EL: Počinje bitka za Istanbul

Druga faza Evrolige takmičenje 16 najboljih timova ove sezone, počinje u sredu utakmicama u Kazanju, Pireju i Sijeni. Olimpijakos je domaćin ekipi moskovskog CSKA, Uniks dočekuje Fenerbahče Ulker, a u Sijeni igraju Montepaski i Bilbao.

Srbija neće imati predstavnika posle pet godina, ali u devet ekipa su srpski treneri i/ili igrači. Po dve ekipe iz sve četiri grupe nastaviće takmičenje u četvrtfinalu EL, a završni turnir ove godine igra se u Istanbulu.

U prvoj fazi takmičenje su završili neki redovni učesnici Top 16 faze, Kaha Laboral koja je vodila u grupi praktično do samog kraja i Partizan, koji je u poslednjem kolu ostao bez 'karte' za drugu fazu.

Sportska redakcija Evropa
Podeli

grupa E

CSKA Moskva, Olimpijakos Pirej, Anadolu Efes Istanbul, Galatasaraj Istanbul

Ekipa CSKA je ostankom Andreja Kirilenka zadržala zvanje velikog favorita, u Moskvi su i reprezentativci Srbije Nenad Krstić i Miloš Teodosić, a još jedan od 'drim timova' koji vodi Litvanac Kazlauskas ostvario je u prvoj fazi svih deset pobeda.

Olimpijakos Dušana Ivkovića nema snagu, čini se, da konkuriše Moskovljanima za prvo mesto u grupi, a ekipu čiji je član i dalje Marko Kešelj čeka velika borba sa dva predstavnika grada domaćina završnice za mesto u osam najboljih.

Anadolu Efes je zvučnije ime, Dušku Savanoviću i igračima koji su izneli prvu fazu takmičenja pridružio se prošlogodišnji plej Partizana Oliver Lafajet, drugi tim iz najvećeg grada Turske imače u svojim redovima donedavnog centra Hemofarma i najkorisnijeg igrača ABA lige Borisa Savovića.

grupa F

Real Madrid, Montepaski Sijena, Unikaha Malaga, Basket Bilbao

'Kraljevski klub' je prvi favorit u 'španskoj grupi', ekipa čiji je član Novica Veličković ima na papiru najozbiljniji sastav, a u prvoj fazi takmičenja delovala je prilično ubedljivo i dobro ukomponovano. Nema više Ibake, ali su Amerikanci Singler i Kerol već pokazali da su olične akvizicije.

Montepaski će braniti čast 'ostatka Evrope u grupi B, tim iz Sijene ima ambicije da se nađe u četvrtfinalu, a u 'rosteru' su Igor Rakočević i makedonski reprezentativac Mekejleb. Montepaski je, kao i Real, prvi deo završio sa skorom 8-2.

Unikaha je tradicionalno dobra ekipa koja stiže do Top 16 ili četvrtfinala bez velikih imena, ali sa dobrim šuterima i čvrstim timom. Uroš Tripković od kraja 2011. nije igrač ekipe iz Malage.

Basket Bilbao je plasmanom u Evroligu ostvario prvi istorijski uspeh, Top 16 faza je novo 'čudo' u režiji Baskijaca, a u grupi su autsajderi.

grupa G

Fenerbahče Ulker Istanbul, Panatinaikos Atina, Uniks Kazanj, Emporio Amani Milano

Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović imaće jaku ekipu sa oporavljenim Perperogluom i Carcarisom, uz Amerikance Logana, Batista i Smita, grčke reprezentativce i Aleksa Marića, Pao važi za prvog favorita u grupi.

Fenerbahče je, na talasu velikih ulaganja turskih klubova, sve jači. I pored brojnih 'SFRJ igrača' bez ijednog sprskog internacionalca, u ekipi Nevena Spahije su i nekadašnji igrači Partizana, Džejms Gist i Kurtis Džerels, a Fener je u ludoj završnici prve faze sa praga ispadanja završio kao pobednik grupe.

Uniks će pokušati da pokaže da pobednik Evrokupa i u Evroligi može daleko ali se čini da su Tatarstanci i pored činjenice da će sve ekipe do Kazanja dugo putovati i igrati u neobičajenom terminu, autsajderi.

Armani je 'kroz iglene uši' stigao do Top 16, utakmica u Beogradu koja je 'crno-belima' zatvorila vrata druga faze, bila je praktično prva u kojoj je Skariolov tim izgledao kao tim a ne kao skup skupih pojedinaca.

grupa H

Barselona, Makabi Tel-Aviv, Benet Kantu, Žalgiris Kaunas

Grupa H ima u sastavu dva 'viđena' učesnika završnog turnira i dva velikana evropske košarke koji su samim plasmanom u drugu fazu uradili više nego ranijih sezona.

Ipak, to i ne znači da će "viđeni" lako u narednu fazu, iako su višestruki prvaci Evrope (Barsa i Makabi) dobro "gurali" u prvoj fazi.

Barselona nije menjala sastav pred nastavak takmičenja, Kosta Perović' je i dalje aktivni član "rotacije" tima koji je trenutno deli prvo mesto u ACB ligi.

Makabi je pojačao poziciju beka angažovanjem Demonda Maleta, iskusnog plejmejkera koji bi trebalo odlično da se dopuni sa još jednim "vukom" Teodorasom Papalukasom.

Benet Kantu i Žalgiris svoj cilj su ispunili prolaskom u drugu fazu, ali ne treba zaboraviti da ova dva kluba dolaze iz sredina u kojima se vrhunska košarka gledala decenijama unazad. Ni Makabiju ni Barsi neće biti lako u Italiji i Litvaniji, ali ostaje pitanje da li će Žalgiris i Benet imati snage za nešto ozbiljnijeu ovoj fazi, ili će nekom neočekivanom pobedom nad jednim od favorita odluèiti ko će biti prvi u grupi; Barselona ili Makabi?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu