Kup: Sedam (ne)spornih situacija

Finale Kupa Srbije između Vojvodine i Partizana završeno je na skandalozan način, fudbaleri Vojvodine načinili su presedan i napustili teren nezadovoljni suđenjem.

Duel je obilovao greškama, što glavnog sudije Slobodana Veselinovića, što njegovih pomoćnika Igora Radojčića i Saše Živkovića.

Izdvojeno je sedam (ne)sportnih situacija, iako ih je tokom 83. minuta duela na stadionu Crvene zvezde bilo mnogo više.

Podeli

Prva situacija: kašnjenje početka utakmice

Pravila kažu da se izlazi na teren, a posle 15 minuta svira kraj.

Delegat, inače sekretar Zajednice Superligaša Miodrag Janković kaže "da su hteli da učine najbolje". U Partizanu su ogorčeni jer su oni stajali u tunelu dok su se igrači Vojvodine zagrevali na pomoćnom terenu. objašnjenje Novosađana je da su njihovi navijači namerno zaustavljeni na putu ka stadionu.

Finalni duel Kupa trebalo je da počne u 20 časova i 15 minuta, a počelo je sa skoro pola sata zakašnjenja zbog toga što su fudbaleri Vojvodine čekali svoje navijače i nisu želeli da izađu na teren. Veliki propust ovde su napravile sudije i delegat koji su morali da saopšte Novosađanima da izađu na teren ili da, u suprotnom, meč registruju službenim rezultatom u korist Partizana.

Druga situacija: vođstvo Partizana

‘Crno-beli’ su poveli golom Prinsa Tejga nakon asistencije Meda Kamare, i tu nema ništa sporno. Međutim, ovome je prethodio prekid sa leve strane koji je izveo Ivica Iliev. U trenutku ubacivanja lopte u kazneni prostor iza golmana Brkića stajao je Mladen Krstajić koji je bio u ofsajdu. Krstajić nije imao kontakt sa loptom, ali je bio u duelu sa golmanom Vojvodine Željkom Brkićem koji je nakon toga izboksovao loptu do Meda Kamare, pa je igra mogla da bude zaustavljena.

Sa druge strane, akcija iz koje je Tejgo postigao gol na dodavanje Kamare je nova akcija i ona nije sporna.

Treća situacija: izjednačujući gol Vojvodine

Novosađani su izjednačili golom Danijela Mojsova koji se očigledno nalazio u ofsajdu nakon centaršuta Merebašvilija, pa je ovaj gol trebalo da bude poništen.

Četvrta situacija: penal za Partizan

Ekipa Aleksandra Stanojevića je do drugog vođstva stigla sa ’bele tačke’, golom Zvonimira Vukića. Penal je dosuđen kada je Mojsov faulirao Prinsa Tejga. Iako je defanzivac Novosađana želeo da povuče nogu i izbegne kontakt, do prekršaja je u svakom slučaju došlo, pa je Veselinović u ovoj situaciji dobro odreagovao.

"Penal je čist i tu nema nikakve dileme“, smatra bivši sudija Krstivoje Filipović.

Peta situacija: nepriznat gol Vojvodine

Možda i situacija koja izaziva najviše polemike. Nakon što je Partizan ponovo poveo, u veoma kratkom vremenskom periodu usledila su dva detalja zbog kojih se Vojvodina u 83. minutu povukla sa terebna. Prvo je poništen izjednačujući gol Vojvodini, a u centru pažnje ponovo je bio Mojsov. Štoper ekipe Zorana Milinkovića je ispred golmana Stojkovića zahvatio loptu glavom, ali je prema mišljenju sudije Veselinovića povukao za dres i faulirao Stefana Savića.

Nakon odgledane situacije iz nekoliko uglova vidi se da Mojsov jeste vukao Savića za dres, ali je to bilo obostrano povlačenje, pa ostaje dilema da li je Veselinović pravedno postupio.

"Da sam sudio ovaj meč, ne bih poniištio gol Vojvodine. Postojalo je obostrano povlačenje, a u Engleskoj, recimo, arbitri zbog takvog duela nikada na bi poništili gol“, smatra Filipović.

Dejan Nedić, bivši internacionalni arbitar i aktuelni instruktor suđenja slaže se sa Filipovićem.

"Nema prekršaja kod nepriznatog gola. Bilo je obostranog povlačenja, a u fudbalu nije moguće kao u košarci obojici svirati faul.”

Opet, Mojsov je Savića povukao prvi pa se može čuti i mišljenje da je gol sasvim opravdano poništen.

Šesta situacija: nedosuđen penal za Vojvodinu

Fudbaleri Vojvodine teren su napustili u 83. minutu nakon što Veselinović nije pokazao na penal posle starta Tejga nad Trajkovićem. Sudije koje su se oglašavale u medijima su složne u oceni da je Veselinović morao da zadrži isti kriterijum i da je trebalo da dosudi penal za Vojvodinu kada je već svirao jedanaesterac za Partizan.

"Jedanaesterac je bio čist kao suza. Tejgo je udario igrača po nozi, klasičan faul za penal“, smatra Filipović.

“Na osnovu intenziteta prekršaja kad je sviran penal za Partizan, Veselinović je morao udarcem sa 11 metara da kazni i start u šesnaestercu 'crno-belih'. Nije imao ujednačen kriterijum, to je potpuno jasno”, smatra Nedić.

Sedma situacija: prevremeni kraj utakmice

Nakon što Veselinović nije dosudio penal u 83. minutu fudbaleri Vojvodine su nakon nekoliko minuta burnih protesta i konsultacija sa predsednikom napustili teren ne želeći da privedu meč kraju.

Član Sudijske komisije FSS Zoran Petrović je razjasnio propise.

"Igrači mogu privremeno da napuste teren zbog nezadovoljstva suđenjem, ali ako se ne vrate za pet minuta, arbitar, ima pravo da prekine meč. I da su se Novosađani vratili u predviđenom roku, meč bi bio prekinut, jer sudija mora svim igračima koji su bili odsutni da pokaže žute kartone. S obzirom na to da su njih šestorica već imali žuti karton, Veselinović bi zbog šest isključenja prekinuo susret“, rekao je Petrović.

Pored krivice koju snose trojica sudija, nameće se utisak da najveći krivicu za dešavanja na stadionu Crvene zvezde u sredu snosi Fudbalski savez Srbije koji je te sudije odredio, koji je odredio i delegata i ostale ljude koji su dopustili da meč ne počne na vreme i da se na kraju sve pretvori u farsu.

Ovoga puta se nećemo baviti serijom faulova Ilieva koji je već imao žuti karton, startom Tumbasevića nad Miljkovićem, Krstajićem, Lazetićem, pogođenim pomoćnim sudijom sa istočne tribine...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.