Borba za ’Stari kontinent’ u Valensiji

Po svemu viđenom od otvaranja sezone, ovogodišnji šampionat Formule 1 mogao bi da bude jedan od najuzbudljivijih ikada. Do sada smo imali sedmoricu različitih pobednika iz pet timova na prvih sedam trka sezone, a niko ne vidi razlog zašto se taj niz ne bi nastavio i ovog vikenda, na Velikoj nagradi Evrope, na ulicama Valensije...

Jelena Trajković Španija, Evropa
Podeli

Pošto su se sedmorica vozača izmenjala na najvišem stepeniku pobedničkog postolja od Australije do Kanade, broj konkurenata za osmog pobednika. Pošto su do trijumfa do sada došli redom Dženson Baton, Fernando Alonso, Niko Rozberg, Sebastijan Fetel, Pastor Maldonado, Mark Veber i Luis Hamilton, dva imena se definitivno izdvajaju od ostalih.

To su, naravno, Mihael Šumaher i Kimi Raikonen. Kada se realno pogleda, da nije bilo problema sa strategijom i kaznama, njih dvojica bi sigurno već upisali bar po jednu pobedu. Sedmostruki svetski šampion bi to učinio na ulicama Monte Karla, a Raikonen u Bahreinu. Ipak, u Formuli 1 nema prostora za razmišljanje u stilu ’šta bi bilo kad bi bilo’ i u tome je čar svega onoga čega smo svedoci od otvaranja sezone na „Albert parku“.

U dosadašnjem delu sezone Meklaren je bio taj koji je imao najbrži bolid, što Baton i Hamilton baš i nisu uspevali na najbolji način da iskoriste. Baton je slavio u Australiji, ali je od tada njegova forma počela da pada, dok su Hamiltona greške tima mnogo koštale, ali se on posle njih vratio bolji i jači, a dokaz za to je Velika nagrada Kanade, pre dve nedelje.

S druge strane, sve nedostatke svog bolida najbolje je iskoristio Alonso, koji jeste zahvaljujući lošim vremenskim uslovima u Maleziji došao do pobede, ali da je neki drugi vozač bio u tom bolidu, trijumf, bez sumnje, ne bi otišao Ferariju. To potvrđuju i rezultati Felipea Mase, koji je tek od Monaka krenuo da se budi, ali je i dalje od onog Brazilca koji se 2008. godine do poslednjeg kruga sezone borio za titulu.

Možda najveće iznenađenje rezultate je forma Red Bula, ali, jednostavno, dok su oni dominirali prošle godine, njihovi rivali su pokušavali da nađu način da ih nadmaše. U tome, za sada, najbolji posao obavljaju Meklaren i Ferari, ali vrlo blizu su i Mercedes, Lotus i Zauber. Možda je čudno što Vilijamsa nema na tom spisku, ali da bi se našao britanski tim će uskoro morati da pokaže da trka u Španiji nije bila samo splet okolnosti, iako je Maldonado tada bio maestralan.

Zbog svega toga, svi ljubitelji Formule 1 pred Veliku nagradu Evrope postavljaju pitanje ko će biti osmi? Šumaher i Raikonen su, pre svega, zbog iskustva favoriti pred okršaj na ulicama Valensije, ali bi neke stvari u odnosu na prethodne trke morale da se promene da bi oni imali šanse da se bore za trijumf. Legendarni Nemac je sa pet odustajanja vozač koji nije završio najveći broj trka ove sezone i to gotovo svaki put zbog nekog kvara. S druge strane, vozač Lotusa ima malo drugačije probleme, jer deluje da mu na poslednjih nekoliko trka fali motivacija, što je bilo tipično za njega tokom perioda pre izleta u reli.

Sa Šumaherom i Raikonenom se lista potencijalnih pobednika, koji to nisu još uvek postali ove sezone, tu ne završava. Iza njih dvojice odmah tu su Serhio Peres i Roman Grožan, koji su zaslužni za neka od najprijatnijih iznenađenja ove sezone, pošto su se po dva puta našli na podijumu. Zbog toga armija njihovih navijača sve više raste, a oni su sve bolji i zato nema sumnje da će gristi za što bolji plasman na narednim trkama.

Zbog istorijskog niza malo ko razmišlja o tome da bismo u Valensiji prvi put mogli da dobijemo dvostrukog pobednika ove sezone. Iako sva sedmorica imaju dobre šanse, na vrhu liste se nalaze Hamilton, Alonso i Fetel. Britanac je u Kanadi pokazao da je ponovo onaj stari Luis Hamilton, dok su vozač Ferarija i aktuelni šampion tada sa njim vodili borbu do poslednjih krugova, i nijanse su odlučile.

Ipak, zbog konfiguracije staze u Valensiji, teško je poverovati da ćemo videti mnogo uzbuđenja. Sigurno će ih biti, pošto je zbog ovakve sezone bilo šta predvideti, ali je loša strana to što se Velika nagrada Evrope od preseljenja u Španiju pokazala kao jedna od najdosadnijih u kalendaru. Na ulicama Valensije Formula 1 se vozi od 2008. godine i od tada Fetel je dva puta slavio na njima, a Rubens Barikelo i Masa su po jednom.

Staza je smeštena u luci u Valensiji i duga je 5.419 metara, a kao domaćin Velike nagrade Evrope nasledila je legendarni „Nirburgring“. Te dve staze su samo jedne u nizu nekoliko sjajnih pisti na kojima se vodila bitka za ’Stari kontinent’, a pored njih ta čast je pripala i „Brends Heču“ i „Doningtonu“ u Velikoj Britaniji i španskom „Heresu“.

Prva Velika nagrada Evrope prvi put je vožena na „Brends Heču“ 1986. godine, kada je na njoj slavio Nelson Pike, a do sada je održana 21 put, pošto je bilo pauza tokom nekoliko godina. Ljubitelji Formule 1 kao najbolji Gran Pri Evrope sigurno pamte jedinu trku Formule 1 koja je vožena na „Doningtonu“ po velikom pljusku, 1993. godine, kada je Aerton Sena dominantno došao do trijumfa, sa minutom prednosti u odnosu na Dejmona Hila.

Velike nagrade Evrope od tada su pružile dosta neizesnih trka, ali nijedna ne može da se poredi sa tom. Od svih vozača, na Gran Priju Evrope najviše puta je slavio Šumaher i to šest puta, svaki put na „Nirburgringu“, dok je dve pobede na istoj stazi ostvario Alonso, prvi put u Renou, a drugi put u Meklarenu.

Uprkos velikim očekivanjima pred debi trke u Valensiji u kalendaru Formule 1, trke na ulicama tog grada nisu pružile mnogo uzbuđenja. O tome govori i činjenica da tokom četiri godine nije viđeno mnogo preticanja, uprkos tome što je staza na pojedinim delovima veoma široka. Ipak, na toj stazi je viđen jedan od najvećih incidenata u Formuli 1 u poslednjih nekoliko godina, ali, srećom, bez većih posledica. Sve se desilo 2010. godine u osmom krugu trke, kada je došlo do kontakta Heikija Kovalainena i Vebera, koji je potom potom poleteo uvis, da bi se prizemljio i udario u zaštitnu ogradu, bez ikakvih povreda.

Nadamo se da ove sezone neće biti takvih incidenata, a akcija na ulicama Valensije počinje u petak slobodnim treninzima koji se voze od 10 i 14 časova. Poslednji slobodni trening na programu je u subotu od 11 časova, dok se kvalifikacije tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Evrope startuje u nedelju u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kakvo je vaše mišljenje, hoćemo li u Valensiji videti osmog pobednika ili prvog dvostrukog ove sezone ?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.