Moto GP: Neizvesna sezona u najavi

Pod reflektorima na stazi “Losail“ predstojećeg vikenda Velikom nagradom Katara počinje novi Moto GP šampionat, koji preti da bude jedan od najzanimljivijih ikada. Na stazi ćemo u kraljevskoj klasi videti čak četvoricu šampiona te kategorije, što skoro nije bio slučaj jer je u prethodnih deset godina Valentino Rosi osvojio sedam titula. 'Doktor' u novu sezonu ne ulazi kao favorit, ali, ako smo nešto naučili u njemu, to je da ga nikada ne treba isključiti iz borbe za podijume, pobede, pa i titulu...

Jelena Trajković Katar
Podeli

Od prošle sezone mnogo se izmenilo, Rosi je sada u taboru Dukatija, a uz branioca titule Horhea Lorenca boje Jamahe sada brani i Amerikanac Ben Spiz. Uz njih trojicu, treba ozbiljno računati i na trojac Respol Honde, Danija Pedrosu, Kejsija Stonera i Andreu Dovicioza, a ko zna, možda se i Niki Hejden konačno 'probudi'. Sve to garantuje uzbudljivu i neizvesnu sezonu za sve ljubitelje neverovatnog sporta na dva točka.

Lorenco je prošle sezone vrlo ubedljivo došao do titule, a može se reći i da nije imao pravu konkurenciju. Podatak da je od 18 trka trijumfovao na devet, a na još sedam bio na podijumu, samo govori u prilog tome. Iako se u 2010. godine bukvalno prošetao kroz šampionat, ne bi trebalo očekivati isti scenario i u predstojećoj sezoni, već naprotiv. Sam Lorenco ističe da je pred njim, a i Jamahom, težak početak šampionata.

Ne osećam da sam spreman da se borim za pobedu u Kataru. Biće teško doći i do podijuma, ali ćemo sigurno dati sve od sebe da u tome uspemo“, rekao je Lorenco i dodao da smatra da ima šansu za titulu, a i ko će mu biti najveće pretnje, „Mislim da su najveći favoriti za titulu Kejsi Stoner i Dani Pedrosa, onda ja i Ben Spiz, a uz nas i Marko Simončeli i Andrea Doviciozo“.

Zanimljivo, Lorenco uopšte nije pomenuo svog bivšeg timskog kolegu, koji, istina, nije u formi, i ima problema sa navikavanjem na Dukati, ali se nikada ne predaje. 'Doktor' je u prošlosti bio poznat po tome da je iz svakog motora izvlačio maksimum, a verujemo da će tako biti i ovoga puta. Ipak, sigurno je da će bar u početku imati poteškoće, posebno zbog toga što mu se rame još uvek nije potpuno oporavilo posle operacije. Svoj Dukati sve bolje upoznaje i željno iščekuje prvu trku u svom novom timu, u koji je došao posle sedam godina provedenih u Jamahi.

Veoma sam uzbuđen, biće to za mene kao polazak u školu. Debi na Dukatiju mi dalje veliku motivaciju i trka u nedelju će biti veoma emotivna. Rame mi još uvek zadaje probleme, imamo još nekoliko stvari na kojima moramo da poradimo što se tiče motora, ali verujem da ćemo, kada počne sezona, samo napredovati“, istakao je Rosi, koji ove godine juri svoju osmu titulu u najjačoj klasi, i desetu ukupno.

I dok je Rosi, i povređen, među favoritima za osvajanje titule, retko ko u njih ubraja i njegovog timskog kolegu Nikija Hejdena. Od osvajanja titule 2006. godine Amerikanac je samo na ponekoj trci zasijao, a ne može se reći da nije imao prilika. Ipak, što se tiče američkih motociklista daleko više se očekuje od Bena Spiza. Prošle godine Spiz je bio ubedljivo najbolji ruki, dva puta je bio na podijumu, a sada želi da ode korak dalje. Cilj su mu pobede, a što da ne i titula.

Osećaj je fantastičan što sam sada deo fabričke Jamahe, vredno smo radili prošle godine da bismo stigli do ovde. Imamo odličan tim oko sebe, bili smo dobri na testiranjima i jedva čekam da počnemo da se trkamo na stazi“, rekao je Spiz.

Ranije to nije bio slučaj, ali ćemo sada videti trojicu vozača u jednoj ekipi, Repsol Hondi. Pedrosa, Stoner i Doviciozo, sve su to ozbiljni vozači koji su gladni podijuma i pobeda, a samo jedan od njih ima titulu u najjačoj klasi. Australijanac ističe da je još rano bilo šta predviđati.

Bili smo odličnu tokom predsezonskih testiranja, ali su testovi i trke dve potpuno različite stvari. Prethodnih sezona smo videli da situacija može vrlo brzo da se pormeni i mislim da tek kada budemo došli u Evropu imaćemo jasnu sliku ko je gde. Mislim da je konkurencija jača nego ikada i da je pred nama veoma uzbudljiva sezona“, istakao je Stoner.

Pedrosa je prošle godine vicešampion, ali je imao velike probleme sa povredom, posebno pri kraju sezone. Španac je sada zadovoljan što potpuno spreman dočekuje otvaranje sezone u Kataru.

Skoro svake godine sam imao probleme sa povredama ili formom pred start sezone, ali je ovoga puta sve dobro i to je veliki napredak u odnosu na ranije. Na testiranjima smo imali dobre rezultate i nadam se da ćemo isto tako nastaviti i na trkama. Biće teško, jer su svi odlični, ali videćemo. Idemo od trke do trke“, naglasio je Pedrosa.

Prošlih sezona smo se uverili da se uvek nađe neki vozač koji bude pravo iznenađenje. To bi ove godine mogao da bude Kal Kračlou, koji je zamenio Spiza u Jamahi Teh 3. Britanac je prošle godine vozio u Svetskom Superbajk šampionatu, gde se borio za podijume i trijumfe, a nada se da će tako nastaviti i sada u kraljevskoj klasi. Veliku pomoć u pripremama za debi Kračlou je imao u timskom kolegi Kolinu Edvardsu, koji će ove godine voziti svoju devetu Moto GP sezonu. Amerikanac je prošle godine imao razočaravajuće rezultate, ali bi vrlo lako mogao da bude ponovo onaj stari na nekoj od trka ove sezone.

Mnogo se očekuje i od vozača San Karlo Honde Gresini, Marka Simončelija i Hirošija Aojamu, poslednje dvojice šampiona klase do 250 kubika u istoriji. Simončeli je prošle godine, kako je sezona odmicala bio sve bolji i samo je nagovestio šta možemo da očekujemo od njega, a ljubitelji sporta se nadaju da će on i to pokazati na stazi. Aojama je, s druge strane, imao velikih problema sa povredom, i ne bi ga nikako trebalo isključivati čak i iz borbe za podijum, pod uslovom da je fit.

Suzuki je ove godine sve snage položio u Alvara Bautistu, ali će se videti koliko će se to isplatiti. Veteran Loris Kapirosi prešao je u Pramak Dukati, a uz njega boje tog tima braniće i Francuz Randi de Punije. Čelnici tima mnogo očekuju od tog tandema, i to s razlogom, zbog njihog iskustva, ali je na njima da opradaju poverenje.

Uz sve već pomenute vozače, u šampionatu ćemo videti još trojicu vozača. Toni Elias, prvi šampion kategorije Moto2 braniće boje LCR Honde, njegov sunarodnik Hektor Barbera voziće za Mapfre Aspar tim, dok će drugi ruki u ove sezone biti Karel Abraham, u timu Kardion AB, i tako će postati prvi Čeh koji je vozio u kraljevskoj klasi u istoriji.

125cc & Moto2: Ko će naslediti Markeza i Eliasa?

Pošto se Elias vratio u kraljevsku klasu, a Mark Markez napredovao do Moto2 kategorije, ove sezone ćemo sigurno dobiti nove šampione u toj klasi, kao i u onoj do 125 kubika.

Konkurencija u kategoriji Moto2 je velika, pošto će se na startu prve trke sezone naći čak 38 vozača, ali se, ipak, neka imena izdvajaju. Predvodi ih Štefan Bradl, a tu su i Markes, Simone Korti, Juki Takahaši i Tomas Luti.

Iz borbe ne treba isključiti ni prošlogodišnjeg vicešampiona Hulijana Simona, Andreu Janonea Žila Klizela, a uz njih treba obratiti pažnju i na povratnike iz kraljevske klase Miku Kalija i Aleksa Espargara. Borbu bi, takođe, mogli da začine i Skot Reding, Aleks de Anđelis, i Kenan Sofuoglu, koji su prethodne sezone u nekoliko navrata pravili pravi ‘šou’ na stazi na radost svih navijača. Iz klase do 125 kubika, pored Markesa, ove godine u Moto2 dolaze i Pol Espargaro, Bredli Smit, Randi Krumenaher i Esteve Rabat, što garantuje mnogo uzbuđenja.

U odsustvu Markeza, kao i Espargara i Smita, kao očigledan favorit za titulu u klasi do 125 kubika ističe se prošlogodišnji vicešampion Nikolas Terol. Veliku konkurenciju Terol bi trebalo da ima u Hektoru Faubelu, Sandru Kortezeu i Jonasu Folgeru. Uz njih, ne treba zaboraviti ni na Efrena Vaskeza, Serhija Gadeu, kao i na neke od brojnih rukija.

Pred prvu trku sezone, Veliku nagradu Katara, nijedan od vozača ni u jednoj od klasa ne može da se okarakteriše kao autsajder i zato je pred nama velika borba do poslednje trke, na stazi “Rikardo Tormo” u Valensiji, u kojoj ćemo, nadajmo se, svi uživati!

Kalendar trka:
20. mart “Losail”, Katar
3. april “Heres”, Španija
1. maj “Eštoril”, Portugal
15. maj “Le Man”, Francuska
5. jun “Katalunja”, Katalonija
12. jun “Silverston”; Velika Britanija
25. jun “Asen”, Holandija
3. jul “Muđelo”, Italija
17. jul “Zahsenring”, Nemačka
24. jul “Laguna Seka”, SAD * samo kraljevska klasa
14. avgust “Brno”, Češka
28. avgust “Indijanapolis”, Indijanapolis
4. septembar “Mizano”, San Marino
18. septembar “Aragon”, Aragon
2. oktobar “Tvin Ring Motegi”, Japan * tek treba da bude potvrđeno
16. oktobar “Filip Ajland”, Australija
23. oktobar “Sepang”, Malezija
6. Novembar “Rikardo Tormo”, Valensija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.