Tema: ENDESA dokaz da srpska košarka slabi

Srbija odavno više nije ‘zemlja košarke’ barem što se tiče vrhunskih evropskih igrača, a dokaz za to je i španska ENDESA liga. Nekada su Đorđević, Bodiroga, Tomašević, Savić i Gurović bili samo predvodnici naše kolonije u najjačoj ligi Evrope, a u sezoni koja počinje 12. oktobra Srbija će imati samo pet predstavnika.

AG, JT, SO Španija
Podeli

Boje naše zemlje u predstojećoj sezoni Endesa lige braniće Vladimir Lučić (Valensija), Ivan Paunić (Fuenlabrada), Nikola Radičević (Kahasol), Vladimir Štimac (Unikaha) I Goran Huskić (Lagun Aro).

Ukoliko se pogleda samo prošla sezona, kada je u ENDESA ligi bilo devet naših igrača, jasno je da Srbiji sve više nedostaje vrhunski kvalitet. Osim Teodosića i Krstića, koji već nekoliko sezona igraju u CSKA, teško je pronaći nekog srpskog košarkaša koji bi mogao da bude nosilac igre u nekom elitnom španskom timu.

Mali broj srpskih igrača u Španiji je pokazatelj da nismo više sila u Evropi i to je jasno, a zbog čega je tako pokušali smo da saznamo u razgovoru sa ljudima koji su ozbiljno upućeni u košarkaška dešavanja.

“Generalno gledano, u bivšoj Jugoslaviji trenutno je erozija individualnog kvaliteta, što je pokazalo i Evropsko prvenstvo u Sloveniji. Nekada smo imali kvalitetnije igrače, ali to su bila druga vremena. Nedovršeni košarkaši odlaze u inostranstvo zbog objektivnih razloga – žele nešto da zarade, a svi se plaše rizika od povrede. Mali je benefit igranja u ovdašnjem prvenstvu. Ponavljam, individualno nismo na potrebnom nivou, Španija u ovom trenutku ima mnogo veći pojedinačni kvalitet od svih selekcija sa prostora bivše Jugoslavije”, smatra Edin Avdić, košarkaški komentator.

Pravi sagovornik za ovu temu je bez dileme i Dejan Tomašević, sadašnji potpredsednik srpskog košarkaškog saveza. Tomašević je tokom svoje fantastične karijere igrao za Tau Keramiku i Pamesu, osvojivši špansku ligu, Kup i Evrokup u tom periodu.

“Ja sam o tome pričao sa ljudima iz španske federacije i sa ljudima iz FIBA. Mislim da je to problem i španske košarke, odnosno španske federacije, jer oni treba da dovode najbolje igrače sa ovih prostora. Na žalost, oni nam u svojim normativnim aktima ne dozvoljavaju da naši igrači ostanu ovde, da stasaju, pa onda da kao veliki igrači kao što su to radili Đorđević i Bodiroga u nekim najboljim danima odu u Španiju”, kaže Tomašević.

Prema njegovom mišljenju problem je sistemski, jer je trenutno nemoguće sprečiti da talentovani srpski košarkaši prerano odlaze iz naše zemlje u potrazi za boljim uslovima.

“Mi na žalost nismo više u mogućnosti da stvorimo igrača. Nama igrači odlaze vrlo rano u inostranstvo i jednostavno nemaju dovoljno vremena da ovde sazre i to je veliki problem. To je tema o kojoj ozbiljno treba da se razgovara.”

Vlade Đurović, čovek koji je tokom svojih najuspešnijih trenerskih dana bio poznat po davanju šanse mladim igračima, kaže da i geografija ima svoju ulogu u deficitu vrhunskih srpskih košarkaša.

„Mi nemamo više kvalitet koji smo imali. Imamo par igrača u NBA, imamo igrače u svim zemljama ali to više nisu ključni igrači. Oseka je talenata u srpskoj košarci i to je sasvim jasno. To je tema za dublju analizu. Jeste po meni španska liga najjača, ali dobro je poznato da je kod nas smanjena mogućnost za selekciju. Nas sada ima 8 miliona ako nas ima i toliko. Postoje krajevi Srbije koji nisu za košarku, kao što su južna i istočna Srbija koji uopšte ne daju visoke igrače. Kosovo i ne računam”, smatra iskusni stručnjak.

Jedan od igrača koji su prerano otišli iz Srbije je i Nikola Radičević. Plejmejker rođen 1994. godine nastavio je (negativni) trend da košarkaši još kao izuzetno mladi odlaze u inostranstvo, o čemu je govorio i odlazeći selektor Ivković. Napustio je Partizan i prošle sezone je u dresu Kahasola na sedam utakmica za A tim prosečno beležio 1,3 poena za šest minuta.

Teško je očekivati da će Radičević dobiti mnogo veću ulogu i u predstojećoj sezoni, ali momak koji svoje minute sigurno očekuje je Vladimir Štimac, novi član Unikahe. U prošloj sezoni ostavio je odličan utisak u turskom Banvitu gde je u proseku imao 10,6 poena i 7,1 skok na više od 50 utakmica.

“Sigurno je ACB liga mnogo brža od ostalih liga, sigurno je da će mi biti potrebno vreme da se prilagodim. Tempo je neverovatan i to ovu ligu čini sigurno drugačijom od ostalih, ako ne i najjačom. Uz to, kvalitet i organizacija klubova je na neverovatnom nivou. Mislim da direktna stvar jednostavno zavisi od toga kome šta treba. Od kluba do kluba. Možda zato što su stranci u tuđim zemljama, cene se igrači koji su dinamičniji, koji doprinose razvoju košarke u toj zemlji i, naravno, doprinose reprezentaciji”, kaže Štimac.

Dok ne dočekamo neko bolje vreme sa mnogo više kvalitetnih igrača u Španiji, najbolju poruku našem kvintetu na Pirinejima uputio je Dejan Tomašević:

“Meni je žao što mi nemamo više vrhunskih igrača, ali opet, poruka tim igračima koji su tamo je da se ponašaju najbolje što mogu, pre svega na terenu a onda i normalno da svojim igrama da otvore prostor za neke buduće koji će doći umesto njih.“

Srbi koji počinju ENDESA ligu u sezoni 2013/14:

Vladimir Lučić

Bivši kapiten Partizana biće naša najveća uzdanica u Španiji ove sezone. Stigao je u Valensiju sa ozbiljnim pedigreom i za ozbiljan novac, a ako je suditi po pripremnim mečevima očekuje ga odlična sezona.

Plus za Lučića je i što će se lako sporazumevati sa trenerom Velimirom Perasovićem, pa će mu prva sezona van Srbije zbog toga sigurno biti lakša. Minutažu će u Valensiji deliti sa Romainom Satom.

Vladimir Štimac

Štimac je odličan primer kako igrač treba postepeno da napreduje u karijeri. Nakon Crvene zvezde i epizoda u Ventspilsu i Nimburku dokazao se u Turskoj igrajući odlično dve sezone za Olin i Banvit.

Došao je u Unikahu kako bi zamenio prošle sezone odličnog Luku Žorića i, kao što je i sam najavio, pokušaće da se izbori za svoje minute koje će bez dileme dobiti.

“Što se tiče minutaže, videćemo. Polako, tek sam došao, ali sve zavisi od mene, mog rada i koncentracije”, rekao nam je Štimac.

Unikaha će u predstojećoj sezoni imati jaku centarsku liniju, s obzirom da osim Štimca na ‘petici’ mogu da igraju još Fran Vaskez i Rafa Hetšajmer.

Ivan Paunić

Tokom prošle sezone prešao je iz ukrajinskog Azovmaša u Lagun aro. Za ekipu iz San Sebastijana na 18 utakmica upisivao je sasvim soldinih 7,9 poena i 2,7 skokova za skoro 22 minuta na parketu. Sledeće sezone igraće za Fuenlabradu.

Paunićeva najbolja karakteristika je odlična odbrana, odnosno mogućnost da sačuva najbolje napadače protivničke ekipe. Ukoliko uspe da se nadogradi napadački i ukoliko bude konstantan sigurno će dosta igrati u prosečnoj ekipi Fuenlabrade, a upravo dobre igre u ENDESA ligi mogle bi da budu povratna karta Pauniću u reprezentaciju Srbije.

Nikola Radičević

Član idealne petorke na prošlogodišnjem šampionatu Evrope do 18 godina, početkom prošle sezone je napustio Partizan i otišao u Kahasol. Ako je nešto dobro u odlasku talentovanog košarkaša iz Srbije onda je to klub koji je izabrao.

Očigledna ideja čelnika Kahasola je da se šansa pruži mladim igračima, pa će tako u predstojećoj sezoni Argentinac Markos Mata sa 27 godina biti ubedljivo najstariji igrač ekipe. Trener tima iz Sevilje je Aito Garsija Reneses koji je praktično stvorio Rikija Rubija u Huventudu i sigurno će imati strpljenja za našeg Radičevića.

Prvi plej ekipe je Čeh Tomaš Satoranski, a za Radičevića će biti uspeh ako bude imao više minuta i bolju statistiku u odnosu na prošlu sezonu (1,3 poena za 6 minuta na 7 utakmica).

Goran Huskić

Momak koji je prošlu sezonu završio u Radničkom iz Obrenovca pokušaće da se izbori za minute u ekipi Lagun Aro.

Huskić je sezonu 2012-13 počeo na Hauard koledžu u SAD, ima 21 godinu i igra na poziciji centra, ali kako sam kaže, može da pokrije i 'četvorku'. Huskić (211cm) je najviši igrač svoje ekipe, a s obzirom da je jedini klasičan centar pored njega David Doblas, mogao bi da dobije priliku.

„Veoma sam srećan i uzbuđen što sam došao u ovaj klub. Mogu da igram i na poziciji četiri i na poziciji pet. Mogu dobro da trčim i šutiram, brz sam za svoju visinu. Znam da moram vredno da radim i da budem timski igrač“, rekao je Huskić po dolasku u Španiju.

Srbi u ostalim najjačim evropskim ligama:

VTB (10): Kostra Perović (Jenisej), Milenko Tepić, Stevan Jelovac (Lijetuvos Ritas), Ivan Žigeranović, Nemanja Jaramaz (Turov), Branko Cvetković (Astana), Vladimir Micov, Nenad Krstić, Miloš Teodosić (CSKA), Milovan Raković (Trijumf),

Turska liga (9): Petar Popović (Aliaga Petkim), Duško Savanović (Anadolu Efes), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Milan Mačvan, Zoran Erceg (Galatasaraj), Oliver Stević, Dejan Borovnjak (Gazijantep), Vanja Plisnić (Ankara), Luka Bogdanović (Turk Telekom).

Grčka (7): Vladimir Petrović (Apolon), Saša Borovnjak (Ikarios), Uroš Duvnjak (Panionios), Goran Vučićević (PAOK), Damir Latović (Retimno), Stefan Peruničić, Uroš Petrović (Trikala).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu