Sport u 2011. godini, košarka

Poslednji dani svake godine tradicionalno su rezervisani za rekapitulaciju svega onoga što se desilo od prethodne. Posle pregleda auto-moto sporta, nastavljamo sa košarkom gde godina nije bila ni približno uspešna onoj prethodnoj.

A. Kovačević
Podeli

Partizan je nastavio dominaciju u domaćim šampionatima, ali u Evroligi nije uspeo da prođe dalje od Top 16 faze. Već krajem godine, u novoj sezoni je prvi put eliminisan pre druge runde posle pet godina. Crvena zvezda je prepustila ime i grb FMP-u.

Reprezentacija Srbije je razočarala na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, a godinu su obeležile i turbulencije u NBA ligi. Dalas Meveriksi su osvojili prvu titulu, nakon čega je usledio "lokaut". Pred kraj godine sve je rastužila vest da je Predrag Stojaković okončao profesionalnu karijeru.

Januar

Godina je počela izborom Dejana Bodiroge za igrača decenije Evrolige. Nekadašnji reprezentativac ubrzo je gostovao nateleviziji B92.

Potom su su košarkaši Partizana mt:s saznali imena rivala u Top 16 fazi Evrolige, a protivnike je dobio i Hemofarm u istoj fazi Evrokupa.

Ruki Blejk Grifin dobio je rivale u takmičenju u zakucavanjima na “All Star” vikendu NBA lige. U velikom duelu Dude Ivkovića i Željka Obradovića, košarkaši Olimpijakosa dobili su gradski derbi protiv Panatinaikosa.

Nekedašnji reprezentativac Srbije Marko Jarić potpisao je za Montepaski Sijenu, teška povreda onemogućila je povratak Miloša Vujanića u Partizan, dok su košarkašice Partizana eliminisane su iz Evrokupa.

Superstar Los Anđeles Lejkersa Kobi Brajant dobio je zvezdu na "Bulevaru slavnih" u Holivudu. Jedan od najboljih srpskih košarkaša Peđa Stojaković potpisao je ugoor sa Dalas Meveriksima, dok su ljubitelji NBA lige izabrali igrače za "All star" meč.

Na kraju prvog meseca u godini Srbija je dobila rivale u grupi na Evrobasketu koji je bio na programu u septembru.

Februar

Drugi mesec počeo je postavljanjen novog negativnog rekorda NBA lige, u režiji Klivlend Kavalirsa, a potom je neočekivano Džeri Sloun posle 23 godine napustio klubu Juta Džeza.

Burna dešavanja u NBA ligi dostigla su vrhunac kada je bek Boston Seltiksa Rej Alen postao najbolji trojkaš u istoriji lige.

Košarkaši Partizana mt:s su u Železniku osvojili prvi trofej u sezoni, a ukupno 12. nacionalni Kup, dok je Peđa Stojković postao četvrti najbolji trojkaš NBA lige.

Krilni igrač Partizana Jan Veseli izabran je za najboljeg mladog košarkaša u Evropi, a Dušan Ivković podneo je ostavku na mesto selektora reprezentacije Srbije.

Nekadašnji reprezentativac Predrag Drobnjak završio je profesionalnu karijeru, a Miloš Teodosić je izabran na zajboljeg košarkaša u Evropi.

Košarkaši Partizana mt:s dobili su derbi protiv Crvene zvezde, dok je na "All star" vikendu Grifin postao najbolji "kucač", a Džejms Džouns najbolji trojkaš.

Na samom meču Zapad je pobedio selekciju Istoka koji je postao atraktivniji za Karmela Entonija koji je trejdovan u Njujork Nikse. Na istočnu obalu preselio se i kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstjić koji je prešao u Boston Seltikse.

Mart

Mart je počeo loše za srpsku košarku jer je Hemofarm eliminisan iz Top 16 faze Evrokupa. Sa druge strane, NBA liga organizovala je prvi zvanični ligaški meč u Evropi.

Uskoro se od Evrope oprostio i Partizan mt:s koji je eliminisan iz druge faze Evrolige. Nekadašnji reprezentativac SCG Aleksandar Saša Pavlović pridružio se Nenadu Krstiću u Boston Seltiksima.

Prvi put otkako postoji Evroliga hrvatski gigant Cibona ostala je bez učešća u elitnom košarkaškom takmičenju. U NBA ligi postavljen je novi rekord, po broju trojki na jednom meču.

Na kraju meseca saznali smo učesnike Fajnal fora Evrolige u Barseloni.

April

Na početku aprila legendarni košarkaši Denis Rodman i Arvidas Sabonis promovisani su u "Kuću slavnih" u Springfildu. Univerzitet Konektikat postao je šampion NCAA lige.

Čikago Bulsi odali su priznanje Skotu Pipenu tako što su članu tofejne generacije iz 90-ih godina podigli statuu. Ubrzo je najavljen "lokaut" u NBA ligi, prvi posle deset godina.

Košarkaši ruskog Uniksa osvojili su Evropkup i izborili direktan plasman u Evroligu, dok je Dvajt Hauard izabran za najboljeg defanzivca u NBA ligi.

Srpski košarkaški klub Beli orlovi izborio je plasman u Superligu Švedske, a Igor Rakočević je treći put u karijeri dobio nagradu "Alfonso Ford" za najboljeg strelca Evrolige.

Grk Dimitris Dijamantidis izabran je za najboljeg defanzivnog igrača Evrolige, a košarkaši Partizana mt:s nastavili su dominaciju u regionalnoj NLB ligi.

Igrač Real Madrida Nikola Mirotić izabran je za najboljeg mladog igrača Evrolige, dok su košarkašice Partizana postale šampionke Srbije.

Talentovani košarkaš Partizana, Čeh Jan Veseli zvanično se prijavio na NBA Draft.

Maj

Srpski trener Aleksandar Džikić uspeo je da sa slovenačkom Krkom osvojio Evročelendž, dok je Željko Obradović postao najtrofejniji osvojivši novu Evroligu sa Panatinaikosom.

Na kraju regularnog dela sezone u NBA ligi Blejk Grifin je izabran za najboljeg rukija, dok je Derik Rouz postao najmlađi MVP u istoriji. A posle 11 NBA titula trenersku karijeru okončao je Fil Džekson.

Parizan je dobio još jedan gradski derbi, a Makabi je potvrdio da će sledeće sezone ponovo igrati u Jadranskoj ligi. Za najkorisnijeg igrača Košarkaške Superlige Srbije izabran je Marko Ljubičić iz Metalca.

Partizan mt:s i Hemofarm Štada izborili su drugi uzastopni obračun u finalu Superlige Srbije, dok je Pipen izjavio da Majk Džordan nije najbolji svih vremena.

Jun

Mesec jun doneo je tužnu vest za sve ljubitelje NBA lige pošto se Šekil O'Nil penzioniso, a "Mali ratnik" je to učinio na sebi svojstven način.

Svetska košarkaška asocijacija (FIBA) izvinila se čelnicima Košarkaškog saveza Srbije (KSS) za greške sudija na Svetskom prvenstvu 2010. godine

Ekipa Panatinaikosa je ponovo osvojila titulu u Grčkoj, dok je Partizan mt:s osvojio desetu uzastopnu u Srbiji. Srpske košarkašice nisu uspele da izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Nenad Krstić defenitivno se vratio iz NBA lige u Evropu i postao igrač moskovskog CSKA, dok je Duško Savanović postao novi član Anadolu Efesa iz Istanbula.

Prvi put u klupskoj istoriji Dalas Meveriski osvojili su titulu u NBA ligi, dok je Dušan Ivković saopštio spisak reprezentativaca za pripreme za EP 2011.

Legendarni košarkaši moskovskog CSKA Džej Ar Holden i Tradžan Lengdon okončali su profesionalne karijere. Čeh Jan Veseli izabran je kao 6. pik na NBA Draftu od strane Vašington Vizardsa.

Ron Artest šokirao je sve kada je promenio ime, legenda San Antonio Sparsa Tim Dankan najavio je da će odigrati još jednu sezonu u NBA ligi, ali je ona ugrožena zbog početka "lokauta".

Jul

Aleksandar Đorđević je na početku leta postao trener Benetona iz Treviza, dok je ženska reprezentacija Rusije osvojila titulu prvaka Evrope.

Nenadu Krstiću u Moskvi se priključio saigrač iz reprezentacije Miloš Teodosić, dok je Partizan dobio rivale u Evroligi za narednu sezonu.

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na šampionatu sveta u Letoniji. Litvanac Valančijunas je izabran za MVP-ja, a u najboljoj petorci našao se naš Cvetković.

"Lokaut" doveo je i prvu veliku NBA zvezdu u Evropu pošto je Deron Vilijams pojačao turski Bešiktaš. Prvak Evope u konkurenciji mladih selekcija postala je Španija.

Partizan je doveo pojačanje na poziciji plejmejkera, Amerikanca Ejsi Loa, dok su mladi košarkaši Srbije izgubili još jedno finale.

Avgust

Titulu prvaka Evrope u konkurenciji uzrasta do 19 godina osvojila je selekcija Španije, dok je najbolji strelac NBA lige Kevin Durent napravio spektakl u Raker parku u Njujorku.

Još jedan NBA igrač stigao je u Evropu, Džordan Farmar pojačao je Makabi Tel Aviv, a na početku priprema za Evrobasket Srbije je osvojila turniru u Sloveniji.

Posle mnogo pregovora Crvena zvezda ustupila je ime i grb na korišćenje FMP-u na sledećih 5 godina, pa je nastala Crvena zvezda Beograd.

"Lokautu" su se obradovali i navijači Partizana jer se u "Pionir" vratio sjajni crnogorski centar Nikola Peković. Rivala sa Malog Kalemegdana preuzeo je iskusni stručnjak Svetislav Pešić.

Univerzitetska selekcija Srbije odbranila je titulu na Univerzijadi, dok je Partizan pojačao još jedan centar, reprezentativac Miroslav Raduljica.

Poslednjeg dana avgusta otvoreno je Evropsko prvenstvu u Litvaniji, a Srbija je startovala pobedom.

Septembar

Septembar je bio ključan mesec u 2011. godini. Nakon startne pobede na EP, Srbija je dobila Letoniju, a potom posle mnogo problema i Izrael.

Potom su "orlovi" savladali Nemačku, da bi grupnu fazu okončali nesrećnim porazom od Francuske.

Ovaj poraz uticao je na naše igrače koji su u drugoj fazi glatko poraženi od Litvanije i više nego ubedljive Španije. Pobeda nad Turskom ipak je odvela tim Dude Ivkovića u četvrtfinale.

Kapiten Nenad Krstić ušao je u istoriju kao igrač koji je prvi stigao do 1.000 za Srbiju. Ipak, nije se mnogo radovao jer nas je Rusija eliminisala u borbi za polufinale.

U obrbi za plasman i Olimpijske igre Srbija je poražena prvo od Grčke, a potom i protiv selekcije Slovenije. Titulu prvaka Evrope ponovo je osvojila fenomenalna Španija.

Priznanje za najkorisnijeg igrača šampionata dobio je Huan Karlos Navaro.

U međuvremenu:

Profesionalnu karijeru okončao je Raša Nesterović, dok je Raduljica i zvanično postao "crno-beli". Crvenu zvezdu Beograd pojačao je Adam Morison, dok je u Emporio Armani stigao Danilo Galinari.

Oktobar

Mesto u grupi sa Partizanom u Evroligi preko kvalifikacija stekao je belgijski Šarlroa, dok je Duško Vujošević postao predsednik Sportskog društva Partizan.

Najdominantniji tim u regionu Partizan predstavio je na Kalemegdanu tim za novu sezonu, dok je njihov veliki rival Zvezda dobila Bajern u Pioniru.

"Lokaut" je dobio zaplet pa je odložen start NBA sezone, a Bojan Popović stigao je u Zvezdu. Sa druge strane, Partizan je doveo još jednog reprezentativca Milana Mačvana.

Medžik Džonson nazvao je smešnim poređenje LeBrona Džejmsa sa Kobijem Brajantom i Majklom Džordanom.

Predsednik Crvene zvezde Beograd Nebojša Čović je izneo podatke o smanjenju duga kluba, a Partizan je Evroligu otvorio porazom.

Igor Rakočević pojačao je Montepaski iz Sijene, dok su Španci napravili film o Partizanu iz 1992. godine. Sezona u NBA ligi pomerena je za još dve nedelje.

Novembar

Saša Pavlović je za B92 izjavio da bi rado igrao u Partizanu, dok je pobeda Partizana nad Realom oduševila Špance. Medžik Džonson obeležio 20 godina života sa HIV virusom.

Unija profesionalnih igrač NBA lige odbila je ponudu vlasnika klubova, a Darko Miličić oštro je kritikovao Dudu Ivkovića. Partizan je u Evroligi napravio neverovatan preokret u Milanu.

Huan Karlos Navaro ušao je u istoriju kao najbolji strelac Evrolige svih vremena, dok je posle 150 dana okončan "lokaut" u NBA ligi.

Kraj "lokauta" ostavio je Crvenu zvezdu bez Adama Morisona, ali i značajno oslabio timove ABA lige. Turski Bešiktaš odao je priznanje Deronu Vilijamsu povukavši njegov dres iz upotrebe.

Decembar

Nakon skoro pola godine NBA igrači počeli su da treniraju u dvoranama klubova, a u NBA se vratio i Nikola Peković, dok je Brendon Roj najavio kraj karijere.

Komesar NBA lige Dejvid Štern sprečio je trejd Krisa Pola u Los Anđeles Lejkerse iz Nju Orleans Hornetsa, čiji je liga vlasnik, ali je sjajni plejmejker ipak završio u Los Anđelesu, u Klipersima.

Vladimir Radmanović karijeru je nastavio u Atlanta Houksima, dok su šampioni Dalas Meveriksi doveli Lamara Odoma. Ipak, "telad" su ostala bez Peđe Stojakovića koji je okončao uspešnu karijeru.

Partizan mt:s je prvi put posle pet godina ostao bez plasmana u Top 16 fazu Evrolige, a na Božić po gregorijanskom kalendaru počela je nova, skraćena sezona NBA lige.

Bek Panatinaikosa Dimitris Dijamantidis izabran je za igrača godine u Evroligi, a u Top 16 fazi u grupi će biti CSKA Krstića i Teodosića sa Olimpijakosom Ivkovića i Kešelja. Na kraju godine Partizan je drakonski kažnjen zbog navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu