Dve izgubljene godine Valentina Rosija

U isto ovo vreme pre dve godine, Valentino Rosi je objavio da napušta Jamahu i prelazi u Dukati, a sada je upravo suprotan slučaj. Tada je taj potez davao nadu njegovim navijačima da će učiniti još nešto potpuno magično i njemu svojstveno, ali se to nije desilo, već su iza njega dve potpuno izgubljene godine. ’Doktor’ na Dukatiju u poslednjih godinu i po dana nije ličio na onakvog kakvog ga svi pamtimo, a iako povratkom u Jamahu priznaje poraz, daje nam za pravo da se nadamo da će od sledeće sezone ponovo biti onaj stari...

Jelena Trajković Italija
Podeli

Pre dve godine, Rosi je odlučio da pređe u Dukati, što nije bilo veliko iznenađenje posle svega što se dešavalo mesecima pre toga. Sve je započeto u Muđelu, kada je tokom trećeg slobodnog treninga imao težak pad u kojem je zaradio prelom potkolenice. Do tada je sve ukazivalo na to da će produžiti ugovor sa Jamahom, ali je njegovo odustvo sa staze njegov timski kolega Horhe Lorenco iskoristio da postane prva zvezda tima.

Mladi Španac je preokrenuo stvari u svoju korist sjajnim vožnjama i potpunom dominacijom u šampionatu, što je ’Doktora’ dovelo u veoma nezavidan položaj. U timu su ga uslovili smanjenjem plate, da bi u isto vreme Lorencu mogli da je povećaju, ali on to nije želeo. U isto vreme, javio se Dukati, koji je polako, ali sigurno, počeo da privlači Rosija. Činjenica da bi mogao da ostvari italijanski san, koji su mnogi sanjali godinama, bila je toliko privlačna, posebno zbog toga što bi mogao da postane prvi vozač koji je u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata osvajao titule za tri različita proizvođača.

Tada su svi mislili da, ako će neko u tome uspeti, to će biti Rosi. Ipak, sve to je bilo daleko od realnosti, što su svi uvideli možda i mnogo ranije nego što je sâm ’Doktor’ to shvatio. Sve se to verovatno desilo tokom Velike nagrade Sjedinjenih Država na stazi „Laguna Seka“, kada je tokom celog vikend imao probleme sa motorom, da bi trku završio u šljunku, pošto je po ko zna koji put u poslednjih godinu i po dana izgubio kontrolu nad prednjim delom.

Do tada je izgledalo da će ’Doktor’ ostati u Dukatiju, posebno posle dolaska Audija, koji je spreman da uloži dosta novca u Moto GP projekat. Ipak, pošto tokom svih ovih meseci nije viđen nikakav napredak, ponuda Jamahe, iako je značila poraz, bila je jedina koja je davala nadu Rosiju da će ponovo moći da bude konkurentan. Jer, uprkos tome što iza sebe ima devet titula i 105 pobeda, on je željan novih trijumfa i titula.

Ipak, Dukati je poseban motor, koji zahteva poseban stil. Jedini vozač koji je uspeo da ga ’ukroti’ bio je Kejsi Stoner, čiji se stil razvijao sa tim motorom. Australijanac je iza sebe pre dolaska u Dukati imao samo jednu sezonu u kraljevskoj klasi, i to na LCR Hondi, pa mu nije bilo teško da promeni svoj stil. Takav slučaj nije bio sa Rosijem, koji nije navikao da vozi takav motor, a ni promena stila mu nije mnogo pomogla.

Sedam godina on je vozio model M1, sa kojim je bio celina i to u pravom smislu. Za mnoge ljubitelje motociklizma bolja kombinacija vozača i mašine nikada nije postojala. I sam ’Doktor’ je isto pokazao time što je na kraju saradnje sa japanskim timom napisao ljubavno pismo svojoj ’Jami’. Ostaje da se vidi da li će sada uraditi i sa Dukatijem, ali pošto ga je toliko bacao sa sebe, sigurno neće biti toliko intimno, kao što je slučaj bio prilikom rastanka sa Jamahom.

Od dolaska Rosija u Dukati, uprkos tome što je sa sobom doveo celu svoju ekipu, ništa nije slutilo na dobro. Naravno, svi su očekivali da će posle nekog vremena stvari doći na svoje mesto, ali se to do sada nije desilo. Lako je sada tražiti razloge zašto ta veza nije uspela, ali jednostavno, nešto tu nije ’kliknulo’. Rosi je pobeđivao pre dolaska u Dukati, isto kao što je i italijanska ekipa pobeđivala pre njegovog prelaska iz Jamahe.

To znači da su i jedni i drugi su znali put do pobede, ali zajedno nikako nisu uspeli da ga pronađu. Glavni razlog toga treba tražiti u tome da Rosi ne zna da vozi Dukati. Ne da ne zna da vozi generalno, jer bi to bila potpuna laž, s obzirom na to da je gotovo sigurno najbolji motociklista ikada, već da mu Dezmosediči ne odgovara. Ne odgovara njegovom stilu, ali ni njemu, ni njegovom timu, jer je teško poverovati da genije kakav je Džeremi Burdžis ne može da nađe rešenje za takvu mašinu, kada je nekoliko godina ranije uspeo da učini čudo sa Jamahom, po Rosijevom prelasku iz Honde.

Sve to najavio je Stoner, kada je napuštao Dukati, ali su se tada mnogi smejali, zbog svoje vere u Rosija. I sam ’Doktor’ je verovao, ali nije uspeo da ispuni ni svoje nade, a posebno očekivanja svojih navijača, a rezultati govore u prilog tome. Za godinu i po dana on je ostvario samo dva podijuma, oba u Le Manu, u kišnim uslovima. Po suvom nije bio ni blizu, a najbolju priliku možda je imao u Heresu prošle godine, kada je napravio grešku i izbacio i sebe i Stonera sa staze, i pre nekoliko nedelja u Muđelu, ali mu je ponestalo krugova.

To nisu rezultati kakve jedan svetski šampion, a posebno on, želi. Sezone u Dukatiju ubedljivo su mu najlošije kad se pogledaju sve od njegovog debija u Moto GP šampionata, uključujući sve klase. Zbog toga je izgledalo kao da se svi nekako trude da nađu rešenje za nega, o čemu govori i izjava prvog čoveka Dorne, vladajućeg tela šampionata, Karmela Espelete, koji je rekao da bi voleo da ponovo vidi Rosija na Jamahi.

Razlog za to je što će Moto GP izgubiti mnogo povlačenjem Kejsija Stonera na kraju ove sezone, pa im je očajnički bilo potrebno da najveća zvezda konačno proradi. Evidentno je da se to ove godine neće desiti, pa čak i ako se desi biće to veliko iznenađenje. Ali, Rosi na Jamahi vredi šampionatu mnogo više nego svi vozači zajedno. Razlog toga svi znaju, a njegovim povratkom u japansku ekipu, dobijamo nove okršaje ’Doktora’ i Lorenca, varnice u samom timu, i njihovu borbu protiv ostalih.

Sigurno je da će im najveći konkurent, kako sada stvari stoje, biti Dani Pedrosa, ali ne bi trebalo zaboraviti ni Marka Markesa, koji će zameniti Stonera, Andreu Dovicioza koji bi mogao da da dođe na Rosijevo mesto u Dukatiju, i Kala Kračloua, koji će po svemu sudeći ostati u Jamahi Teh 3. U svakom slučaju, prelaskom Rosija u Jamahu samo se zahuhtava prelazni rok, a dosta uzbuđenja kako na stazi, tako i van nje nas čeka do finala sezone u Valensiji 6. novembra. Već sledećeg dana, gotovo izvesno, ’Doktor’ i njegova ’Jama’ bi trebalo da budu ponovo zajedno na prvim testiranjima motora za 2013...

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.