F1: Može li iko da zaustavi Fetela?

Samo nekoliko sati deli nas od početka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 Velikom nagradom Australije na stazi „Albert park“. Kao i u prethodne dve sezone, Sebastijan Fetel i Red Bul će biti ti koje će svi ostali želeti da pobede, a velika borba počinje u nedelju u Melburnu. U odnosu na prošlogodišnji šampionat, pravila se nisu promenila mnogo, ali bi Pirelijevi pneumatici mogli dodatno da začine borbu kako za bodove, tako i za pobede i titulu...

Jelena Trajković
Podeli

Prošle godine smo uživali u sjajnoj borbi do finala sezone u Brazilu, gde je Fetel uspeo da pobedi Fernanda Alonsa i postane najmlađi trostruki svetski šampion u istoriji. Španac će sada sigurno tražiti osvetu, pa zbog toga važi za glavnog konkurenta mladog vozača Red Bula u borbi za titulu, ali je kandidata za presto mnogo više. Mnogi očekuju da će se u borbu umešati i trojica preostalih šampiona – Kimi Raikonen, Luis Hamilton i Dženson Baton, ali i timske kolege sve petorice, koji će vrebati svoju šansu.

Predsezonska testiranja sigurno nisu dala pravu sliku odnosa snaga, a to bi trebalo da vidimo tek kada počne akcija na „Albert parku“. Poseban problem svi timovi su imali sa pneumaticima, koji su se trošili mnogo brže nego što je slučaj bio prethodne sezone. Zbog toga su se mnogi složili sa Alonsovim rečima da će borbu na stazi odlučiti to ko ima bolji bolid, zato što su pneumatici isti za sve.

Šta se promenilo između dve sezone?

Velikih promena u pravilima između dve sezone nije bilo, verovatno zato što se one spremaju za naredni šampionat. Dizajneri bolida nisu imali velikih problema, pošto ovogodišnji modeli uglavnom predstavljaju evoluciju prošlogodišnjih. Promene se više ogledaju u tome šta je sada zabranjeno u odnosu na prošlogodišnja pravila.

Možda najznačajnija promena je to što je upotreba DRS sistema zabranjena tokom slobodnih treninga i kvalifikacija. Tačnije, upotreba tog sistema, koji najviše pomaže pri obilaženju, biće ograničena na zonu koja je za to određena, a na većini staza ove sezone će ih biti po dve. Mnogi će reći da ta promena nije drastična, ali treba znati da je Red Bul profitirao od toga posebno po pitanju podešavanja bolida.

Adrijan Njui, možda najzaslužniji čovek za uspehe austrijskog tima prethodnih sezona, tačno je dizajnirao bolid tako da bude brz u krivinama, zato što je DRS mogao da se koristi na pravcima. Dokaz za to vidi se u Fetelovim letećim krugovima u kvalifikacijama, zahvaljujući kojima bi odradio pola posla za nedeljnu trku. Mnogi ljubitelji Formule 1 u promeni tog pravila vide mogući kraj dominacije Red Bula, kao i da bi to moglo da dovede do većeg uzbuđenja kako tokom kvalifikacija, tako i trka.

Pored toga, zabranjen je i dvostruki DRS sistem, zbog čega su pojedini timovi razvili pasivni sistem, ali se još uvek ne zna koliku će korist imati od toga. Jedina preostala promena pravila odnosi se na to da timovi više neće moći da se pozovu na ’višu silu’. U takvoj situaciji našli su se Meklaren i Red Bul prošle sezone sa Hamiltonom, odnosno Fetelom, na kraju kvalifikacija, kada su im rekli da zaustave bolide na stazi, a oni su na kraju diskvalifikovani. Iz obe ekipe su tvrdili da je situacija bila van njihove kontrole, odnosno pravilo ’više sile’, ali FIA nije uvažila njihova objašnjenja. Sada je to pravilo potpuno ukinuto, pa će vozač ukoliko se bude zaustavio na stazi po završetku kvalifikacija odmah biti diskvalifikovan i na trci će startovati iz boksa.

Takođe, pošto nije nađen kupac za Hispanija rejsing, u šampionatu ćemo imati 22 vozača. To dovodi i do promene pravila u kvalifikacijama, pa će umesto sedmorice u prvom i drugom delu one biti gotove za šestoricu vozača. Poslednji deo ostaće nepromenjen, pa će se za pol poziciju boriti desetorica najbržih.

Ko su glavni favoriti?

Ime glavnog favorita za ovogodišnji naslov prvaka se zna odavno, a to je, naravno, Sebastijan Fetel. Mladi Nemac je prošle sezone nastavio dominaciju, ali je treće titule došao mnogo teže nego do prve, a posebno druge. Sigurno je da će biti teško stati na put Fetelu, koji se nije pokazao tokom testiranja, ali mnogi smatraju da je to samo da bi zavarao protivnike. Pošto model RB9 predstavlja evoluciju svog prethodnika, koji je u drugom delu sezone bio sjajan, Fetel će sigurno biti u vrhu gotovo izvesno od samog starta sezone.

Kao Fetelovog glavnog konkurenta mnogi vide Fernanda Alonsa, i to ne samo zbog toga što je prošle godine bio vicešampion, već zato što je možda i najbolji vozač u šampionatu u ovom trenutku. Španac možda u drugom delu prošlogodišnjeg šampionata nije izvlačio maksimum iz bolida Ferarija, ali je na brojnim trkama u 2012. pokazao zašto je zaslužio titulu gotovo jednako kao Fetel. Ipak, mladi Nemac je bio taj koji se upisao među trostruke šampione, a vozač Ferarija će sada imati sjajnu priliku za revanš.

Pored Fetela i Alonsa, među favorite se ubrajaju i Kimi Raikonen, Dženson Baton i Luis Hamilton. Raikonen je svoju povratničku sezonu završio na trećem mestu i bio je najkonstantniji vozač tokom cele sezone, pošto je na svim trkama došao do cilja, a samo na jednoj nije osvojio bodove. Od ’Ledenog’ se sada očekuje mnogo više, a posle pobede u Abu Dabiju apetiti njegovog tima značajno su porasli, i to s razlogom.

Zbog iskustva i svega onoga prikazanog prošle sezone, Raikonen je zaslužio da se nađe ispred Batona i Hamiltona, koji će sigurno iskoristiti svaku priliku koja im se ukaže da zasijaju. Dojučerašnje timske kolege ove sezone će voziti u različitim timovima, Baton je ostao u Meklarenu, dok je Hamilton prešao u Mercedes.

Baton će prvi put od dolaska u redove britanske ekipe biti prvi vozač, ali je više puta u poslednjih nedelja istakao nezadovoljstvo novim bolidom. Britanac je prošle godine sjajno startovao, trijumfom na „Albert parku“, ali je na sledeću pobedu čekao do septembra. Iako su u Meklarenu poručili da će biti zadovoljni bodovima u Australiji, sigurno je da Batona to neće zadovoljiti, a pošto se pokazao kao vozač koji najbolje čuva pneumatike, svoju šansu će na početku sezone tražiti upravo u tome.

Hamilton je, s druge strane, napustio Meklaren, čiju podršku ima gotovo od početka svoje karijere, i prešao u Mercedes. Britanac je kao glavni razlog svoje odluke istakao želju za novim izazovom, a nemački tim je upravo to. U pauzi između sezona šampion iz 2008. godine je više puta istakao da ne očekuje mnogo od ove sezone, ali svi koji znaju kakav je on vozač itekako sumnjaju u to. Hamilton je bio impresivan tokom predsezonskih testiranja i nikoga ne bi začudilo ako bi konkurisao za pobedu već od Australije, ali neće sve zavisiti od njega, već i od tima, koji se nije mnogo pokazao u poslednje tri godine.

Ko vreba iz senke?

U senci petorice šampiona nalaze se njihove timske kolege, koji će vrebati svoju šansu. Mark Veber se izdvaja među svima njima, zbog toga što je u protekle dve sezone bio u prilici da se bori za titulu, ali na kraju nije mogao da se izbori u svom timu uz Fetela. Australijanac je prošle godine briljirao na pojedinim trkama, na nekim je potpuno podbacio, ali je imao veliku ulogu u novoj tituli među konstruktorima koju je osvojio Red Bul. Veber se prošle godine sjajno borio sve dok nije osigurao novi ugovor, a svi bi želeli da vide takvog vozača tokom cele sezone, a ne samo do leta. Taj žar je ono što mu je falilo u drugom delu sezone, a koji bi nešto mogao da promeni, a on dođe u priliku da osvoji titulu.

Felipe Masa je u finišu prošlogodišnjeg šampionata bio čak i bolji od Alonsa u Ferariju, ali nije bio ni blizu pobede. Čini se da je Brazilcu upravo trijumf potreban da bi preokrenuo neke stvari i da bi ljudi ponovo počeli ozbiljnije da ga shvataju. Od dolaska Alonsa u redove italijanskog tima, Masa nije pokazao svoj maksimum, a ova sezona bi mogla da bude prekretnica za njega. Tokom nje bi konačno mogao da pokaže da on nije samo drugi vozač Ferarija, kako ga mnogi smatraju.

U istom društvu kao Veber i Masa nalaze se i Niko Rozberg, Roman Grožan i Serhio Peres. Od njih trojice samo Rozberg ima pobedu u Formuli 1, i to na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Kine. Nemac je tada odvozao maestralnu trku, ali od tada nije bio ni blizu da ponovi takav uspeh. To što je Hamilton došao na mesto njegovog timskog kolege umesto Mihaela Šumaher mnogi vide kao priliku da se dokaže.

Sjajne trke je prošle sezone imao i Peres, dok je vozio za Zauber, ali je od onog trenutka kada ga je Meklaren potvrdio kao zamenu za Hamiltona popustio. Mladi Meksikanac je više puta istakao da mu je cilj da ove sezone bude šampion, ali je očigledno da prvo trena da dođe do prve pobede, a tek onda da razmišlja o tituli. Ukoliko bude nastavio da se bori kao na prošlogodišnjoj trci u Maleziji, kada je imao šansu da se ispreči Alonsu na putu do trijumfa, sigurno je da nećemo dugo čekati da ga vidimo na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Ali, prava poruka za njega bila bi da ide korak po korak.

S druge strane, Grožan je obeležio prošlu sezonu, ali u negativnom smislu zbog udesa koji je izazvao posle starta na Velikoj nagradi Belgije. Francuz je tada zaradio suspenziju, prvu u Formuli 1 još od 1994. godine, što samo govori o ozbiljnosti njegovog prekršaja. Pošto je propustio trku u legendarnoj Monci, Grožan se primirio, a na predsezonskim testiranjima je bio odličan, što samo ide u prilog tome da bi mogao da bude favorit iz senke.

Ko bi mogao da iznenadi?

Od svih ostalih šest timova, prednjače Zauber, Vilijams i Fors Indija, a švajcarska ekipa možda ima i vozačku postavu od koje se najviše od svih njih očekuje. Niko Hilkenberg i Esteban Gutijeres će voziti ove godine za Zauber, koji je tokom predsezonskih testiranja pokazao impresivnu formu. Nemac je u tim došao iz Fors Indije i odmah se odlično privikao na novu sredinu, a gotovo identičan slučaj je i sa njegovim timskim kolegom, jednim od petorice debitanata u ovogodišnjem šampionatu. Na njima dvojici je da pokušaju da nastave tamo gde je tim stao prošle sezone, a što da ne i naprave korak napred.

Vilijams je prošle sezone zahvaljujući Pastoru Maldonadu ostvario prvu pobedu posle 2004. godine, ali je britanski tim od tada imao poprilično razočaravajuće rezultate. Maldonado je posle trijumfa u Španiji išao iz greške u grešku, ali je je ostao u timu, a na mesto njegovog timskog kolege došao je Valteri Botas. Mladi Finac je sigurno novajlija od kojeg se najviše očekuje, posebno što ga mnogi smatraju mešavinom Kimija Raikonena i Mike Hakinena zbog onog što je pokazivao na stazi u nižim kategorijama.

Zanimljivu vozačku postavu ima i Fors Indija, pošto se Polu di Resti posle godinu dana pauze pridružio Adrijan Zutil. Nemac je potvrđen kao vozač indijske ekipe tek dve nedelje pre početka šampionata, ali bi to što dobro poznaje tim, za koji je prethodno vozio od 2008. do 2011. godine, moglo da bude njegova prednost.

U grupi tih timova ostali su još Toro Roso, Katerhem i Marusja. Toro Roso je zadržao istu vozačku postavu od prošle godine koju čine Danijel Rikardo i Žan-Erik Vernj, koji su bili dosta dobri u finišu sezone, ali nisu impresionirali. Tokom testiranja gotovo sve vreme su bili u donjem domu, a i sami su istakli da im ove sezone predstoji teška borba za bodove, i zbog toga su se našli u kategoriji sa Katerhemom i Marusjom. Te dve ekipe u poslednje tri sezone nisu osvojile nijedan bod, a upravo to će im biti cilj u ovogodišnjem šampionatu.

Katerhem se ove godine odlučio za Šarla Pika i Gida van der Gardea, koji zajedno imaju jednu sezonu u Formuli 1. Tu jednu sezonu iza sebe ima Francuz, koji je prošle godine vozio za Marusju, ali nije bio ni blizu osvajanja bodova. Za njegov bivši tim voziće dvojica debitanata Žil Bjanki i Maks Čilton, i teško je očekivati od njih očekivati bilo kakvo iznenađenje, bar na samom startu sezone.

Treba pomenuti da ove godine nećemo imati priliku da vidimo nekolicinu vozača zbog toga što su pojedini timovi odlučili da umesto njih uzmu vozače koji će platiti svoje mesto u Formuli 1. Ljubiteljima tog sporta sigurno će najviše nedostajati Kamui Kobajaši, koji je ostao bez mesta u Zauberu, a iako su mu navijači skupili nekoliko miliona evra to nije bilo dovoljno da bi on obezbedio mesto u šampionatu. Slična sudbina zadesila je i Tima Gloka, Heikija Kovalainena i Vitalija Petrova koju su, mora se priznati, znači da zasijaju na pojedinim trkama poslednjih godina.

19 trka - od Australije do Brazila

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje 17. marta Velikom nagradom Australije, a završava se 24. novembra u Brazilu. Za nešto više od osam meseci videćemo 19 trka na pet kontinenata, jednu manje nego prošle godine. Za razliku od prošle godine nećemo imati nove domaćine, pošto je debi Velike nagrade Nju Džersija odložen bar do 2014. godine. Postojale su indicije da bi Turska mogla da se vrati u kalendar, prvi čovek Formule 1 Berni Eklston radio je na tome, postojala je mogućnost otkazivanja Velike nagrade Nemačke, ali je samo nedelju dana pre početka šampionata potvrđen broj od 19 trka.

Kalendar Formule 1 za 2013. godinu:
17. mart Velika nagrada Australije (Melburn)*
24. mart Velika nagrada Malezije (Kuala Lumpur)
14. april Velika nagrada Kine (Šangaj)
21. april Velika nagrada Bahreina (Sakir)
12. maj Velika nagrada Španije (Katalunja)
26. maj Velika nagrada Monaka (Monte Karlo)
9. jun Velika nagrada Kanade (Montreal)
30. jun Velika nagrada Britanije (Silverston)
7. jul Velika nagrada Nemačke (Nirburgring)
28. jul Velika nagrada Mađarske (Hungaroring)
25. avgust Velika nagrada Belgije (Spa Frankoršamp)
8. septembar Velika nagrada Italije (Monca)
22. septembar Velika nagrada Singapura (Singapur)
6. oktobar Velika nagrada Koreje (Jeongam)
13. oktobar Velika nagrada Japana (Suzuka)
27. oktobar Velika nagrada Indije (Nju Delhi)
3. novembar Velika nagrada Abu Dabija (Jas Marina)
17. novembar Velika nagrada Sjedinjenih Država (Ostin)
24. novembar Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)

* Akcija u Melburnu kreće u petak prvim treninzima koji se voze od 2.30 i 6.30 po našem vremenu. Poslednji trening na programu je u subotu od 4 časa, dok su kvalifikacije tri sata kasnije. Velika nagrada Australije startuje u nedelju u 7 časova.

Kakvo je vaše mišljenje, može li neko da spreči Sebastijana Fetela u pohodu na četvrtu uzastopnu titulu u Formuli 1?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.