Prelazni rok u Humskoj - dobar posao?

S obzirom na to na kakav smo zimski prelazni rok očekivali, u Humskoj je viđen veliki promet. U odnosu na tim koji je jesenas stekao šest bodova prednosti u odnosu na rivale Vermezoviću će nedostajati čak osmorica igrača, od toga trojica standardnih prvotimaca. Uz četvoricu novih igrača, Vermezović ima i nekoliko Partizanovih 'klinaca'...

Podeli

Radiša Ilić je postao trener golmana ali ni jesenas nije branio, otišli su i štoper Sreten Sretenović (Gjeongnam, Južna Koreja), kao i napadači Eduardo Pašeko (Sao Kaetano, Brazil) i Mohamed Zabija (bez kluba). Slična je priča sa trojicom igrača, Eduardo nije igrao zbog povrede, Zabija je potpuno zalutao u profesionalni fudbal a Sretenović je bio samo rezervni štoper koji treneru ’crno-belih’ nije bio potreban.

Vermezovićeva procena bila je i da mu nije potreban Zvonimir Vukić pa je odlazak igrača koji je pre samo godinu dana bio jedan od ključnih u grčki PAOK samo logičan kraj.

Na sredini terena Partizan više nema Mohameda Kamaru i Nemanju Tomića. Reprezentativac Sijera Leonea igrao je dugo sa minimumom želje i sanjao dan kada će napustiti Humsku pa je njegov odlazak u engleski Bolton šest meseci pre isteka ugovora čista ćar za Partizan.

Odlazak Nemanje Tomića bio je očekivan a turski Genčlerbirligi platio je obeštećenje kojim su u Partizanu bili zadovoljni.

Stefan Šćepović bio je prvi strelac ekipe u Jelen Superligi ali je, i zbog velike plate i zbog igara koje nisu plenile, bilo očigledno da se traži samo pravi kupac. Posle neobične priče u Južnoj Koreji pokazalo se da tamošnji Busan to nije a izraelski Ašdod je klub kojem je stariji Šćepović pozajmljen.

Kada se saberu odlasci lako se može zaključiti da je ekipa slabija nego što je bila. Pitanje je da li je tako.

Novih golmana na pripremama nije bilo ali je sasvim jasno da su oporavljeni reprezentativac Stojković, Petrović i Živković sasvim dovoljni za ukupno 15 utakmica koliko ’crno-beli’ imaju do kraja sezone.

U odbrani su nova lica Marko Živković, Žarko Tomašević i Tomislav Pajović. Živković je samo logičan nastavak ’proizvodnje prvotimaca’ u Teleoptiku, Tomašević je u klubu od jeseni ali je tek sada dobio priliku da igra a Pajovića su u matični klub vratile povrede Ostojića i Tomaševića ali i činjenica da je bugarski reprezentativac Ivanov ’na izlaznim vratima’, ako ne ove zime, onda prilično izvesno u sledećem prelaznom roku.

Pored Ivanova, Ostojića i Pajovića na spisku prvotimaca su i Tomašević i Stanković a Marko Živković je i desni bok učinio ’prepunjenim’. Ostali su i Aleksandar Miljković i Branko Pauljević, i na levoj strani su u konkurenciji trojica, Volkov, Lazevski i Aškovski.

Neuspešni pokušaj da se Goran Lovre preseli u Iran, uz Milana Smiljanića, Sašu Markovića, pa i Darka Brašanca, čini defanzivni deo sredine terena Partizana ’prebukiranim’, pored Saše Ilića i Nikole Ninkovića još jedan igrač relativno sličnih karakteristika stigao je iz Javora – Eliomar Silva.

Brazilac koji je igrao u Ivanjici je dovoljno brz da može i na bok, gde su i starosedeoci Miloš Jojić, Lazar Marković, jesenas nešrimetni Dejan Babić i Filip Knežević ali i Predrag Luka koji je, posle dvodnevne ’španske serije’ došao iz Rada.

Sa Lukom je došao i Nemanja Kojić, kao dokaz da računica po kojoj su Marko Šćepović i Aleksandar Mitrović ’sasvim dovoljni' nije bila sasvim čvrsta.

Vermezović, na papiru, ima tri cela tima, uz nekoliko mladića koji su u Turskoj upoznali sistem rada na pripremama (Danilo Pantić, Andrija Živković, Marko Janković), ostaje da u sledećih par dana odluči koga će voditi na drugi deo priprema kada će se doći do spiska od dvadesetak igrača koji će nastupati tokom proleća.

Čini se da na golu dileme nema, Vladimir Stojković je prvi izbor, Nikola Petrović drugi.

Na desnom boku je Marko Živković uspeo da se nametne pa će on biti zamena Miljkoviću koji će odraditi kaznu na početku proleća, Ivanov i Ostojić su odigrali celu jesen ali bi Pajović mogao da bude ozbiljan konkurent za mesto u sredini odbrane. Kao i jesenas, Volkov i Lazevski deliće minutažu na levom boku.

Milan Smiljanić je ozbiljno radio na pripremama, ’zaradio’ Vermezovićeve pohvale pa je, čini se, siguran na poziciji zadnjeg veznog, drugi je Saša Marković. Ispred njih će, kaže Vermezović, uglavnom igrati trojica, Luka na jednoj strani, Lazar Marković na drugoj, sa Jojićem kao alternativom, a videće se kako će minutažu podeliti ostali, kapiten Saša Ilić i dalje je ključni čovek igre prvaka Srbije ali će izvesno biti prilika za Nikolu Ninkovića ali i Eliomara Silvu koji nije doveden da ne bi igrao.

U špicu, a trener Partizana kaže da će igrati sa dvojicom napred, sasvim oporavljeni Marko Šćepović, Aleksandar Mitrović koji se jesenas nametnuo i novajlija Nemanja Kojić imaće dovoljno prostora i vremena na terenu.

Kako prelazni rok u nekim zemljama (Rusija, Ukrajina, Bugarska, Švajcarska, Švedska, Norveška...) i na ostalim kontinentima traje još uvek, negde do kraja februara, negde sve do aprila, postoji mogućnost da još neko od igrača napusti Humsku.

Tu su najozbiljniji kandidati igrači kojima ugovori ističu uskoro, u junu (Miljković, Lazevski).

Svakako ćemo većinu odgovora znati do 27. februara kada ’crno-beli’ igraju prvi meč u polusezoni, u Borči. Za one ozbiljnije i dugoročnije, kakva je strategija kluba i koliko ozbiljan sastav u Humskoj planiraju za letnje kvalifikacije za evropske kupove trebaće još vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.