B92 u Monte Karlu – Niko kao Keke, Kimi heroj

Očekivano, trku za Veliku nagradu Monaka obeležila je dominacija Nika Rozberga u Mercedesu, pošto se još jednom ispostavilo da je pol pozicija ključna za pobedu na ulicama Monte Karla. Rozberg je 30 godina posle svog oca Kekea trijumfovao na toj trci i ispisao nove stranice istorije, pošto nijednoj porodičnoj dinastiji to ranije nije pošlo za rukom u Formuli 1. Nemac je dominirao od prvog do poslednjeg kruga, ali njegov trijumf je prošao u senci protesta zbog testa koji je Pireli obavio sa nemačkim timom između trka u Barseloni i Kneževini.

Monako
Podeli

Specijalno za B92 iz Monte Karla, Jelena Trajković.

Trka u Monte Karlu s pravom je najglamuroznija u kalendaru, a iako su mnogi očekivali da će ove godine biti poprilično dosadna, nekolicina vozača se postarala da tako ne bude. I dok je na samom čelu bilo veoma mirno, pošto je Sebastijan Fetel samo u prvih nekoliko krugova uspeo da pritisne Rozberga, iza njih je bilo veoma uzbudljivo.

Pored Rozberga, junaci trke sigurno su vozač Fors Indije Adrijan Zutil i šampion iz 2007. Kimi Raikonen. Zutil je kroz cilj prošao kao petoplasirani i to pošto je pretekao pojedine vozače na mestima gde se neki ne bi usudili ni da pokušaju, kao na primer kada je Alonsa obišao u ukosnici. Raikonen je, s druge strane, oduševio svojim preticanjima u poslednja dva kruga, pošto je posle kontakta sa Serhiom Peresom pao na 16. mesto, a do cilja je uspeo da se probije i osvoji bodove.

Na drugoj strani nalaze se upravo Peres i drugi vozač Lotusa Roman Grožan. Mladi Meksikanac je u prvom delu trke pobrao simpatije svojom agresivnošću, pošto je vodio sjajnu borbu prvo sa svojim timskim kolegom Džensonom Batonom, a posle i Alonsom. Ipak, na kraju je bio previše agresivan, što je rezultiralo udesom sa Raikonenom, a potom i njegovim odustajanjem. Finac je posle trke rekao da bi vozača Meklarena neko trebalo da išamara, a on nije bio jedini koji se požalio na Peresa.

Grožan je prošle godine bio glavni negativac sezone, a iako incident u Monte Karlu ne može da se poredi sa onim u Spa, zaradio je veoma oštru kaznu. Oprečna su mišljenja o tome, pošto bi kontakt sa vozačem ekipe Toro Roso Danijelom Rikardom mogao da se okarakteriše kao trkački incident. Mnogo veće posledice bile su posle kontakta Maksa Čiltona u bolidu Marusje i vozača Vilijamsa Pastora Maldonada, kada se oko Venecuelanca bukvalno obmotala zaštitna ograda što je dovelo do prekida trke.

Britanac je zbog toga dobio kaznu ’prođi kroz’, ali pošto se svakako ne bi borio za bodove, to nije mnogo uticalo na njegov plasman. Posledice po Grožana će biti daleko veće, pošto će na narednoj trci startovati deset mesta unazad u odnosu na poziciju koju ostvari u kvalfikacijama. Dobra stvar za Francuza je da će u pitanju biti Velika nagrada Kanade, na kojoj i oni kojima se ne daju velike šanse mogu da dođu do dobrog rezultata.

Pored incidenta u kojem su učestvovali Čilton i Maldonado, najozbilniji se desio u 30. krugu, kada je vozač Ferarija Felipe Masa gotovo na isti način kao na treningu udario u zaštitnu ogradu u prvoj krivini. Brazilac je iz predostrožnosti prebačen u bolnicu zbog bolova u vratu, ali je, srećom, vrlo brzo pušten na kućno lečenje. Ferari je posle trke objavio da je njegov udes bio posledica kvara na bolidu.

Trku za Veliku nagradu Monaka obeležio je i protest Red Bula i Ferarija zbog testiranja Pirelija i Mercedesa, ali bismo rasplet tog slučaja mogli da dobijemo tek pred Međunarodnim tribunalom. Svetska automobilska federacija na neki način se ogradila od svega, ali timovi traže pojašnjenje pravila, pošto je na tom testiranju korišćen ovogodišnji bolid, što je po propisima zabranjeno. Gotovo izvesno je pred nama još jedan slučaj koji bi mogao ozbiljno da prodrma Formulu 1.

U Kneževini je tokom pet dana trajanja Velike nagrade Monaka viđen i veliki broj zvezda, koje su bar na dva i po sata bile u senci onih zbog kojih su i došli tamo. Uz šampione Alana Prosta, Džekija Stjuarta i Miku Hakinena, tamo su se obreli i brojne sportske i filmske zvezde. U Monte Karlu su bili Majkl Daglas, Kameron Dijaz, Valentino Rosi, ali sigurno najveća zvezda od njih sigurno je bio Feliks Baumgartner, čovek koji je zadivio svet svojim skokom sa ivice svemira u oktobru pošle godine. Zadovoljstvo nam je da objavimo da ćete intervju sa njim moći da čitate na našim stranama narednih dana, kao i još neke, i zato ostanite uz nas.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu