Sport u 2010. godini, peti deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, i košarke red je došao na pregled godine u rukometu. 2010. godinu obeležili su razočaravajući plasmani obe seniorske reprezentacije Srbije na velikim šampionatima, ali i veliko priznanje za Svetlanu Kitić, zvanično najbolju rukometašicu svih vremena. Uz to, Srbija je dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2013. godine kod rukometašica, a Evropsko kod rukometaša 2012. godine se bliži, a hale nisu ni približno gotove…

Jelena Trajković
Podeli

Na Evropskom prvenstvu u Austriji muška reprezentacija Srbije je takmičenje završila bez pobede, dok je titula šampiona otišla u ruke Francuza. Titulu najkorisnijeg igrača šampionata poneo je Čeh Filip Juha.

Bivši član rukometne reprezentacije Nemačke koja je 2007. godine osvojila titulu prvaka sveta, Oleg Veliki umro je u 32. godini posle duže bolesti.

Godinu dana posle tragične pogibije, rumunskom rukometašu Marijanu Kozmi otkriven je spomenik u mađarskom Vespremu.

Trener rukometaša Crvene zvezde Igor Butulija povređen je na prvenstvenoj utakmici sa Vojvodinom u Novom Sadu. Posle tog incidenta usledila je polemika između predstavnika Crvene zvezde i Vojvodine, a Rukometni savez Srbije je odlučio da se utakmica ponovi bez prisustva publike i na njoj su trijumfovali Novosađani.

Bivši kapiten reprezentacije Srbije Ratko Nikolić dobio je poziv da se nađe u timu sveta na utakmici protiv Rajn-Nekar Levena.

Bivši selektor rukometaša Srbije Sead Hasanefendić produžio je ugovor sa nemačkim Gumersbahom do juna 2012. godine. Samo nekoliko dana kasnije na mesto selektora imenovan je Veselin Vuković, što je obradovalo srpske reprezentativce.

Rukometni savezi Srbije i Tunisa potpisali su protokol o saradnji, koji podrazumeva razmenu trenera, igrača, zajedničke pripreme i pozivanje na turnire.

Drugu godinu zaredom, Momir Ilić i Andrea Lekić proglašeni su za najboljeg rukometaša i rukometašicu u izboru sajta www.balkan-handball.com.

Srpski reprezentativac Vladica Stojanović dobio je otkaz jer se nije na vreme pojavio u klubu posle EHF nedelje zbog haosa u avionskom saobraćaju zbog vulkanskog pepela iznad Evrope. Nekoliko meseci kasnije Stojanović je objavio kraj karijere, ali se potom vratio u Crvenu zvezdu.

Rukometašice Zaječara osvojile su Kup Srbije pobedom nad ekipom Knjaz Miloša, dok je kod muškaraca tu titulu ponela Kolubara.

Srpski trener i bivši reprezentativac Zoran Kurteš umro je 7. maja u Rumuniji gde je trenirao tim Konstanca.

Poljski golman Slavomir Šmal poneo je titulu najboljeg rukometaša sveta u izboru Međunarodne rukometne federacije za 2009. godinu, objavljeno je krajem maja.

Ženska rukometna reprezentacija u maju je kroz kvalifikacije izborila plasman na Evropsko prvenstvo, čiji su domaćini u decembru bile Norveška i Danska.

Rukometaši Kila osvojili Ligu šampiona u sezoni 2009/10.

Rukometaši Kolubare osvojili su titulu šampiona Srbije, ali su odbili učešće u Ligi šampiona. Kod rukometašica to učinio Zaječar.

Muška rukometna reprezentacija Srbije pobedom nad Češkom plasirala se na Svetsko prvenstvo 2011. godine u Švedskoj. Na prvenstvu, koje će biti održano od 13. do 30. januara Srbija će igrati u grupi C sa Hrvatskom, Danskom, Rumunijom, Alžirom i Australijom.

Krajem juna najavljeno je pokretanje regonalne lige u rukometu od sezone 2011/1.

Studentska rukometna reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Njiderhazi.

Iako je najavljeno da će Niš dobiti novu halu za potrebe Evropskog prvenstva 2012. godine, sve to se iskomplikovalo i odlučeno je da se umesto toga „Čair“ potpuno renovira.

Ženska juniorska reprezentacija Srbije osvojila je deveto mesto na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, dok su juniori na Evropskom šampionatu u Slovačkoj zauzeli deseto mesto.

Nekadašnja rukometna reprezentativka Jugoslavije Svetlana Kitić proglašena je najboljom rukometašicom svih vremena u glasanju obavljenom na sajtu IHF, dok je kod rukometaša ta titula pripala Ivanu Baliću.

Muška kadetska reprezentacija Srbije osvojila je peto mesto na Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori.

Rukometaši Siudad Reala trijumfovali su na tradicionalnom 42. izdanju turnira TV šampiona u Doboju.

Prvi čovek Međunarodne rukometne federacije Mustafa Hasan je sredinom septembra bio gost Beograda, gde ga je primio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac. Dan kasnije Hasan je Svetlani Kitić uručio priznanje za najbolju rukometašicu svih vremena.

Domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše 2014. godine biće Danska, odlučila je na kongresu u Kopenhagenu Evropska rukometna federacija.

Јuniorska rukometna reprezentaciјa Srbiјe igraće od 7. do 9. januara sa selekciјama Islanda, Makedoniјe i Estoniјe u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Grčkoj.

Srbija će decembra 2013. godine biti domaćin Svetskog prvenstva za rukometašice, odlučeno je početkom oktobra.

Miloš Milinić, rukometaš Kolubare, bio je pozitivan na nedozvoljenu supstancu u leku koji pije zbog povišenog krvnog pritiska.

Predsednik Evropske rukometne federacije (EHF) Tor Liam i prvi čovek Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović potpisali su sredinom novembra u Beogradu ugovor o organizaciji Evropskog prvenstva 2012. godine.

Od svih srpskih klubova takmičenje u Evropi u 2011. godini nastaviće Zaječar, Knjaz Miloš, Naisa, Jagodina, Partizan i Kolubara.

Srpski rukometaš Nikola Kojić doživeo je tešku povredu lica na utakmici prvenstva Španije između njegove La Riohe i Puerto Sagunte.

Ženska rukometna reprezentacija doživela je tri poraza na Svetskom prvenstvu u Norveškoj i Danskoj, gde je titula šampionki pripala Norvežankama.

Pretposlednje nedelje 2010. godine srpski rukometaši započeli su pripreme za Svetsko prvenstvo koje ih očekuje u Švedskoj u januaru. U humanitanom meču Srbija je slavila protiv Rusije, dok je poražena na gostovanju Tunisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu