Formula 1: Okršaj na Šumijevom terenu

Velika nagrada Nemačke označiće tačno polovinu ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Do osme trke videli smo sedmoricu različitih pobednika zaredom, dok su se od tada u dvostruke upisali Fernando Alonso i Mark Veber. Među vozačima koji su se do sada našli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja nije bio sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, a mnogi smatraju da je “Hokenhajmring” upravo ta staza na kojoj će imati najbolju šansu za trijumf posle skoro šest godina…

Jelena Trajković Nemačka
Podeli

Sezona čiji smo svedoci po svemu prikazanom do sada preti da bude jedna od najuzbudljivijih, a možda i najneizvesnija ikada. Iako je Alonso trenutno vodeći u generalnom plasmanu, za njega se ne može reći da je daleko odmakao, a daleko je od toga da je moguće reći da će situacija takva ostati do kraja sezone. Špancu je pred trku u Nemačkoj najbliži Veber, jedini dvostruki pobednik uz vozača Ferarija, i njih dvojica su sasvim zasluženo na tim mestima.

Razlika između vozača je inače takva da bi jedno odustajanje ili pobeda mogli da donesu velike promene, pa je nemoguće bilo koga izbaciti iz borbe za titulu, ma koliko loše rezultate imao u poslednje vreme. Najbolji primer za tu tvrdnju je vozač Meklarena Dženson Baton, čija je forma posle trijumfa na otvaranju sezone u Australiji u veoma silaznoj putanji, a na poslednje tri trke je ili jedva dolazio do bodova ili nije bio ni blizu njih. Ipak, nemoguće je sada reći da Britanac više nema nikakve šanse.

Prošla trka, Velika nagrada Britanije je, kao što smo najavili, protekla u znaku borbe Red Bula i Ferarija, koji su na “Silverstonu” dokazali ono viđeno samo dve nedelje ranije na ulicama Valensije. Ta dva tima jednostavno u ovom trenutku imaju najbolje bolide i ostale ekipe moraće dobro da se potrude da bi ih sustigli kako ovog vikenda, tako i sledećeg, kada se šampionat seli na “Hungaroring”.

Teza da je Ferari dobar samo zahvaljujući tome što je Alonso sjajan vozač više ne pije vodu posle svega viđenog pre dve nedelje. Tada je Veber došao do pobeda odličnim preticanjem Alonsa dva kruga pre kraja, dok su odmah iza bili Sebastijan Fetel i Felipe Masa. Brazilac posle lošeg starta sezone vozi kao preporođen pa ne bi bilo nimalo čudno da se u Hokenhajmu umeša u borbu za podijum, a ko zna i za pobedu.

Meklaren i Lotus su u Britaniji bili daleko iza najbolje četvorice, ali, po rečima čelnika tih ekipa, od prošle trke su dosta radili i trebalo bi očekivati dobar rezultat od njih. Ipak, sigurno je da ni Luisa Hamiltona, ni Batona, kao ni Kimija Raikonena ili Romana Grožana ne interesuje dobar rezultat, već ozbiljan plasman, a to podrazumeva borbu pri vrhu.

Od svih njih na poslednje dve trke, posebno posle pobede u Kanadi, najviše se očekivalo od Hamiltona, ali je zbog problema sa pneumaticima, kao i tuđih i sopstvenih grešaka bio daleko iza onih pozicija koje su mu cilj. Baton je bio još dalje, dok su i Raikonen i Grožan bili u odličnoj prilici u Valensiji, da bi na “Silverstonu” vodili borbu upravo sa Hamiltonom. Probleme koje su Hamilton i Grožan imali na Velikoj nagradi Evrope najbolje je iskoristio Šumaher, koji je tada došao do prvog podijuma posle 99 trka, dok je potom bio sedmi na “Silverstonu”.

Uprkos promenljivim rezultatima i činjenici da ima najviše odustajanja među vozačima najboljih timova, svi baš misle da je došao red da Šumaher bude osmi pobednik ove sezone. Sedmostruki svetski šampion sigurno će najveće konkurente imati u vozačima Ferarija i Red Bula, ali i Meklarena i Lotusa, kao i svom timskom kolegi Niku Rozbergu.

Šumaheru motivacija sigurno neće nedostajati, pošto će voziti pred svojim navijačima po treći put od povratka u Formulu 1 i drugi put na “Hokenhajmringu”, stazi koja se nalazi u posedu Mercedesa. Sedmostruki svetski šampion je ujedno poslednji domaći vozač koji je trijumfovao na Velikoj nagradi Nemačke i to 2006. godine. Pored njega, u najboljoj poziciji da se bori za pobedu od svih Nemaca je Fetel, ali je takav slučaj bio i prethodnih godina, pa svoje šanse nije iskoristio. Pored njih dvojice, tu su i Rozberg, Niko Hilkenberg i Timo Glok, ali od svih njih realne šanse za borbu pri vrhu ima samo Šumaherov timski kolega.

“Hokenhajm” je staza koja je najviše puta bila domaćin Velike nagrade Nemačke, a poslednjih godina organizuje trke svake druge godine. Domaćinstvo od 2008. godine deli sa “Nirburgringom”, na kojem je do tada vožena Velika nagrada Evrope. Obe staze poslednjih godina imale su probleme sa finansijama, a iako je “Hokenhajm” uspeo da se spase, “Nirburgring” je trenutno u veoma nezvidnoj situaciji, pošto su u četvrtak vlasnici proglasili stečaj.

Legendarna staza trenutno ima dugovanje od 13 miliona evra koja prete da unište neverovatnu tradiciju. Vlasnici staze su mislili da će im pomoć iz fondova Evropske unije oko renoviranja staze doneti rešenje problema, ali je njihov predlog odbijen. To, ipak, ne dovodi u pitanje Veliku nagradu Nemačke sledeće godine, ali ozbiljno preti budućnosti staze na kojoj su viđeni brojni nezaboravni dueli. Kompanija kojoj je poveren stečajni postupak dogovorila je sve sa Bernijem Eklstonom, koji će pokriti sve troškove, ali će i sva zarada ići Formuli 1.

Ali, vratimo se na “Hokenhajmring” na kojem od aktuelnih vozača najviše pobeda ima Šumaher, čak četiri, dok su na njemu slavili i Alonso i Hamilton. Španac ima dve pobede, iz 2005. i 2010. godine, dok je vozač Meklarena slavio na toj stazi 2008. godine, a trenutno je i aktuelni pobednik Velike nagrade Nemačke, pošto je prošle godine bio najbolji na “Nirburgringu”.

Ljubitelji Formule 1 sigurno se najbolje sećaju trke od pre dve godine sa “Hokenhajmringa”, kada je na toj stazi trijumfovao Alonso. Ferari je tada dominirao od starta do cilja, samo što je Masa bio taj koji većim delom trke nalazio na prvoj poziciji i to tačno godinu dana pošto je doživeo ozbiljan udes na stazi „Hungaroring“ tokom kvalifikacija. Čak i ta činjenica ostala je u senci indirektne poruke iz boksa Ferarija upućene Brazilcu posle koje je dozvolio Alonsu da ga pretekne, dođe do prednosti, a posle i do trijumfa. Timske naredbe tada su bile zabranjene, ali ekipa Ferarija nije kažnjena zbog tog poteza. Ipak, on je naterao FIA da promeni to pravilo i da zeleno svetlo za takav vid naredbi.

Staza “Hokenhajmring” izgrađena je 1932. godine, ali je svoj sadašnji izgled dobila tek pre deset godina. Pista je sada duga 4.574 kilometara i ima 17 krivina, pošto je značajno skraćena, a taj projekat bio je poveren Hermanu Tilkeu. Najbrži krug na njoj izvozao je 2004. godine Raikonen, dok je još vozio za Meklaren u vremenu od 1:13.780 minuta.

Akcija na “Hokenhajmringu” počinje prvim treninzima koji su na programu od 10 i 14 časova, dok se poslednji vozi u subotu od 11 časova. Kvalifikacije su zakazane tri sata kasnije, dok deseta trka sezone startuje u nedelju u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.