Sport u 2010. godini, šesti deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, košarke i rukometa došao je red na rekapitulaciju fudbalske 2010. godine. Nju je obeležio debakl srpske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, na kom je do trofeja došla Španija. Sa druge strane, Partizan je posle osvajanja treće uzastopne titule izborio i plasman u Ligi šampiona, dok su se srpski igrači odlično pokazali na klupskom nivou, u kom je u 2010. godini u Evropi, a potom i svetu, neprikosnoven bio Inter.

Uroš Živković
Podeli

Prve fudbalske vesti u ovoj godini bile su da je Fiorentina zainteresovana za mladog fudbalera Partizana Adema Ljajića, a ovaj transfer realizovan je samo dvanaest dana kasnije. 19-godišnji Ljajić je potpisao petogodišnji ugovor sa klubom iz Firence.

Nikola Žigić je prvi srpski fudbaler koji je postigao gol u 2010. godini. Žigić je bio strelac pobedonosnog gola u 93. minutu na meču između Valensije i Espanjola.

Mesut Ozil proglašen je za najboljeg igrača prvog dela sezone u Bundeslige. Nemački reprezentativac turskog porekla je na Svetskom prvenstvu bio jedan od najzaslužnijih za treće mesto „pancera“, da bi mesec dana po završetku Mundijala prešao u madridski Real za 15 miliona eura.

Novo pojačanje Crvene zvezde pred prolećni deo sezone bio je Miloš Trifunović, koji je došao iz ivanjičkog Javora, a ponikao je u Zvezdi zajedno sa Boškom Jankovićem i Dušanom Bastom.

Prvi golman reprezentacije Srbije Vladimir Stojković prešao je u engleski Vigan kao pozajmljen igrač lisabonskog Sportinga. Stojković je u dresu Vigana branio na samo šest utakmica i pred Mundijal je vraćen u svoj matični klub. Na Svetskom prvesntvu Stojković je odbranio penal Lukasu Podolskom u meču sa Nemačkom u okviru drugog kola D grupe i proglašen je za igrača utakmice. Posle neuspeha reprezentacije Srbije na Mundijalu Stojković se vratio u Lisabon i izrazio želju da ostane u Sportingu, iako je i dalje bio u drugom planu.

Njegov dolazak u Partizan krajem avgusta uzburkao je celu Srbiju, a ubrzo je isključen iz članstva Crvene zvezde. Posle mesec dana provedenih u Partizanu Stojković je izjavio da mu je dolazak u Humsku 1 potez karijere. Pred utakmicu Italija-Srbija u Đenovi Stojković je napadnut u autobusu reprezentacije Srbije od strane nepoznatih napadača.

Dan posle pravoslavnog Božića iz Angole stižu tragične vesti da je napadnut autobus reprezentacije Togoa u kojem je ubijen vozač autobusa a devetoro putnika je povređeno, među njima i dvojica fudbalera. Dan posle napada preminula su još dva člana delegacije Togoa, pa se reprezentacija čija je glavna zvezda Emanuel Adebajor povukla sa Afričkog kupa nacija.

Ipak, fudbaleri Togoa su odlučili da ostanu u Angoli i učestvuju na KAN-u, pošto im je Vlada Angole garantovala bezbednost. Državni vrh Togoa je tražio da se takmičenje odloži, a organizator KAN-a je odlučio da se reprezentacija Togoa diskvalifikuje.

Bivši reprezentativac Jugoslavije Ljubinko Drulović postao je trener ekipe 1. avgust iz Angole.

Na Kupu Afričkih nacija Gana je u polufinalu golom Gijana pobedila Nigeriju, dok se Egipat sa ubedljivih 4:0 revanširao Alžiru za poraz u kvalifikacijama za Mundijal. U finalu je Egipat odbranio trofej, a strelac jedinog gola u finalu protiv Gane bio je Muhamed Nađi.

Treći golman reprezentacije Srbije Bojan Isailović prešao je iz Čukaričkog u poljsko Zaglebje, a Fudbalski savez Srbije ugovorio je tri prijateljske utakmice pred Svetsko prvenstvo sa reprezantacijama Alžira, Novog Zelenda i Poljske.

Treći golman reprezentacije Srbije Bojan Isailović prešao je iz Čukaričkog u poljsko Zaglebje, a Fudbalski savez Srbije ugovorio je tri prijateljske utakmice pred Svetsko prvenstvo sa reprezantacijama Alžira, Novog Zelenda i Poljske.

Fudbaler Vojvodine Danijel Aleksić prešao je u Đenou, dok se bivši kapiten Partizana Saša Ilić vratio među „crno-bele“ kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovro sa Red Bulom iz Salcburga. Milan Smiljanić, fudbaler Espanjola otišao je na pozajmicu u Sporting iz Hihona, dok je fudbaler Mančester junajteda Zoran Tošić otišao, takođe, na pozajmicu u nemački Keln.

Najbolji fudbeler sveta svih vremena Pele, skoro pet meseci pre početka Mundijala, prognozirao je da će Španija biti novi prvak sveta, a Pjerluđi Kolina proglašen je za najboljeg sudiju svih vremena.

Reprezentacija Srbije u futsalu poražena je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Mađarskoj od Porugala rezultatom 5:1.

Održan je žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine, a Srbije se izabrana u grupu C sa selekcijama Italije, Severne Irske, Slovenije, Estonije i Farskih Ostrva.

Fabio Kapelo oduzeo je Džonu Teriju kapitensku traku u reprezantaciji Englese pošto je fudbaler Čelzija imao seksuale odnose sa devojkom svog saigrača u reprezentaciji, Vejna Bridža.

Zlatko Kranjčar izabran je za novog selektora Crne Gore, koja je u kvalifikacijama za EP2012 na četiri utakmice osvojila 10 bodova i nije primila gol. Bivši golman OFK Beograda, Partizana, Čelsija i reprezentacije Jugoslavije Petar Borota preminuo je u 58. godini života.

Bivši fudbaler belgijskog Standard Milan Jovanović posle puno kontroverzi i spekulacija potpisao je ugovor o prelasku u Liverpul. Danko Lazović je iz PSV-a prešao u Zenit, dok je drugi golman reprezentacije Srbije Vladimir Dišljenković odlučio da naspusti reprezentaciju, a samo nekoliko dana kasnije prihvatio je državljanstvo Ukrajine.

Pred punim stadionom u glavnom gradu Alžira Srbija je slavila protiv reprezentacije sa severa Afrike sa ubedljivih 3:0.

Već sredinom marta znali smo da će Dejvid Bekam zbog povrede ahilove tetive da propusti Mundijal u Južnoj Africi, a za nas mnogo važnija vest, ali i mnogo veće razočarenje bilo je saznanje da će i Boško Janković zbog sporog oporavka od povrede kolena da propusti Mundijal.

Posle poraza od Metalca u Kragujevcu sa mesta prvog trenera Crvene zvezde smenjen je Vladimir Petrović Pižon, a na toj pozicijij nasledio ga je Ratko Dostanić.

Lionel Mesi igrao je fantastično u dresu Barselone, pa je sredinom marta u periodu od osam dana uspeo da postigne čak osam golova (na tri utakmice). U revanš meču četvrtfinala Lige šampiona Mesi je postigao četiri gola protiv Arsenala.

Fudbalska reprezentacija Srbije, sastavljena od igrača iz Jelen Superlige, savladala je selekciju Japana rezultatom 3:0 u prijateljskoj utakmici u Osaki. U grčkom prvenstvu PAO je osvojio titulu, tek drugu u poslednjih 13 godina, i prekinuo niz od šest vezanih titula koja je osvojio Olimijakos.

U polufinalu Lav Kupa Srbije Zvezda je golom Dejana Lekića eliminsala OFK Beograd, dok je Vojvodina obezbedila plasman u finale pobedom od 3:1 u Beogradu protiv Partizana.

Navijač Crvene zvezde, Igor Vrelić zadobio je prostrelnu ranu u tuči na severnoj tribini 'Marakane', tokom utakmice protiv OFK Beograda. Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije dan kasnije odlučila je da suspenduje stadion Crvene zvezde. Nekoliko dana kasnijekomisija kojom je predsedavao Slobodan Pajović, kaznila je Crvenu Zvezdu sa pet utakmica igranja bez prisustva publike.

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su 23. državni Kup u istoriji kluba pošto su lako u finalu pobedili Vojvodinu sa 3:0 (1:0).

Posle poraza od Vojvodine u Kupu trener Partizana Goran Stevanović podneo je ostavku koja je prihvaćena od strane Uprave Partizana. Za novog trenera „crno-belih“ izabran je Aleksandar Stanojević, najmlađi trener u isoriji Partizana.

Legendarni argentinski fudbaler Havijer Zaneti u ovoj godini je zbog parnih žutih kartona morao da propusti meč posle čak 41 meseca, ali je u meču sa Juventusom zabeležio 500. nastup u Seriji A u dresu Intera.

Posle Boška Jankovića još jedan srpski reprezentativac će zbog povreda da šrpšusti Mundija. Defanzivac Sevilje Ivica Dragutinović pokidao je Ahilovu tetivu na levoj nozi tokom treninga pa će propustiti SP u Južnoj Africi. I napadač Zenita Danko Lazović se povredio krajem aprila. Zbog povrede butnog mišića napadač Srbije je trebalo da pauzira minimum mesec dana, ali se Lazović ipak na vreme oporavio za Mundijal.

Dejan "Rambo" Petković, dobio je orden Rio Branko od predsednika Brazila Luiša Injasija Lule de Silve za zasluge u brazilskom klupskom fudbalu.

Do finala prvog izdanja Liga Evrope stigla su dva tima koja niko tamo nije očekivao, Atletiko Madrid i Fulam. Fudbaleri Atletiko Madrida pobedili su posle produžetaka Fulam sa 2:1 i osvojili prvo izdanje Lige Evrope. Junak finala u Hamburgu bio je Urugvajac Dijego Forlan koji je sa dva gola doneo pobedo madridskom klubu.

U polufinalu Lige šampiona sastali su se Inter i Barselona. Katalonci su u Milano otputovali autobusom zbog kolapsa aviosaobraćaja izazvanog erupcijom vulkana na Islandu. Inter je u prvom meču sa 3:1 savladao Barselonu.

U drugom meču u Barseloni Inter je već od 28. minuta igrao sa igračem manje, Pike je postigao pobedonsni gol za Barsu tek u 84. minutu, pa je ekipa Žozea Murinja stigla do finala, gde ju je čekao minhenski Bajern koji je eliminisao Olimpik iz Liona.

Fudbaleri Partizana pobedili su Crvenu zvezdu sa 1:0 (0:0) u 138. ’večitom derbiju’ u okviru 28. kola Jelen Superlige Srbije. Odlučujući pogodak postigao je Radosav Petrović u 73. minutu. “Crno-beli” su osvojili i treću uzastopnu titulu pošto su kolo pre kraja Jelen Superlige imalu sedam bodova više od Crvene zvezde.

Bajern iz Minhena osvojio je titulu prvaka Nemačke pošto kolo pre kraja Bundeslige ima tri boda prednosti i bolju gol razliku od Šalkea. Bajern je na ’Alianc areni’ u 33. kolu pobedio Bohum 3:1, a strelac sa tri pogotka za Bavarce bio je mladi Tomas Miler, koji će dva meseca kasnije biti proglašen za najboljeg strelca Mundijala.

Bavarski klub je osvojio i duplu krunu osmi put u istoriji, pošto je u finalu Kupa Nemačke deklasirao Verder iz Bremena sa 4:0.

Fudbaleri Tventea osvojili su titulu u holandskoj Erediviziji, prvu u 45 godina dugoj istoriji ovog klub. Tvente je u poslednjem kolu pobedio Bredu u gostima sa 2:0. Fudbaleri Olimpik Marseja pobedili su Ren sa 3:1 (1:1) i osvojili prvu titulu u Francuskoj još od 1992. godine, dva kola pre kraja prvenstva.

U Turskoj je Bursa osvojila titulu, prvu u klupskoj istoriji. Turska je posle 26 godina dobila prvaka koji nije iz Istanbula. Ivan ergić je bio standardan u ekipi novog prvaka Turske. Osvajanjem titulue Bursa je obezbedila direktan plasman u LŠ, ali je u najelitnijem evropskom takmičenju osvojila samo bod.

Inter je pobedio Romu na ’Olimpiku’ sa 1:0 (1:0) i tako osvojio Kup Italije. Sedam dana kasnije završeno je prvenstvo Italije u fudbalu, a novi-stari šampion Serije A (p)ostao je milanski Inter.

Fudbaleri Čelsija postali su novi šampioni Engleske, pošto su u poslednjem kolu Premijer lige deklasirali Vigan sa 8:0. Čelsi je osvojio i FA kup pošto je u finalu na novom ’Vembliju’ pobedio Portsmut sa 1:0.

Barselona je odbranila titulu prvaka Španije pošto je u poslednjem kolo sa ubedljivih 4;0 savaldala Valjadolid. Bila je to druga uzastopna titular, 20. u klupskoj istoriji.

Lionel Mesi je dao dva gola Valjadolidu i zvanično osvojio Zlatnu kopačku, trofej namenjen najboljem strelcu Evrope.

Tri nedelje pre početka Mundijala znali smo da će ga kapiten fudbalske reprezentacije Nemačke Mihael Balak propustiti zbog povrede desnog članka. Selektor Srbije Radomir Antić saopštio je spisak od 23 igrača koje vodi na Mundijal.

Milanski Inter je golovima Dijega Milita pobedio Bajern i postao prvak Evrope, treći pu u svojoj istoriji, a prvi put posle 45 godina. Istoga dana “krenuli” su prvi transferi u velikim evropskim klubovima, David Vilja je došao u Barselonu iz Valensije, dok je Marun Šamak kao slobodan igrač stigao u Arsenal iz Bordoa.

Crvena zvezda je obradovala veliki broj Srba u Čikagu svojim učešćem na fudbalskom turniru. “Crveno-beli” su u polufinalu pobedili Legiju golom Trifunovića, a turnir su osvojili pobedom na PSŽ-om posle boljeg izvođenja penala.

Najznačajni sportski događaj u 2010. godini svakako je bio Mundijal održan u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula.

Reprezentacija Srbije nije se proslavila. Već na startu poražena je od Gane, ali je usledila sjajna pobeda nad Nemcima. Međutim, u odlučujućm meču “orlovi“ su poraženi od Australije i završili nastup u JAR.

Španija je po prvi put postala prvak sveta, kako su kladionice i predviđale. U finalu golova nije bilo sve do 116. minuta kada je Inijesta postigao gol i doneo “crvenoj furiji“ prvi trofej namenjen prvaku Sveta.

U meču za treće mesto Urugvaj ponovo poražen sa 3:2, pa su Nemci kao i 2006. godine, Mundijal završili osvajanjem trećeg mesta. Dijego Forlan, napadač najprijatnijeg iznenađenja Urugvaja je proglašen za najboljeg igrača turnira, a Nemac Tomas Miler bio je najboji strelac i najbolji mladi igrač turnira.

Na Mundijaju su razočarali branioci trofeja Italijani koji su se kući vratili bez pobede, unutrašnji problemi su uništili Francuze, Argentina je briljirala dok nije naletela na fenomenalne Nemce, a Gana je osttvarila najveći uspeh u istoriji plasmanom u četvrtfinale.

Madridski Rela otpustio je Pelegrinija, a novi prvi trener kraljevskog kluba postao je Žoze Murinjo. Najtrofejniji engleski fudbalski klub Liverpul imenovao je Roja Hodžsona za novog menadžera.

Zoran Milinković postao je novi trener Vojvodine, a Nikola Žigić je posle godina spekulacija i zainteresovanosti gotovo dvocifenog broja timova iz Engleske za njega stigao u Premijer ligu, u Birmingem siti. U Beloj Palanci je otkriven spomenik legendi srpskog fudbala i prvoj Zvezdinoj zvezdi Rajku Mitiću.

Povremeni reprezentativac i fudbaler Crvene zvezde Dejan Lekić potpisao je ugovor sa Osasunom iz Pamplone, dok se bivši kapiten „crveno-belih“ Ognjen Koroman vratio na Marakanu posle jednogodišnjeg boravka u Južnoj Koreji.

Još jedan bivši kapiten Zvezde vratio se u svoj klub. Dejan Milovanović je stigao na Marakanu na jednogodišnju pozajmicu iz Lansa. “Crveno-beli su dobili pojačanje i na poziciji levog beka, pošto je trogodišnji ugovor potpisao Duško Tošić.

Zvezda je dobila novog generalnog sponzora pošto je potpisala petogodišnji ugovor sa ruskom naftnom kompanijom Gazpromnjeft.

Fudbaleri Partizana plasirali su se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona pošto su dva puta savladali jermenski Pjunik, u Beogradu je bilo 3:1, u Jerevenu 1:0. Partizan se pred početak prvenstva i nastavak kavlifikacija za Ligu šampiona pojačao sa dva svoja bivša prvotimca, Ivicom Ilievim i Milanom Smiljanićem.

Novi superligaš Sevojno Point fuzionisao se užičkom Slobodom, a ime novi klub je FK Sloboda Point Sevojno. Beogradski OFK i subotički Spartak izborili su plasman u treće kolo kvalifikacija za Lige Evrope pošto su eliminisali beloruski Torpedo odnosno Diferdanž iz Luksemburga.

U drugoj polovini jula dvojica reprezentativaca Srbije promenila su klubove. Gojko Kačar je iz berlinske Herte prešao u Hamburg, dok je Aleksandar Kolarov stigao u Mančester siti iz rimskog Lacija. Legenda madridskog Reala Raul Gonzales Blanko napustio je kraljevski klub i prešao u Šalke iz Gelzenkirhena.

Nekoliko dana po završetku Mundijala Srbija se ponovo našla na 13. poziciji rang liste FIFA, čime je izjednačila drugi najbolji plasaman u ovoj deceniji. Selektor Radomir Antić kažnjen je sa četiri meča suspenzije zbog vređanja sudije Larionde, ta kazna je potvrđena 6. avgusta.

Hobotnica Paul imala je stoprocentan prognozerski učinak po završetku Mundijala, a zanimljive nefudbalske slike sa fudbalskih terena dolazile su nam sa Islanda.

Zvezda je razočarala na svojoj evropskoj premijeri pošto je na Marakani poražena od Slovana iz Bratislave rezultatom 2:1. U slovačkoj je bilo 1:1 pa je Zvezda eliminisana iz Evropenajranije u poslednjih nekoliko decenija. Trener „crveno-belih“ Ratko Dostanać podneo je ostavku zbog eliminacije u drugom kolu kvalifikacija Lige Evrope.

Fudbaleri Partizana pobedili su Helsinki sa 2:1 (1:1) u gostima i ukupnim rezultatom 5:1 plasirali se u poslednju rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, najviše zahvaljujući sjajnom Brazilcu Kleu. "Crno-beli" su prvi meč u Beogradu dobili sa 3:0. Dan posle plasmana u poslednje kolo kvalifikacija Partizan je dobio protivnika – belgijski Anderleht.

Fudbaleri OFK Beograda nisu uspeli da iznenade turski Galatasaraj i da se plasiraju u četvrto kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Subotički Spartak nije uspeo da sačuva prednost iz Novog Sada protiv ukrajinskog Dnjipra. U Novom Sadu je bilo 2:1 za Subotičane, a u Djepropetrovskom 2:0 za Ukrajince.

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Grčke sa 1:0, u prijateljskoj utakmici odigranoj u Beogradu, a mlada reprezentacija Srbije poražena je od Slovačke u gostima sa 2:1, u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2011. godine u Danskoj.

Posle sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije reprezentaciju Srbije i dalje će sa klupe predvoditi Radomir Antić. Predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao je da je Antić pristao da mu se neto plata od 100.000 evra mesečno smanji za oko 50 odsto.

Najveća sapunica srpskog fudbala ovog leta završena je tako što je Dragan Mrđa potpisao za švajcarski Sion. Reprezentativac Srbije Miloš Krasić i zvanično je postao novi član torinskog Juventusa.

Andrija Kaluđerović, fudbaler Rada i drugi najbolji strelac u sezoni 2009/10, došao je u Crvenu zvezdu, a „crveno-beli“ su se pojačali u odbrani sa reprezentativcem Gane Li Adijem i kapitenom Jagodine Danijelom Mihajlovićem.

Fudbaleri Partizana odigrali su nerešeno 2:2 sa Anderlehtom u prvom susretu plej-ofa za učešće u Ligi Šampiona. I u Briselu je bilo 2:2, a Partizan je kao i pre sedam godina posle penal serije obezbedio plasman u Ligu Šampiona.

Partizan se našao u grupi H Lige šampiona sa Arsenalom, ukrajinskim Šahtjorom i Sporting Bragom iz Portugala, odlučeno je žrebom.

Štoper BSK-a iz Borče i reprezentativac Crne Gore, Stefan Savić, potpisao je ugovor sa Partizanom. „Crno-bele“ su pojačali i Medo Kamara iz Helsinkija i povratnik napadač Pjer Boja.

Upravni odbor FK Crvena zvezda doneo je odluku da za šefa stručnog štaba imenuje Aleksandra Kristića. Reprezentacija Srbije pobedila je u Torshavnu selekciju Farskih Ostrva sa 3:0 (2:0) u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, strelci su bili Stanković, Lazović i Žigić.

U drugom kolu Srbija je u Beogradu odigrala nerešeno 1:1 sa Slovenijom. Slovenci su poveli u 64. minutu preko Novakovića, a bod Srbiji doneo je Nikola Žigić četiri minuta pre kraja.

Partizan je izgubio u Donjecku od Šahtjora sa 1:0 u prvom kolu grupe H u Ligi šampiona, jedini gol na meču postigao je Dario Srna. Istoga dana Radomir Antić smenjen je sa mesta selektora fudbalske reprezentacije Srbije, a na njegovo mesto izabran je Vladimir Petrović Pižon.

U septembru se puno spekulisalo o želji da napadaća Partizana Brazilac Kleo dobije državljanstvo Srbije. Vlada Srbije donela je 23. septembra rešenje o prijemu u državljanstvo Srbije Gabrijela Kleversona Kordove Klea.

Miloš Krasić je već u petom kolu Serije A postigao het-trik u dresu Juventusa u meču sa Kaljarijem. Krasić je nekoliko nedelja kasnije u meču sa Bolonjom iznudio (sumnjiv) penal, a novinar italijanskog Medijaseta je usporeni snimak prokomentarisao rečima „Krasić? Mislio sam da je fin momak, ali ipak on je samo Srbin.“ Njegov komentar izazvao je puno negativnih reakcija u Italiji i Srbiji, a Krasić je kažnjen sa dva meča suspenzije zbog simuliranja.

Partizan je u Beogradu poražen od Arsenala rezultatom 3:1, u drugom kolu Lige Šampiona. Pet dana posle poraza od ekipe Arsena Vengera Partizan je poražen i u domaćem prvenstvu. U sedmom kolu JSL Vojvodina je u Novom Sadu pobedila „crno-bele“ sa 2:0.

Reprezentacija Srbije šokantno je poražena od Estonije sa 3:1. Meč je odigran u Beogradu u okviru trećeg kola kvalifikacija za EURO2012, a taj meč je bio i selektorski debi Vladimira Petrovića.

Pred gostovanje Srbije u Đenovi pod znakom pitanja je bio i direktan prenos RTS-a zato što je italijanska agencija tražila pola miliona evra. Pre početka utakmice golman Srbije Vladimir Stojković je napadnut u autobusu reprezentacije od strane nepoznatih napadača.

Meč na stadionu “Luiđi Feraris“ je prekinut u šestom minutu nakon što su srpski navijači napravili niz incidenata na tribinama, sekli mrežu iza gola i palili baklje.

Ivan Bogdanov, vođa navijača koji su divljali na stadionu u Đenovi, izjavio italijanskom sudiji da su neredi bili usmereni na FSS i Tomislava Karadžića.

Partizan je poražen od Brage u Portugalu sa 2:0 u trećem kolu Lige šampiona. Samo četiri dana kasnije trostruki uzastopni šampion Srbije na Marakani je slavio pobedu od 1:0 protiv Crvene zvezde. Jedini gol u beogradskom “večitom derbiju“ postigao je Almani Moreire posle velike greške kapitena Zvezde Slavoljuba Đorđevića.

Mančester junajted je dobio novog kapitena - Nemanju Vidića. Prva “zvezda“ Junajteda Vejn Runi najvaljivao je odlazak iz kluba, ali je posle puno spekulacija potpisao novi petogodišnji ugovor.

Posle divljanja srpskih navijača u Đenovi Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije registrovala je utakmicu između Italije i Srbije službenim rezultatom 3:0 za ‘azure’. Srpski nacionalni tim je kažnjen sa dve utakmice bez prisustva publike, ali je kazna za drugu utakmicu uslovna.

Zvezda je u 10. kolu JSL poražena od Hajduka u Kuli sa 2:0. To je bila jedina pobeda Kuljana u jesenjem delu sezone. Partizan je poražen i u četvrtom meču u Ligi šampiona. Porazom od Brage na svom stadionu Partizan je ostao bez “evropskog proleća“. Jedini gol na meču postigao je Moiseš u 35. minutu.

Bivši trener Crvene zvezde Aleksandar Janković postavljen je za selektora mlade reprezentacije Srbije, a na toj funkciji zameniće Ratomira Dujkovića.

Plasman u polufinale Kupa Srbije izborili su Crvena zvezda (pobedom nad Teleoptikom golom Kaluđerovića u poslednjem minutu meča) Partizan, Sevojno i Vojvodina. Fudbaleri Nagoja Grampus Ejta, koju sa klupe vodi Dragan Stojković Piksi, osvojili su prvu titulu prvaka Japana.

Branilac trofeja u Crvena zvezda igraće u polufinalu protiv Partizana, dok će se Vojvodina sastati sa Slobodom, odlučeno je žrebom u Beogradu. Polufinale se igra na dve utakmice. Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić vratio se u Srbiju i predao se policiji.

Pomoćni trener Čelsija Rej Vilkins napustio je klub pošto uprava ’plavaca’ nije želela da produži saradnju sa njim. Posle odlaska Vilkinsa Čelsi je izgubio od Sanderlenda i Birmingema.

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Bugarsku sa 1:0, u prijateljskoj utakmici odigranoj u Sofiji. Jedini gol na meču postigao je Nikola Žigić u 80. minutu.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević izbacio je iz ekipe fudbalere Nemanju Tomića i Marka Šćepovića zbog nezalaganja i rekao da na njih više ne računa. Posle skoro mesec dana „kazne“ i treninga sa Teleoptikom Šćepović i Tomić vraćeni su u prvi tim. U petom kolu Lige Šampiona Partizan je poražen od Šahtjora sa ubedljivih 3:0 na svom stadionu.

Kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković postigao je tri gola u pobedi Intera protiv Parme od 5:2. Stanković je sa Interom postao i prvak Sveta posle pobede nad Mazembeom iz Konga u Dubaiju.

Kapiten Srbije proglašen je i za najboljeg igrača u ovoj godini u izboru Fudbalskog saveza Srbije.

U španskoj Primeri jedini kandidati za titulu su Barselona i Real. Katalonci su sa 5:0 ponizili velikog rivala u “el klasiku“. Žoze Murinjo je posle meča izjavio da ne smatra da je njegov tim ponižen.

Već 2. decembra saznali smo da će domaćin Svetskog Prvenstva u fudbalu 2018. godine biti Rusija, a četiri godine kasnije Mundijal će biti održan u Kataru.

U mečevima poslednjeg kola jesenjeg dela Jelen Super lige Partizan je sa 5:2 pobedio Slobodu, dok je Zvezda odigrala nerešeno 2:2 sa Vojvodinom. Na polovini sezone Partizan ima 40 osvojenih bodova, Zvezda 35, dok je Vojvodina treća na tabeli sa 32 boda.

Aleksandar Kristić smenjen je sa mesta prvog trenera Crvene zvezde 7. decembra, a dva dana kasnije Robert Prosinečki zvanično je postao trener kluba sa kojim postao prvak Evrope pre 19 godina.

Arsenal je u Londonu savladao Partizan sa 3:1 u poslednjem meču gripe H u LŠ. Prvak Srbije ostao je bez osvojenog boda u Ligi Šampiona zajedno sa slovačkom Žilinom.

Zvezda je i pre početka prelaznog roka predstavila dva pojačanja za prolećni deo sezone. Na preporuku i uz veliku pomoć Dejana Ramba Petkovića na Marakanu su stigli Brazilac Evandro Goebel i Kolumbijac Kristijan Borha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu