SP za klubove: Nejmar, Ganso vs Mesi, Ćavi

Osmo izdanje Svetskog prvenstva klubova počinje u četvrtak utakmicom Kašiva Rejsol - Ouklend Siti. Šampion Japana igraće sa pobednikom Lige šampiona Okeanije, a Kašiva će iskoristiti pravo da, na povratku prvenstva u Japan, nastupi kao domaćin.

Kao i ranijih godina očekuje se da do završnice dođu prvaci Evrope i Južne Amerike mada je pre godinu dana veliko fianle igrao afrički Mazembe prekinuvši tako tradiciju dugu čitavih 50 godina.

Od 1960. godine kada je madridski Real bio uspešniji od urugvajskog Penjarola u dvomeču, do 2009. godine i finala u kojem je Barselona savladala Estudijantes iz La Plate titula najbolje ekipe na svetu, nezvanična pa zvanična, odlazila je u Južnu Ameriku ili Evropu.

Brazilci, Argentinci, Urugvajci i Olimpija iz paragvajskog Asunsiona stigli su do 25 trofeja, evropski klubovi do 24 da bi Mazembe pre godinu dana eliminisao Internasional i omogućio Interu da izjednači na 25:25.

Podeli

Na ovaj šampionat poslednji stižu Barselona i Santos, pobednici Lige šampiona UEFA i Kopa Libertadores, a pored Kašive i Novozelanđana takmiče se i predstavnici Azije, Severne i Centralne Amerike i Afrike, katarska ekipa Al-Sad, meksički Monterej i tuniška Esperansa.

Prema svetskim kladionicama ali i većem delu zaljubljenika u fudbal Barselona bi se mogla smatrati prvim favoritom takmičenja. Katalonci su slavili i 2009. godine kada su bili bolji od Argentinaca ali im je poslednji poraz u finalu naneo brazilski tim, Internasional.

Ekipa iz Porto Alegrea ove godine ne nastupa, Brazil i kontinent predstavljaće Santos sa dve nove zvezde svetskog fudbala, Nejmarom i Ganzom, a spisak ozbiljnih kandidata za slavlje završava se meksičkim timom i pored činjenice da Meksikanci već deset godina ne mogu dalje od trećeg mesta na turniru.

učesnici:

Barselona, Španija (UEFA)

Ekipa koju je Gvardiola vodio do titule prvaka Španije, Lige šampiona i Superkupa ove jeseni nije ubedljiva u Primeri kao ranijih. U Ligi šampiona je rutinski obezbeđen plasman u osminu finala a nema sumnje da će Mesi, Ćavi i 'ostatak' u Japan putovati sa idejom da u najuspešnijoj eri 'Ponosa Katalonije' u istoriji donese na Kamp Nou još jedan trofej, tek drugi interkontinentalni...

Santos, Brazil (KOMNEBOL)

U iščekivanju stotog rođendana Santos je šampionat Brazila završio na desetom mestu, daleko od borbe za titulu a na titulu najbolje ekipe na svetu čeka od 1963. godine. 'Os Santastikos' su pre pola veka pobedili Benfiku pa Milan, predvođeni Peleom a danas imaju dve velike nade.

Jedna je Nejmar, kako Pele kaže, najbolji fudbaler sveta, druga Ganzo, kako procenjuju zainteresovani evropski klubovi, momak vredan oko 50 miliona evra. Savršena prilika za afirmaciju...

Monterej, Meksiko (KONKAKAF)

Ekipa Montereja je do prvog trofeja u takmičenju najboljih klubova Severne i Centralne Amerike stigla pobedom nad Real Solt Lejk Sitijem a do pre deset godina samo prosečni meksički klub sada je jedan od najvećih u zemlji čiji fudbal vredi. Jedan od razloga uspeha je svakako i činjenica da Meksikanci učestvuju ili u Kopa Libertadores ili u KONKAKAF Ligi šampiona, praktično, ko gde želi...

Dve Aperture u nizu osvojila je generacija koju vodi Viktor Manuel Vučetić Rohas, a najzvučnija imena su Čileanac Suazo, Argentinci Delgado i Neri Kardoso, kao i nesuđeni Beograđanin Valter Ajovi...

Esperansa, Tunis (KAF)

Najtrofejniji klub Tunisa je u teškoj i komplikovanoj godini za severnoafričku zemlju uspeo da stigne do drugog trofeja u afričkoj LIgi šampiona.

Nekadašnji reprezentativac te zemlje Nabil Malul vodi ekipu koja je prekinula kratku seriju ekipa južno od Ekvatora i vratila trofej najbolje gu Africi na sever.

Esperans je i prethodni put stigao do finala ali je Mazembe, kasnije finalista Svetskog prvenstva klubova, osvojio trofej za DR Kongo, pa je tim bez zvezda slavio tek ovog novembra.

Pored velikog broja reprezentativaca Tunisa za Esperansu igra i par povremenih predstavnika Gane i Kameruna...

Al-Sad, Katar (AFK)

Prepreka na putu ka polufinalu Esperansu biće katarski Al-Sad, prvak Azije i rezultat ozbiljnih ulaganja u fudbal u zemlji koja će 2022. godine biti domaćin Svetskog prvenstva.

Al-Sad je bio prvak Azije i 1989. godine a današnju ekipu čine uglavnom domaće snage. Urugvajac Horhe Fosati, ipak, računa na dvojicu iskusnih legionara, jedan je Senegalac Mamadu Nijang, bivša zvezda Olimpika iz Marseja, drugi manje poznati iz familije Keita, Abdel-Kader, raniji igrač Lila i Olimpika iz Liona.

Najveći adut u napadu je Brazilac Leandro, ove godine strelac 40 golova na 42 utakmice...

Ouklend Siti, Novi Zeland (OFK)

Iako po rejtingu najskromnija ekipa koja će nastupiti u Japanu, šampion Novog Zelanda i pobednik Lige šampiona Okeanije ima lepu tradiciju na Svetskim prvenstvinma klubova.

Ovo će im biti treće učešće a prethodna dva završili su igrajući najmanje po dva meča, nisu nikada išli kući posle prvog nastupa.

Španac Ramon Tribulič je trener a u ekipi su, pored lokalnih momaka, Brazilac, dvojica Enlgeza, Argentinac i čak četvorica Španaca, dvojica
poreklom iz Barselonine škole, Andreu i Manel Espozito...

Kašiva Rejsol, Japan (domaćin)

Šampion Japana igraće pred svojim navijačima iako na stadionu na kojem obično gostuje. Tim vodi Nelzinjo Baptista, Brazilac koji je u 61. godini života stigao do jubilarnog tridesetog posla u karijeri.

Dvojica Brazilaca, po jedan reprezentativac Severne i Južne Koreje, 'ostatak' koji čine domaći igrači, dovoljno da se Kašiva ne otpisuje pre vremena...

Takmičenje počinje u četvrtak, 8. decembra, završava se deset dana kasnije, a igraće se na dva stadiona, Tojoti i 'Nisanu' u Jokohami, mestu gde je Brazil 2002. godine stigao do titule prvaka sveta.

8. decembar
Kašiva Rejsol – Ouklend Siti

11. decembar, četvrtfinale
Esperans – Al-Sad
Monterej – pobednik meča Kašiva – Ouklend

14 .decembar
meč za peto mesto

14/15. decembar, polufinale
Santos - pobednik meča Monterej – Kašiva/Ouklend
Barselona - pobednik meča Esperans – Al Sad

18. decembar
meč za treće mesto i FINALE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu