3, 2, 1, kreće turneja „Četiri skakaonice“

Za ljubitelje zimskih sportova ništa ne može da se poredi sa turnejom „Četiri skakaonice“. Isti slučaj je i sa samim ski skakačima, za koje je taj trofej vredan jednako kao olimpijsko zlato ili Kristalni globus. Sada je pred nama 60. izdanje Novogodišnje turneje, a prema svemu viđenom ove sezone, ono bi moglo da bude jedno od najzanimljivijih ikada...

Jelena Trajković Nemačka, Austrija
Podeli

Tradicionalno, turneja počinje 30. decembra u nemačkom Obersdorfu, dok prvi dan Nove godine protiče u znaku Garmiš-Partenkirhena. Najbolji skakači današnjice potom se sele u Austriju, u Insbruk, gde su skokovi na programu 4. januara, dok konačna odluka pada u Bišofshofenu. Iako traje samo osam dana, „Četiri skakaonice“ predstavljaju jedno od najzahtevnijih takmičenja u sportu uopšte, ali je nagrada velika, jer pored ulaska u istoriji pobednik dobija i neverovatnih 800.000 evra.

Svi skokovi u okviru turneje boduju se i za Svetski kup, ali se bodovanje ukupnog pobednika znajačno razlikuje od onog u najelitnijem takmičenju u ski skokovima. Tako se broje rezultati sva četiri takmičenja, bodovi koje skakači dobijaju na osnovu svojih skokova, ali i ocena sudije. Tokom Novogodišnje turneje važe i drugačije kvalifikacije, ali i takmičenja u prvoj rundi, u kojoj se na kraju takmiči 50 takmičara.

U Svetskom kupu taj broj je isti, a onda oni skaču po redu od najgore plasiranog do prvog, dok se sada formira 25 duela. Bez obzira na ostale rezultate pobednici duela plasiraju se dalje, a pridružuju im se 50 ’laki luzera’, a potom se takmičenje nastavlja po već ustaljenom sistemu. Jedino odstupanje od sistema turneje može da se desi u slučaju da kvalifikacije budu otkazane pa se takmičenje onda odvija kao u Svetskom kupu.

Iako je teško izabrati najuzbudljivije izdanje turneje „Četiri skakaonice“, definitivno se zna koji skakač je sinonim za njenog pobednika. U pitanju je, naravno, legendarni Finac Jane Ahonen, koji je na njoj ostvario pet rekordnih pobeda, od kojih je poslednja bila 2008. Odmah iza Ahonena po broju pobeda je Jens Vajsflog, koji ih ima četiri, dok su po tri trijumfa ostvarili Helmut Reknagel i Bjorn Virkola.

Pored Ahonena, kada se pomene Novogodišnja turneja mnogi se sete i Svena Hanavalda, kome je jedino pošlo za rukom da trijumfuje na sve četiri stanice legendarnog takmičenja. Nemac je to učinio u sezoni 2001/02, a od tada niko nije bio ni blizu da isto učini. Od aktuelnih skakača samo petorica su slavila na turneji, a poslednji od njih je bio Tomas Morgenštern.

Morgenštern je prošle sezone nastavio dominaciju Austrijanaca na turneji, pošto su u prethodne dve godine slavili Andreas Kefler i Volfgang Lojcl, koji su zaslužni i za najveća iznenađenja prethodnih godina. Pored njih trojice, šampionski šampanjac ispili su i Norvežanin Anders Jakobsen 2007. godine i Jakub Janda iz Češke godinu dana ranije, kada je podelio trijumf sa Ahinenom.

Prošle sezone Morgenštern je bio nezaustavljiv, postao je vladar turneje, osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama u Oslu i Kristalni globus. Samim trijumfom na Novogodišnjoj turneji i svetskim zlatom ispisao je nove stranice istorije, pošto se našao među samo četvoricom koji uz osvojeni Svetski kup i olimpijsko zlato imaju i te trofeje. Ipak, ove sezone nije u najboljoj formi, ali je željan povratka na tron.

Morgenštern bi najveće rivale mogao da ima upravo u svojim sunarodnicima. Kefler je pre dve godine napravio veliko iznenađenje na turneji, a predstojeće izdanje čeka kao prvoplasirani u Svetskom kupu. U dosadašnjem delu sezone ostvario je četiri trijumfa, ali je, kada nije bio na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, imao veoma loše rezultate.

Od Austrijanaca slast pobede od početka ovogodišnjeg Svetskog kupa osetio je još i Gregor Šlirencauer, od kojeg se puno očekuje, posebno jer je prošle sezone propustio prvi deo turneje zbog povrede. Od velikih zvezda ski skokova velika očekivanja mnogi imaju i od Simona Aman, koji ove sezone nije imao dobre rezultate, ali je poslednjih godina tokom turneje uvek bio pri vrhu.

Ako se ne računa Kefler, ove sezone sigurno je najviše pokazao Nemac Rihard Frajtag, koji zauzima drugo mesto u generalnom plasmanu, a u češkom Harahovu prvi put u karijeri trijumfovao. Pored svih nabrojanih pobednika, ove sezone do pobede je došao i Anders Bardal iz Norveške i tako u senku bacio svoje mnogo iskusnije i poznatije sunarodnike.

Ipak, što se tiče Novogodišnje turneje sve prognoze padaju u vodu. Za to su najbolji primeri Lojcl i Kefler, koji su do pobeda došli iz potpune senke, kada niko na njih nije očekivao. Tako nikako ne treba zaboraviti na petog Austrijanca Martina Koha, Jakobsena i Toma Hildea iz Norveške, Nemca Zeverina Frojnda, naslednika legendarnog Adama Mališa Kamila Štoha ili Japanca Daikija Ita. Sve to garantuje veliko uživanje u najlepšoj zimskoj čaroliji, a B92 će vas o svemu pravovremeno obaveštavati.

Program 60. turneje „Četiri skakaonice“:
Oberstdof
četvrtak, 29. decembar 16.30 kvalifikacije
petak, 30. decembar 16.30 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
subota, 31. decembar 14.00 kvalifikacije
nedelja, 1. januar 14.00 takmičenje
Insbruk
utorak, 3. januar 13.45 kvalifikacije
sreda, 4. januar 13.45 takmičenje
Bišofshofen
četvrtak, 5. januar 16.30 kvalifikacije
petak, 6. januar 16.30 takmičenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu