98. „Tur d'Frans“: Kontador ili Šlek?

Dok ljubitelji tenisa uživaju u Vimbldonu, a drugih sportova tek čekaju prave poslastice ovog leta, za zaljubljenike u biciklizam najvažniji događaj sezone počinje u subotu. „Tur d'Frans“, 98. po redu, sve ostalo stavlja u drugi plan, a pred sam start postavlja se pitanje da li će Alberto Kontador nastaviti dominaciju, ili će ga sa čela smeniti Endi Šlek, ili će možda doći na red na nekog drugog...

Jelena Trajković Francuska
Podeli

Za sve ljubitelje biciklizma, „Tur“ ne može da se poredi ni sa čim. Takav slučaj je i sa vozačima koji učestvuju na najprestižnijoj trci na svetu. Ove godine ona startuje u subotu, u mestu Pasaž du Goa na zapadu Francuske, a cilj će tradicionalno biti u Parizu, na Jelisejskim poljima, 24. jula. Tokom te tri nedelje biciklisti će preći oko 3.500 kilometara, podeljenih na 21 etapu, a mnogi očekuju da će pobednika odlučiti 19. koja je zakazana za 22. jul i završava se na mestu legendarnih borbi, Alp d'Ezu.

Ono što je sigurno, na „Tur“ svi biciklisti dolaze u odličnoj formi, a ove godine na trci će učestvovati njih 189. Ipak, sve oči će biti uprte u dvojicu – Alberta Kontadora i Endija Šleka, što će možda nekim njihovim rivalima pomoći da iz senke jurišaju na tron. Kontador je jedini biciklista od svih učesnika koji je već pobeđivao na „Turu“ i to tri puta, poslednji put prošle godine.

Ipak, sve to ima i drugu stranu pošto je sada biciklista Sakso Banka bio pozitivan tokom prošlogodišnjeg izdanja trke. Španska biciklistička federacija oslobodila ga je optužbi za doping, ali su se Međunarodna biciklistička unija i Svetska anti-doping agencija žalile Sudu za arbitražu u sportu, koja će konačnu odluku doneti tek po završetku „Tura“. Koliko je to pametno, tek će se videti, ali bi u slučaju da odluka bude protiv Kontadora, on ostao i bez te pobede i trijumfa na ovogodišnjoj trci „Điro d'Italija“, kao i mogućeg na „Turu“.

U svakom slučaju, do okončanja tog procesa, koji traje već skoro godinu dana, Kontadoru je dozvoljeno da se takmiči i glavni je favorit za trijumf. S druge strane, on je već ove godine učestvovao na jednom Gran Turu, „Điru“, na kojem je i trijumfovao, a ta trka završena je pre nešto više od mesec dana. Španac od tada nije učestvovao ni na jednoj trci pa je pitanje koliko spreman dočekuje „Tur“.

Sve to bi mogao da iskoristi Šlek, koji je u prošle dve godine trku završavao odmah iza Kontadora, a i osvajao je belu majicu, za najboljeg mladog vozača. Mladi Luksemburžanin ima još nešto na svojoj strani, a to su navijači, koji su već više puta istakli šta misle o Kontadoru, poslednji put na prezentaciji timova u četvrtak.

Borbu Kontadora i Šleka za 'svetlost pozornice', iz senke bi mogao da iskoristi iskusni Ivan Baso, član Likvigasa, koji je propustio „Điro“ baš da bi se što bolje spremio za „Tur“. Uz već pomenut dvojac i Basa, ne bi trebalo zaboraviti ni kapitena Muvistara Davida Aroja, biciklistu Euskaltel Euskadija Samjuela Sančesa, Roberta Gesinka iz Rabobanka, Bredlija Viginsa iz tima Skaj, ili veterane Livaja Lajphajmera iz RadioŠeka i Kadela Evansa, predvodnika ekipe BMC. Naravno, „Tur“ je poznat i po iznenađenjima, a već se zna da je jak tim veliki plus za svakog od konkurenata za žutu majicu.

U senci borbe za trijumf u generalnom plasmanu, vodiće se jednako uzbudljiva za najboljeg sprintera. Od svih konkurenata jedno ime se izdvaja, a to je Mark Kavendiš, koji možda iza sebe ima i tim koji će moći da mu pruži najveću podršku u ključnim trenucima, HTC-Hajroud. Kavendiš je u protekle dve godine na „Turu“ ostvario 11 etapnih pobeda, od 15 u karijeri, ali mu je zelena majica uvek izmicala, prošle godine završila je na leđima Alesandra Petakija, a pretprošle Tora Hushovda.

Upravo Petaki i Hushovd će Kavendišu ove godine ponovo biti glavni konkurenti, a u tu borbu bi mogao da se umeša i Tajler Ferar, timski kolega norveškog bicikliste iz ekipe Servelo-Garmin. Njima bi još mogli da konkurišu i Filip Žilber iz Omega Farma-Lotoa, vozač Muvistara Hose Hoakin Rohas ili Tom Bonen iz Kvik Stepa.

Borbu za žutu majicu gotovo izvesno će odlučiti brdske etape, što znači i da su Kontador i Šlek najveći favoriti i za tačkastu majicu, za najboljeg na brdskim ciljevima. Uz njih, od konkurenata za žutu majicu, u tu borbu bi mogao da se umeša i Baso, ali ne treba zaboraviti bicikliste kojima su brdske etape prava specijalnost. Među njih se ubrajaju Sančes i Egoi Martine iz Euskaltela, vozači Rabobanka Gesink i Huan Manuel Harate, Arojo ili Džon Gadre iz AG2R La Mondijala.

U poslednje tri godine Šlek je dominirao što se tiče mladih vozača, ali pošto sada već ima 26 godina ne može da konkuriše za belu majicu. Zbog toga, epitet favorita u toj konkurenciji pripada Gesinku, a glavni rival bi mogao da mu bude Roman Krojciger iz Astane. Ipak, to što su oni favoriti ne znači da će na kraju slaviti, već je sigurno da će trka biti veoma otvorena.

Isto se može reći i za ceo „Tur“, pošto već posle prologa sledi timski hronometar, koji bi mogao da zakomplikuje stvari u generalnom plasmanu, dok je jedini individualni zakazan za pretposlednji dan. U svakom slučaju, pred nama su tri nedelje pravog uživanja za sve ljubitelje biciklizma, počevši od subote od 12.45 kada startuje prva etapa, pa nek najbolji pobedi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.