Moto GP: Povratak u budućnost

Prvim slobodnim treninzima na stazi „Losail“ u Kataru u četvrtak je startovao ovogodišnji Moto GP šampionat. U sve tri kategorije očekuje se velika borba od ovog vikenda pa sve do Valensije u novembru, ali većinu ljubitelja motociklizma, ipak, najviše zanimaju dešavanja u kraljevskoj klasi. Najbolji motociklisti današnjice vraćaju se na mašine od hiljadu kubika, na kojima su samo dvojica od četvorice šampiona, koliko će ih ove sezone biti na stazi, uspeli da se domognu titula. To garantuje mnogo neizvesnosti, ali je sigurno da će svi vozači morati dosta da se potrude da bi imali šansu da Kejsija Stonera svrgnu sa trona...

Jelena Trajković
Podeli

Stoner je prošle sezone vrlo dominantno došao do svoje druge titule u kraljevskoj klasi, a zanimljivo je da je obe osvojio na motorima od 800 kubika. Australijanac je bio prvi i poslednji šampion na motorima te kubikaže, a između 2007. i 2011. godine, dve titule je osvojio Valentino Rosi, a jednu Horhe Lorenco. Sada sledi povratak na motore do 1.000 kubika, dok će se pojedini timovi takmičiti na CRT mašinama, koji imaju šasiju za prototipe, ali motore serijske proizvodnje, kao u Superbajku, što dovodi do logičnog pitanja da li to šampionat ide unazad umesto unapred.

Pet izgubljenih godina

Kada je pre šest godina objavljeno da će motore od 990 kubika zameniti oni od 800 mnogi nisu ni pomišljali da ćemo danas ponovo videti takve mašine na stazi. Ipak, spletom nekih okolnosti, sada ih ponovo imamo u kraljevskoj klasi, što znači da promene nisu ni bile potrebne. Te godine jesu bile zanimljive, videli smo sjajne trke, ali su mnogi mišljenja da je, da se ništa nije menjalo, moglo da ih bude mnogo više.

Ovako, izgubljeno je pet kalendarskih godina, a kada se realno pogleda i mnogo više. Jer, sada smo mogli da imamo još opasnije mašine, koje su razvijane već duže vreme da bi dostigle svoj maksimum, a ovako imamo jedan ili dva tima koji su uspeli da usavrše svoj motor baš kako su želeli. Da ne govorimo o tome da sada imamo samo tri fabrička tima – Hondu, Jamahu i Dukati, a pre pet godina tu su bili i Suzuki i Kavasaki.

Ta dva tima povukla su se iz šampionata zbog smanjenja troškova, a baš zato je Međunarodna motociklistička federacija (FIM) od ove sezone dozvolila učešće CRT mašina, da bi pomogli privatnim timovima, sa manjim budžetima. Tako će svaki vozač u takvim timovima imati na raspolaganju 12 motora tokom sezone, šest više od ostalih, ali i tri litra više goriva. To je dovelo i do povećanja broja vozača u kraljevskoj klasi, pa se očekuje da će biti viđena velika borba za bodove, jer je, ipak, u ovom trenutku nerealno očekivati nešto više.

Ko može da izazove Stonera?

Posle sezone kakvu je Stoner imao sigurno je da je on prvi favorit za osvajanje titule ove sezone. Australijanac je bio poprilično dominantan tokom predsezonskih testiranja, ali je daleko od toga da ga očekuje lak posao u odbrani titule. Najveći rivali vozača Repsol Honde, kako to izgleda u ovom trenutku, trebalo bi da budu Španci Horhe Lorenco i Dani Pedrosa, koji su mu, inače, zadali mnogo muka prošle sezone.

Lorenco zna kako se osvaja titula u najjačoj klasi, ali će mu ovo biti prva sezona na motorima od 1.000 kubika, što nije slučaj sa Stonerom i Pedrosom. Ipak, to mu sigurno nije nedostatak, pošto je Jamaha, prema svemu viđenom u uvodu u ovu sezonu, odlično razvila svoj prototip M1. To daje šansu i njegovom timskom kolegi Benu Spizu, koji je prošle sezone imao sjajnih trka, ali previše uspona i padova, i ako to svede na minimum, možda vidimo i neko iznenađenje.

Pedrosa je prethodnih sezona imao velikih problema sa povredama, zbog čega je mnogo ranije nego što se očekivalo morao da odustane od borbe za titulu. Španac je na odličan način završio prošlu sezonu i na testiranjima je bio vrlo dobar, ali je zbog pravnih problema koje je imao pre samo nekoliko dana, hapšenja u domovini, još uvek nejasno da li je psihički spreman za ono što ga čeka na stazi.

Šta mogu Rosi i Hejden?

Kada se realno pogleda, vozače Repsol Honde i Jamahe teško će neko drugi ometi u borbi za titulu. Mnogi bi voleli da im planove poremete Valentino Rosi i Dukati, ali za sada to nije realno. ‘Doktor’ je od prelaska u italijansku ekipu imao mnogo problema da obuzda taj motor, a iako se čini da će imati manje posla oko toga sa novom mašinom, pošto je čak i promenio svoj stil vožnje, prva trka mogla bi da otkloni sve dileme.

Prošlogodišnji šampionat ujedno je bio prvi u Rosijevoj karijeri tokom kojeg nije ostvario nijednu pobedu. Zbog toga se Dukati odlučio za potpuno novi pristup, da napravi novi motor od nule i napredak tokom testiranja se video, ali ono što posebno zabrinjava njegove navijače je činjenica da je Niki Hejden u većini slučajeva bio ispred njega, zbog čega je Amerikanac sada u blagoj prednosti.

Zanimljivo je da Dukati sada u svojim redovima ima jedinu dvojicu vozača koji su uspeli da osvoje titule u prethodnoj eri ‘hiljadarki’. ‘Doktor’ je osvojio četiri titule, od 2002. do 2005, dok je Hejden bio šampion u poslednjoj sezoni te ere i to posle velike borbe do samog finala u Valensiji sa Rosijem. To ujedno znači da njih dvojica imaju najviše iskustva na takvim mašinama, ali je problem Dukati. Ipak, čak i ako ne budu mogli da se umešaju u borbu za titulu, od njih se očekuje bar da po koji put dođu do najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

Doviciozo i Kračlou predvode ostale

Ove sezone imaćemo samo šestoricu vozača fabričkih timova, a odmah uz njih nalaze se Andrea Doviciozo i Kal Kračlou, koji brane boje Jamahe Teh 3. Ta ekipa ima podršku fabrike, a po rezultatima viđenim na testiranjima, njih dvojica bi ozbiljno mogli da se umešaju u borbu za podijum. Odmah uz njih je vozač San Karlo Honde Gresini Alvaro Bautista, koji je u toj ekipi zamenio tragično preminulog Marka Simončelija.

Od ostalih vozača koji će se naći na mašinama od 1.000 kubika, tu su aktuelni Moto2 šampion i vozač LCR Honde Štefan Bradl, Hektor Barbera na Pramak Dukatiju i vozač Kardion AB Dukatija Karel Abraham. Barbera i Abraham dobro znaju kakve su borbe u kraljevskoj klasi i to bi mogla da bude njihova prednost ove sezone, dok bi Bradl mogao da bude najprijatnije iznenađenje.

Ostala devetorica vozača voziće CRT mašine, a sigurno se najviše očekuje od Randija de Punijea i Kolina Edvardsa. Njih dvojica su veoma iskusni, ali bi Edvards mogao da bude u blagoj prednosti zbog iskustva iz Superbajka, iako je to bilo odavno. Ove sezone ćemo videti i dvojicu povratnika, Aleksa Espargara, koji se prošle sezone takmičio u Moto2 kategoriji, i Džejmsa Elisona, koji je poslednji put u Moto GP šampionatu vozio pre pet godina.

Imaćemo i trojicu debitanata u kraljevskoj klasi koji su se prošle godine takmičili u Moto2 kategoriji, a to su Mikele Piro, Matija Pasini i Joni Ernandes. Pored njih, prvi put u najjačoj klasi takmičiće se i Ivan Silva i Danilo Peruči.

Neko, ipak, nedostaje

Skoro šest meseci prošlo je od pogibije Marka Simončelija tokom trke za Veliku nagradu Malezije, ali je sigurno da se njegovo odsustvo i dalje oseća. Njegova smrt u drugom krugu trke na stazi “Sepang” 23. oktobra šokirala je svet sporta, ali su rane i dalje sveže, pošto je od tada vožena samo jedna trka.

Sigurno je da će većina vozača u svojim mislima imati i njega tokom ove sezone, a biće posebno videti Veliku nagradu San Marina, koja se i dalje vozi u Mizanu, ali na stazi koja sada nosi ime “Marko Simončeli”. Pored toga, treba očekivati i nešto specijalno kada vozači budu bili u Maleziji, na godišnjicu njegove smrti.

Moto2: Ko će naslediti Bradla?

U prethodne dve sezone kategorija Moto2 pružila nam je sjajne trke, a svi se nadaju da će tako biti i ove godine, iako na stazi neće biti branioca titule Štefana Bradla, koji je prešao u kraljevsku klasu. 33 vozača boriće se ove sezone u toj kategoriji, a čak 17 od njih već imaju pobede u Moto GP šampionatu, pa je zbog toga teško odrediti favorita za titulu. Po iskustvu, od svih njih izdvaja se Toni Elias, prvi šampion te kategorije, koji se vratio posle još jedne sezone u najjačoj klasi, ali će ovoga puta imati znatno teži posao ako želi titulu.

Od ostalih vozača među favorite bi mogli da se ubroje Mark Markes, Tomas Luti, Aleks de Anđelis, Tomas Luti, Juki Takahaši ili Roberto Rolfo. Od ostalih vozača, dosta bi trebalo očekivati i od Simonea Korsija, Mike Kalija, Skota Redinga, Bredlija Smita, Pola Espargara, Hulijana Simona, Dominika Egertera i Klaudija Kortija, koji je bio odličan tokom testiranja.

Nikako ne bi trebalo zaboraviti ni poslednjeg šampiona klase do 125 kubika Nikolasa Terola, i Johana Zarka, koji je prošle godine oduševio borbama upravo sa Špancem. Biće zanimljivo videti i debitanta Đina Reu, veteran Entonija Vesta, ali i Elenu Rosel, koja će ispisati nove stranice istorije, pošto će postati prva devojka koja će se takmičiti u kategoriji Moto2.

Ko će biti prvi Moto3 šampion?

Velika nagrada Katara označiće početak nove ere u najslabijoj klasi Moto GP šampionata, pošto će mašine od 125 kubika zameniti one od 250 u okviru kategorije Moto3. Ovo će ujedno biti prva sezona svetskog šampionata bez tih mašina još od 1949. godine, kada je vožena prva sezona. Na stazi će se naći 32 vozača, a neko od njih postaće prvi šampion nove kategorije, pošto među njima neće biti Nikolas Terol.

Zahvaljujući rezultatima u poslednjoj sezoni klase do 125 kubika, ali i tokom predsezonskih testiranja, kao favoriti za titulu označeni su Maverik Vinjales, Sandro Korteze i Hektor Faubel. Ipak, sigurno je da niko neće imati lak put do titule, pošto su trke u najslabijoj klasi gotovo uvek najneizvesnije, pa bi za iznenađenje mogli da se postaraju Luis Salom, Jonas Folger, Alberto Monkajo, Deni Kent, Efren Vaskez, Deni Veb ili čak neko od debitanata. Ali, već trka na stazi “Losail” mogla bi da nam da odgovor na to pitanje.

Od Katara do Valensije

Ovogodišnji Moto GP šampionat brojaće 18 trka što se tiče kraljevske klase, dok preostale dve neće putovati jedino u Kaliforniju, na trku na stazi “Laguna Seka”. Sezona startuje tradicionalno pod reflektorima u Kataru 8. aprila do Valensije, sredinom novembra, a za to vreme vozači će posetiti 13 različitih zemalja. Promena u odnosu na prethodnu sezonu što se tiče kalendara nema, pa će se voziti na već poznatim stazama, dok se već za sledeću očekuju novine u vidu trka u Ostinu i Argentini.

Kalendar Moto GP šampionata za 2012:
8. april Velika nagrada Katara (Losail)
29. april Velika nagrada Španije (Heres)
6. maj Velika nagrada Portugala (Eštoril)
20. maj Velika nagrada Francuske (Le Man)
3. jun Velika nagrada Katalonije (Katalunja)
17. jun Velika nagrada Britanije (Silverston)
30. jun Velika nagrada Holandije (Asen)
8. jul Velika nagrada Nemačke (Zahsenring)
15. jul Velika nagrada Italija (Muđelo)
29. jul Velika nagrada SAD (Laguna Seka)
19. avgust Velika nagrada Indijanapolisa (Indijanapolis)
26. avgust Velika nagrada Češke (Brno)
16. septembar Velika nagrada San Marina (Mizano)
30. septembar Velika nagrada Aragona (Aragon)
14. oktobar Velika nagrada Japana (Motegi)
21. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
28. oktobar Velika nagrada Australije (Filip Ajland)
11. novembar Velika nagrada Valensije (Valensija)

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.