Okršaj najboljih letača u Vikersundu

Iako je Svetski kup u punom jeku, najbolji ski skakači današnjice nakratko će zaboraviti na borbu za Kristalni globus, pošto ih očekuje Svetsko prvenstvo u ski letovima u norveškom Vikersundu. Takmičenje će biti održano od petka do nedelje, kada se očekuje neizvesna borba i sjajni letovi, a ko zna, možda i novi svetski rekordi.

Jelena Trajković
Podeli

Za one koji ne znaju, ski letovi su svi oni skokovi na skakaonicama čija tačka konstrukcije se nalazi na bar 185 metara. Najpoznatija letaonica je Planica, a za njom mnogo ne zaostaju ni nemački Oberstdorf, a ni Vikersund, koji će po četvrti put biti domaćin najboljim letačima u okviru Svetskog prvenstva.

Planetarni šampionat ove godine se održava po 22. put, a prvi put na potpuno redizajniranoj letaonici u norveškom ski centru. Posle renoviranja, ta letaonica, koja nosi ime Vikersundbaken, je najviša na svetu, ali može da se desi da se to uskoro promeni, pošto bi prema planovima visina Planice za dve godine trebalo da iznosi neverovatnih 270 metara.

I pored povećanja visine letaonica, takmičari nemaju problema da ovaj sport guraju dalje, a pokazatelj toga je i prošlogodišnje takmičenje u Vikersundu. Tada je prvo tokom treninga Norvežanin Johan Remen Evensen nadmašio svetski rekord, da bi vrlo brzo i u kvalifikacijama učinio isto. Tako sadašnji svetski rekord iznosi 246,5 metara i za sedam i po metara je duži od prethodnog, koji je 2005. godine na Planici postavio drugi Norvežanin, Bjorn Ejnar Romoren.

Titulu osvojenu pre dve godine baš na Planici brani Švajcarac Simon Aman, koji ove sezone ne beleži baš dobre rezultate. Ipak, najbolji je ostvario baš prošlog vikenda u Oberstdorfu, kada je na letovima u tom ski centru bio treći. Pored njega, slast svetskog zlata u letovima od aktuelnih takmičara osetio je još samo Austrijanac Gregor Šlirencauer, koji je titulu osvojio pre četiri godine.

Ako bi od njih dvojice trebalo izabrati većeg favorita, to bi sigurno bio Šlirencauer, koji je prošle sezone bio najbolji u letovima, a trenutno je drugi u generalnom plasmanu. Ipak, Šlirencauer nije najviše pokazao u letovima ove sezone kod Austrijanaca, pošto je prošle nedelje u Oberstdorfu sve oduševio Martin Koh.

Koh je uvek bio u senci Šlirencauera, Tomasa Morgenšterna i Andreasa Keflera, a sada je možda došlo njegovih pet minuta. Od sunarodnika posebno bi mogli da ga namuče baš Šliri i Morgenštern, dok Kefleru letovi uopšte nisu jača strana. Međutim, niko od njih ne dočekuje Svetsko prvenstvo kao vodeći u borbi za Kristalni globus, već Norvežanin Anders Bardal.

Bardal možda nije imao najviše pobeda ove sezone, ali je najkonstantniji do sada, što je rezultiralo prednošću od 46 bodova u odnosu na Šlirija. Upravo od Bardala najviše se očekuje od svih domaćih takmičara, posebno jer je Evensen, trenutni svetski rekorder, pre samo nekoliko dana objavio povlačenje. Od Norvežana retko ko bi još mogao da se umeša u borbu za mesto na podijum, posebno jer su tokom turneje „Četiri skakaonice“, zbog teškog pada, ostali bez Toma Hildea.

U poslednje vreme, od kada je u okviru kalendara Svetskog kupa red došao i na ski letove, posebno dobri bili su i neki takmičari koji nisu toliko bili u centru pažnje proteklih meseci. Već je pomenut Koh, a tu su i Slovenac Robert Kranjec, Daiki Ito iz Japana, Čeh Roman Kudelka i Kamil Štoh iz Poljske. Svi oni bi mogli da budu iznenađenja na šampionatu, na kojem ćemo videti potpuno drugačiji format u odnosu na Svetski kup. Tako će konačan plasman odrediti četiri runde, od kojih će prve dve biti održane u petak, sa početkom od 16.30, a druge dve u subotu, od 16 časova.

Za nedelju je zakazano takmičenje timova, u kojem zlato brane Austrijanci, koji ove sezone uopšte nisu toliko dominantni kao prethodnih sezona. Ipak, i pored toga, oni važe za glavne favorite, uz domaćine, a iznenađenje bi mogla da priredi Slovenija, koja je u Oberstdorfu slavila, ali je to bila Pirova pobeda, zbog teške povrede Petera Prevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.