Deset najjačih auto-moto utisaka 2012. godine

2012. godina u svetskom-auto moto sportu je bila puna uzbuđenja, pravi ljubitelji mogli su dosta da uživaju, a dobili smo neke nove šampione, neki su se vratili na tron, a neki uspeli da ga zadrže. Bilo je iznenađenja, ali više onih van staze, pošto su dvojica velikih šampiona najavili potpuno ili delimično povlačenje. Ne treba zaboraviti ni na transfere, od kojih su se dva izdvojila od ostalih, dok je jedan šampion postao heroj cele planete, a ovo su naših deset utisaka 2012. godine što se tiče auto-moto sporta u svetskim okvirima...

Jelena Trajković
Podeli

Na našem sajtu već smo ’premotali’ događaje koji su obeležili NBA ligu, fudbal i tenis u 2012. godini.

Poseban utisak - Srbija dobila evropskog šampiona

Iako je tema o auto-moto sportu u svetskim okvirima, kao poseban utisak treba pomenuti i da je Srbija prvi put u istoriji dobila evropskog šampiona. Dušan Borković trijumfovao je ubedljivo u Evropskom šampionatu na brdskim stazama i na najbolji mogući način pokazao da ova zemlja ima sjajne automobiliste. Borković je najavio nove izazove u budućnosti, nagovestio je čak i mogući prelazak u Svetski šampion turing automobila ili Svetski reli šampionat, ali bi planove što se tiče 2013. godine trebalo tek da objavi.

10. Hafu titula, povlačenje Ševroleta

Britanac Robert Haf je u Ševroletu bio od prvog do poslednjeg dana tog tima u Svetskom šampionatu turing automobila i konačno je ove sezone dočekao svojih pet minuta. Ševrolet je treću godinu zaredom u potpunosti dominirao u šampionatu, samo što je sada došao red na Hafa da pobere lovorike, dok je Ivan Miler, u prethodne dve sezone šampion sa tim timom, ostao u njegovoj senci. Hafov trenutak slave je, ipak, protekao i uz setu, pošto se tim na kraju sezone povukao iz šampionata.

9. Frankiti kralj „Indijanapolisa 500“

Iako IndyCar serija nema toliko poštovalaca na ovim prostorima, prati ljubitelji auto-moto sporta ne propuštaju trku „Indijanapolis 500“. Ove godine na njoj je po treći put trijumfovao vozač Čip Ganasi tima Dario Frankiti i to posle starta sa 16. pozicije. Britanac je prethodno na legendarnom ’dvorištu cigli’ slavio 2007. i 2010. godine, a poslednji trijumf posvetio je Denu Veldonu, koji je izgubio život na zatvaranju prošle sezone u Las Vegasu. Frankiti, ipak, nije odbranio titulu, a ona je otišla u ruke Amerikanca Rajana Hanter-Rija.

8. Audi neprikosnoven u Le Manu

Drugu godinu zaredom posadaAudija u sastavu Marsel Fesler, Andre Loterer i Benoa Trelije trijumfovala je na trci „24 časa Le Mana“. Njih trojica su Audiju doneli 11. trijumf na najprestižnijoj trci izdržljivosti u poslednjih 13 godina. Takođe, ispisali su nove stranice istorije, pošto su do trijumfa došli u hibridnom dizel modelu R18. 80. izdanje legendarne trke u potpunosti je proteklo u znaku Audija, pošto su se još dve posade tog tima našle na pobedničkom postolju.

7. Hamilton Meklaren zamenio Mercedesom

Iako su mnogi očekivali da će Luis Hamilton celu svoju karijeru provesti u Meklarenu, on je ipak odlučio da od naredne sezone brani boje Mercedesa. Ono što se spekulisalo nedeljama potvrdio je pred trku u Singapuru prvo britanski tim saopštenjem da će Serhio Peres biti timski kolega Džensona Batona u 2013. godini, da bi se potom oglasio i Mercedes. Njegov prelazak u nemački tim nije toliko iznenađujuć, pošto je još od rane faze karijere imao podršku kako Meklarena, tako i Mercedesa, i jedan je od vozača koji je do titule došao u bolidu sa motorom nemačkog proizvođača. U tom društvu su i Huan Manuel Fanđo, Mika Hakinen i Baton.

6. Lorenco se vratio na tron

Vozač Jamahe Horhe Lorenco ove godine je došao do svoje druge titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, a četvrte ukupno, pošto ima i dve iz klase do 250 kubika. Španac je naslov prvaka osvojio apsolutno zasluženo, a u prilog tome ide činjenica da je na 18 trka ove sezone imao samo dva odustajanja, a ostale je zavšio ili kao pobednik ili kao drugoplasirani. Najveću pretnju po Lorenca predstavljao je njegov sunarodnik Dani Pedrosa, ali su sve dileme oko šampiona rešene na pretposlednjoj trci, kada je vozač Repsol Honde ispustio šansu da produži borbu do finala u Valensiji.

5. Stoner završio karijeru u 28. godini

Vest koja je odjeknula auto-moto svetom još sredinom marta bila je povlačenje Kejsija Stonera iz Moto GP šampionata na kraju sezone. Australijanac je samo dve nedelje ranije demantovao spekulacije koje su ukazivale da će završiti karijeru, ali je sve potvrdio pred trku u Francuskoj, i to kada je bio u sjajnoj prilici da se bori za treću titulu. Kao razlog povlačenja već u 28. godini Stoner je naveo nezadovoljstvo time gde njegov sport, o čemu je pričao i u ekskuzivnom intervjuu za B92 u Muđelu. Stoner je tako karijeru u Moto GP šampionatu završio sa 45 pobeda, ukupno 89 trijumfa, 43 pol pozicije i 33 najbrža kruga.

4. Aleks Zanardi, heroj

Iako je Aleks Zanardi svoj uspeh ove godine ostvario vozeći ručni bicikl, itekako zaslužuje da se nađe među utiscima godine u auto-moto sportu. Italijan je još ranije bio heroj mnogima time što nije klonuo posle nesreće koju je doživeo na trci CART serije u Lausicu 2001. godine, ali je još jednom pokazao da je sve moguće kada imate želju da uspete. To je učinio osvojivši dva zlata i jedno srebro na Paraolimpijskim igrama u Londonu, simbolično na stazi „Brends Heč“. To je ujedno, složićete se, jedna od najneverovatnijih priča o povratku u svetu sporta.

3. Rosi se vraća kući

Posle dve godine, može se reći, mučenja u Dukatiju, najveća zvezda Moto GP šampionata Valentino Rosi vratiće se sledeće godine u Jamahu. ’Doktor’ je za dve sezone u italijanskoj ekipi samo tri puta bio na podijumu, a nijednog trenutka nije bio blizu pobede, a to je daleko ispod svih očekivanja. Rosi je čak rekao da ništa nije naučio tokom vremena provedenog u Dukatiju, a sve je obradovala vest da će sledeće godine ponovo voziti za Jamahu, na kojoj je od 2004. do 2010. godine ostvario 46 pobeda i četiri titule.

2. Fetel ponovo za istoriju

Sebastijan Fetel je ove godine ispisao nove stranice istorije time što je postao najmlađi trostruki šampion Formule 1 u istoriji. Pored toga, mladi Nemac je tek treći vozač kojem je pošlo za rukom da osvoji tri titule zaredom, ali je ove godine morao dosta da se pomuči. Posle potpune dominacije u prošlogodišnjem šampionatu, Fetel je ove sezone morao da sustiže zaostatak koji je imao za vozačem Ferarija Fernandom Alonsom, a sve je rešeno na poslednjoj trci u Brazilu, koja je bila puna obrta. Upravo su dešavanja na stazi „Interlagos“ pravi pokazatelj kakva je sezona iza nas bila, sa dosta uzbuđenja, i čak osmoricom pobednika na rekordnih 20 trka.

1. Leb brojao do devet, kraj jedne ere

Nova titula Sebastijana Leba nije nikakvo iznenađenje, ali ono što jeste je činjenica da mu je ta deveta, koju je osvojio ove godine, poslednja u Svetskom reli šampionatu. Francuz je tokom ovogodišnjeg šampionata nastavio dominaciju započetu 2004. godine, a potom objavio da će sledeće godine učestvovati na samo nekoliko relija. Ta vest označila je kraj jedne ere, iako je gotovo izvesno da će Leb naredne sezone, kada će se takmičiti na samo četiri runde sezone, broj svojih trijumfa pomeriti sa broja 76.

Koji su vaši auto-moto utisci iz 2012. godine? Čekamo Vaše odgovore.

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu