99. Tur d’Frans: Trka je potpuno otvorena

Za ljubitelje biciklizma ništa ne može da se poredi sa trkom „Tur d’Frans“. Upravo zbog toga su svi nesumnjivo presrećni jer je trka koju su čekali prethodnih 11 meseci tu i startuje u subotu hronometrom u belgijskom Liježu. To će biti 99. izdanje najprestižnije trke na svetu, pred koje je nemoguće bilo šta predvideti, posebno ne koji će vozač sa žutom majicom na leđima doći do Pariza za nešto više od tri nedelje. Od toga će najviše profitirati pravi ljubitelji, jer ih očekuje 21 etapa puna neizvesnosti i puno uzbuđenja...

Jelena Trajković Francuska
Podeli

Tokom tri nedelje i 21 etape, biciklisti će preći blizu 3.500 kilometara, a sudeći po ruti, u prednosti će biti specijalisti za hronometar u odnosu na onima kojima su specijalnost brdske etape. Čak tri individualne borbe sa štopericom videćemo tokom ovogodišnjeg izdanja trke, od kojih je poslednja zakazana za pretposlednju etapu. Ipak, planine će odvojiti ozbiljne kandidate za titulu i one koji to nisu pre nego što dođe red na veliko finale, a potom i dolazak na Jelisejska polja 22. jula.

„Tur“ će, ipak, ove godine biti u senci Olimpijskih igara u Londonu, na kojima je drumska trka zakazana šest dana posle finiša u Parizu. Zbog toga su brojni biciklisti odustali od „Tura“ i koncentrisali se na London, ali su neki, međutim, odlučili da imaju snage i za vožnju kroz Francusku u dužini od 3.500 kilometara, a potom i da se nadmeću u centru prestonice Velike Britanije.

Titulu na „Turu“ brani Australijanac Kadel Evans, koji je prošle godine postao prvi Australijanac koji je trijumfovao na toj trci. Baš on ove godine važi za jednog od glavnih favorita, ali vrlo dobro zna za onu izreku da je lakše osvojiti titulu nego je odbraniti. Upravo to, ali i odsustvo Endija Šleka, zbog povrede, odnosno Alberta Kontadora, zbog suspenzije zbog dopinga, donosi neku dozu neizvesnosti u ovu trku, koja bi mogla da bude jedna od najuzbudljivijih u poslednje vreme.

Evans će ove godine pokušati da postane prvi biciklista posle Lensa Armstronga koji je uspeo da odbrani titulu na “Turu”. Australijancu će na ruku ići iskustvo i to što je odličan na hronometru, što se i videlo prošle godine. Ipak, mnogi smatraju da on nije najveći favorit, već Britanac Bredli Vigins. Biciklista tima Skaj do sada ima sjajnu sezonu, veoma je dobar u trci sa štopericom, mnogo je popravio svoju vožnju na brdskim etapama, a uz sebe ima ima odlične timske kolege koje će mu pomoći na putu od Liježa do Pariza.

Vigins će pokušati da, kao Evans pre godinu dana, ispiše nove stranice istorije, pošto bi mogao da postane prvi Britanac koji je trijumfovao na “Turu”. Sigurno je da ga čeka veoma težak posao, a na put bi mogao da mu stane još jedan vozač koji ima sjajan tim iza sebe. To je Frenk Šlek, koji je potpuno neplanirano, posle povrede njegovog mlađeg brata Endija, postao vođa ekipe RadioŠek Nisan Trek.

Prethodnih godina mnogi su govorili da će to što ne žele da se bore između sebe braću Šlek koštati trijumfa na najprestižnijoj trci na svetu. Tako je i bilo, a najbolje se videlo prošle godine, kada su se obojica našli na podijumu, ali na drugom i trećem stepeniku, dok je pobedu slavio Evans. Stariji od braće Šlek je odličan u planinama, ali mu hronometar nije jača strana, i upravo zbog toga Evans i Vigins imaju prednost u odnosu na njega. Pored Šleka, iz njegovog tima za trijumf u generalnom plasmanu mogli bi da konkurišu i Andreas Kleden i Kris Horner, ali će sve zavisiti od raspleta do prvog slobodnog dana, 10. jula.

Pored trojice koji se pominju kao glavni favoriti, od ostalih vozača izdvaja se Rajder Hesjedal iz Garmina, koji je ove godine već trijumfovao na trci “Điro d’Italija”. Kanadski biciklista se potpuno iznenada našao među favoritima, a ukoliko dođe do pobede na “Turu”, postao bi prvi vozač posle Marka Pantanija koji je trijumfovao na prve dve trke iz ‘veličanstvene trojke’ u istoj godini.

Među Italijanima izdvaja se Vincenco Nibali, koji vreba svoju šansu da konačno nešto uradi na “Turu”. Tokom nekih od prethodnih izdanja te trke on je važio za favorita, ali zanimljivo je da nije ostvario nijednu etapnu pobedu. Ipak, u karijeri je pobedio na “Vuelti” i bio treći na “Điru”, što ga smešta među ozbiljne konkurente. Pored njega, iz Likvigasa treba ozbiljno računati i na Ivana Basa, koji ove godine nema ulogu vođe tima, ali to ne znači da neće pokušati da preotme slavu timskom kolegi, koji nije vozio u Francuskoj od 2009.

Od vozača kojima je hronometar specijalnost izdvajaju se i Toni Martin i Denis Menjšov. Njih dvojica bi mogli da dođu do šanse da se bore za žutu majicu ukoliko u planinama ne izgube previše vremena, a u tome će im biti potrebna pomoć timskih kolega iz Omega-Farma Lotoa, odnosno Kaćuše. Pored Martina, iz njegove ekipe svoju šansu će tražiti i vođa tima Livaj Lajphajmer, koji na svojoj strani ima iskustvo.

Uz sve njih, ne bi trebalo zaboraviti ni Jurgena van den Breka, koji je odličan u planinama, ali I na hronometru, kao ni Roberta Hesinka, koji će sigurno biti jedan od glavnih konkurenata za tačkastu majicu, za najboljeg na brdskim ciljevima. Aktuelni olimpijski šampion Samjuel Sančes, vođa tima Euskatel Euskadi, takođe je jedan od kandidata. Od simboličnog broja biciklista sa ovih prostora najveću šansu za dobar plasman sigurno imati Janez Brajkovič, koji sada brani boje Astane, u kojoj nikako ne bi trebalo zaboraviti ni na Aleksandera Vinokurova.

Pored žute majice, na “Turu” se tradicionalno biciklisti bore za još tri – zelenu, tačkastu i belu. Zelena majica, koju mnogi gledaju kao nagradu za najboljeg sprintera, ustvari se dodeljuje najboljem u bodovanju na prolaznim ciljevima. Kao glavni favorit ističe se Britanac Mark Kavendiš, koji je nesumljivo najbolji sprinter današnjice.

Kavendiš je do ove godine uz sebe imao ekipu kojoj je jedini cilj da njega dovede u savršenu poziciju za sprint u finišu etape, ali sada to nije slučaj, pošto u Skaju ciljaju prvenstveno na žutu majicu. Ipak, u timu se nadaju da će uspeti da omoguće i njemu i Viginsu da dođu do ispunjenja svojih ciljeva, iako mnogi čak sumnjaju da će Kavendiš izdržati do Pariza, zbog olimpijske trke samo nekoliko dana kasnije.

Britanac bi glavnog konkurenta mogao da ima u svom bivšem timskom kolegu Metjuu Gosu, koji sada brani boje Orika GrinEdža, ali i starom rivalu Andreu Grajpelu. Pored njih, pretnje bi mogle da ga očekuju i od sjajnog mladog Petera Sagana, Marsela Kitela, u odsustvu Tora Hushovda, kojeg je nasledio na mestu vlasnika zelene majice. Prošle godine, Kavendiš je trpeo veliki pritisak od Hosea Hoakina Rohasa, a tako bi moglo da bude i ove godine, a male, ali realne, šanse se daju i Tajleru Feraru i FIlipu Žilberu, koji su na prethodnom “Turu” bili sjajni, ali ove godine ne blistaju.

Što se tiče tačkaste majice, za najboljeg na brskim etapama, Sančes je već pomenut kao jedan od favorite. Ipak, pošto ove godine “Tur” nije toliko planinski orjentisan, velika borba će sigurno biti viđena za tu majicu. U odsustvu suspendovanog Kontadora, u Sakso Banku su se koncentrisali baš na tačkastu majicu, a svog aduta u tom timu vide u Krisu Ankeru Sorensenu. Oni će sigurno konkurente imati u Džoniju Hugerlandu iz Vakansoleja, biciklisti Garmina Danijelu Martinu, Hesinku ili Pjeru Rolanu, koji će biti najveća nada domaćih navijača.

Rolan je aktuelni osvajač bele majice, ali ove godine ne može da se bori za nju, pošto da bi konkurisali za tu nagradu, moraju da budu rođeni posle 1. januara 1987. godine. Od malo poznatijih biciklista u konkurenciji su Edvald Boason Hagen iz tima Skaj i Sagan, ali bi još nekolicina vozača mogla da se umeša u tu borbu.

Zanimljivo je da će na ovogodišnjem “Turu” najviše biciklista biti iz Francuske, njih čak 44, dok su ostale nacionalnosti manje brojne. Od ostalih, izdvajaju se Španci sa 21 predstavnikom, Holandija će biti zastupljena sa 18 biciklista, Italija sa 15, Belgija sa 14, Nemačka sa 13, a Australija sa 12. Što se tiče Amerikanaca, broj je ove godine spao na osam, po pet biciklista će imati Danska i Rusija, dok su ostale nacije daleko manje zastupljene.

U svakom slučaju, ovogodišnji “Tur” mogao bi da bude jedan od najuzbudljivijih posle dosta godina. Iako su Evans i Vigins jasni favoriti, iznenađenja nisu isključena, pošto će na trci učestvovati toliko talentovanih vozača koji samo čekaju svoju priliku. Da li će je dobiti, ostaje da vidimo u naredne tri nedelje, koje će sigurno doneti pravo uživanje ljubiteljima biciklizma.

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.