Red Bull Cliff Diving: Tri sekunde za večnost

Predstojećeg vikenda u Čileu startuje ovogodišnje izdanje Red Bull Svetske serije u skokovima u vodu. 12 najboljih svetskih takmičara iz osam zemalja od Rapa Nuija kreće u borbu za najveće priznanje u sportu u kojem tri sekunde označavaju večnost, a i najmanja greška može da košta mnogo. Ove godine turneja ima sedam stanica na tlu Severne, Srednje i Južne Amerike, i Evrope, a svaka garantuje veliku borbu do poslednjeg trenutka…

Jelena Trajković
Podeli

Prva Red Bull Svetska serija u ski skokovima održana je 2009. godine, a postala je poznata po skokovima sa velikih visina, od kojih zastaje dah, pošto takmičari ‘probijaju’ vodu kao beton svaki put kada zarone. Tokom prve dve godine svi takmičari su već pomerali granice, a u trećoj sezoni očekuju se brojne inovacije, u šta ćemo moći da se uverimo od marta do septembra, koliko sezona traje.

Ono započeto u prve dve sezone se nastavlja i u 2011. godini. U proteklih godinu dana viđena su dva nova skoka, izvođenje sve težih oblika istih, a sve to daje ozbiljan zadatak svim takmičarima u borbi za titulu. Na čelu sa Gerijem Hantom i Orlandom Dukeom, skakači će se prihvatiti izazova i tokom sedam takmičenja ponovo prkositi gravitaciji na način na koji to samo oni umeju.

Za učešće u predstojećoj sezoni šestorica takmičara je automatski dobila pravo učešća zahvaljujući rezultatima iz 2010. godine, dok su preostala šestorica do svojih mesta došli kroz kvalifikacije. Red Bull Svetska serija u skokovima u vodu predstavlja platformu za najbolje, najiskusnije i inovativne sportiste, a samo određen broj skakača sa velikih visina poseduje fizičke atribute i akrobatske sposobnosti da se takmiči u tom sportu na vrhunskom nivou.

Prošle sezone titulu je osvojio Britanac Geri Hant, dok je u premijernoj sezoni trijumfovao Orlando Duke iz Kolumbije. Hant je na putu do titule pobedio na četiri od šest takmičenja, a sigurno je da će Duke ove godine tražiti osvetu. Ipak, pored borbe za šampionski trofej, sigurno je da će se svaki od njih dvojice potruditi da novim skokovima oteža posao ovom drugom, ali i ostalim rivalima. Novi format takmičenja, tokom kojeg će najbolji imati priliku da izvedu četiri skoka, dovešće atmosferu do usijanja, pošto od ove godine samo trojica posle tri kruga idu u finalnu rundu, a to garantuje veliko uzbuđenje kako za aktere, tako i za navijače.

Pored Hanta i Dukea ove godine ćemo biti svedoci skokova i Alana Kola iz Luksemburga, Rusa Artema Silčenka, Sirila Umedžikana i Hasana Mutija iz Francuske, Amerikanca Kenta De Monda, Mihala Navratila iz Češke i Ukrajinca Slave Polieščuka, koji su se takmičili i prošle sezone. Njima desetorici će se pridružiti i dvojica rukija, koji su mesta izborili kroz kvalifikacije, Amerikanac Stiven Lobu i Oleksandr Kucenko iz Ukrajine.

Od trenutka kada stanu na platform skakače samo sekunde i oko 27 metara na svakoj od stanica dele od kontakta sa vodom. Takmičari prilikom skokova dostižu neverovatnu brzinu od oko 90 kilometara, dok je udar o površinu vode čak devet puta veći nego pri skoku sa skakaonice od deset metara, ali je jednak skoku sa 13 metara na betonsku podlogu.

Zanimljivo je da svaki od takmičara može da bira između 149 različitih skokova i pet pozicija za odskok, a svaki od njih se razlikuje po stepenu težine. Sve to ocenjuje pet sudija koji pri donošenju odluka, odnosno određivanju ocena, u obzir uzimanju odskok, poziciju tela koje skakač ima u vazduhu, način ulazak u vodu. Za savršen skok takmičar može najviše da dobije deset poena.

Visine skakaonica na turneji iznose od 23 do 28 metara, i nije moguće da bude viša zbog velikog povećanja brzine tokom skoka koje postižu takmičari koje može da dovede do ozbiljnih povreda. Platforma mora da bude stabilna konstrukcija minimalne dužine od jednog i po metra i širine od 75 centimetara, a ivica mora da bude bar metar i po iznad vertikanle linije prskanja vode. Voda je jedan od ključnih elemenata skokova i iako skakači stižu do nje tek posle tri sekunde, njena temperature, gustina i boja igraju veliku ulogu u pristupu takmičara.

Prva stanica ovogodišnjeg takmičenja biće Rapa Nui u Čileu. Potom se Svetska serija seli u meksički Jukatan, dok će prvo takmičenje na tlu Evrope biti održano u glavnom gradu Grčke Atini. Potom sledi put u francuski La Rošel, pa italijanski Malćezine, pre prelaska Atlantskog okeana i odlaska u Boston, dok će veliko finale biti održano u Jalti u Ukrajini 4. septembra. Sva takmičenja moći će da se prate preko zvaničnog sajta srpskog predstavništva kompanije Red Bull.

Otvaranje sezone će biti održano u subotu na mitskom Uskršnjem ostrvu, najzapadnijoj tački Čilea, pored pećine koja nosi ime ‘Ljudožder’, koja je jedno od arheoloških čuda. Rapa Nui se nalazi u Polinežanskom trouglu, 3.510 kilometara od kopna Čilea i 4.085 istočno od Tahitija i poznat je, kao i celo ostrvo, po statuama koje su visoke deset metara i teške oko 86 tona. Uskršnje ostvro proglašeno je Nacionalnim parkom Čilea 1935. godine, a UNESCO ga je 1995. godine uvrstio u svetsku baštinu. To je ujedno jedno od najizolovanijih mesta u svetu, a samo jedan let na dan dolazi iz Santijaga tamo, ali je sigurno da će u subotu privući veliki broj ljubitelja skokova u vodu koji će želeti da vide otvaranje sezone Red Bull Svetske serije.

Red Bull Cliff Diving kalendar:
12. maj Rapa Nui, Čile
10. april Jukatan, Meksiko
22. maj Atina, Grčka
18. jun La Rošel, Francuska
24. jul Malćezine, Italija
20. avgust Boston, SAD
4. septembar Jalta, Ukrajina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.