Sasvim loše leto za Partizan, a krivaca nigde!?

Prilično je izvesno da srpski klubovi neće još dugo biti među najvećim potrošačima u prelaznom roku, zbog vrednosti lige nema ih ni među najuspešnijim prodavcima. Prelazni rok u Srbiji ne spada u atraktivnije, ipak, ono što je tokom leta uradio FK Partizan, odnosno uprava beogradskog kluba, zaslužuje kratku analizu.

Podeli

Navijači 'crno-belih', bar oni stariji, dobro znaju priču o prodaji igrača kojima je nađena "adekvatna zamena", ali ni oni najmlađi neće poverovati da se tako radilo i u ovom prelaznom roku.

Ako odlasci igrača kojima su isticali ugovori mogu da se nazovu propustom prethodnog sportskog direktora (Miljković, Lazevski) onda je prodaja trojice najvrednijih bez ikakve ideje da se velika praznina kvalitetno popuni dokaz nesposobnosti čelnika koji su sada u Humskoj.

Najlakše bi za činjenicu da su tokom leta opremu prvaka Srbije 'razdužili' Lazar Marković, Aleksandar Mitrović i Marko Šćepović bilo optužiti sadašnjeg sportskog direktora, Alberta Nađa, ali to ne bi bilo fer.

Navijači 'crno-belih', bar oni stariji, dobro znaju priču o prodaji igrača kojima je nađena "adekvatna zamena", ali ni oni najmlađi neće poverovati da se tako radilo i u ovom prelaznom roku.

Ako odlasci igrača kojima su isticali ugovori mogu da se nazovu propustom prethodnog sportskog direktora (Miljković, Lazevski) onda je prodaja trojice najvrednijih bez ikakve ideje da se velika praznina kvalitetno popuni dokaz nesposobnosti čelnika koji su sada u Humskoj.

Najlakše bi za činjenicu da su tokom leta opremu prvaka Srbije 'razdužili' Lazar Marković, Aleksandar Mitrović i Marko Šćepović bilo optužiti sadašnjeg sportskog direktora, Alberta Nađa, ali to ne bi bilo fer.

Nađove krivice ima, ako ne zbog drugih stvari, ono zbog činjenice da svoja obraćanja najavljuje tek kada do sloma dođe i nikada, bar do sada, nije izričit i potpuno otvoren u potrazi za problemom. Ima je i zbog toga što neko ko je sportski direktor ozbiljnog kluba ne može i ne sme da 'preusmerava' pitanja novinara o prelaznom roku na druge ljude iz uprave.

Ili je to koren problema?

Malo je klubova u Evropi u kojima predsednik analizira igrače koje će klub angažovati, objavljuje sa kim se pregovara i kako ti pregovori teku, još manje onih čiji predsednici sebi dozvoljavaju da se 'našale' sa javnošću saopštavanjem imena o kojima se nije razmišljalo ili kontaktiralo.

Elem, u najkraćim crtama, Partizan je ovoga leta prodao Lazara Markovića, priča se o tome da je ovaj otišao u Benfiku za deset miliona evra ali se priča i da ga je prodao njegov vlasnik u poslednjih godinu dana, izraelski agent Pini Zahavi.

Kako i inače u poslovanju sprskih klubova ništa nije transparentno tako ostaje na objašnjenjima i 'objašnjenjima' ljudi iz kluba. da li je Zahavi, Čelsijev investicioni fond ili neka treća firma, tek Marković je otišao znatno pre ovog leta a novac je, bar uplaćeni deo, odavno potrošen.

Odlazak Aleksandra Mitrovića je realizovan na kraju prelaznog roka uz uobičajenu 'klackalicu', od "nećemo ga prodavati" i " ne može ni u real ili Barsleonu" do potpisa za Anderleht jer je to tražio otac igrača!?

Marko Šćepović je u Olimpijakosu, još jedan posao obavljen jer je "tako moralo" posle svih problema mladog napadača sa navijačima ali i pristupom igri u dresu svog, do ovog transfera, jedinog kluba u karijeri.

I neka bude tako, Marković je prodat ranije, moralo je, Mitrović je prodat za ozbiljan novac u vreme krize, moralo je, sa Šćepovićem je sve išlo teško, moralo je... I drugi brat Šćepović, Stefan, vratio se sa pozajmice i otišao na novu, u Sporting iz Hihona.

Onda je, logično deluje, moralo i da se uradi nešto na planu jačanja ekipe.

Doveden je Ismael Beko Fofana, napadač koji je 'skautiran' u 180 minuta dvomeča sa Širakom, momak koji igra za malo para i koji bi mogao da bude 'pogodak'. Mogao, ne i morao.

Ono što je moralo da se uradi jesu pojačanja.

Licitiralo se raznim imenima, 'večiti' Prins Tejgo je bio najčešće pominjani kandidat, Uroš Đurđević iz Rada želja od početka prelaznog roka do njegovog isteka, a ostala imena koja su se provlačila po medijima nisu vredna veće priče. Mediji su u Partizan 'dovodili' ili 'vraćali' Ivicu Ilieva, Milana Jovanovića, Jovana Kostovskog, Slavka Perovića, pominjan je i Abiola Dauda... Ništa od toga nije bilo realno.

To je deo o napadu, delu ekipe koji je u šest evropskih utakmica stigao do tri pogotka, odnosno, postignutog gola na 180 minuta.

Sredina terena nije bitno oslabljena, Milan Smiljanić je otišao, naravno, istekao mu je ugovor, Eliomar Silva poslat je na pozajmicu u Kečkemet, Goran Lovre sporazumnim raskidom napustio klub, Filip Knežević je pozajmljen kragujevačkom Radničkom, Dejan Babić Slobodi iz Užica, David Manga, Aleksandar Davidov iz statusa 'pozajmljeni' prešli u izraelske klubove.

Nova lica su Filip Malbašić i Petar Grbić, igrači pristojnog 'bekgraunda', jedan dugo van terena, obojica daleko od prave forme. Stigao je i Erik Djemba-Djemba, veliko ime, nekada... Vratio se i Nikola Gulan, dugo daleko od redovnog igranja.

Zanimljivo, Malbašić, Grbić i Gulan su klijenti iste menadžerske agencije, Faljija Ramadanija.

Znalo se i pre odlaska Ivana Ivanova da će Partizanu nedostajati štoper, Milan Obradović je najozbiljnije pojačanje i moglo bi da se kaže da je praznina nastala odlaskom Bugarina popunjena na dobar način. Da sada ne ulazimo u to koliko je veteran koji je pokazao koliko vredi dugoročno rešenje.

Dva startna beka su napustila klub, Volkov je ostao prilično usamljen na levoj strani, desna je pripala Nikoli Aksentijeviću, još jednom fudbaleru koji se uklapa u 'profil' koji Partizan traži, bez obeštećenja, sa nevelikom platom i bez utakmica 'u nogama' prethodne sezone.

Alternative su izrazito mladi Marko Živković (desno) i Nemanja Petrović (levo), njihovi prethodnici, Branko Pauljević i Stefan Aškovski su na pozajmicama.

Dugo je, predugo, dovođen Lorens Larti, na spisku pominjanih su i Mario Maslać, Miroslav Vulićević, Bruno Uvini, Slobodan Rajković, Marko Putinčanin...

Golmani su, koliko god to čudno izgledalo, jedan od ozbiljnijih pokzatelja koliko pravog plana nema. Vladimir Stojković je 'otpisan' pa, posle povrede novajlije Milana Lukača, 'dopisan', Partizan trenutno ima četvoricu golmana koji vrede, najmanje jedan troši vreme u Humskoj.

Ostaje priča i o mladim igračima, mnogi će reći premladim, rođenim 1996. godine.

Miladin Stevanović, Miroslav Bogosavac i Saša Lukić potpisali su ugovore, 'natezanje' sa Andrijom Živkovićem je potrajalo ali se završilo na najbolji način po klub ali i, čini se, igrača, koj ije zaigrao, počeo da asistira i postiže golove.

Jasno je da je dugoročna strategija 'proizvodnja' i prodaja mladih fudbalera, u tom svetlu je posao sa Živkovićem odličan ali je njegova 'inicijacija' samo proizvod ranijeg dobrog rada sa mladim fudbalerima.

S obzirom na činjenicu da je ovog leta Partizan prodavao 'berbu 94' jasno je da će i omladincima koji su od ovog leta potpisali profesionalne ugovore 'rok trajanja' u Humskoj biti kratak.

Zbog toga i čudi to što sa Danilom Pantićem nema dogovora. Mladi igrač i/ili njegovi roditelji sigurno greše jer on propušta priliku da zablista u ne preterano jakoj konkurenciji i tako 'skrati put' do transfera i nekog bogatijeg i velikog kluba.

Greše i u Partizanu jer bi, ako je važna stvar potpisati ugovore sa mladim igračima, 'teren' za to trebalo da bude spreman odavno a da se bitka za potpis svakoga od njih vodi tokom prelaznog roka.

Reč 'grešiti' je najčešća u opisu poslovanja tokom leta.

Četiri golmana, jedan sigurno 'višak', dvojica bekova sa seniorskim stažom i jedan pouzdan štoper. Pa onda najozbiljniji zadnji vezni nespreman, ukupno dva špica i loša atmosfera.

Priče o dugovima i neregulisanim poreskim obavezama, svađe i mirenja u upravi kluba, odgovori na saopštenja, potpuno nejasna podela posla...

Logičan epilog je eliminacija iz Evrope pre vremena, Partizan je sedam puta u deset godina igrao u grupnoj fazi evrokupova, ove jeseni neće.

Ostaće i bez novca koji učešće u Ligi Evrope donosi, nešto malo novca od ulaznica za te utakmice i bez prilike da igračima poveća cenu pred sledeće transfere.

Bez objašnjenja i jasne analize.

Očekivano bi bilo da se krivci nađu 'prečicom', trener i sportski direktor pa nova imena na vrtešku dok se ne zaboravi neuspeh i ne pobedi Sloboda, Donji Srem ili Spartak. I priča o tituli, velikim ambicijama i neminovnom podmlađivanju.

Ako odu Vuk Rašović i Albert Nađ to neće biti najveći gubitak za Partizan u istoriji. Ne zbog toga što su oni posebno loši nego zbog činjenice da su takvi ili slični menjani nemilice u godinama slavlja, titula i dominacije na lokalnim terenima.

U Partizanu nisu, a bili su ne tako davno, Zoran Mirković, Gordan Petrić, Ivan Tomić, Slaviša Jokanović, Goran Stevanović, Goran Pandurović, Aleksandar Stanojević, Mladen Krstajić, u Partizan nisu uspeli da uđu Savo Milošević i Ivica Kralj...

Logična je pretpostavka da će oni ili deo njih biti krivci i za ovakvo leto i, što je još gore, persepktivu kakva trenutno jeste.

Ali tu logika prestaje a odgovornost počinje.

Da li će je 'odgovorni' ikada prihvatiti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.