Formula 1: Prvi okršaj na ’Starom kontinentu’

Prve četiri trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1 pružile su mnogo uzbuđenja ljubiteljima tog sporta, a svi oni se nadaju da će tako ostati i po dolasku u Evropu. Posle trka u Australiji, Maleziji, Kini i Bahreinu, došlo je vreme za Veliku nagradu Španije, koja je na programu ovog vikenda, a iako staza „Katalunja“ nije poznata po veoma zanimljivim trkama, možda je vreme da se to promeni...

Jelena Trajković Španija
Podeli

Veliki ljubitelji Formule 1 posle prošle sezone verovatno ni u najluđim snovima nisu naslućivali uzbuđenja kakva je donela ova. Na četiri trke na najvišem stepeniku pobedničkog postolja videli smo četvoricu vozača iz četiri različita tima, a poslednji put tako nešto se desilo 1983. godine. Te sezone niz je nastavljen i na petoj trci, a pošto su dešavanja u Formuli 1 takva i teško je bilo šta predvideti, upravo to bi moglo da se ponovi.

Pre 29 godina su se kao pobednici smenjivali Nelson Pike, Džon Votson, Alan Prost i Patrik Tambaj kao vozači Brebama, Meklarena, Renoa i Ferarija, dok je na petoj trci te sezone trijumfovao Keke Rozberg u Vilijamsu. Ove sezone su to ponovili Dženson Baton u Meklarenu, vozač Ferarija Fernando Alonso, Niko Rozberg u Mercedesu i aktuelni šampion Sebastijan Fetel, koji brani boje Red Bula.

Svaka trka na kojoj je neko od njih četvorice bio najbolji bila je posebna po nečemu, a zbog velikog broja vozača koji su konkurisali za podijum, teško je reći ko je favorit pred Veliku nagradu Španije. Nju kao vodeći u generalnom plasmanu dočekuje Fetel, koji je na prvu pobedu ove sezone morao da čeka do pre tri nedelje, u Bahreinu, a do nje je došao u stilu kakav ga je krasio cele prošle sezone – vrlo dominantno.

Velika nagrada Bahreina je pored dominacije Fetela ostala upamćena i po povratku Kimija Raikonena na pobedničko postolje, pošto je na stazi „Sakir“ kao drugi prošao kroz cilj. Ta trka pokazala je neverovatan napredak Lotusa, na šta ukazuje i treće mesto Romana Grožana, što znači da bi vrlo lako neko od njih dvojice uskoro mogao da izazove i za pobedu, što ne već u Španiji.

Pored Raikonena, mnogi se uzdaju da bi niz različitih vozača na najvišem stepeniku pobedničkog postolja mogao da nastavi vozač Meklarena Luis Hamilton. Britanac je posle tri podijuma, u Bahreinu imao problematičnu trku, ali bi baš u Španiji mogao da traži priliku da konačno prekine post. Dodatan pritisak za Hamiltona predstavlja i činjenica da je njegov timski kolega već zabeležio trijumf ove sezone, u Australiji, ali se stiče utisak da Meklaren, ipak, nije mnogo napredovao od tada, već naprotiv.

Tu se lista vozača koji bi mogli da dođu do pobede, a da to nisu već učinili ove sezone, ne završava. Naravno, tu je Fetelov timski kolega Mark Veber, koji je od početka šampionata bio veoma konkurentan, sa četiri četvrta mesta, i sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, koji ove sezone nije imao mnogo sreće. Mnogi se nadaju i nekom iznenađenju, kakvo bi mogao da donese Serhio Peres, koji je u Maleziji, u veoma teškim uslovima, bio nadomak senzacije, ali je, međutim, još rano pričati o tako nečemu.

Svim pomenutim vozačima, što se tiče borbe za trijumf na stazi „Katalunja“ treba pridodati i one koji su već okusili slast pobedničkog šampanjca ove godine – Batona, Alonsa, Rozberga i Fetela. Niko od njih nije u očiglednoj prednosti i to ovogodišnji šampionat može da učini još zanimljivijim kako vreme bude odmicalo. Svi timovi, sem Hispanije, su prošle nedelje učestvovali na testiranjima na stazi „Muđelo“, a sve ono što su isprobali tamo moglo bi dodatno da začini dešavanja na stazi po dolasku u Evropu.

Prvi okršaj na ’Starom kontinentu’ po tradiciji se odigrava na tlu Španije, na stazi „Katalunja“, koja se nalazi u mestu Montmelu, u blizini Barselone. Ta pista se u kalendaru Formule 1 prvi put pojavila 1991. godine, umesto „Heresa“, koji je nekoliko godina imao ulogu domaćina Velike nagrade Evrope. Zanimljivo je da se izgradnja staze podudarala sa pripremama za Olimpijske igre koje su u Barseloni održane 1992. godine, pa je na njoj bio cilj timskog hronometra.

Staza „Katalunja“ duga je 4.655 metara, ima 16 krivina, a najbrži krug na njoj ostvario je Raikonen, dok je još vozio za Ferari 2008. godine, u vremenu od 1:21.670 minuta. Vozači je vrlo dobro poznaju, posebno jer je svake sezone domaćin predsezonskih testiranja, ali im nije jedna od omiljenih, zbog malog broja mesta za preticanje.

Od aktuelnih vozača, čak sedmorica su uspela da trijumfuju na Velikoj nagradi Španije. Među njima se izdvaja Šumaher, koji je bio nepobediv od 2001. do 2004. godine, a pored toga je trijumfe ostvario 1995. i 1996. godine, što ga čini rekorderom „Katalunje“. Dve pobede na njoj je ostvario Raikonen, 2005. i 2008. godine, dok su se u pobednike upisali i Alonso, Felipe Masa, Baton, Veber i Fetel.

Iako poslednjih sezona „Katalunja“ nije pružila mnogo uzbuđenja ljubiteljima Formule 1, prošlogodišnja Velika nagrada Španije bila je jedna od najzanimljivijih. Tada je od starta poveo Alonso, koji je uspeo da pretekne obojicu vozača Red Bula i Hamiltona, ali je posle odlaska u boks samo pao u poretku, da bi Fetel preuzeo vođstvo u 18. krugu. Mladi Nemac je uspeo da ga zadrži do kraja trke, ali tek pošto se odbranio od Hamiltona, koji je u cilju imao samo šest desetinki zaostatka.

Prošlogodišnja trka u Montmelu, ali i prethodne četiri trke ove sezone, daju nadu u uzbudljiv trkački vikend, koji startuje slobodnim treninzima u petak od 10 i 14 časova. Poslednji trening vozi se u subotu od 11 časova, dok su kvalifikacije na programu tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Španije startuje u nedelju u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kakva je vaša prognoza, ko je vaš favorit za trijumf na Velikoj nagradi Španije?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.