El Klasiko: Tvrđi, bolji, brži, jači

Neverovatni sedmi „El Klasiko“ u 2011. godini će nam 10. decembra (22h) po 163. put neminovno doneti nova uzbuđenja... pitanje je samo – kog tipa?

Oni su najveći. Jedni su najveći i najskuplji svih vremena, drugi su trenutno najveći i najskuplji na planeti. Oni imaju različite fudbalske, ali i političke i društvene ideologije. I oni se preziru na više nivoa, što je ljubiteljima fudbala uvek obećavalo fantastične, eskplozivne, najbolje utakmice na planeti... Sve dok ta istorijska „četiri El Klasika u 17 dana“ maja ove godine nisu zakomplikovala stvar i napravila od susreta verovatno trenutno dva najveća tima cirkus.

AY Španija
Podeli

U ta četiri duela (Primera, finale Kupa Kralja i dvomeč polufinala Lige šampiona) nagledali smo sve svega, osim tog divnog, napadačkog fudbala koji smo očekivali od 22 najbolja igrača planete – besomučnih i pretežno bezidejnih dodavanja Barselone, na momente briljantnog, ali preoštrog Reala čija je odbrana bila slaba, ali nesportski brutalna, ponovo nekoliko veoma diskutabilnih sudijskih odluka (u korist Barselone), vulgarnih prozivki na relaciji Murinjo-Gvardiola, protesta Sandra Roselja na nekorišćenju katalonskog na mečevima u Madridu, podrške Argentinca Mesija nezavisnosti severne pokrajine (!?)... Sve se završilo prvom titulom Kupa za Ikera Kasiljasa i rekordom od 40 golova u šampionatu Kristijana Ronalda, ali i novim trofejem Primere i Lige šampiona za Lionela Mesija, čiji je tim nesumnjivo izašao kao veliki pobednik.

Gde smo stali?

Suštinski, posle četiri (za ta dva tima) nedovoljno kvalitetna meča, pet mečeva suspenzije Murinju zbog prozivki na račun UEFA i novih počasti za Mesija i Ronalda (najbolji igrač sveta i rekorder Primere), nastalo je zatišje. Prelazni rok je na obe strane bio produktivan, ali ne preterano bombastičan - Murinjo je objavio da ipak ostaje sve dok ne osvoji sve što je zacrtao sa Realom, doveo je Altintopa, Kaljehona, Sahina i Varanea, ali i od strane mnogih željenog Fabija Koentraa (30 miliona).

Gvardiola nije ni trepnuo, ubacio je u prvi tim odličnog omladinca Tijaga Alkantaru, doveo je Aleksisa Sančesa iz Udinezea (25 miliona), a samo je do poslednjeg trenutka čekao na krivini, iza koje se nalazio, ni manje, ni više, nego - Fransesk Fabregas.

Već u avgustu, Barsa i Real su ponovo imali dvomeč, ovoga puta u Superkupu Španije. To je već bila prava provera pred početak nove epizode legendardne sage – videli smo čak devet golova, mnoštvo fantastičnih akcija i, mada je Barsa bila manje spremna za duele zbog obaveza igrača u reprezentacijama tokom leta, ukupnim rezultatom 5:4 ponovo su nadigrali velikog rivala i došli do još jednog u nizu trofeja.

Nažalost, ni tada ništa nije moglo da prođe bez incidenata. Nakon divljačkog starta Marsela nad debitantnom Fabregasom u revanšu, nastao je haos kraj aut linije, a u masovnom koškanju “pobednik” je bio Murinjo, koji je pomoćnog trenera Barse Tita Viljanovu povukao za uho (!?). Sledi nova razmena verbalnih udaraca i optužbi za “prljavu igru”, ali istina je ostala tamo negde, odnosno u očima posmatrača. Odrediti “količinu krivice” jedne ili druge strane za toliko incidenata i tenzije čisto je subjektivan posao, ali činjenica je da su i jedni i drugi bili krivi za nesportsku i nefer atmosferu koja se mesecima stvarala.

Murinjo je preterivao s arogantnim izjavama, dok je Gvardiola bio perfidno ćutljiv, sve dok nije krenuo da psuje naočigled novinara. Igrači Reala pravili su na desetine nesportskih i oštrih faulova u nedostatku bolje zamisli, ali su se igrači Barselone isto tako “folirali” do izbezumljenja (pobednik je Serhio Buskets, u stopu ga sledi Pedro). Na kraju smo se samo plašili da nam u tim stotinama miliona evra konfuzije neće ostati ništa od tog “svemirskog” i čarobnog fudbala koji smo očekivali.

Srećom, nova sezona donela je i novu priču.

U protekla tri meseca smo videli...

Uglavnom odličnu, ali za nijansu manje efikasnu Barselonu, ali i jedan novi, tiši i efikasniji, bukvalno nezaustavljivi Real. Na 14 mečeva su skupili 37 bodova, postigli neverovatnih 49 golova (uz 10 primljenih) i pobedili na poslednjih 10 susreta, najduži niz otkako je Murinjo postao trener. Ronaldo je, tipično za njega, postigao čak 17 golova (1,2 gola po susretu), ali su u vrhunskoj formi i Gonsalo Iguain sa 12 pogodaka, kao i Karim Benzema sa sedam, dok se zbog odličnih 11 asistencija najviše hvali Anhel Di Maria.

Real koji smo gledali od početka sezone je mnogo brži, jači i dinamičniji od prošlosezonskog izdanja – Murinjo je konačno dopustio timu da se razigra, naročito na sredini terena, nešto oko čega se često dvoumio u prošlosti (otuda ga neki nazivaju „ubicom fudbala“). U Primeri ekipa kod kuće ove sezone nijednom nije postigla manje od tri gola, a prosek im je čak 4,7. U Ligi šampiona su, kao i prošle sezone, bili neprikosnoveno najbolji u grupnoj fazi. Protiv Liona, Ajaksa i zagrebačkog Dinama postigli su 19, a primili svega dva gola i sa laganih 18 poena prolaze dalje kao prvi u grupi. U ovom takmičenju istakao se Hose Kaljehon sa četiri pogotka, ali i Benzema uz isto toliko asistencija.

Ruku na srce, ni Barseloni se u LŠ ništa ne može prigovoriti. Postigli su 20, a primili samo četiri gola (doduše, u slabijoj grupi, Milan, Plzen i BATE Borisov), prosečni posed lopte im je 68%, dok je Mesi sa šest golova i 17 šuteva na gol opet najbolji pojedinačno. Za sada se ističe i Aleksis Sančes, koji je preuzeo mesto u prvoj postavi od Vilje, a rupa nema.

Ipak, situacija Katalonaca u domaćem šampionatu nije baš tako sjajna. Sa susretom više imaju tri boda manje od Madriđana, dok su kao gosti do sada postigli samo osam golova, jedva malo više od gola po meču. Pošto su im sada koncepcije igre slične (otvorene, napdačke), a Murinjo ne otkriva taktiku do poslednjeg trenutka, statistički bi se moglo reći da je Real u prednosti. Pitanje je samo ko će postići prvi gol i kako će to uticati na ostatak meča, da li će biti drastičnih promena u pristupu (Murinjov „katanačo“), ili opet crvenih kartona i simuliranja...

Iako su odnedavno poprilično slabi u gostima, Barselona nije izgubila na poslednjih pet gostovanja u Madridu, a odneli su tri pobede. Madrid u sedam susreta u proteklih godinu dana nije pobedio, osim u nadoknadi vremena u Kupu Kralja.

Kada su najveće zvezde dva tima u pitanju, Mesi je u Primeri ove sezone u gostima postigao samo jedan gol, uz dve asistencije, ali je zato postigao 13 golova na 15 susreta protiv ljutog rivala. Sa druge strane, Ronaldo je devet od 17 golova ove sezone postigao na Bernabeu, ali je u devet susreta sa Barselonom samo triput zatresao mrežu.

Situacija pred susret je...

Po prvi put u poslednjih pet godina, Real je favorit u duelu, čak i na papiru. Kvota na Real u kladionicama je 2,4 , dok Barselona malo zaostaje sa 2,7. Iako je statistički učinak Madriđana ove sezone bolji, dok im i prednost od tri (odnosno šest) poena na tabeli svakako smanjuje pritisak, činjenica je da asovi Barselone po pravilu najbolje igraju protiv Reala, te statistika može da pogreši. Takođe ne treba zanemariti ni Murinjov faktor iznenađenja kada je taktika u pitanju.

Da li će ponovo povući Pepea nazad i u potpunosti prepustiti Barseloni da se dodaje na sredini terena i osloniti se na brzinu svojih napadača u kontri? Da li će se možda ipak zatvoriti, sada kad ne mora da „žuri“ po poene? Šta će se desiti ako Barsa opet bude imala preko 60% poseda lopte i da li tim Reala može da se „sastavi“ uz manje od 40 odsto? Igrači Barse su uglavnom niski, a Real odličan u prekidu, hoće li biti fokus na tome? I, svakako, šta će se desiti ako Barsa opet brzo prva dođe do gola i ako bude novih incidenata? Jedino je sigurno da će biti mnogo kartona, sve ostalo je ipak nepoznanica.

Iako se Portugalac, sada već tradicionalno, nije pojavio pred novinarima, njegov pomoćnik Aitor Karanka naglasio da će tim igrati u formaciji 4-3-3 i da neće biti kompromisa po pitanju poena.

„Pristupamo svakom meču na isti način. Sutrašnji susret jeste drugačiji i protiv direktnog rivala, ali to ne znači da ćemo išta menjati. Igraćemo kao i do sada i idemo na pobedu. Nećemo potpisati remi. Ako ovde pobedimo, imaćemo ogromnu prednost i sigurno ćemo ući u drugu polovinu sezone“, rekao je Karanka.

I dok je Murinjo nakon pobede nad Ajaksom u sredu naglašavao kako je Real „ove sezone bolji nego ikad“, nešto skromniji Gvardiola je priznao da je rival u boljoj formi i tako skinuo pritisak sa svog tima.

„Real ima prednost od šest bodova zato što su do sada bili bolji od nas. Znamo da su veoma jaki i znamo da ćemo morati da igramo bolje nego do sada, ako mislimo da ih pobedimo. Pokušaćemo da podignemo nivo igre, pošto dosadašnji nivo nije dovoljno dobar za vrh tabele. Daćemo sve od sebe i ako ne budemo uspeli, čestitaćemo rivalu na pobedi“, zaključio je katalonski stručnjak.

Da je Real na papiru ove sezone bolji, ali i da ima običaj da podbaci protiv Barselone, zna i Ćavi Ernandes.

„Činjenica je da je Madrid u odličnoj formi. Malo su bolji od nas, ali to ne znači ništa. El Klasiko nema veze sa statistikama i sve je otvoreno“, rekao je čuveni igrač sredine terena, koji će u subotu zabeležiti 600. nastup u dresu „blaugrane“.

Lionel Mesi samo je naglasio da je imperativ za njegov tim da pobedi, ako žele da ostanu u trci za titulu.

Statistike kažu...

- Madrid je Barselonu pobedio samo jednom u poslednjih 11 susreta. Sedam puta su izgubili, a triput remizirali.

- Ipak, “kraljevski klub” je slavio na šest od poslednjih osam susreta odigranih u decembru.

- Od početka sezone 2009/2010, Madrid nije izgubio ni poen, ukoliko bi prvi postigli gol. Svaki drugi tim je gubio makar 18 poena u istim situacijama.

- Barselona je pobedila na svega tri od poslednjih 10 gostovanja u Primeri, nakon što su prethodno postavili rekord uz 12 uzastopnih pobeda u gostima.

- Mesi je postizao golove na poslenjih pet gostovanja na Bernabeu, ukupno sedam.

- Gvardiolina ekipa je ove sezone postigla najviše golova u prvih 15 minuta meča (11), dok su Murinjovi izabranici najbolji u poslednjih 15 minuta (10 pogodaka).

- U trenerskoj karijeri, Murinjo je ubedljivo najviše mečeva izgubio od Barselone, ukupno sedam. Sledeći je Liverpul, koji je Murinjove timove pobeđivao pet puta.

- Gvardiola je samo protiv Bilbaa osvojio više mečeva, nego protiv Reala – osam naspram sedam.

- Real je na sedam “El Klasika” pod Murinjom “počašćen” sa čak sedam crvenih kartona, naspram dva za Barselonu.

Verovatne postave:

Real – Kasiljas, Arbeloa, Pepe, Marselo, Ćabi Alonso, Dijara, Kedira, Di Maria, Benzema/Iguain, Ronaldo

Barselona – Valdes, Alveš, Pujol, Pike, Abidal, Ćavi, Buskets, Inijesta, Mesi, Sesk, Sančes

Murinjo ima i “duboku klupu” na raspolaganju, pošto je odsutan samo povređeni Rikardo Karvalju. Arbeloa će se ponovo naći pozadi na desnoj strani, pošto se oporavio od povrede. Ramos i Pepe će nastaviti kao dinamični duo u srcu odbrane, a Ćabi Alonso se vraća posle suspenzije da pravi društvo Lasani Dijari na sredini terena. Verovatno je da će Kedira imati prednost nad Fabiom Koentraom i ne zna se samo da li će se Ronaldu i Di Mariji u napadu pridružiti Benzema, ili Iguain.

Iako je pretrpeo potres mozga u prošlonedeljnoj pobedi od 5:0 nad Levanteom, Karles Pujol će i u ovom susretu protiv Reala biti starter u centru, pored Đerara Pikea. Verovatno je da će Barselona igrati sa četiri defanzivna igrača, iako su u nekoliko navrata od početka sezone igrali s trojicom.

Ni Gvardiola nema problema s povredama u timu, tako da će se u postavi naći svi standardni asovi, s tim što će se levo u napadu verovatno naći Aleksis Sančes, pre nego David Vilja.

Zaključak:

Na kraju, možemo samo da se nadamo da će incidenti koliko-toliko izostati, a da ćemo gledati najbolji fudbal na svetu. Ionako je već poprilično izvesno da će se ova dva tima ponovo sretati u završnici LŠ (i Kupa Kralja), tako da će ovaj meč biti fantastična najava nastavku sezone. Pitanje je samo – da li je Barselona stvarno u toliko slabijoj formi od Reala (koliko analitičari pretpostavljaju) i da li će Murinjo ponovo kiksnuti u ključnom momentu određivanja taktike? Ostaje da se vidi u subotu od 22h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu