanjim broj otkaza, siguran sam da će biti i objektivnih, a nadam se da će onih drugih biti manje. Bez svih se može osim bez igrača, treba im posvetiti pažnju“.

Valjalo bi kada bi Sale Nacionale u tome uspeo, više ne možemo sebi da priuštimo luksuz da nam ne igraju najbolji.

3. Partizan nastavio dominaciju regionom

Već više od decenije Partizan je superioran na košarkaškim terenima u Srbiji i regionu. Iako su tokom prethodne sezone imali nekoliko kikseva u ABA ligi, crno-beli su se plasirali na fajnal-for i u Laktašima su pobedom nad Crvenom zvezdom u finalu došli do šestog prstena Jadranske lige.

Ekipa predvođena Lučićem, Bertansom i Milosavljevićem bila je dominantna i u domaćem šampionatu, Zvezda je u finalnoj seriji upisala samo jednu pobedu, a dva puta je ubedljivo poražena.

Pred ovu sezonu zadržan je kostur tima – otišao je jedino Lučić, a Bogdan Bogdanović izrasta u vrhunskog košarkaša.

U istoriju su ušle i košarkašice Partizana, koje su osvojile triplu krunu – prvenstvo, Kup i regionalno takmičenje, a prethodnu sezonu okončale su sa 32 trijumfa u nizu.

2. Francuzi konačno osvojili Evrobasket

Pre deset godina bili su četvrti, 2009. u Poljskoj poraženi su u četvrtfinalu, a dve godine kasnije u Litvaniji izgubili su u finalu. Konačno, ove godine došao je red i na njih. Francuska je napokon došla do prve titule šampiona Evrope i to apsolutno zasuženo.

Generacija pre svih Tonija Parkera i Nikole Batuma je tako upisala svoja imena zlatnim slovima u istoriji francuske, ali i evropske košarke. Počeli su porazom od Nemačke, u drugoj fazi pretrpeli su ubedljive poraze od Litvanije i Srbije i tako odabrali najteži put, ali su najbolje ostavili za kraj.

U četvrtfinalu tim Vensana Kolea pobedio je domaćina Sloveniju, pa je usledilo finale pre finala. Dvostruki uzastopni šampioni Evrope Španci u meč su ušli kao favoriti, ali Toni Parker je bio spreman za osvetu iz Litvanije. Fantastični plej San Antonija ubacio je 32 od 75 poena svoje ekipe i Francuska je posle produžetka ušla u finale u kojem nije bilo dileme. Rival je bila Litvanija, a meč je odlučen već nakon 20 minuta. Najbolja evropska košarka igra se, barem u naredne dve godine, u Francuskoj.

1. Dudin odlazak, Saletov dolazak

Posle kraha na Evropskom prvenstvu 2007. godine, Srbija je košarkaški bila na vrlo niskim granama, a godinu dana kasnije selektorskog posle prihvatio se Dušan Ivković, jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena.

Sa Dudom na čelu Srbija je osvojila srebro na EP 2009, bila je četvrta na Svetskom prvenstvu u Turskoj, ali je loš nastup na EP u Litvaniji koštao ’orlove’ plasmana na OI, na kojima nismo bili od Atine 2004. i poraza od Novog Zelanda i Kine.

Ivković je letos bio sedmi na EP u Sloveniji, izborio je plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine, a onda se povukao.

Kao najozbiljniji kandidati za njegovog naslednika spominjali su se Igor Kokoškov, Saša Obradović i Aleksandar Đorđević, a na kraju je izbor pao na Đorđevića.

Njegova trenerska karijera za sada ne može ni da se meri sa igračkom, ali Đorđević je legenda srpske košarke i predstavlja ozbiljan autoritet za potencijalne reprezentativce. Ima 46 godina, u sezoni 2006/2007. vodio je Armani džins Milano, a pre dve sezone bio je trener Benetona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu