Ko je najbolji na svetu?

Decembra svake četvrte godine cela planeta se podseti da uzbuđenja u fudbalu nisu ograničena samo na zbivanja na terenu.

Podeli

Kada u petak od 17 časova 32 kuglice uđu u četiri bubnja milioni gledalaca strepeće i uživati u žrebu.

Oko 1300 zvanica i 2000 novinara pridružiće se čelnicima FIFA i nacionalnih fudbalskih saveza u popularnom letovalištu Kosta do Sauipe, nedaleko od Salvadora, u brazilskoj saveznoj državi Baija.

Žreb će proći, uslediće reakcije i već od petka uveče moći ćemo da donesemo nekakvu procenu mogućnosti različitih timova, u odnosu na raspored grupa i utakmica unutar grupe, a za realne procene moraćemo da čekamo proleće.

No, pre nego što ceo cirkus na obali Atlantika krene, rešili smo da se pozabavimo procenom trenutne vrednosti timova nezavisno od toga gde se turnir igra i kakva ih iskušenja očekuju.

Grupa od 16 novinara B92 i još nekoliko beogradskih redakcija učestvovala je u glasanju. Koncept je bio sasvim jednostavan – poređati ekipe od prvog do 32. mesta po procenjenom kvalitetu. Svakoj od ekipa su dodeljivani poeni obrnutim redom, 32 za najjaču, pa redom do jednog poena za najslabiju.

Nismo pokušavali da pogodimo redosled koji ćemo u junu i julu dobiti na brazilskim terenima – za to ćemo sačekati proleće, kada budemo znali raspored grupa mečeva, zdravstveni bilten i formu učesnika, i kada će, nadamo se, ekipa učesnika biti još veća i reprezentativnija.

Kolege su uz glasove poslale i komentare na po nekoliko ekipa. Nadamo se da će to biti lep uvod u otvaranje sezone fudbala u zemlji koja vlada tim sportom.

Šta smo zaključili?

Spisak favorita predstojećeg Mondijala je opšte mesto, sa domaćinom, braniocem trofeja i sve jačom Nemačkom znatno ispred ostalih.

Međutim, neočekivano je koliko su male razlike između timova u toj vodećoj grupi – uz gotovo 500 glasova na raspolaganju prednost prvog u odnosu na trećeg je samo 6 poena, što je tek nešto više od jednog procenta. Interesantno je i da je svih 16 učesnika ankete prvo mesto dalo nekoj od ove tri ekipe (i to po 7 Brazilu i Nemačkoj, a dva Španiji).

Argentinci čvrsto stoje na poziciji 4, pošto ih je 13 od 16 učesnika ankete smeštalo između trećeg i petog mesta.

Prate ih sa velike distance Holanđani i Italijani, kojima se zatvara spisak ekipa koje mogu da nađu mesto među 4 najbolja. Urugvaj otvara grupu nesumnjivo kvalitetnih, ali timova koji po mišljenju učesnika ankete ne mogu u sâm vrh. Tu grupu uz njih čine i Portugalci, Kolumbijci, Francuzi, Belgijanci, čak i Engleska. Zajednička osobina ovih timova je da svi veruju u njihovo mesto u Top 16, i da su očekivanja od njih izuzetno ujednačena, uvek u rasponu od 6. do 13. mesta.

Rusija i Čile su timovi kojima je na osnovu kvaliteta predviđeno mesto u drugoj fazi, ali uz izvesnu dozu skepse.

Sledi grupa od sedam timova koji bi trebalo da se bore za preostala mesta. U njoj ima stabilnih ekipa iz „srednjeg doma“, kakve su BiH, Švajcarska i u priličnoj meri Hrvatska, ali i nepredvidive ekipe Obale Slonovače, Meksika i donekle Japana i SAD, kojima neki učesnici ankete predviđaju velike uspehe, dok su drugi izrazito skeptični.

Obala Slonovače je u neku ruku paradigma afričkog fudbala, sa rasponom od dvadesetak mesta u različitim anketama. Isti problem imaju i Gana, Kamerun i Nigerija.

Kamerunci čine istovremeno i deo grupe timova kojima niko ne daje ozbiljne nade na svetskoj smotri fudbala. Uz „neukrotive lavove“ u sličnom su položaju Ekvador; koreja, Australija. Kostarika predvodi grupu 4 totalna autsajdera, koji ćine Honduras, Alžir i Iran.

Odgovori su, sa izuzetkom pomenute grupe afričkih timova i još samo 2 ili 3 ekipe, bili prilično ujednačeni.

Rezultati i komentari

Legenda: mesto na našoj listi, selekcija, broj bodova (procenat bodova), mesto na FIFA listi (FIFA lista samo sa učesnicima SP), procenjena vrednost po sajtu futbolfinanzas.com (milioni evra).

1. Brazil 492 (95.97) FIFA: 10 508.7

Preveliki pritisak i očekivanja od domaćina mogli bi da utiču na to da Brazil bude največe razočaranje. Darko Plavšić, Sport klub

Prvi favoriti za titulu, najviše zbog toga što igraju kod kuće. Kvalitet tima nije sporan, kao ni znanje selektora Skolarija. Ekipa koja je pet puta osvajala Mundijal i koja ima igrače poput Nejmara, Tijaga Silve, Hulka jednostavno mora da razmišlja o zlatu. Činjenica je i da će imati ogroman pritisak javnosti jer su domaćini, tako da je moguće da pokleknu u završnici kao 1950, kada su bili domaćini SP i u poslednjem meču izgubili od Urugvaja. Aleksandar Radonić, Kurir

2. Nemačka 489 (95.36) FIFA: 2 465.6

Selekcija koja se gradi godinama. Veliki broj fudbalera koji igraju zajedno i dominantni su u Bajernu. Neverovatna trkačka i taktička snaga u veznom redu. U međusobnim duelima u završnici takmičenja trebalo bi da budu dominantniji od svakog protivnika. Jedino bi eventualno Italijani mogli taktički da ih "prevare". Darko Plavšić, Sport klub

Nemačka fudbalska institucija sledećeg leta ima priliku da četvrti put zvanično postane najbolja na planeti. Selektor Joakim Lev na raspolaganju ima ekipu u kojoj većina pojedinaca u najboljem mogućem trenutku karijere dočekuje veliko takmičenje. Istina je da Nemačka nema izrazitog napadača, kao ni preterano upečatljivu odbranu. Međutim, samo je impresivan ofanzivni vezni red "krivac" što se o ostalim delovima tima ponekad progovori u negativnom kontekstu. Iskustvo sa prethodnih turnira govori da "Nationalmannschaft" ide među četiri najbolja, a onda iznenada prestaje da pokazuje dopadljivi fudbal koji donosi rezultat. Ovog puta, Lev, Nojer, Ozil, Rojs, Gece, Švajnštajger i ostali mogu da "smućkaju" dobitnu formulu, koja će ih odvesti na pobedničko postolje. Nemanja Jovanović ex RTS, Sportal

Po suvom kvalitetu bi realno bili drugi, ali mislim da im je jedina šansa da neko za njih izbaci Italijane Ranko Čabarkapa, Sport klub.

3. Španija 486 (94.76) FIFA: 1 504

Imaju sve {to im treba za uspeh na Mundijalu i odbranu titule iz Ju`ne Afrike. Del Boske je odli~an selektor, u isto vreme autoritativan i nezanimljiv medijima. Od sjajnih individualaca napravio je mo}an i homogen tim. Problem za njih je {to im je gro ekipe na zalasku karijere, tako da bi jedna ili dve povrede klju~nih igra~a poput Inijeste, ]avija ili Pikea mogao da bude problem. Opet s druge strane, imaju {irok izbor igra~a na svakoj poziciji. Aleksandar Radonić, Kurir

4. Argentina 463 (90.12) FIFA: 3 475.2

Samo solidan vezni red i drugorazredna odbrana nisu dovoljno dobra podrška Mesiju i Agueru. Darko Plavšić, Sport klub

Poslednji put su kao autsajderi došli na SP 1990, kada je zdrav razum govorio da jedan Maradona ne može da bude dovoljan. Tog leta izgubili su finale sumnjivim penalom u 85. minutu. Uvek posle toga bili su ozbiljan ili čak najveći favorit, ali već četvrt veka ne dobacuju ni do polufinala. Posle odličnih kvalifikacija cela nacija bi volela da na tlu najvećeg rivala dostigne istorijsku slavu, ali bi neizbalansiran sastav mogao da ih skupo košta. Vladimir Novaković, b92.net

5. Holandija 421 (81.65) FIFA: 9 161.6

Gospodari kvalifikacija, koji su redovno među prvim timovima koji se izbore za veliki turnir i obaraju rekorde protiv manjih ekipa, Holanđani su se u više navrata srušili prerano na velikim turnirima. Pre 4 godine ponovo su, kao dvaput tokom sedamdesetih, gledali iz najveće blizine kako neko drugi odnosi trofej. Ovo je poslednja šansa za mnoge zvezde, jer su van Persi, Snejder, Kaut, de Jong već u padu forme, a to će verovatno uskoro zadesiti i Huntelara. Ključni igrač ekipe svakako će biti Arjen Roben, koji je konačno odbacio epitet velikog gubitnika prelomivši finalni meč Lige šampiona. Teško je zamisliti da će ispasti u grupi, kao na sramnom Euru 2012, a posle toga je sve otvoreno. Ipak, šanse za titulu su im male.

6. Italija 417 (80.85) FIFA: 7 315.8

Izrazito ozbiljna takmičarska ekipa. Darko Plavšić, Sport klub

Avantura italijanske reprezentacije u Južnoj Americi gotovo sigurno neće trajati tako kratko kao ona afrička iz 2010. godine. Ali, teško je očekivati da igrači Ćezarea Prandelija mogu da naprave čudo. Ne treba se iznenaditi u slučaju da Italija još jednom prođe grupnu fazu uz mizeran učinak. Ukoliko se to desi, momci sa "čizme" postaju toliko nezgodni da gotovo po pravilu ruše jednog od favorita i otvaraju pomalo neočekivan scenario šampionata. Ipak, što se njih samih tiče, uz svo poštovanje prema tradiciji, na ovaj Mundijal stižu bez preterano pouzdanog napadačkog reda, ali i sa skandal majstorom kakav je Mario Baloteli. Naravno, velika scena može samo još jednom da izvuče najbolje iz starih majstora kakvi su Bufon, Pirlo, pa zašto ne i Franćesko Toti. Međutim, ovom slučaju, prolaz među osam najboljih može se smatrati dobrim ostvarenjem. Dalje? Teško.Nemanja Jovanović ex RTS, Sportal

Od kada je selektor "azura" postao Čezare Prandeli igraju fantastično. Teško ih je nadigrati, a jedini problem ove ekipe mogu biti godine, jer su ključni igrači poput Pirla, Bufona i De Rosija prešli tridesetu. Ipak, imaju Balotelija, koji jednim potezom može da reši pobednika. Četiri puta su bili prvaci sveta, ubedljivi u svojoj kvalifikacionoj grupi, tako da u Brazil odlaze sa jasnim ambicijama – da ponovo budu najbolji. Italijani su uvek Italijani. Aleksandar Radonić, Kurir

7. Urugvaj 404 (78.23) FIFA: 6 185.2

Ozbiljna ekipa, mozda mogu i više, recimoda izbace Brazil na Marakani Ranko Čabarkapa, Sport klub.

8. Portugal 389 (75.20) FIFA: 5 309.6

Predvođeni svakako najboljim igračem sveta u 2013, Portugalci idu u posetu svojoj nekadašnjoj krunskoj koloniji sa optimizmom. U prošloj deceniji ekipa je u više navrata poklekla pod pritiskom očekivanja, najspektakularnije u finalu EP 2004 na svom terenu. Sada tog pritiska nema, ali se podrazumeva da je Portugal jedan od kandidata za visok plasman. Ekipa se sa Paulom Bentom nije baš proslavila u kvalifikacijama, često je ispuštala prednost u finišu ili morala da juri zaostatak. Ipak, Portugalci odlično funkcionišu na velikim takmičenjima, redovno igraju druge faze i imaju čak 4 polufinala od 2000, što će im mnogo značiti u Brazilu. Vladimir Novaković, B92

9. Kolumbija 387 (74.80) FIFA: 4 218.6

Po kladionicama u drugom redu favorita pre svega zbog činjenice da se Svetski kup igra u Južnoj Americi. Ipak, prednost dajem iskusnijim evropskim selekcijama. Darko Plavšić, Sport klub

Po meni poprilično precenjeni, igraju na atmosferu, ako krene po zlu neko moze da ihd eklasira. Ranko Čabarkapa, Sport klub.

Neko iz Južne Amerike, ne računajući Brazil i Argentinu, otići će daleko. Po meni pre Kolumbija, nego ponovo Urugvaj. Oni koji bi mogli da razočaraju su Holandija i Hrvatska, mislim da će Francuska da bude mnogo bolja nego u poslednje vreme. Prijatno iznenađenje mogli bi da budu Švajcarci, sumnjam u BiH zbog mentaliteta, a ne bi me iznenadilo da Grci prođu prvi krug. Iz Afrike pre svih Obala Slonovače i Nigerija.Arsenije Šoškić, Sportal

10. Francuska 373 (71.98) FIFA: 19 (18) 373.4

Još jedne kvalifikacije i još jedna teško dobijena bitka za Francusku. Sama činjenica da su se "petlovi" provukli kroz baraž dovoljno govori o tome da su slavni dani Zidana, pa i sadašnjeg selektora Dešama, samo lepa stranica u fudbalskoj istoriji ove zemlje. Francuzi imaju jednu stvar koja im se ne može oduzeti - imena. Tim sastavljen od velikih imena nosiće plavi dres u Brazilu, ali nedostatak celine biće presudan. Klinci poput Pogbe i Varana, uz već proverene Benzemu, Riberija i Nasrija zaslužuju poštovanje i daju nadu Francuzima, ali teško da bilo ko, osim njih, očekuje da će se upravo "Marseljeza" slušati na dodeli zlatne medalje. Nemanja Jovanović ex RTS, Sportal

11. Belgija 363 (69.96) FIFA: 11 319.6

Prepuni nadolazećih fudbalskih zvezda, ali još nisu ozbiljna takmičarska ekipa. Takođe, nisu stekli naviku pobeđivanja u velikim utakmicama.Darko Plavšić, Sport klub

Navijaću za njih ali mislim da ce podbaciti, polovina igrača nisu standardni u klubovima a i nemam baš poverenja u Vilmotsa. Ranko Čabarkapa, Sport klub

Nadaleko čuvena nova generacija belgijskih fudbalera već godinama je u opticaju, samo tek sad su uspeli da se pokažu u najboljem svetlu. Belgija se vraća na velika takmičenja posle 12-godišnje pauze, sa ekipom koja je popunjena na svakoj poziciji - fantastični Kurtoa je na golu, Kompani, Aldervereld vode odbranu, Felaini, Azar vezni red, Benteke briljira u napadu itd. Ipak, treba istaći da ovi momci nemaju previše internacionalnog iskustva kada je reprezentativni fudbal u pitanju, te ostaje da se vidi kako će se snaći u takmičenju ovog formata. Selektor Mark Vilmots je veliko ime, poveznica sa poslednjom uspešnom generacijom "Crvenih Đavola", kao i uspešan motivator, ali je na taktičkom planu previše "zelen" baš kao i njegovi igrači. Četvrtfinale bi bio veliki uspeh. Miloš Jovanović, ex B92

12. Engleska 339 (65.12) FIFA: 13 312

Prosečan engleski fudbalski navijač verovatno smatra da oni mogu i do titule, ali trenutno imaju samo jednog vrhunskog igrača, Vejna Runija, a to nije dovoljno. Darko Plavšić, Sport klub

Poučeni lošim iskustvom, Englezi najavljuju da ovoga puta neće biti euforije pred Mundijal. Međutim, kako se SP bude bližilo, tako će mediji u Engleskoj sve više pritiskati svoje ljubimce. Baviće se statistikom iz 1966. godine, obraćati pažnju na oblačenje reprezentativaca i njihovih lepših polovina, ali i, u vidu formacija i kombinacija, deliti savete selektoru Hodžsonu. Kao i obično, Englezi će na veliko takmičenje krenuti sa pretpostavkom da ga mogu osvojiti. Kao i obično, imaju sve šanse da to i ne urade. A pod jedan, nedostaje im "broj jedan". Pod dva, Engleska zbog zadnje linije ne deluje kao kompaktan tim. Runi, Velbek i Staridž za sada najavljuju da Ostrvljani imaju potencijal da fino odrade nekoliko utakmica, ali ne i da odigraju svih sedam. Nemanja Jovanović ex RTS, Sportal

13. Rusija 296 (56.45) FIFA: 22 (21) 169

Druga selekcija koja bi meni mogla da bude iznena|enje. Imaju sve što im treba da stignu do završnice. Sjajnog Fabija Kapela na klupi, moćnu organizaciju koju predvodi Vitalij Mutko, bivši predsednik FS Rusije i kvalitetne fudbalere. Karakter pobednika je ono što nemaju, ali je činjenica da ga grade u poslednjoj deceniji, plus biće domaćini narednog Mundijala. Nemaju istinsku zvezdu i velikog fudbalskog znalca, ali imaju moćnu ekipu koju predvode Akinfejev, Širokov i Keržakov. Aleksandar Radonić, Kurir

14. Čile 291 (55.44) FIFA: 15 135.4

Boravak Marsela Bjelse na klupi transformisao je čileanski fudbal i načinio tu ekipu najgledljivijom u Južnoj Americi, možda i na planeti. Presing i izuzetno brz tempo igre zbunjivali su rivale na terenima Južne Afrike, gde su stigli do druge faze prvenstva. Posle neuspelog eksperimenta sa Klaudiom Borgijem, federacija se vratila Bjelsinoj školi, koju ovog puta sprovodi Horhe Sampaoli. Žreb ih može smestiti u veoma tešku grupu, pa nema nikakve garancije, ali Čile ima kvalitet za Top 16, a svakako će stilom igre privući pažnju i na brazilskim stadionima. Vladimir Novaković, B92

15. Obala Slonovače 252 (47.58) FIFA: 17 129.1

Tipujem na Drogbu, Turea i društvo da će biti iznenaćenje Mundijala u Brazilu. Vreme je da neka afrička selekcija stigne do polufinala, a tamo i da uradi nešto. Ubedljivo su najjači u Africi, bez obzira na činjenicu što to umeju da ne potvrde na terenu. Kao i svim afričkim selekcijama mentalitet i neke sekundarne stvari mogu da im budu veliki problem na tako velikom takmičenju kakvo je Svetsko prvenstvo. Aleksandar Radonić, Kurir

16. Hrvatska 241 (45.36) FIFA: 16 162.9

Mogu u drugi krug samo pod uslovom da im upadne laka grupa. Ako budu u grupi sa evropskom i juznoamerickom ekipom raćaju se kući posle grupne faze. Ranko Čabarkapa, Sport klub

17. Švajcarska 236 (44.35) FIFA: 8 124.1

Švajcarci sa legendarnim Otmarom Hicfeldom na klupi imaju čemu da se nadaju na Svetskom prvenstvu (osmini finala), a pravo za to im daju imena poput Inlera, Behramija, Šaćirija... Najslabiji deo je sâm špic napada, gde su Seferović i Mehmedi ipak "tanki" za neka veća dostignuća. Švajcarci su nema sumnje najslabiji od nosilaca na SP, ali ne treba ih shvatati neozbiljno. Lazar Jovanović, Sport klub

18. Bosna i Hercegovina 232 (43.55) FIFA: 21 (20) 121

O susedima smo mnogo pisali tokom kvalifikacija, njihov napad je jedan od najjačih na planeti, ali problemi rastu kako se krene unazad. Organizacija im se predstavila neozbiljno, gafom sa Sušićevim propuštanjem aviona, i ne bi valjalo da to bude loš predznak. Balkanski mentalitet svakako će im biti najveći problem u Brazilu, gde bi druga faza značila da nadmašuju učinak svojih suseda sa prethodnih turnira. Sa druge strane, često nerealna samouverenost ljudi sa ovih prostora može im značiti mnogo u prevladavanju početničke treme, a definitivno imaju pravo da se nadaju eliminacionoj fazi. Vladimir Novaković, B92

19. Meksiko 223 (41.73) FIFA: 20 (19) 47.1

Kada u nekom takmičenju dugo dominirate, pad je neminovan. Meksički fudbal se nije mnogo razvijao od kada je CONCACAF dobio treće mesto na Svetskom prvenstvu, jer se nisu sreli sa ozbiljnom konkurencijom. To ih je dovelo do pravog haosa u prethodne dve godine – dve pobede u 10 mečeva završne runde, ulazak u baraž u finišu poslednjeg kola, 4 selektora u jednom ciklusu, drastični rezovi u igračkom kadru. Na kraju su Novi Zeland pobedili „domaći“ igrači, ali ako Migel Erera planira da u Brazil ide bez zvezda iz Evrope, možće odmah da se oprosti od svake nade.Vladimir Novaković, B92

20. Japan 211 (39.31) FIFA: 48 (29) 105.8

Japan već neko vreme nije "još jedan tim iz Azije". Turnir u Brazilu je peti uzastopni za koji se "samuraji" kvalifikuju (ujedno i peti ukupno, jer pre Francuske 1998. nisu uspeli da izbore plasman na završnicu SP), a najbolji uspeh upisali su 2002. i 2010, gde su u oba navrata zauzeli deveto mesto. Nekadašnji trener Milana Alberto Zakeroni pošteno se namučio u prvom krugu azijskih kvalifikacija, ali je ekipa našla svoj ritam u nastavku ciklusa i završila na čelu grupe B, ispred Australije. Glavni aduti Japana su opet internacionalne snage - čak osmorica standardnih reprezentativaca nastupa u Bundesligi, među kojima su najpoznatiji kapiten Makoto Hasebe i prvi strelac Šinđi Okazaki, a tu su i odlični kreativci Šinđi Kagava (Mančester Junajted) i Keisuke Honda (CSKA Moskva). Ako im je dan, ovaj tim pobeđuje favorite (19. novembra, 3-2 protiv Belgije u Briselu), ali često se stiče utisak da im je napadački segment nekako preslab za međunarodnu arenu - Okazaki je jedini provereni strelac u sastavu i tanka klupa može biti presudna. Miloš Jovanović, ex B92

21. SAD 208 (38.71) FIFA: 14 51.3

Napredak američkog fudbala u poslednjih četvrt veka je fascinantan, iako je izmakao pažnji mnogih. Ekspanzija MLS, koji je posle krize na prelomu vekova narastao do 19 (uskoro i 21) timova, nije bazirana samo na uvozu igrača, kao prvi talas, nego i na sopstvenim proizvodima. Jirgen Klinsman sada ima ogroman izbor igrača, među kojima se mogu probrati i zaista kvalitetni igrači, a stil igre se iz tvrdog ostrvskog u znatnoj meri pretvorio u nešto na tragu moderne nemačke selekcije, koju je upravo Klinsi postavio. Amerikanci su se prošetali kroz kvalifikacije, na svakom mestu imaju po nekoliko kvalitetnih rešenja, a koliko lako daju golove mogu da posvedoče Nemci, Bosanci i Belgijanci, kojima su dali zbirno 10 golova ove godine. Vrlo legitimna kandidatura za eliminacionu fazu. Vladimir Novaković, B92

22. Gana 204 (37.90) FIFA: 24 (23) 84.3

Gana je u ovom veku od Nigerije i Kameruna preuzela primat u podsaharskoj Africi i treći put u nizu igraće na Svetskom prvenstvu. Po imenima ovo je snažna ekipa koju predvode svetska zvezda Kevin Prins Boateng, Kvadvo Asamoa, Suli Muntari, Asamoa Đan, Andre Aju. Rešeno je i pitanje golmana koje su nametnule godine Ričarda Kingsona, pa će mrežu čuvati Adam Larsen. Problem je što više tim ne može da računa u punoj meri na Majkla Esjena i što odbrana ni izbliza ne može da parira ostatku tima. Još veći je problem u selektoru – Akvasi Apija jeste prvi Afrikanac koji je odveo Ganu na Mondijal ali nema nikakvo iskustvo na velikoj sceni, posebno ne sa zvezdama kakve će voditi. Moć su „Crne zvezde“ u punoj meri pokazale zgromiši Egipat u baražu, ali mentalnu nestabilnost smo videli na dva uzastopna turnira KAN, koje su kao favoriti završavali na četvrtom mestu. Malo ekipa u toj meri zavise od sreće – ako im se kockice poklope mogli bi i do ispuštenog polufinala, ali ne bi bilo čudo ni da ispadnu u grupi. Vladimir Novaković, B92

23. Grčka 201 (37.30) FIFA: 12 64.7

Grčka je taktički već uspevala da iznenadi na velikim takmičenjima, ali sada pored odlične defanzive imaju i snagu u samom špicu. Pored mitroglua koji je obeležio mečeve u baražu, ali i Ligi šampiona, tu su još i Samaras i Salpingidis. Problema će imati u veznom redu, jer još uvek nisu "stigle" dostojne zamene za Karagunisa, Kacuiranisa i ostale. Lazar Jovanović, Sport klub

24. Nigerija 166 (30.24) FIFA: 36 (26) 89.5

Šampioni Afrike konačno su uspeli da potencijal pretvore u uspeh, kada su osvojili prvi KAN u ovom veku, posle 4 bronze u prošloj deceniji. Kup konfederacija dao im je priliku da se okušaju sa ekipama iz ostatka sveta i shvate gde im je mesto, a ono je definitivno negde ispod polovine učesnika. Potencijala imaju mnogo, od Mozesa i Emenikea u napadu, preko Mikela, Onazija i Muse na sredini, do Embrouza i Ečiedžilea u odbrani. Ipak, dva ključna čoveka su golman Lila Vinsent Enjeama, igrač jeseni u najjačoj ikad Ligi 1, i seletor Stiven Keši. Domaći selektor bio je faktor koji je presudio da skup sjajnih igrača postane pravi tim prvi put od slavnih devedesetih. Uz sreću u žrebu Nigerijci mogu daleko. Vladimir Novaković, B92

25. Kamerun 151 (27.22) FIFA: 51 (30) 122.7

Konstantno prisustvo na svetskim smotrama fudbala (sedmo na prethodnih devet) čini da mnogi precenjuju kvalitet Kameruna, koji se u poslednjih nekoliko godina muči i na afričkom nivou, pa je propustila dva uzastopna turnira KAN (prethodno igrali 14 od 15 i bili 4 puta prvaci). Samjuel Eto i tek nešto mlađi Žan Makun lagano predaju glavnu ulogu Aleksu Songu i Stefanu Mbiji, ali utisak je da zemlja koja je proslavila afrički fudbal u devetoj deceniji prošlog veka više ne izbacuje toliko kvalitetne igrače. Folker Finke je treći Nemac na klupi ove nekadašnje nemačke kolonije, a prethodna dvojica donela su im sreću i dobre rezultate.Vladimir Novaković, B92

26. Ekvador 115 (19.96) FIFA: 23 (22) 69.2

Drugačiji od ostalih – ovo bi bio kratak opis ekvadorskeselekcije unutar CONMEBOL zone. Na kontinentu na kojem se i dalje igraju fudbala njima su glavna oružja snažni fizički pristup i nadmorska visina u Kitu. Kako drugačije opisati to da im je ovo treće SP u ovom veku, a da od 1997. Nisu prošli ni prvu fazu Kopa Amerike? Kada izađu sa svog kontinenta situacija se za njih popravlja, jer za sve osim Evropljana imaju oružje sa kojim se rivali teško nose. Kvaliteta nemaju previše, o čemu svedoči i to da im dobar deo tima igra u domaćoj ligi, a zvezde su Antonio Valensija i Felipe Kaisedo, uz Segunda Kastilja, koji i dalje postiže ključne golove. Druga faza je moguća uz dosta sreće na žrebu Vladimir Novaković, B92

27. Južna Koreja 103 (17.54) FIFA: 54 (31) 46.1

Vrlo malo je falilo da Južna Koreja, umesto direktnog plasmana u Brazil, svoju sreću potraži u, za Azijate, omraženom baražu sa petoplasiranim iz južnoameričke grupe (tj. sa Urugvajem). Ipak, sreća (i minimalno bolja gol razlika u odnosu na Uzbkistan) je poslužila "Crvene Đavole", tako da će Južnokorejanci po osmi uzastopni put imati za koga da navijaju na svetskom prvenstvu. Koreja će put Brazila sa novim selektorom - apsolutnom legendom i jednim od najvećih azijskih fudbalera svih vremena, Hong Mjung-Boom, ali oružja na raspolaganju je premalo za neki ozbiljniji rezultat. Ki Hjon Seol, Jung Hvang An, Đi Sung Park su sada već daleka prošlost - golove će nekako morati da izmisle Ču Jong Park (Arsenal) i Đi

Dong Von (Sanderlend), ali ostaje pitanje kako će se podmlađeni sastav (Mjung-Bo je za novembarske mečeve protiv Švajcarske i Rusije selektirao ekipu sa prosekom godina 24.35) snaći sa međunarodnim odbranama. Miloš Jovanović, ex B92

28. Australija 90 (14.92) FIFA: 59 (32) 23.6

Nemački stručnjak Holger Oziek je vrlo brzo prešao put od pukovnika do pokojnika - pre dve godine, Oziek je bio heroj države zahvaljujući drugom mestu na Kupu Azije i spektakularnoj pobedi u prijateljskom meču protiv Nemačke. Njegova slava je ipak bila kratkog veka, jer je pre mesec dana dobio otkaz od strane FS Australije posle dva uzastopna prijateljska poraza od 6-0, koji su dodatno začinili već dovoljno crnu seriju od tri meča bez pobede. Novi strateg "sakeruza" je Angelos Postekoglu, rođeni Atinjanin, inaće najtrofejniji trener u istoriji australijskog prvenstva. Iskusni Lukas Nil i Tim Kejhil su i dalje glavne uzdanice Australijanaca, a tu je i još jedan veteran, napadač Nagoje Džošua Kenedi. Ostatak tima ima dobar pedigre - skoro pa 90% sastava nastupa po stranim takmičenjima - ali znak pitanja ostaje njihova sposobnost da nastupaju kao kohezivna jedinica spremna za ozbiljne bitke. Miloš Jovanović, ex B92

29. Kostarika 68 (10.48) FIFA: 31 (25) 20.8

Kada igrate u američko-meksičkoj zoni, svi očekuju da ostale čeka borba za ono jedno preostalo mesto. Ovog puta Kostarika je i teoretski bila učesnik SP dva kola pred kraj, dok je veliki rival u finišu poslednjeg kola izborio baraž. Upadljivo najkvalitetniji tim uskog pojasa koji spaja Amerike, Tikosi su već treći put u ovom veku na SP. Predvode ih premijerligaški Brajani – Ruis i Ovijedo, i mladi napadač Olimpijakosa Džoel Kempbel, a skoro pola tima igra u skandinavskim ligama. Problem je nedovoljan broj jakih utakmica – u 2013. Odigrali su 19 mečeva (14 takmičarskih!), ali samo poslednji rival nije iz njihove CONCACAF zone (Australija, 0:1 u Sidneju). Vladimir Novaković, B92

30. Honduras 59 (8.67) FIFA: 41 (27) 24.3

Iako su deo istog prostora u Centralnoj Americi, Hondurašani igraju znatno drugačiji fudbal, koji se pre može uporediti sa ekvadorskim. Sa velikim brojem igrača afričkog porekla, Honduras fizički dominira, a u jednom trenutku njihovi kvaritelji igre postali su veoma popularni u Evropi. To doba je prošlo, ostrvska kolonija (Figeroa, Palasios, Espinosa) nije više toliko na ceni, a prve zvezde su Seltikov Emilio Isagire i solidan strelac Džeri Bengtson. Dobar deo uspeha ovaj tim bazira na strahu rivala, kada stigne na stadion u San Pedro Suli, gradu sa najvišom stopom kriminala na planeti. Vladimir Novaković, B92

31. Alžir 49 (6.65) FIFA: 26 (24) 63

Meni simpaticna ekipa, malo potcenjena, ali mislim da ipak ne mogu da prođu grupu. Ranko Čabarkapa, Sport klub

32. Iran 29 (2.62) FIFA: 45 (28) 21.9

Posle naporne ali uspešne kampanje u kvalifikacijama, koja se završila odlučujućom pobedom u gostima nad Južnom Korejom, Iran se vraća na svetsko prvenstvo posle osmogodišnje pauze. Karlos Keiroš povukao je neke odlične poteze kada je bilo najbitnije, a onaj najimpresivniji je nagovaranje nekadašnjeg omladinskog reprezentativca Holandije i fudbalera Standarda iz Liježa Rezu Gučanedžada da zaigra za selekciju svoje rodne zemlje. Upravo je popularni "Guči" bio strelac jedinog gola u Ulsanu, i od njega se očekuje da bude vođa napada "Persijskih lavova". Pored njega, poznato ime je i Aškan Dedžaga (još jedan predstavnik dijaspore koga je Keiroš "privoleo" da zaigra za Iran), a od internacionalaca tu su još i iskusni Masud Šođai (Las Palmas), te veteran Modžtaba Džabari koji brani boje katarskog Al-Ahlija. Ipak, ne može se reći da ovaj sastav ima previše kvaliteta, barem naspram ostalih - "iks faktor" su mladi igrači koje Keiroš malo-pomalo uvodi u A sastav, pa ako se zvezde poklope možda vidimo i neki iznenađujući rezultat. Miloš Jovanović, ex B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu