Formula 1: Bitka pod reflektorima Singapura

Trka za Veliku nagradu Italije pre dve nedelje označila je oproštaj Formule 1 od Evrope i selidbu šampionata u Aziju. Ovog vikenda sezona se nastavlja trkom pod reflektorima u Singapuru, koja bi dodatno mogla da zakomplikuje borbu za titulu. Pred 14. trku sezone, vodeći u plasmanu je vozač Ferarija Fernando Alonso, sa 37 bodova prednosti u odnosu na Luisa Hamiltona u Meklarenu, dok šansu za titulu još uvek imaju još trojica vozača...

Jelena Trajković Singapur
Podeli

Na legendarnoj „Monci“ Hamilton je slavio po treći put ove sezone i to mu je bila druga pobeda na prethodne tri trke. Britanac je zbog sjajne forme u kojoj je, što se videlo u Mađarskoj i Italiji, favorit pred trku u Singapuru, ali ga čeka težak posao, pošto je pod pritiskom da napravi dobar rezultat da bi ostao u konkurenciji za titulu.

Poslednjih nedelja Hamilton je, takođe, u centru pažnje zbog spekulacija oko njegove budućnosti, pošto se sve više priča o tome da će napustiti Meklaren i preći u Mercedes. Ako su ga prošle godine doticala pisanja medija, zbog čega je napravio dosta grešaka, ove godine izgleda kao da ga sve to još više motiviše, jer vozi bolje i odlučnije nego ikada.

Ipak, jedan čovek i dalje važi za većeg favorita za titulu od Hamiltona, a to je Alonso. Španac je ove godine najkonstantniji, uprkos odustajanju na trci u Belgiji, kada ga je, kao i Hamiltona, sa staze već u prvoj krivini izbacio Roman Grožan u Lotusu. Hamilton se možda ističe kao najbrži vozač pred okršaj u Singapuru, ali je Alonso ove sezone već više puta pokazao da nema veze što nema najbolji bolid, važno je da je on koncentrisan i da se kloni problema.

Pred poslednjih sedam trke sezone, u konkurenciji za titulu su i Kimi Raikonen i dvojac Red Bula Sebastijan Fetel i Mark Veber. Finac je na trećem mestu generalnog plasmana, sa samo bodom manje od Hamiltona, dok je branilac titule samo bod iza njega. Veber na petom mestu ima 47 bodova manje od Alonsa, i iako mu se daju najmanje šanse od sve petorice, još uvek je u konkurenciji jer niko ne zna šta može sve da se desi do velikog finala u Brazilu 25. novembra.

Raikonenovo treće mesto u plasmanu za neke je možda iznenađenje, ali za ljubitelje Formule 1 to nikako nije. Finac je od povratka u šampionat pet puta bio na podijumu, a čini se da mu malo fali da bi ga svi ozbiljno gledali kao konkurenta za titulu. To što mu fali je pobeda, do koje još uvek nije došao ove sezone, a ukoliko uskoro dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja, sigurno bi mogao da pomuti planove favoritima.

Upravo zbog toga što šampiona iz 2007. godine ne shvataju ozbiljno u borbi za titulu, mogao bi da iskoristi Fetel. Mladi Nemac vrlo dobro zna kako se osvaja titula kada nije favorit, a pravi primer je sezona od pre dve godine, kada niko nije računao na njega, a on je na kraju postao najmlađi šampion u istoriji. Red Bul je pre dve nedelje, u Monci, imao trku za zaborav, pošto je ni Fetel ni Veber nisu završili, pa će austrijski tim pokušati u Singapuru da se iskupi za to.

Veće šanse za iskupljenje daju se upravo braniocu titule, pošto za Vebera može da se kaže da u poslednje vreme ne vozi toliko motivisano kakav je slučaj bio u prvom delu sezone. Australijanac od kako je potpisao novi ugovor vozi poprilično rezervisano i zato ga mnogi isključuju iz borbe za titulu, ali je sigurno da bi on itekako mogao da pomuti planove mnogima do kraja sezone samo ako bude dovoljno motivisan.

Tokom vikenda u Singapuru trebalo bi ozbiljno računati i na mladog vozača Zaubera Serhija Peresa, koji je pre dve nedelje odvozao najbolju trku karijere. Meksikanac je kao drugoplasirani prošao kroz cilj pošto je sjajnim preticanjima uspeo da nadmudri mnogo iskusnije rivale, uključujući i Alonsa. U konkurenciji za podijum, a ko zna i pobedu, mogao bi da se nađe i drugi vozač Meklarena Dženson Baton, koji je u Monci bio odličan, odmah iza Hamiltona, sve dok mu nije otkazala pumpa za gorivo, a prethodno je slavio na Velikoj nagradi Belgije.

Borbi pri vrhu mogli bi da se priključe i vozači Mercedesa Mihael Šumaher i Niko Rozberg, koji su u poslednje vreme dosta dobri na treninzima, ali se tokom trke nekako uvek izgube, dok bi i Felipe Masa u drugom Ferariju mogao da iznenadi. Grožan se u Singapuru vraća posle odrađene suspenzije zbog incidenta u Belgiji i biće zanimljivo videti da li može da se priključi borbi na vrhu, a sličan slučaj je i sa Pastorom Maldonadom. Vozač Vilijamsa je od trijumfa u Španiji išao iz greške u grešku i na svakoj trci od tada, sem u Italiji, zaradio je bar po jednu kaznu, i nije bio među osvajačima bodova. Ostali vozači se ni tokom sezone nisu pokazali kao konkurenti za podijume, ali bi svakako mogli da na ulicama Singapura začine borbu za bodove.

Sada je red da se vratimo na priču o Velikoj nagradi Singapura. U poslednjih nekoliko godina postao je trend da u kalendar Formule 1 ulaze trke sa azijskog kontinenta, ali se od svih njih upravo trka na stazi “Marina Bej”. Singapur će ovog vikenda će po peti put biti domaćin najboljim vozačima današnjice, a ako je suditi po prethodnim izdanjima, pred nama je veoma uzbudljiva trka.

Trka u Singapuru ušla je u istoriju kao prva u Formuli 1 koja je vožena pod reflektorima. Iako su mnogi bili skeptični po tom pitanju, već na prvom izlasku na stazu svi su uvideli da je staza pun pogodak. Ipak, upravo ta trka upamćena je po velikom skandalu koji je otkriven više od pola godine kasnije.

Na trci je trijumfovao Alonso u bolidu Renoa i to zahvaljujući odličnoj taktici, a kasnije je otkriveno i naredbi iz boksa njegovom timskom kolegi Nelsonu Pikeu junioru da udari u zid da bi na stazu izašlo bezbednosno vozilo. Mladi Brazilac je o tome progovorio tek pošto je dobio otkaz, a potom je ekipa dobila uslovno, dok su čelnici Renoa Flavio Brijatore i Pet Simonds prognani iz Formule 1.

Alonsu je, naravno, pobeda iz te godine ostala pošto je sve otkriveno kada su rezultati arhivirani, a Španac se dve godine kasnije potrudio da se iskupi zbog tog skandala. Do trijumfa je došao na fantastičan način, sa manje od tri desetinke prednosti od Fetela. Pored dvostrukog svetskog šampiona, pobedu na stazi „Marina Bej“ ostvarili su još Hamilton i Fetel. Britanac je slaio pre tri godine, kada je njegov tim samo na pojedinim trkama uspeo da parira ekipi Bron GP i Red Bulu, dok je Fetel bio dominantan prošle sezone.

Staza “Marina Bej” duga je 5.067 kilometara i ima 23 krivine, a više krivina od nje u celom kalendaru Formule 1 ima samo ulična staza u Valensiji, na kojoj se vozi Velika nagrada Evrope. Najbrži krug na njoj izvozao je Raikonen, 2008. godine, kada je još uvek vozio za Ferari, u vremenu od 1:45.599 minuta. Nedeljna trka brojaće 61 krug i biće digačka ukupno 309,087 kilometara, a pošto je najavljena kiša prvi put bismo mogli da vidimo okršaj pod reflektorima na vlažnoj stazi.

Pred sam start trke, Formula 1 će odati počast legendarnom Sidu Votkinsu, bivšem medicinskom delegatu, koji je preminuo 12. septembra u 84. godini. Dugogodišnjim ljubiteljima Formule 1 Votkinsovo ime je itekako poznato, a posebno sve ono što je učinio po pitanju bezbednosti tog sporta. Renomirani neurohirurg imao je jednu od ključnih uloga u poboljšanju bezbednosti Formule 1, a uz to je i spasao život nekolicini vozača posle udesa koje su imali na stazi.

Akcija na stazi “Marina Bej” počinje u petak slobodnim treninzima od 12 i 15.30, dok se poslednji vozi u subotu u podne. Kvalifikacije su na programu tri sata kasnije, dok trka startuje u nedelju u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.