Podvig 2012. godine – Feliks Baumgartner

Najbolje ideje uvek dođu kada se najmanje nadamo, a takav slučaj je i sa podvigom ne samo 2012. godine, već cele decenije, a možda čak i veka. Naravno, reč je o projektu Red Bull Stratos, ili, kako su ga mnogi nazvali, skoku sa ivice svemira, koji je izveo Austrijanac Feliks Baumgartner. Posle više od pet godina pripreme, nekoliko odlaganja i čekanja savršenih uslova, Feliks je 14. oktobra skočio sa visine od 39.044 metra i ispisao nove stranice istorije, i to u direktnom prenosu na televiziji B92.

Jelena Trajković Austrija
Podeli

Mislim da sam ja jedan od onih koji su oduvek želeli da budu prvi na nekom mestu na kojem niko ranije nije bio”, rekao je Feliks na pitanje zašto se odlučio na projekat kakav je Red Bull Stratos.

Vratimo se nekoliko godina unazad, kada su za Feliksa znali samo ljubitelji ekstremnih sportova zahvaljujući njegovim BASE skokovima, među kojima su najpoznatiji oni sa Petronas kula u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru. Tada je Baumgartner došao do ideje da izvede skok koji neće moći da se poredi ni sa jednim koji je izveo, ali mu je za to bila potrebna pomoć. Ta ideja mu je ’došla’ u gluvo doba noći, a prva osoba kojoj ju je izneo bio je Art Tompson, koji je inače dizajnirao B-2 Stelt bombarder. Tompson, sada već poznat kao tehnički direktor misije Red Bull Stratos, odmah je krenuo u potragu za članovima tima, u kojem su bili i ljudi iz NASA, ali i jedan Srbin, fotograf Predrag Vučković.

Vrlo brzo misiji se pridružio i Džozef Kitindžer, sada već bivši rekorder u visini slobodnog pada, koji je izveo 1960. godine sa 31.333 metra. Potom je počelo da se radi na svemu što je potrebno za njenu realizaciju, a sam projekat zvanično je predstavljen početkom 2010. godine. Posebna pažnja bila je usmerena na odelo, kapsulu i balon koji će Feliksa odvesti na željenu visinu, ali ubrzo došlo do obrta. Devet meseci pošto je objavljen plan da Baumgartner skoči sa visine od preko 36 kilometara, projekat je stopiran zbog tužbe oko prava na projekat.

Uprkos odlaganju misije, ceo tim je nastavio da radi, ali su novi problemi usledili veoma brzo, već u decembru 2010. godine. Tada je Feliks prvi put trebalo da proba odelo u komori koja je simulirala uslove na visini od 36 kilometara, ali on nije mogao da prođe kroz to jer se, kako je rekao, osećao zarobljeno. U odelu je trebalo da provede bar pet sati, ali je tek uz pomoć psihologa uspeo to da prevaziđe i postane jedno sa njim. Pored toga, bio je veliki napor dobiti dozvolu za helijumski balon, koji je imao zapreminu 850.000 kubnih metara, pošto je Feliks morao da prođe poseban test, ali je i to uspeo.

Projekat je konačno zvanično nastavljen u februaru 2012. godine i tada su počele poslednje pripreme za skok u Novom Meksiku. Feliks je prvo izveo test skok sa oko 22 kilometra u martu, a potom i sa visine od oko 30 kilometara četiri meseca kasnije. Tada se očekivalo da će ’pravi’ skok biti izveden u avgustu, ali je do novog odlaganja došlo zbog oštećenja koju je pretrpela kapsula pri povratku na Zemlju prilikom drugog test skoka. Ipak, pošto su ona sanirana krajem septembra potvrđeno je da će skok biti izveden u nedelji od 8. do 14. oktobra.

I tako je lansiranje bilo zakazano za 9. oktobar, ali uslovi nisu dozvolili da se Feliks tada vine na visinu od preko 36 kilometara. Problem je bio vetar pri vrhu balona, zbog čega je bilo previše rizično pustiti Austrijanca da poleti. Baumgartnerovo lice kada je izašao iz kapsule tada je govorilo koliko je razočaran, ali je bio rešen da Red Bull Stratos bude realizovan u 2012. godini, a to je značilo samo jedno, da to mora da bude odrađeno do kraja nedelje.

Odlaganje za samo dan ili dva nije dolazilo u obzir, pošto su pripreme za ceo skok trajale više od 24 sata, a tim je već bio iscrpljen posle neuspešnog lansiranja. Konačno, Feliks je zeleno svetlo dobio u nedelju, 14. oktobra, ali ni tada nije sve prošlo bez problema. Lansiranje je ponovo zbog vetra odloženo za nekoliko sati, a Baumgartner je konačno poleteo u 9.30 po lokalnom vremenu i polako išao ka predviđenoj visini od 36.576 metara.

Ipak, kapsula je nastavila da se penje, a posle provere sistema i malog odlaganja zbog problema sa zagrevanjem vizira, Feliks je u 12.06 izašao iz nje i započeo svoj slobodni pad. Već posle 32 sekunde Baumgartner je probio zvučni zid i vrlo brzo počeo nekontrolisano da se vrti, ali je uspeo da se vrati u pravi položaj i na kilometar i po od tla otvori padobran i bezbedno se prizemlji, na oduševljenje cele planete.

Uvek zvuči previše nadobudno reći da vredi ako umrete na takav način, ali uvek je bilo tako. Svi skokovi su bili nešto što sam želeo da uradim, a to je život, to je ono što ga čini interesantnim. Ako nemate više ciljeva, šta ćete da radite?”,rekao je Feliks nekoliko dana posle skoka.

Na taj način Baumgartner je postao prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, a pored toga je imao najbrži pad, pošto je dostigao brzinu od 1.342,8 km/h, slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom. Nema sumnje da je realizacija misije Red Bull Stratos bila tema godine u celom svetu, ali i u Srbiji, gde je u direktnom prenosu Feliksov skok na našoj televiziji pratilo dva i po miliona ljudi. Takođe, vest o neverovatnom uspehu sjajnoj Austrijanca ubedljivo je najčitanija na sportskom delu sajta B92 u 2012. godini.

Koliko su svi oduševljeni Feliksovim dostignućem govori i činjenica da je preko noći postao najtraženiji čovek na svetu, a ta pažnja se ne smiruje ni sada, skoro tri meseca kasnije. Iako su mnogi odmah posle skoka čekali da čuju koja je sledeća misija koju planira, Austrijanac je sve razočarao rečima da se povlači i da planira da vodi miran život u Alpima kao pilot spasilačkog helikoptera.

Red Bull Stratos je definitivno ispunjenje mojih snova. Biti u mogućnosti da uradim to posle svih ovih godina i stavljanja sebe u mnoge opasne situacije je najveće dostignuće o kojem sam mogao da sanjam. Postigao sam mnogo, ali je ovo poslednji cilj koji mi je ostao i posle ću se baviti nečim drugim. Ovo je definitivno moj poslednji skok”, istakao je Baumgartner.

Ipak, penzija će morati još da pričeka, pošto je i dalje u centru pažnje svih svetskih medija, a početkom 2013. godine ga očekuje i prezentacija podataka koje je njegov tim sakupio tokom projekta Red Bull Stratos. Svi uključeni u misiju očekuju da će ti podaci biti od velike pomoći prilikom izbavljanja astronauta sa velikih visina u kritičnim situacijama, ali i u svemirskim putovanjima. Jedno je sigurno, ono što je Feliks Baumgartner uradio tog 14. oktobra 2012. godine skoro niko neće uspeti da nadmaši, a on je zato postao heroj za sva vremena.

Za 40 godina bih voleo da sedim u kontroli misije, biću verovatno u godinama u kojima je sada Džo Kitindžer, i da pored mene bude neki klinac koji od mene traži savet i ja ću mu pomoći da nadmaši moj rekord. To je ono što želim da uradim u budućnosti”, naglasio je čovek koji je definitivno izveo podvig 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.