Red Bull King of the Rock: Kreće borba za Alkatraz

Pre dve godine, Red Bull King of the Rock je ušao u istoriju kao prvo zvanično sportsko dešavanje ikada održano u Alkatrazu. Tada se ujedno prvi put košarka igrala na ’Steni’ od kada su zatvorenici napustili ostrvo pre više od 50 godina. Sada, po treći put zaredom, globalni ’1 na 1’ košarkaški turnir se vraća s najvećom konkurencijom na terenu do sada, a svog predstavnika imaće i Srbija.

JT
Podeli

Veći i bolji nego ikada, Red Bull King of the Rock očekuje kvalifikacije u 27 zemalja, uključujući 33 kvalifikaciona turnira u Americi. Sa svih ovih kvalifikacija, 64 finalista će se uputiti ka ostrvu i dati sve od sebe u ’Dvorištu’, 22. septembra. Neko će zadobiti poštovanje, a nečija osećanja će biti povređena, jer ipak može biti samo jedan kralj, tako da će od 64 finalista, samo jedan igrač biti krunisan za Red Bull King of the Rock, tj. ’Kralja Stene’.

Iako će do kulminacije doći u Alkatrazu 22. septembra, akcija je počela mnogo ranije, tenzija nabijenih kvalifikacionih turnira širom planete počela je još u aprilu. 64 finalista će uključivati: najbolje igrače sa 24 međunarodna finalna turnira, najbolje igrače sa svakih od 33 američkih kvalifikacija, najboljih pet igrača koji su osvojili drugo mesto na američkim kvalifikacijama, šampiona iz 2010. Ajzeju ’Klač’ Boumana i vladajućeg prošlogodišnjeg šampiona Hju ’Bejbi Šek’ Džounsa. Međunarodne kvalifikacije će se održati u sledećim zemljama: Dominikanskoj republici, Gruziji, Hong Kongu, Tajvanu, Egiptu, Jordanu, Kuvajtu, Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Češkoj, Nemačkoj, Litvaniji, Slovačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Jamajci, Italiji, Rumuniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Španiji, Turskoj, Brazilu, Kanadi i Ukrajini.

I na kvalifikacijama i na finalu biće korišćena regularna ’1 na 1’ košarkaška postavka gde igrači igraju jedan protiv drugoga na otvorenom terenu u jednoj eliminacionoj igri. Postoje samo dve opcije: pobedi i nastavi dalje ili izgubi i idi kući. Igre će trajati po pet minuta i ocenjivaće se po osnovnim košarkaškim pravilima – dva i tri poena. Pobednici ostaju na terenu gde će se susresti sa svojim sledećim protivnikom, tako da, iako je neophodno imati dobre košarkaške veštine, strategija i izdržljivost će takođe igrati veoma važnu ulogu u sveukupnoj pobedi. Igrači moraju da budu jaki da bi stigli do ’Stene’, ali moraju da igraju i pametno, pošto pet faulova znači automatsku diskvalifikaciju.

Red Bull King of the Rock je otvoren kako za amatere, tako i za profesionalce, međutim, igrači moraju da budu stariji od 16 godina kako bi mogli da učestvuju. Učesnici mlađi od 18 godina, moraće da imaju prisutne roditelje koji će potpisati dopuštenje za njihovo učešće na kvalifikacijama.

U Srbiji, drugu godinu za redom, kvalifikacije će biti održane u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a za razliku od prošle godine u 2012. na finalnom turniru na Kalemegdanu će učestvovati najbolji takmičari iz Makedonije i Crne Gore. Prošlogodišnji pobednik i predstavnik Srbije u Alkatrazu Dušan Domović Bulut automatski će učestvovati u finalu gde će imati priliku da brani krunu osvojenu prošle godine. Domaćin prvih kvalifikacija trebalo je da bude Beograd 27. maja, ali je zbog lošeg vremena takmičenje odloženo za 6. jun. Tako će kvalifikacije početi tri dana kasnije u Kragujevcu, a nastavljaju se 1. juna u Novom Sadu. Veliko finale na programu je na Kalemegdanu 9. juna.

Raspored kvalifikacija:
30. maj Kragujevac – teren „Koš“
1. jun Novi Sad – teren „Đačko“
6. jun Beograd – Kalemegdan, tereni košarkaškog kluba Partizan
9. jun Beograd – Kalemegdan, veliko finale

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.