Pravilo koje bi promenilo istoriju Formule 1

Odluka da se od sledeće godine poslednja trka šampionata Formule 1 dvostruko boduje samo da bi titula bila odlučena tada razljutila je većinu ljubitelja tog sporta. Više je nego očigledno da je taj potez učinjen zbog potpune dominacije Sebastijana Fetela ove godine, pošto je svoju četvrtu titulu zaredom osvojio tri trke pre kraja.

Da je to pravilo doneto pred ovu sezonu ne bi imalo nikakvog uticaja na konačan plasman i Fetel bi takođe obezbedio titulu već na Velikoj nagradi Italije, koja je bila 16. od ukupno 19 trka. Međutim, kada se pogleda malo dalje unazad, u istoriji Formule 1 titula je odlučena na poslednjoj trci 27. puta, a sa novim pravilima, taj broj bi se povećao na 46. Naravno, ne zna se kakav bi pristup bio vozača da je drugačije bilo bodovanje, ali je Autosport izabrao deset najzanimljivijih sezona koje bi potpuno promenile tok istorije da je takav tada bio slučaj.

autosport.com
Podeli

1953.
Pravo bodovanje: Askari 34,5; Fanđo 28; Farina 26
Novo bodovanje: Fanđo 37; Askari 34,5; Farina 32

Ta sezona je možda i najbolji primer koliko ‘opasnosti’ donosi duplo bodovanje poslednje trke sezone. Kombinacija Alberta Askarija i Ferarija 500 bila je ubedljivo najjača šampionata, ali bi Huanu Manuelu Fanđu jedina pobeda u Maseratiju A6GCM-53 tokom te sezone bila dovoljna da obezbedi titulu.

Razlog za to je što je Askari odustao na poslednjoj trce sezone, posle udesa sa Onofreom Marimonom, dok se borio sa svojim timskim kolegom Đuzepeom Farinom, što znači da nije osvojio nijedan bod.

Sličan problem bi mogao da se desi i vozaču koji pred finale u Abu Dabiju sledeće sezone vodi sa 49 bodova, iako je titula praktično u njegovim rukama.

1956.
Pravo bodovanje: Fanđo 30; Mos 27
Novo bodovanje: Mos 36; Fanđo 32

U realnom svetu, pobeda Stirlinga Mosa na zatvaranju sezone u Italiji nije bila dovoljna da bi pretekao Fanđa, ali takav slučaj ne bi bio sa dvostrukim bodovima. Fanđo bi dobio dva dodatna boda, ali bi ga Mos svakako pretekao i tako došao do svoje prve titule. Mos se, inače, smatra najboljim vozačem u istoriji Formule 1 koji nikada nije osvojio titulu.

1958.
Pravo bodovanje: Havtorn 42; Mos 41
Novo bodovanje: Mos 50; Havtorn

Da se finale sezone 1958. godine bodovalo duplo, istorija bi bila potpuno promenjena, zato što se verovatno ne bi desio neverovatan potez fer pleja od strane Stirlinga Mosa. Tada je Mos branio svog rivala u borbu za titulu Majka Havtorna zbog ilegalnog starta i tako mu predao titulu u pretposlednjoj trci sezone. To bi bilo potpuno nebitno po novom bodovanju, pošto bi Mos osvojio titulu zahvaljujući pobedi i najbržem krugu na poslednjoj trci.

1970.
Pravo bodovanje: Rindt 45; Iks 40
Novo bodovanje: Iks 49; Rindt 45

Pošto se Džeki Iks nije ni potrudio da onemogući da Johen Rindt ne postane prvi i jedini posthumni šampion Formule 1. Međutim, teško je zamisliti da bi se tek tako odrekao titule da se finale bodovalo dvostruko, pošto je Austrijancu u realnosti titula pripala već na pretposlednjoj trci te sezone.

1979.
Pravo bodovanje: Šekter 51; Vilnev 47
Novo bodovanje: Vilnev 56; Šekter 51

U stvarnom svetu, Džodi Šekter je svoju jedinu titulu osvojio zahvaljujući pobedi na Velikoj nagradi Italije do koje je došao pomoću timskih naredbi. Po novom bodovanju, trijumfom na trci u Sjedinjenim Državama titula bi otišla u ruke njegovog timskog kolege iz Ferarija Žila Vilneva.

1981.
Pravo bodovanje: Pike 50; Rojteman 49; Džons 46
Novo bodovanje: Džons 55; Pike 52; Rojteman 49

Stariji ljubitelji Formule 1 sećaju da se na poslednjoj trci te sezone, voženoj u Las Vegasu, Karlos Rojteman mučio da bi došao do sedmog mesta, što je Nelsonu Pikeu omogućilo da osvoji titulu zahvaljujući petoj poziciji. Tada je trijumfovao Alan Džons, pa bi po novom bodovanju uspeo da odbrani titulu.

Nemoguće je, međutim, predvideti koliko bi drugačije trka izgledala da se dodeljuju dupli bodovi. Pike je tada imao problema sa fizičkom spremom, ali je pratio samo Rojtemana i moguće je da bi mogao da nadoknadi dva mesta da je trebalo da razmišlja i u Džonsu.

1984.
Pravo bodovanje: Lauda 72; Prost 71,5
Novo bodovanje: Prost 80,5; Lauda 78

Niki Lauda je zahvaljujući svojoj poznatoj sjajnoj vožnju u Eštorilu osvojio svoju treću titulu sa pola boda prednosti. Međutim, da je novo pravilo bilo tada na snazi, Alan Prost bi ga onemogućio da to učini za dva i po boda i onemogućio bi mu da odvoza trku svog života.

2003.
Pravo bodovanje: Šumaher 93; Raikonen 91
Novo bodovanje: Raikonen 99, Šumaher 94

Možda najzanimljivija promena po novom bodovanju desila bi se 2003. godine, pošto bi Šumaher ostao bez jedne od svojih sedam titula. Mnogi se sećaju da se Šumaher mnogo mučio tokom finala na “Suzuki”, gde je startovao kao 14. i bio tek osmi posle duela sa Takumom Satoom i svojim mlađim bratom Ralfom.

Taj plasman nije bio dovoljan Kimi Raikonenu da bi mu ukrao titulu, pošto je bio ‘tek’ drugi. Međutim, ‘Ledeni’ bi postao šampion po duplom bodovanju, a Šumaher bi morao da se odrekne svoje četvrte od pet uzastopnih titula, koje je ostvario od 2000. do 2004. godine.

2008.
Pravo bodovanje: Hamilton 98; Masa 97
Novo bodovanje: Masa 107; Hamilton 102

Konzervativni pristup Meklarena te godine doveo je do toga da je Luis Hamilton morao da pretekne Tima Gloka u poslednjim trenucima trke u Brazilu da bi došao do titule ispred Felipea Mase. Brazilac bi zahvaljujući duplim bodovima trijumf bio dovoljan da bi postao šampion, dok bi Hamilton morao da bude drugi na toj trci da bi ga onemogućio.

2012.
Pravo bodovanje: Fetel 281; Alonso 278
Novo bodovanje: Alonso 296; Fetel 289

Sebastijan Fetel je prošle godine najviše morao da se pomuči da bi osvojio titulu i to posle velikog broja preokreta tokom finalne trke u Brazilu. Mladi Nemac je pao na samo začelje već posle prve krivine, ali je na kraju kao šestoplasirani obezbedio titulu. Da je Alonso za drugo mesto osvojio 36 bodova, takav ne bi bio slučaj, već bi Španac došao do treće titule, a Fetelu bi bilo potrebno četvrto mesto za titulu.

Kakvo je Vaše mišljenje o novom pravilo? Da li će doneti nešto dobro Formuli 1 ili ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu