Zvezdin šesti oktobar

Istovremeno sa posrtanjem na terenu, gde u četiri ligaška meča ima samo jednu pobedu, Crvena zvezda se suočava sa novim problemima i van njega.

Podeli

Račun kluba je ponovo u blokadi, koja iznosi 59 miliona dinara, Filip Mladenović je podneo zahtev za raskid ugovora, a neće biti jedini.

U klubu od promene uprave, pre skoro 11 meseci, traje sukob nekoliko suprotstavljenih struja koje imaju sasvim različite vizije razvoja kluba. Nesaglasje je javno i primiri se samo u trenucima kada se moraju doneti ključne odluke.

Jedna od onih koja u narednoj dvonedeljnoj pauzi čeka klub iz Ljutice Bogdana je odluka o tome ko će voditi klub u nastavku šampionata. Slaviša Stojanović je oet odradio ceo paket viđen posle poraza od Voždovca – nije se obratio gledaocima TV koja prenosi meč, govorio o mogućem odlasku iz kluba, otkazao jutarnji trening i najavio da čeka odluku Upravnog odbora u ponedeljak uveče.

Upravni odbor ovog puta imaće ozbiljan posao na mnogo nivoa. Blokada kluba prešla je pola miliona evra, od čega je dobar deo (gotovo 80 posto) dug prema firmama u vlasništvu lica koja su trenutno u zatvoru ili kućnom pritvoru (MB Gas, Andrija Đurašković). Interesantniji je ostatak, u kojem se nalazi ime čačanskog Borca, kluba sa kojim je Zvezda bar dvaput ove godine već prolazila kroz istu priču.

Borcu Zvezda duguje za Filipa Mladenovića, momka koji bi uskoro mogao da ode bez obeštećenja, iako je tokom leta imao već gotovo potpisan ugovor sa Evijanom. Francuski klub trebalo je Zvezdi da isplati 700 hiljada evra plus 20 posto od sledeće prodaje, Čačanin se spremao u Ženevu na lekarske preglede, ali je dogovor stopiran iz samog klupskog vrha, pa je članu Lige 1 zatražena pet puta veća suma. Mladenović je ostao u klubu, ali je posle sedam nastupa u prvom mesecu sezone potpuno ispao iz tima i u poslednjih 6 mečeva dobio priliku samo u kupu protiv Proletera. U ligi je od 8 utakmica bio na terenu 189 minuta.

Drugi bivši igrač čačanskog kluba Darko Lazović je trenutno daleko od centra pažnje zbog duge povrede zarađene jer je pokušao da pomogne saigračima u ključnom meču prošle sezone, suprotno od lekarskih preporuka. Lazović je na Marakani već četiri godine, a nedavno je nagoveštavano da bi i on mogao da tuži klub zbog problema sa isplatom. On je zakazao svadbu za prethodni slobodan termin, klub je prvotimce poslao na mini-pripreme na Taru, a povređenoj zvezdi tima nije uplatio ništa od dugova. Lazović je u međuvremenu odbacio mogućnost tužbe.

Tu ni izbliza nije kraj problema u Zvezdi. Ni skoro godinu dana posle promene rukovodstva klub se nije pobrinuo za najosnovnije potrepštine igrača, među kojima su ledomat, minerali, proteini, zavoji, bandaže, elastični zavoji. Anegdota kaže da je jedan fudbaler stezao mišić tokom utakmice izolir-trakom u nedostatku one prave, da se igrači osvežavaju nakon treninga razblaženim sirupom od limuna i da sami nabavljaju led iz obližnjeg ugostiteljskog lokala. Takve prilike bile bi sramne i za nižerazredni klub, a mi pričamo o bivšem prvaku Evrope, koji na papiru ima velike ambicije u ovoj sezoni.

Jedna od prvih dužnosti nove uprave bila je drastično smanjivanje broja zaposlenih u klubu, sa preko 200 na znatno ispod 100. Taj potez najavio je i potpredsednik zadužen za finansije Nebojša Čović gostujući u našoj emisiji „Sa terena“ poslednjeg dana 2012. U međuvremenu se ništa nije dogodilo – pošto je za svaku ključnu odluku potreban konsenzus klupske uprave, u Zvezdi i dalje radi preko 200 ljudi!

Jedine promene dogodile su se na poslednjem mestu koje bi se moglo zamisliti: u omladinskoj školi. U prethodnim sezonama Zvezda je izbacila nekoliko generacija kvalitetnih igrača, ali su ovog leta promenjeni gotovo svi treneri u omladinskoj školi, u koju su dovedeni potpuno novi kadrovi. Što se tiče onih koji su stigli do seniora, zastrašujuće mali broj je potpisao ugovore sa klubom, a nekoliko bivših Zvezdinih klinaca je u nedeljnoj pobedi Čukaričkog pokazalo da su pravilno procenili koja sredina je stabilnija i pruža bolje uslove za napredak.

Dok ih zasipaju uvredama sa tribina bukvalno od prvog minuta svake utakmice, navijači se nikada ne zapitaju u kakvim okolnostima rade fudbaleri koji ove sezone nose Zvezdin dres, a nenormalne okolnosti u klubu već se godinama smatraju standardom. Novi Upravni odbor (ponedeljak u 18) mogao bi da pokaže kako stoje stvari među sukobljenim klanovima u upravi.

Eksperiment propao, šta dalje?

Na osnovu prethodnih 10 meseci javnost je složna u oceni da ovakva uprava ne može da donese nikakav napredak klubu. Duplirane funkcije, fantomska zaduženja, nepotizam u klupskim strukturama dostojan državne uprave, pospešeni jednostavnom nesposobnošću mnogih od čelnika kluba sprečavaju i običnu normalizaciju, da o napretku i ne govorimo.

Kada je prethodna uprava razrešena dužnosti pojavio se Deus ex machina, a čini se da je došlo vreme da se ponovo preseče i odstrane oni koji štete, ali i oni od kojih klub nema korist. Interes države da se situacija u Zvezdi sredi je jasan – dok se ne sprovede najavljena privatizacija svi dugovi kluba iz Ljutice Bogdana padaju na leđa svih nas, hteli mi to ili ne. To što se ovih dana završava opsežna istraga Radne grupe UKP je pohvalno, i dobro je znati da će oni koji su pravili malverzacije snositi posledice, ali nečiji odlazak u zatvor neće poništiti dug koji svi moramo da otplatimo.

Tajming nije mogao da bude zgodniji – baš na godišnjicu Miloševićevog pada, dok se svi vrlo dobro sećamo kakve promene smo očekivali, a kako smo prevareni u ovih 13 godina. Zvezdina revolucija desila se novembarske noći prošle godine i već godinu dana svi čekamo da stigne Šesti oktobar. Možda simbolika debakla na Banovom brdu nije slučajna i možda će se poraz u jednoj bici pokazati kao pobeda na duge staze. Znamo gde živimo i ne bismo se kladili na to, ali ljudski je nadati se.

U krajnjoj liniji, ako u dogledno vreme ne bude dovedena u pristojno stanje, u kakvom već dugo nije bila, FK Crvena zvezda i ne mora da postoji. Klub sa tako slavnom istorijom, bez premca u jugoistočnoj Evropi, nikako ne zaslužuje mrcvarenje koje mu se događa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu