F1: Fetel za istoriju, svi ga jure

Sudeći po pauzi od finala prošlogodišnjeg šampionata u Brazilu, pred nama je veoma uzbudljiva sezona u Formuli 1, koja startuje sledećeg vikenda u Australiji. Šestorica šampiona, klinci željni dokazivanja, uz sjajne staze, dovoljan su razlog za takva očekivanja, a nova pravila dodatno će začiniti borbu za titulu. Jedno je sigurno, u ovom trenutku Sebastijan Fetel je glavni favorit, a kandidata da mu oduzmu presto je, čini se, nikad više...

Jelena Trajković Australija
Podeli

Za razliku od 2010. godine, Fetel prošle sezone od prve do poslednje trke nije dao ni šansu svojim rivalima da ga sustignu, a kamoli preteknu. Ove godine, mnogo toga će zavisiti od prvih nekoliko trka i već do kraja aprila i trke u Bahreinu, svima će biti jasno da li ćemo gledati reprizu prošle godine ili šampionat sa pregršt uzbuđenja. Prvi razlog zbog kojeg se svi nadaju tome je činjenica da će se uz mladog Nemca na stazi naći još petorica šampiona, odnosno svi vozači koji su od 2000. do danas došli do naslova prvaka, kojih između sebe imaju čak 14.

Šestorica šampiona

Do ove godine nikada se u istoriji Formule 1 nije desilo da se u šampionatu nađe šestorica šampiona. Sebastijan Fetel, Dženson Baton, Luis Hamilton, Kimi Raikonen, Fernando Alonso i Mihael Šumaher između sebe imaju 14 titula, a svaki posebno ima svoj cilj u predstojećoj sezoni.

Fetel je posle titule osvojene u triler završnici 2010. godine prošle godine bio dominantan od prve do poslednje trke, a sada ponovo juri ulazak u istoriju. Mladi Nemac mogao bi da postane najmlađi trostruki svetski šampion u istoriji, i tako nadmaši legendarnog Aertona Senu, a ujedno i prvi, posle Šumahera i Huana Manuela Fanđa, dođe do titule tri godine zaredom.

Ostali šampioni biće među onima koji će se najviše truditi da Fetela spreče u njegovoj misiji. Hamilton i Baton žele da vrate titulu u posed Meklarena, Alonso da konačno dođe do titule kao vozač Ferarija, a Šumaher da pokaže da još uvek nije za ’staro gvožđe’. Možda se najmanje očekuje od Raikonena, povratnika posle dve godine izleta u reli, ali to uopšte ne znači da Finac nije gladan uspeha.

Neki novi klinci

Ove sezone upoznaćemo dvojicu ’rukija’,vozača ekipe Toro Roso Žan-Erika Vernja i Šarla Pika, koji će braniti boje Marusje, ekipe koja se do prošle sezone takmičila pod imenom Virdžin. Obojica su Francuzi, što mnogo znači popularizaciji Formule 1 u toj zemlji, kojoj je titule do sada doneo samo Alan Prost, i to četiri.

Od Vernja i Pika se ne očekuje titula, bar ne za sada, ali je sigurno da oni predstavljaju budućnost Formule 1. 21-godišnji Vernj je imao odličan put do Formule 1, 2010. je osvojio je britansku Formulu 3, a godinu dana kasnije je u Formuli Reno ostao bez titule za samo devet bodova. Zahvaljujući dugogodišnjoj podršci Red Bula, preselio se u Milton Kins, a na kraju prošle sezone usledio je poziv tima iz Faence.

Vernj je u paketu sa Danijelom Rikardom zamenio Sebastijana Buemija i Haimea Algersuarija, što samo znači koliko Red Bul računa na njih. Jedan od njih dvojice mogao bi čak i da zameni Marka Vebera u Red Bulu na kraju ove sezone, ali to ostaje da se vidi, jer mnogo mladih vozača sa podrškom austrijske kompanije baš vreba mesto jednog od njih.

Pik je imao značajno drugačiji put od Vernja, pošto nije osvojio nijednu titulu u nižim kategorijama na putu do Formule 1. 21-godišnji Francuz se najduže takmičio u GP2 seriji i najbolji plasman mu je bilo četvrto mesto u generalnom plasmanu, baš prošle godine.

Njegovo angažovanje je iznenadilo mnoge, ali došlo je posle debija na testiranjima upravo za volanom Virdžina na stazi „Jas Marina“ u Abu Dabiju. Još tokom tih testiranja mnogo se spekulisalo o tome da je Pik već dobio mesto, uz Nemca Tima Gloka, a sve je potvrđeno na finalu sezone u Brazilu. Uz Gloka, mladi Francuz će veliku pomoć imati i u svom sunarodniku Olivijeu Paniju, koji će mu biti mentor.

Pored njih dvojice, novajlijama bi mogli da se okarakterišu i Rikardo i Roman Grožan, koji između sebe zajedno nemaju ni 20 trka. Grožan je, ipak, mnogo iskusniji, ali do ove sezone nije dobio pravu priliku, a vozio je samo na sedam trka 2009. godine, kada je u Renou zamenio Nelsona Pikea juniora, koji je prethodno dobio otkaz. S druge strane, mladi Australijanac je prošle godine vozio na 11 trka za Hispanija rejsing i iako nije osvojio nijedan bod, na pojedinim trkama je mnoge oduševio svojom vožnjom.

Koga nema bez njega se mora

Posle 19 sezona, predstojeća je prva u kojoj na stazi nećemo videti Rubensa Barikela. Brazilac je ostao bez mesta u Formuli 1 na kraju prošle sezone, kada mu je istekao ugovor sa Vilijamsom, a britanska ekipa odlučila da ga zameni njegovim sunarodnikom Brunom Senom. Iako je posle finala sezone pred svojim navijačima tvrdio da još nije završio sa Formulom 1, ispostavilo se da je, za sada, realnost drugačija.

Barikelo je prvi vozač koji je u Formuli 1 imao više od 300 startova, čak 322, po čemu je pre nekoliko godina pretekao neprevaziđenog Rikarda Patrezea. Tokom tih 19 sezona došao je do 11 pobeda, ukupno 68 podijuma i 14 pol pozicija, i bio je najbolji Brazilac koji se pojavio još od legendarnog Aertona Sene, koji mu je bio mentor. Ipak, to nije bilo dovoljno da zadrži mesto i baš Senin sestrić ga je jednim delom sprečio da uđe u svoju 20. sezonu.

Pored njega, ove godine nećemo imati priliku da gledamo ni Jarna Trulija, koji će ljubiteljima Formule 1 sigurno daleko manje nedostajati od Barikela. Truli je imao mesto u Katerhemu, ranije znanom kao Lotus, ali je tim odlučio da ga zameni Vitalijem Petrovim samo mesec dana pre početka sezone. Truli je do kraja prošle sezone ostvario 252 starta u Formuli 1, jednu pobedu, u Monte Karlu 2004, još deset podijuma i četiri pol pozicije, a i on je, kao Barikelo, najavio povratak čim mu se ukaže prilika.

Drugu godinu zaredom na stazi neće biti ni Robert Kubica, koji se još uvek nije oporavio od teških povreda koje je zadobio u udesu tokom relija u Italiji prošle godine. Poljaku je u toj nesreći najteže stradala desna šaka, a iako je njegov menadžer tokom cele 2011. pompezno najavljivao Kubičin povratak, na žalost svih onih koji vole Formulu 1, on se nije desio.

Poljski vozač, koji je svoju jedinu pobedu ostvario u Kanadi 2008. godine, sam je krajem prošle godine rekao da još uvek nije spreman, zbog čega se Lotus odlučio da angažuje Raikonena i Grožana. Ipak, naglasio je da i dalje radi na povratku, a čak je dobio i ponudu Ferarija da testira bolid te ekipe, što je doprinelo spekulacijama da bi taj test mogao da zameni Felipea Masu kao Alonsov timski kolega sledeće sezone. Još je rano pričati o tome, ali bi, bez sumnje, bilo lepo videti ponovo Kubicu u Formuli 1.

Sebastijan predvodi favorite

Već smo pomenuli da je Fetel izraziti favorit za titulu, zbog svega prikazanog prošle sezone, ali je prvih nekoliko trka ključno u borbi za titulu. Ako mladi Nemac krene dominantno kao prošle sezone, biće teško stići ga, ali i u suprotnom njegove konkurente očekuje žestoka borba. Ipak, sve mu ide na ruku, od toga kako je došao do svoje prve titule, pa do načina na koji je osvojio drugu, računajući i broj trijumfa i podijuma, kao i rekord po broju pol pozicija u toku sezone.

Svi ti njegovi rezultati potpuno su u senku bacili drugog vozača Red Bula Marka Vebera, koji je prošle godine priliku da zasija dobio tek u Brazilu, na poslednjoj trci sezone. Mnogi misle da bi ova sezona mogla da bude i poslednja za iskusnog Australijanca, ali će rezultati biti ti koji će odrediti dalji tok njegove karijere. Veber sigurno nema razloga da napusti Formulu 1 dok ima mesto u austrijskoj ekipi, ali je mnogo mladih vozača koji pretenduju da ga zamene, pa će zato morati da se potrudi, mnogo više nego prethodne sezone.

Kao glavni konkurenti Fetelu ističu se vozači Meklarena i Britanci Dženson Baton i Luis Hamilton. Jedan od njih iza sebe ima solidnu sezonu, a drugi takvu da želi što pre da je zaboravi. Može se reći da se Baton prošle sezone možda i kasno probudio, zbog brojnih problema sa svojim Meklarenom, ali je imao i sjajne trke kao što su one u Kanadi ili na „Suzuki“, što mu daje odličnu osnovu za ovu sezonu.

Za razliku od njega, Hamilton je ulazio iz greške u grešku, kojim nije bilo kraja. Posle briljantne pobede u Kini, sve je krenulo nizbrdo za njega, za šta je okrivio privatne probleme, kojih je bilo dosta. Ipak, čak i kada je bilo naznaka da se polako vraća onaj pravi Luis, svaki put je nailazio na Felipea Masu, i sve je završavalo kontaktom, ali je sada rešen da krene od nule, a da li se to isplatilo videćemo vrlo brzo.

Odmah uz vozače Meklarena, tu je i Alonso, koji je prošle godine došao do samo jedne pobede i to Velikoj Britaniji. Uprkos brojim problemima, Španac je izvlačio maksimum iz Ferarija, a u prilog tome ide i činjenica da je imao samo jedno odustajanje i da je mu je najgori plasman tokom cele sezone bilo sedmo mesto na trci u Kini. Alonso, razumljivo, time nije zadovoljan, kao ni činjenicom da su iz Ferarija objavili da ne očekuju dobre rezultate na prvih nekoliko trka.

Španac će, svakako, dati sve od sebe, dok je pod većim pritiskom od njega Masa, kojem je ova sezona ključna po pitanju dalje karijere u Formuli 1. Brazilac je više puta upozoren da mora da postigne dobre rezultate ako želi da zadrži svoje mesto, ali je problem što on još od nesreće na „Hungaroringu“ 2009. godine ne liči na onog vozača koji se sezonu ranije sa Hamiltonom do poslednje krivine u Sao Paulu borio za titulu.

Uz Red Bul, Meklaren i Ferari, među kandidatima za visok plasman su i vozači Mercedesa i Lotusa. Među njima prednjači, ipak, Šumaher, kojem će ovo biti treća sezona od povratak i sigurno mu je biti ili ne biti. Iskusni Nemac, rekorder po broju titula, u prethodne dve sezone nijednom nije čak bio ni na podijumu i sigurno je toga željan, a u Mercedesu najavljuju da su napravili i taj poslednji korak potreban da bi se umešali u borbu sa najbolja tri tima.

Svega toga svestan je i Niko Rozberg, u čijoj senci je Šumaher bio u prethodne dve sezone, a tako bi moglo i da ostane ako nastavi sa odličnom vožnjom. Rozberg je pre dve godine čak tri puta bio na podijumu, ali je i dalje daleko od svoje prve pobede. Nemcu je upravo to cilj ove sezone, a za ostalo je još rano pričati.

Lotus je ove sezone dobio veliko pojačanje u vidu Raikonena, ali bi problem za Finca moglo da bude to što su se od njegove poslednje trke, propisi u šampionatu značajno promenili. Raikonen je bio odličan na testiranjima, kao i Grožan, ali je, ipak, sve drugačije u trkačkim uslovima. Zbog toga je preuranjeno pričati o pobedama, pa čak i podijumima, ali će već „Albert park“ sledeće nedelje pružiti malo jasniju sliku.

Borba u sredini poretka

Borba u sredini poretka, kako stvari stoje, mogla bi da bude gotovo jednako zanimljiva kao ona za titulu. U ovom trenutku prednjače vozači Sahara Fors Indije i Zaubera, ali će im se, bez sumnje, priključiti i Vilijams i Toro Roso.

Pol di Resta i Niko Hilkenberg čine možda neiskusnu vozačku postavu Sahara Fors Indije, ali odličnu, koja će sigurno svojim vožnjama pobrati brojne simpatije ljubitelja Formule 1. Hilkenberg je posle odlične debitantske sezone pre dve godine ostao bez mesta u Vilijamsu zbog nedostatka novca, dok je Di Resta u sezoni iza nas bio najbolji novajlija. Obojica su odlični vozači, što su pokazali i na putu do Formule 1 pa dobri rezultati ne bi trebalo da budu iznenađenje, već obaveza za njih.

Zauber je još sredinom prošle sezone odlučio da zadrži i Kamuija Kobajašija i Serhija Peresa i mnogi veruju da u tome nije pogrešio. Prošle godine obojica su izvlačili maksimum iz svojih bolida i iako su na nekim trkama imali početničke greške, više puta su pokazali da se od njih s pravom mnogo očekuje. Japanac je imao najatraktivnija preticanja, dok je Peres polako, ali sigurno napredovao.

Za razliku od Zaubera, Toro Roso se odlučio za potpuno novu vozačku postavu, Rikarda i Vernja, o kojima ste već mogli da čitate u delu o novajlijama. Ipak, daleko više od njih, očekuje se od vozača Vilijamsa Pastora Maldonada i Bruna Sene. Maldonado je drugu godinu zaredom u britanskom timu, dok je angažovanje Brazilca donelo još više pažnje Vilijamsu.

Razlog za to je što će se dva legendarna imena, Vilijams i Sena, ponovo naći jedno uz drugo, prvi put od 1994. i pogibije legendarnog Aertona na stazi „Enco i Dino Ferari“ u Imoli 1. maja te godine. Naravno, nerealno je očekivati od Bruna rezultate kakve je postizao njegov ujak tokom karijere, ali bi lepo bilo videti jednog Senu na podijumu, složiće se ljubitelji Formule 1.

Bitka za prvi bod

Katerhem, Hispanija rejsing i Marusja su ekipe koje su pre dve godine ušle u Formulu 1, ali do sada nisu uspele da osvoje nijedan bod. Kako sada stvari stoje, najbliži da ostvari taj cilj je Katerhem, posebno jer je od debija bio najbolja ekipa od sve tri, ali i tome što je jedini uspeo kako treba da istestira novi bolid.

Boje Katerhema ove sezone braniće Heiki Kovalainen i Vitalij Petrov, koji iza sebe imaju veliku armiju vozača za razliku od vozača ostala dva tima. Marusja i Hispanija su tek tokom promotivnih aktivnosti izveli svoje bolide na stazu, a u prilog tome da će se dosta mučiti do prvog boda je i činjenica da su tek pre desetak dana prošli obavezne testove bezbednosti FIA. Za Marusju će voziti Timo Glok i Šarl Pik, dok će Hispanija imati veoma iskusnu postavu koju čine Pedro de la Rosa i Narijan Kartikejan.

Koje će ružno pače postati labud?

U odnosu na prošlu sezonu, došlo je do nekoliko promena po pitanju pravila i propisa u Formuli 1, a svi ljubitelji su već mogli da uoče jednu od većih, a to je izgled ’nosa’, koji mora da bude niži nego kod prethodnika. Za ’kljunasti’ izgled prednjeg dela bolida odlučila se većina timova, među kojima su i aktuelni šampion Red Bul i Ferari, dok se izdvaja Meklaren, za koji su mnogi rekli da je najlepši.

Sve je krenulo od prezentacije Katerhema, čiji bolid je imao kljunasti nos i taj izgled je mnoge začudio, posebno kada se pojavio Meklaren, ali su i ostali timovi nastavili takav trend. Tako je oko novog bolida Ferarija, koji nosi naziv F2012, čak je pokrenuta debata da li je to najružniji model Ferarija ikada, a većina je izglasala da jeste. Sa njima se, začuđujuće, složio i Masa, koji je svoj bolid okarakterisao veoma ružnim.

Što se tiče pomagala, DRS i KERS su i dalje tu, dok je došlo do promene izduvnih sistema, tačnije pozicije gde mogu da se nalaze. Postoje tri opcije, tj. da izduvni gasovi budu usmereni ka zadnjem krilu, preko zadnjeg vešanja ili dalje od bolida. Uz to, Pireli je dodatno začinio stvari uvođenjem pneumatika koje će imati veoma kratko trajanje.

Zanimljivo je da će vozači od sada moći samo da naprave jednu promenu pravca u pokušaju odbrane pozicije u krivinama. Promenjeno je i pravilo dok je bezbednosno vozilo na stazi, pa će vozači moći da ga pretiču da bi zauzeli pravu poziciju koju drže, da vodeći ne bi bio u prednosti kada se ono vrati u boks.

Rekordan broj trka, debi u Teksasu

Kalendar ovogodišnjeg šampionata Formule 1 brojaće 20 trka, koje će se voziti od marta pa do 25. novembra, za kada je zakazano veliko finale u Brazilu. Samo nedelju dana ranije biće vožena prva trka u Ostinu, na potpuno novoj stazi i to za Veliku nagradu Sjedinjenih Država. Poslednja trka na tlu SAD vožena je u Indijanapolisu 2007. godine, a na njoj je trijumfovao Luis Hamilton u Meklarenu.

Sa 20 trka ova sezona bi trebalo da bude najbrojnija, a sličan slučaj je bio i sa prethodnom, ali je runda u Bahreinu otkazana zbog nemira u toj zemlji. I ove godine postoje pritisci da Svetska automobilska federacija i Berni Eklston donesu istu odluku, ali za sada nema naznaka da bi trka, zakazana za 22. april mogla da ima istu sudbinu kao prošlogodišnja.

Kalendar Formule 1 za 2012:
18. mart Velika nagrada Australije (Melburn)
25. mart Velika nagrada Malezije (Kuala Lumpur)
15. april Velika nagrada Kine (Šangaj)
22. april Velika nagrada Bahreina (Sakir)
13. maj Velika nagrada Španije (Katalunja)
27. maj Velika nagrada Monaka (Monte Karlo)
10. jun Velika nagrada Kanade (Montreal)
24. jun Velika nagrada Evrope (Valensija)
8. jul Velika nagrada Britanije (Silverston)
22. jul Velika nagrada Nemačke (Hokenhajm)
29. jul Velika nagrada Mađarske (Budimpešta)
2. septembar Velika nagrada Belgije (Spa-Frankoršamp)
9. septembar Velika nagrada Italije (Monca)
23. septembar Velika nagrada Singapura (Singapur)
7. oktobar Velika nagrada Japana (Suzuka)
14. oktobar Velika nagrada Koreje (Jeongam)
28. oktobar Velika nagrada Indije (Nju Delhi)
4. novembar Velika nagrada Abu Dabija (Jas Marina)
18. novembar Velika nagrada SAD (Ostin)
25. novembar Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.