Aviva stadion Dablin, mesto okršaja Porta i Brage

Aviva stadion jedan je od najmodernijih sportskih objekata u Evropi i član kluba elitnih stadiona našeg kontinenta u sistematizaciji UEFA. Svečano je otvoren 14. maja 2010. Godine i prima nominalno 51.700 gledalaca. Izgrađen je na mestu starog nacionalnog stadiona, na kojem su nastupale ragbi i fudbalska reprezentacija Irske.

Irska
Podeli

Smešten je na jugoistočnoj strani grada, 500 metara od mora i na obali rečice Doder, tamo gde su engleski okupatori još u srednjem veku proterali lokalno irsko stanovništvo iz zidom zaštićenog glavnog grada Irske. Danas su to kvartovi Bolzbridž i Ajrištaun, u najskupljoj gradskoj zoni.
Južnom stranom stadiona prolazi Lensdaun Roud, po njemu je ime dobio stadion koji je 135 godina bio sinonim za ragbi u Irskoj. Izgradio ga je 1872. godine Henri Volis Douvton Danlop za potrebe atletičara i ragbista, kako lokalnih ekipa Lensdaun i Vonderers, tako i nacionalnog tima ostrva koje još u celosti bilo pod kontrolom Londona.

Pored omiljenog irskog sporta na Lensdaun roudu su se od početka nadmetali takmičari u nizu različitih sportova, od tenisa, preko američkog fudbala, do raznih lokalnih sportskih igara.

Prva fudbalska utakmica na njemu odigrana je na dan Svetog Patrika, 17. marta 1900, Engleska je pobedila Irsku 2:0. Strelci su bili Vilijam Harison Džonson iz Šefild Junajteda i Čarli Sejgar, tada igrač Berija, inače jedini čovek pre Vejna Runija koji je postigao het-trik na debiju za Mančester Junajted.

Fudbal se nije baš primio na stadionu, a het-trik i Mančester Junajted bili su ključne reči u povratku najlepše igre na Lensdaun roud posle 42 godine. U septembru 1968. tadašnji šampion Evrope pobedio je lokalnog prvaka Voterford, a sve golove za crvene đavole dao je Denis Lo.

Irska nacionalna selekcija ga tek od početka sedamdesetih koristi kao nacionalni stadion, jer Dejlimaunt Park na severu grada više nije za to bio pogodan. Izbor je bio dobar, jer je Lensdaun roud postao simbol dramatičnog uspona irske selekcije od večitog gubitnika do uspešnog učesnika tri velika takmičenja u šest godina, krunisanih četvrtfinalom Svetskog prvenstva 1990.

Na početku novog veka došlo je vreme za promenu već tad najstarijeg upotrebljivog stadiona na svetu, koji je u svakom smislu izgledao kao da je star vek i četvrt. Poslednji mečevi odigravali su se na njemu poslednjih meseci 2006, od ubedljive pobede reprezentacije nad San Marinom od 5:0, do utakmice ragbi šampionata između Lenstera i Alstera kojom je spuštena zavesa na stari Lensdaun Roud pred punim kapacitetom stadiona – 48 hiljada ljudi.

Usledile su tri godine rada na novom stadionu. Planirano je da košta ispod 300 miliona evra i da bude otvoren do kraja 2009, možda i da bude organizator prošlogodišnjeg finala Lige Evrope. Rokovi su malo pomereni, a cena je skočila na 410 miliona. Na samom kraju gradnje pojavila se bojazan da će deo trribina biti zatvoren, zbog bojazni da sa stotinak mesta ne može da se vidi ceo teren, ali se strah pokazao neopravdanim.

Konačni rezultat je bio izvanredan, a nova arena je zadivila sve. Arhitektonsko čudo ima četiri nivoa sa tri strane, a samo jedan sa severne, gde je naslonjeno na stambenu zonu. Na taj način je izbegnuta mogućnost da susedima bude kompletno zaklonjen vidik, da njihove kuće budu stalno u senci, što bi svakako srušilo cenu nekretnina. Iz istog razloga je krov kompletno načinjen od materijala koji propušta svetlost.

Na otvaranju se pred svih 50 hiljada gledalaca igrao fudbal, a gost je bio, pogodićete, Mančester Junated. Reprezentacija Irske lige je izgubila od slavnih gostiju 7:1, ali je njihov jedini strelac bio Dejvid Mulkejhi, isti igrač koji je postigao poslednji pogodak na starom Lensdaun Roudu.

Stadion je odmah po završetku radova dobio ime po britanskoj osiguravajućoj kući Aviva, koja će za desetogodišnji ugovor platiti oko 44 miliona evra. Preko dvadeset posto kapaciteta namenjeno je za premijum korisnike. Zajednički vlasnici su fudbalska i ragbi federacija Irske, a kao domaćin tu nastupa i ragbi tim grofovije Lenster.

Irska je zemlja piva i to na stadionu Aviva nisu zaboravili. Civilnom stanovništvu je tokom utakmice na raspolaganju 70.000 krigli piva, koje se toči brzinom od 4 sekunde po krigli, čime u istom minutu može biti usluženo 2000 ljudi. Posebna atrakcija su 660 metara duge cevi za transport piva do svih 18 barova na stadionu.

Ako se desi da se zaglavite u redu za pivo akciju možete pratiti na nekom od 400 televizora. Ako vam padne na pamet da se pod uticajem alkohola loše ponašate, budite svesni da vas na Aviva stadionu prati 150 CCTV kamera. Sve se veoma dobro vidi pod svetlošću od 3000 luksa, više nego duplo jačom od obavezne.

Priliku da ugosti finaliste Lige Evrope Aviva stadion je dobio zahvaljujući trijumfu Vemblija u trci za domaćinstvo Lige šampiona. Jedini protivkandidat Dablinu bio je drugi londonski stadion – Arsenalovo zdanje Emirejts u Ešburton Grouvu, a po pravilima UEFA ista zemlja ne može da organizuje oba finala u jednoj sezoni.

Dva nemačka grada trkala su se sa Vemblijem, Berlin je ostao praznih šaka, a minhenska Alijanc Arena ugostiće finaliste Lige šampiona sledeće sezone. Posle Dablina, najbolji u Ligi Evrope boriće se za pehar u Bukureštu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.