Sport u 2010. godini, treći deo

Sportska redakcija B92 nastavlja sa rekapitulacijom 2010. godine i najvažnijih sportskih događaja. Posle auto-moto sporta i odbojke na red dolaze tri sporta - atletika, biciklizam i streljaštvo.

Srpski strelci iza sebe imaju fantastičnu godinu, sa sjajnim rezultatima na Svetskim kupovima, a krunu sezone predstavlja zlatna medalja Zorane Arunović na Svetskom prvenstvu u Minhenu, gde su strelci osvojili čak sedam medalja.

LB
Podeli

Srpski atletičari su u protekloj godini nastupili na dva velika takmičenja - Svetskom dvoranskom prvenstvu i Evropskom prvenstvu, gde su pokazali da se u narednom periodu od njih mogu očekivati zapaženi rezultati. Srbija je preko Ivane Španović, koja je u potpunosti ispunila očekivanja u svojoj prvoj seniorskoj sezoni, u nekoliko navrata imala konkurentnog predstavnika i na mitinzima ’IAAF Dijamantske lige’, što je lepa najava za narednu sezonu.

Biciklizam su i u 2010. godini potresali brojni doping skandali, a najveću pažnju je privukao pozitivni nalaz trostrukog pobednika “Tur d’Fransa” Alberta Kontadora, koji je nakon toga i suspendovan od strane Međunarodne biciklističke unije (UCI).

U nezgodnoj situaciji se našao i sedmostruki pobednik ’Tura’ Amerikanac Lens Armstrong, koga je bivši timski kolega Flojd Lendis u više navrata optužio za korišćenje dopinga. Armstrong je ove godine poslednji put učestvovao u najprestižnijoj biciklističkoj trci na svetu.

Januar

Godina je sjajno počela za srpsku atletiku pošto je Olivera Jevtić osvojila drugo mesto na tradicionalnoj Novogodišnjoj trci u Sao Paulu. Prvog meseca nove godine sjajna je bila i atletičarka Novog Pazara Amela Terzić, koja je trijumfovala na 43. 'Belom krosu', kao i na 12. Svetosavskoj trci u Valjevu. Početak 2010. obeležio je i legendarni Hajle Gebreselasije koji je pobedio na maratonu u Dubaiju, a viđena je i prva suspenzija zbog upotrebe dopinga.

Istovremeno, Međunarodno udruženje sportskih novinara (AIPS) proglasilo je atletičare Usaina Bolta i Jelenu Isinbajevu najboljim sportistima sveta u 2009. godini.

U januaru su vožene tri trke „Novogodišnjeg kupa“ u ciklo krosu, a najbolji je bio iskusni biciklista kragujevačkog Radničkog, Zoran Živković, koji je ujedno pobedio u poslednjoj trci. Prve dane 2010. obeležio je i nekadašnji srpski biciklista Aleksandar Nikačević, koji se, posle višemesečnog kućnog pritvora u Italiji, na kratko vratio u Srbiju gde je najavio da će tužiti italijansku državu sudu u Strazburu.

Međutim, nema sumnje da je početak godine protekao u znaku srpskih strelaca, koji su osvojili tri pojedinačne titule i ukupno devet medalja na međunarodnom turniru "Velika nagrada grada Ruše" u Sloveniji. Bio je to potpuni trijumf selekcije Srbije koja je tako pobedila u ukupnom plasmanu u tromeču Srbija - Slovenija – Hrvatska. Uz to juniorke su na međunarodnom turniru u Minhenu osvojile tri medalje.

Takođe, Lidija Mihajlović i Nemanja Mirosavljev proglašeni su za najbolje stelce Srbije u protekloj godini u tradicionalnom izboru Streljačkog saveza Srbije.

Februar

I naredni mesec su obeležili strelci i njihove priprema za Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem. Selektor reprezentacije Srbije u streljaštvu Zoran Stojiljković početkom meseca odredio je sastave, a potom su usledile i pripreme u Novom Sadu.

Reprezentativka Crvene zvezde Zorana Arunović osvojila je seniorsku titulu na Prvenstvu Beograda vazdušnim pištoljem, dok je u finalu Kupa Srbije Lidija Mihajlović, koja je počela godinu kao broj 1 na evropskoj rang listi, odbranila titulu u disciplini vazdušna puška. Na prvenstvu Srbije u gađanju iz pištolja zlatnu medalju u muškoj konkurenciji osvojio je Dimitrije Grgić, dok je u ženskoj konkurenciji svoju dominaciju potvrdila Zorana Arunović.

Takođe, streljačka družina Novi Sad proglašena je za najuspešniji klub u Srbiji u 2009. godini, dok je olimpijac tog kluba Nemanja Mirosavljev najbolji strelac u muškoj konkurenciji.

I srpski biciklisti su bili napripremama u Crnoj Gori, posle kojih je selektor Čubrić odredio vozače za prvu trku u sezoni. Italijanski biciklista Danilo Di Luka suspendovan je u fedbruaru na dve godine, zbog korišćenja dopinga, dok je za Amerikancem Flojdom Lendisom raspisana međunarodna poternica. Franko Balerini, nekada poznati profesionalni biciklista, poginuo je 8. februara na reliju u Toskani.

Međunarodna biciklistička unija (UCI) odobrila je dve stipendije mladim spskim biciklistima za boravak u Međunarodnom trening centru UCI,pa se tako Jovan Rajković pridružio Gaboru Kasi.

Španski biciklista Alberto Kontador počeo je takmičarsku sezonu trijumfom na Trci oko Algarvea u Portugalu.

I atletičari su bili veoma raspoloženi. Najbolji atletičar Srbije u 2009. godini Goran Nava pobedio je u trci na 1.500 metara na mitingu u Ankoni, sa novim nacionalnim rekordom u dvorani. Miloš Todosijević je, na mitingu u Atini, trijumfovao u takmičenju u skoku u vis, dok je sprinterka Tatjana Mitić pobedila u trci na 60 metara na mitingu u Budimpešti i tako ostvarila normu za Svetsko dvoransko prvenstvo u Dohi. Sjajan je bio i bacač kugle Asmir Kolašinac, koji je u februaru pobedio na tri mitinga – Lincu, Atini i Slovenskoj Bistrici.

Nova atletska sezona u Srbiji startovala je 84. Prvenstvom države u krosu, na kome su trijumfovali Amela Terzić i Mirko Petrović.

Španski atletičar Serhio Sančes postavio je, na mitingu u Valensiji, novi evropski dvoranski rekord na 3.000 metara, dok je najbrži čovek na svetu Jamajčanin Usain Bolt novu sezonu otvorio pobedom na 400 metara na domaćem terenu.

Tragedija je zadesila i atletiku pošto je u teškoj saobraćajnoj nesreći u Keniji nastradao veliki atletski šampion David Lelej.

Mart

Najveći sportski događaj u martu bilo je Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici.Srbija je u Dohi imala tri predstavnika, ali srpski reprezenatativci nisu uspeli da ostvare zapažene rezultate. Asmir Kolašinac nije uspeo da se plasira u finale takmičenja u bacanju kugle, baš kao ni Goran Nava na 1.500 metara, dok Tatjana Mitić nije uspela da se plasira u polufinale na 60 metara. Francuz Tedi Tamgo osvojio je zlatnu medalju u troskoku, uz novi svetski rekord, dok je Hrvatica Blanka Vlašić u Dohi samo potvrdila svoju apsolutnu dominaciju u skoku u vis.

Srbija je i na Kupu Evrope u bacačkim disciplinama imala tri predstavnika, ali uz mnogo bolje rezultate, pošto su Tatjana Jeleča i Asmir Kolašinac osvojili srebrne medalje. Kolašinac je posle toga izjavio da je to njegov najveći uspeh.

Sa druge strane, Ivana Španović je najavila da je spremna za dobre rezultate u svojoj prvoj seniorskoj sezoni.

Perspektivni Božidar Antunović postavio je novi juniorski državni rekord u bacanju kugle na Otvorenom prvenstvu Crne Gore. Istovremeno, pravu senzaciju priredio je Ešton Iton koji je, na univerzitetskom prvenstvu SAD, oborio svetski rekord u sedmoboju. Spektakl je viđen i na Rimskom maratonu na kome je trijumfovao bosonogi Etiopljanin Siraj Gena.

Svetsko prvenstvo u krosu, u poljskom Bidgošću, proteklo je u apsolutnoj dominaciji afričkih takmičara, koji su osvojili sve medalje u obe konkurencije. Zersenaj Tadese iz Eritreje postavio je svetske rekorde u polumaratonu i na 20 kilometara na Lisabonskom maratonu. Međunarodna atletska federacija (IAAF) je oba rekorda priznala 10. maja.

Iako je sezona na otvorenom još bila daleko, Jamajčanin Asafa Pauel je najavio da je u stanju da nadmaši svetski rekord na 100 metara, koji je njegov zemljak Usein Bolt postavio na SP u Berlinu 2009.

Takođe, svetska atletska javnost je i dalje čekala epilog slučaja Semenja, pošto je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila Južnoafrikanki da nastupi na mitingu u Južnoj Africi, jer još nisu objavljeni rezultati ispitivanja pola. Sa druge strane, Semenja je bez obzira na to najavila svoj povratak na stazu.

Srpski biciklisti su u martu učestvovali na nekoliko trka u Italiji i Istri (Loborici i Poreču). Reprezentativac Srbije u planinskom biciklizmu Bojan Đurđić osvojio je četvrto mesto na trci kod Atine i tako upisao prvih 12 svetskih bodova.

Organizatori trke „Tur d’Frans“ objavili su listu od 22 tima koji će učestvovati na najprestižnijoj biciklističkoj trci na svetu. Istovremeno sedmostruki pobednik „Tura“ Amerikanac Lens Armstrong izjavio je da će „Tur d’Frans“ započeti kao bolji biciklista i da nije siguran da će nadmašiti Alberta Kontadora.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbacio je žalbu španskog bicikliste Alehandra Valverdea na dvogodišnju zabranu bavljenja ovim sportom zbog dopinga. Poljski biciklisti braća Pavel i Kasper Ščepanijak takođe su suspendovani pošto su bili pozitivni na nedozvoljene susptance.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije u gađanju vazdušnim pištoljem osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Norveškoj, gde su titule u pojedinačnoj konkurenciji osvojile Bobana Veličković (vazdušnim pištoljem) i Andrea Arsović (vazdušna puška).

I juniorska ženska reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju u Merakeru, u disciplini vazdušna puška, dok su juniori bili četvrti.

Strelci su učestvovali i na prvom Svetskom kupu u Sidneju gde je Jasna Šekarić osvojila još jednu zlatnu medalju u gađanju malokalibarskim pištoljem. Ona je tako obezbedila i mesto u finalu Svetskog kupa i nije krila zadovoljstvo zbog tog uspeha. Zahvaljujući dobrim rezultatima srpski strelci su znatno popravili svoje plasmane na svetskim rang listama.

April

Jasna Šekarić je nastavila u istom ritmu i u aprilu, pošto je trijumfovala i u prvom kupu Srbije. Andrea Arsović iz Partizana i olimpijac Novog Sada Nemanja Mirosavljev pobedili su u gađanju MK puškom – trostav.

Nakon toga usledio je i drugi Svetski kup u Pekingu, na kome je trebalo da nastupi 11 srpskih takmičara, među kojima nije bilo Lidije Mihajlović. Međutim, zbog pomeranja takmičenja reprezentativke Srbije nisu bile u prilici da gađaju u poslednje dve discipline - vazdušnom pištiolju i trostavu.

Damir Mikec je, u Kini, osvojio srebro u gađanju vazdušnim pištoljem, uprkos teškoj situaciji u Streljačkom savezu Srbije. On je tako ujedno obezbedio i nastup u finalu tog takmičenja.

U nastavku slučaja Semenja južnoafrička atletičarka je najavila da će, ukoliko to bude potrebno, zatražiti i zaštitu suda, ali je potom saopštila da će učestvovati na mitingu u Saragosi 24. juna. U takvoj situaciji Atletska federacija Južne Afrike nije uvrstila svetsku šampionku u tim za Prvenstvo Afrike, već je saopštila da će sačekati konačnu odluku IAAF.

Atletska dešavanja u Srbiji obeležio je 23. Beogradski maraton, čiji je promoter bio Poljak Marijan Voronjin, kao i tradicionalna ’Trka uz Beograđanku’. Na maratonu je pobedio Kenijac Džonston Kibet Majo, dok je srpska atletičarka Olivera Jevtić pobedila u polumaratonskoj trci.

U aprilu su održana još tri velika maratona, u Bostonu, Parizu i Londonu. Usein Bolt je ponovo pomerio granice ljudskih mogućnosti pošto je na mitingu u Filadelfiji svoju deonicu u štafeti 4x100 metara pretrčao za 8,79 sekundi.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendovala je u aprilu Ruskinju Anu Alminovu, kao i Amerikanca Lašona Merita. Za razliku od njih, svetska rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva sama je odlučila da na neodređeno vreme napravi pauzu od takmičenja, ali je posle toga najavila povratak u 2011.

Švajcarski biciklista Fabijan Kanćelara pobedio je na 108. izdanju najpoznatijeg jednodnevnog klasika, trke Pariz – Rube. Biciklisti Partizana zauzeli su drugo, treće i sedmo mesto na trci „Čepel kup“ u Mađarskoj, dok je Žolt Der pobedio u generalnom plasmanu 34. izdanja „Trke oko Beograda“.

Bojan Đurđić, reprezentativac kragujevačkog Radničkog u planinskom biciklizmu, pobedio je u prvoj trci „Bicklističke lige Srbije“ koja je vožena u Ribarskoj banji. Olimpijac profi tima Partizan Srbija Ivan Stević počeo je sezonu takođe sa trijumfom, pošto je i on slavio u prvoj trci „Biciklističke lige Srbije“.

U aprilu je saopšteno i da Rus Denis Menjšov neće braniti titulu na „Điru“, uz obrazloženje da želi što bolje da se pripremi za 'Tur'. Istovremeno, nemački biciklista Štefan Šumaher povukao je žalbu koju je podneo Sudu za sportsku arbitražu (CAS) zbog diskvalifikacije sa Olimpijskih igara u Pekingu, a pod istragom se našla i nekolicina članova italijanskog biciklističkog tima Lampre.

Maj

U nastavku atletske sezone harizmatični Usain Bolt je nastavio da pobeđuje. On je 2. maja, pred domaćom publikom, trijumfovao u trci na 200 metara na atletskom mitingu u Kingstonu. Takmičarsku sezonu je otvorila i rekorderka Srbije u skoku u dalj Ivana Španović. Ona je potom blistala i na mitingu u južnokorejskom Daeguu, i istakla je da joj je cilj skok preko 6,71m.

Istovremeno, Dane Korica, legenda jugoslovenske i srpske ’kraljice sportova’, podneo je ostavku na funkciju predsednika AK Crvena zvezda.

U sezoni u kojoj nije bilo velikih svetskih takmičenja dominirala je ’IAAF Dijamantska liga’ novo takmičenje Međunarodne atletske federacije, koje se sastojalo od 14 mitinga i koje je nasledilo ’Zlatnu ligu’. Premijera je bila u Dohi, gde je, u odsustvu Bolta, bez problema slavio Asafa Pauel, koji je potom bio najbrži i u Ostravi. Međutim, Bolt je već na narednom mitingu u Šagaju, na svom debiju u DL, pobedio u trci na 200 metara.

Sjajni Hajle Gebreselasije pobedio je, treći put u karijeri, u ’Velikoj trci Mančestera’, dok je Kenijac Eluid Kiptanui oborio rekord Praškog maratona.

Evropska atletska federacija donela je odluku da se Evropsko prvenstvo 2014. godine održi u Cirihu. Nekadašnja sprinterka Merion Džons, koja je 10. marta potpisala ugovor sa ekipom Tulsa Šok, debitovala je u ženskoj košarkaškoj NBA ligi (WNBA).

Biciklizam je obeležilo 93. izdanje trke „Điro d’Italija“, ali i tvrdnje Flojda Lendisa da je Lens Armstrong koristio doping. Fantastični Italijan Ivan Baso trijumfovao je na trci „Điro d’Italija“, uz jednu etapnu pobedu, dok je njegov Likvigas pobedio u ekipnom hronometru.

Bivši američki biciklista Flojd Lendis priznao je izvršnom direktoru Biciklističkog saveza Amerike Stivu Džonsonu da je uzimao doping i ujedno optužio Lensa Armstronga da je koristio nedozvoljena sredstva. Sedmostruki pobednik trke “Tur d'Frans“ Lens Armstrong ocenio je da Lendisove optužbe predstavljaju gubljenje vremena i demantovao sve njegove tvrdnje.

U novom slučaju dopinga Španac Antonio Tauler, osvajač srebrne medalje na OI u Pekingu, bio je pozitivan uoči Svetskog prvenstva na pisti u Kopenhagenu.

Srpski biciklista Žolt Der pobedio je na trci “Kup gradonačelnika” u Moskvi, Ivan Stević je osvojio peto mesto na trci „Memorijal Oleg Djačenko“, dok je Esad Hasanović trijumfovao na „Velikoj nagradi Moskve“. Srpski biciklisti su rusku turneju završili trkom „Pet krugova oko Moskve“, na kojoj je Der osvojio deveto mesto u generalnom plasmanu, dok je tim "Partizan Srbija" bio treći.

Na domaćim drumovima Ivan Stević pobedio je drugi put zaredom na jedinom sprkom klasiku, trci “Beograd – Čačak”, a određene su i ekipe za 50, jubilarnu, „Trku Kroz Srbiju“. Novosađanin Nemanja Kraljić osvojio je šampionsku titulu na Prvenstvu Srbije u planinskom biciklizmu, u disciplini spust, održanom na stazi na Divčibarama.

Strelci još jednom nisu razočarali, pa je Srbija imala pobednika i na trećem Svetskom kupu,iako su reprezentativci ponovo sami finansirali taj put. Ovog puta, u američkoj vojnoj bazi Fort Bening, Damir Mikec je bio najbolji u gađanju vazdušnim pištoljem, dok je Andrea Arsović osvojila bronzu u disciplini vazdušna puška.

Prethodno, na drugom Kupu Srbije, Zorana Arunović je osvojila prvo mesto MK pištoljem 30x30 metaka, Stevan Pletikosić je trijumfovao u disciplini MK puškom trostav 3x40 metaka, dok je najbolja seniorka bila Andrea Arsović. Lidija Mihajlović i Stevan Pletikosić trijumfovali su u disciplini MK puška 60 metaka u ležećem stavu.

Srpski reprezentativac Damir Mikec bio je najbolji u gađanju MK pištoljem na „Velikoj nagradi oslobođenja“ u Plzenu, u Češkoj, gde je osvojio i drugo mesto u gađanju vazdušnim pištoljem.

Jun

U Beogradu je, krajem juna i početkom jula, održan četvrti Svetski kup, na kome je najbolji rezultat ostvarila Jasna Šekarić koja je bila četvrta u gađanju MK pištoljem, dok je vodeći na svetskoj rang listi u disciplini vazdušni pištolj Damir Mikec osvojio je odlično peto mesto.

Na domaćoj sceni reprezentativka Srbije Andrea Arsović pobedila je i u trećem Kupu Srbije u Novom Sadu MK puškom 3x20 metaka, baš kao i Igor Čotra, koji je neporažen u disciplini MK puška 3x40 metaka. Maksimovićeva je u junu osvojila i srebrnu medalju na turniru „Olimpijske nade“ u Plzenu.

Jovan Amanović, srpski reprezentativac u gađanju glinenih golubova – skit, zauzeo je 84. mesto na Svetskom kupu u Italiji, uz novi državni rekord, koji je potom popravio na turniru u Pragerskom kod Maribora.

Zanimljivo je da je samo troje strelaca uspelo da odbrani titule u finalu Kupu Srbije MK oružjem u Novom Sadu i Beogradu - Andrija Zlatić, Zorana Arunović i Danica Rašeta.

U Beogradu je 19. i 20. juna održano Evropsko ekipno prvenstvo II liga na kome je reprezentacija Srbije zauzela četvrto mesto, pa nije izborila plasman u I ligu Evrope. Veliko nevreme, praćeno jakom kišom, obeležilo je prvi dan takmičenja na stadionu Crvene zvezde,dok je drugi dan protekao u znaku Ivane Španović, koja je u skoku u dalj popravila svoj nacionalni rekord.

Atletskim mitinzima u Oslu, Rimu i Njujorku nastavljeno je takmičenje u ’IAAF Dijamantskoj ligi’. Srbija je na mitingu u Oslu prvi put imala predstavnika, pošto je Ivana Španović u skoku u dalj osvojila peto mesto.

Zapažene rezultate postigli su i Kenijac Jozef Lagat, koji je pobedio je na maratonu u Stokholmu, kao i Poljakinja Anita Vlodarčik, koja je popravila sopstveni svetski rekord u bacanju kladiva.

Srpski atletičar Emir Bekrić trijumfovao je na atletskom mitingu u Postojni, u Sloveniji, u disciplini 400 metara prepone. On je tom prilikom postavio i novi nacionalni rekord.

Srbija je krajem meseca dobila još jednog učesnika EP, pošto je desetobojac Igor Šarčević u Tel Avivu ispunio normu za Barselonu.

Istovremeno, organizatori atletskog mitinga u Madridu napravili su presedan kada su doneli odluku da ne pozovu Blanku Vlašić, pošto im je takav ultimatum postavila Belgijanka Tija Elebo.

Na 50. ’Trkci kroz Srbiju’ ekipno sutrijumfovali biciklisti tima ’Partizan Srbija’, dok je u pojedinačnoj konkurenciji pobedio Italijan Luka Askani iz Kavalijerea. Biciklisti Partizana osvojili su i tri titule na Šampionatu Srbije u vožnji na hronometar, dok je Žolt Der osvojio titulu na Šampionatu Srbije u drumskoj vožnji.

Da ni ovaj mesec ne protekne bez doping skandala postarao se Tomas Fraj, koji je suspendovan na dve godine, dok je Bernardu Kolu zabrana takmičenja produžena do 2014. godine.

Lens Armstrong je saopštio da će predstojeći ’Tur d'Frans’ biti ujedno i njegov poslednji,dok je jedan od najboljih svetskih sprintera Tom Bonen bio prinuđen da odustane od učešća zbog povrede kolena.

Jul

Jul je obeležilo 97. izdanje trke “Tur d’Frans”, najprestižnije biciklističke trke na svetu u kojoj je, po treći put u karijeri, slavio Španac Alberto Kontador. 'Tur' je startovao u Roterdamu, gde je trijumfovao olimpijski i svetski šampion Fabijan Kanćelara, koji je nosio žutu majicu od treće do sedme etape, kada je vođstvo preuzeo Silvan Šavanel. Nakon toga, žutu majicu su nosili Kadel Evans i Endi Šlek, koji je lidersku poziciju izgubio posle 15. etape i problema sa biciklom. Međutim, tada je Kontador ignorisao nepisano pravilo da se nosilac žute majice ne napada u trenutku kada ima probleme. On se kasnije izvinio Šleku, ali do kraja nije bilo promene na vrhu, pa je Kontador tako osigurao treći trijumf na “Tur d'Fransu”. On je ubrzo po završetku trke objavio da neće produžiti ugovor sa kazahstanskim timom Astana.

‘Tur’ su obeležile inove optužbe Amerikanca Flojda Lendisa koji je ponovo izjavio da je video sunarodnika Lensa Armstronga kako koristi doping. Armstrong je svoj poslednji ‘Tur d'Frans’ završio na 23. mestu.

Najbolji srpski biciklista na planinskom biciklu, Bojan Đurđić iz Radničkog, nastavio je da niže pobede u trkama za Ligu Srbije. Prvo je slavio u Kuli, a potom i u Crnoj travi.

Biciklisti tima ‘Partizan Srbija’ su u tom periodu učestvovali na trci u Kini. Esad Hasanović je zauzeo je 41. mesto u kriterijumu od 72 kilometra u Hužu, koji je uvertira trke „Oko jezera Ćinghua“. Ivan Stević je pobedio u četvrtoj etapi, međutim, srpski biciklista je odmah potom i izbačen sa trke zbog načina na koji je proslavio pobedu. Nikola Kozomara je zauzeo drugo mesto u šestoj etapi.

Jul je obilovao atletskim događajima, ali nema sumnje da je u centru pažnje bilo 20. jubilarno Evropsko prvenstvo u Barseloni, gde je Srbija imala 12 predstavnika. Srpski atletičari su na EP stigli sa dobrim rezultatima – Ivana Španović je na mitingu u slovenačkom Velenju osvojila drugo mesto, dok je Dragana Tomašević zauzela treće mesto na IAAF čelendžu u Madridu. Španovićeva je na kraju zauzela osmo mesto u skoku u dalj, Tomaševićeva je bila šesta u bacanju deska, dok je desetobojacIgor Šarčević postigao fantastičan uspeh pošto je osvojio deveto mesto.

Tatjana Jelača je u finalu bacanja koplja nastupila povređena, pa je na kraju zauzela 12. mesto, baš kao i Goran Nava koji je bio poslednji u finalu na 1.500 metara. Marina Munćan nije uspela da se plasira u finale trke na 1.500 metara, Predrag Filipović je zauzeo je 15. mesto u hodanju na 50 kilometera, Asmir Kolašinac je u bacanju kugle bio deveti, dok je Olivera Jevtić završila maratonsku trku kao šesta. Srpski reprezentativac Mihail Dudaš nije imao sreće u Barseloni. On je drugog dana takmičenja u desetobojupovredio stopalo prilikom doskoka pa je bio prinuđen da prekine takmičenje iako je bio treći u generalnom plasmanu.

Najuspešniji takmičar na EP prvenstvu bio je francuski sprinter Kristof Lemetr koji je osvojio tri zlatne medalje - na 100, 200 i 4x100 metara, dok je Rusija najuspešnija nacija. Lemetr je, nešto ranije, na prvenstvu Francuske u Valonsu, 100 metara savladao za 9,98 sekundi i tako postao prvi belac koji je tu donicu pretrčao za manje od deset sekundi. Sa druge strane, 50-godišnja Merlin Oti ušla je u istoriju atletike kao najstarija takmičarka u istoriji kontinentalnih šampionata, a pored nje u legendu je otišao i bivši olimpijski prvak na 110 metara sa preponama Amerikanac Alen Džonson.

U julu je na programu bilo i 13. Svetsko juniorsko prvenstvo, na kome su reprezentativci Srbije ostvarili veoma zapažene rezultate. Najveći uspeh u Monktonu ostvario je Božidar Antunović koji je, uz državni rekord, osvojio srebro u bacanju kugle. Nemanja Cerovac je zauzeo 11. mesto na 1.500 metara, dok je Emir Bekrić na 400 metara sa preponama bio sedmi, ali je do finala stigao uz novi nacionalni rekord. Poslednjeg dana takmičenja Amela Terzić je u trci na 1.500 metara zauzela osmo mesto.

U julu je, mitinzima u Judžinu, Lozani, Gejtshedu, Parizu i Monaku, nastavljeno i takmičenje u ‘Dijamantskoj ligi’. Takođe, spuštena je zavesa i na slučaj Semenja pošto je Svetska atletska federacija južnoafričkoj atletičarki dala dozvolu za takmičenje. Ona se tako posle skoro jednogodišnje pauze vratila na stazu i pobedila na mitingu u finskom Lapenrantau. Međutim, istovremeno je saopšteno da Semenja, zbog loše forme, neće učestvovati na Prvenstvu Afrike.

Istovremeno nekoliko atletičara je suspendovano zbog dopinga, a posla je imala i Disciplinska komisija Atletskog saveza Srbije koja je kaznila Milana Milenkovića i Luku Rujevića sa po dve godine zabrane takmičenja.

Čelnici IAAF su, takođe, najavili da će sedam atletičarki iz SAD dobiti nazad olimpijske medalje osvojene 2000. godine u Sidneju, koje su im bile oduzete nakon što je Merion Džons 2007. godine priznala da je bila dopingovana.

Srpski strelci su zadržali visoke plasmane na svetskim rang listama, iako u Beogradu nisu osvojili nijednu medalju. Nakon toga selektor Srbije Zoran Stojiljković saopštio je spisak za 50. Svetsko prvenstvo u Minhenu. Na prvenstvu Srbije Crvena zvezda je osvojila sve tri medalje MK pištoljem za žene, dok su ekipe Partizana i Novog Sada odbranile titule.

Andrea Arsović i Stevan Pletikosić trijumfovali su na međunarodnom turniru „Velika nagrada Novog Sada“. Arsovićeva je u Novom Sadu slavila i u gađanju MK puškom 60 metaka u ležećem stavu.

Zahvaljujući dobrim rezultatima strelci su sa velikim optimizmom dočekali Svetski šampionat u Minhenu.

Avgust

Na Šampionatu sveta u streljaštvu u Minhenu, koji je počeo krajem jula, reprezentativka Srbije Zorana Arunović osvojila je zlatnu medalju u disciplini vazdušni pištolj. Ona je tako istovremeno ispunila i olimpijsku kvotu za Igre u Londonu 2012. godine. Međutim, fantastična Arunovićeva je osvojila i srebro u disciplini malokalibarski pištolj. Istovremeno ženska seniorska reprezentacija Srbije MK pištoljem 30 plus 30 metaka osvojila je vicešampionsku titulu. Isti uspeh je ostvarila i muška seniorska reprezentacija u gađanju vazdušnim pištoljem, a Damir Mikec je, takođe, overio vizu za London. Na OI se plasirao i Nemanja Mirosavljev koji je bio bronzani u disciplini MK puška trostav. Andrija Zlatić je u disciplini vazdušni pištiolj uzeo srebro, dok je sa četvrtim mestom u gađanju malokalibarskim pištoljemizborio plasman na predstojeće OI. Veliki uspeh Srbije samo je potvrđen bronzanom medaljom koju je ženska reprezentacija osvojila u gađnju MK puškom trostav.

Blizu medalje bila je i muška seniorska reprezentacija koja je zauzela četvrto mesto u gadjanju MK pištoljem.

Međutim, posle toga, selektor Srbije Zoran Stojiljković priznao je da razmišlja o ostavci, iako su njegovi strelci na 50. Svetskom prvenstvu u Minhenu, osvojili čak sedam medalja.

Jamajčanin Usain Bolt saopštio je, posle mitinga ’Dijamantske lige’ u Štokholmu i poraza od Amerikanca Tajsona Geja, da zbog povrede leđa mora pre vremena da završi sezonu. Sa druge strane, Asafa Pauel, koji zbog sličnih problema nije ni nastupio u Švedskoj, otkazao je svoj nastup i na mitingu u Londonu, gde je Gej nastavio svoju sjajnu seriju. Dvodnevno takmičenje obeležila je i Alison Feliks koja je trijumfovala u trkama na 200 i 400 metara. Pretposlednji miting iz serije "Dijamantske Lige" održan je na legendarnom stadionu "Lecigrund" u Cirihu, da bi prvo izdanje tog takmičenja zatvorio miting u Briselu.

Srpski atletičar Mihail Dudaš pozvan je, krajem meseca, da predstavlja reprezentaciju Evrope na Kupu kontinenata u Splitu. Istovremeno, na mitingu u Ljubljani, Emir Bekrić je uspeo da popravi svoj državni rekord u disciplini 400 metara prepone.

Bivši olimpijski i svetski šampion na 100 i 200 metara, američki sprinter Džastlin Getlin vratio se na stazu, posle četvorogodišnje suspenzije, pobedama u Rakvereu iTalinu.

Nova tragedija je uzdrmala svet atletike desetog avgusta kada je Univerzitet Severna Karolina saopštio da je Antonio Petigru, bivši svetski prvak na 400 metara, pronađen mrtav u svom automobilu.

Početkom avgusta trostruki pobednik ’Tura’ Alberto Kontandor potpisao je dvogodišnji ugovor sa danskim timom Sakso Bank.

Istovremeno, srpski biciklisti su, na Šampionatu Balkana u planiniskom biciklizmu u Crnoj Travi, osvojili deset medalja, po četiri zlatne i srebrne i dve bronzane. Bojan Đurđić je na Vlasini osvojio titulu šampiona Srbije u planinskom biciklizmu, u disciplini ap hil,dok je Ivan Stević trijumfovao u kriterijumskoj trci na ulicama Valjeva. Sjajan je bio i Gabor Kasa, član subotičkog Spartaka, koji je pobedio na trci 'Velika nagrada Ober Friktal' u Švajcarskoj.

Juniorski reprezentativac Srbije Aleksa Veličković zauzeo je solidno 57. mesto na Svetskom prvenstvu u Italiji.

Srbija je u avgustu dobila tri mesta na startu za elitu i četiri za vozače do 23 godine na Svetskom prvenstvu u biciklizmu u Melburnu, posle čega je selektor Radiša Čubrić odredio širi spisak biciklista na koje računa za to takmičenje. Srpski biciklisti osvojili su osam medalja tokom Balkanskog prvenstva - prvog dana su osvojili četiri, a potom su, na taj bilans, dodali još dva zlata, uz po jedno srebro i bronzu.

Krajm avgusta teško je povređen srpski biciklista Nebojša Jovanović, koji je stradao u incidentu na trci za Veliku nagradu Pribrama u Češkoj. Dvostruki pobednik trke "Tur d'Frans" Loran Finjon preminuo je od raka u 50. godini.

Septembar

Strelci tokom septembra nisu imali previše uzbuđenja, pošto su na programu uglavnom bila takmičenja u juniorskim kategorijama. Na septembarskoj listi Međunarodne federacije streljačkih sportova u disciplini vazdušni pištolj reprezentativka Srbije Zorana Arunović zauzimala je prvo mesto.

Istovremeno, zbog nedostatka novca, srpska studentska reprezentacija u streljaštvu otkazala je učešće na Šampionatu sveta u Vroclavu.

Septembar je obeležilio Svetsko prvenstvo u biciklizmu, ali i senzacionalna vest da je trostruki šampion trke „Tur d’Frans“ Alberto Kontador, koji je početkom meseca saopštio da će propustiti Svetsko prvenstvo ne bi li se što bolje pripremio za sledeću sezonu, privremeno suspendovan jer je bio pozitivan na klenbuterol. Španac je bio pozitivan tokom drugog slobodnog dana ’Tura’, a i B test je potvrdio prisustvo zabranjene anaboličke supstance. Švajcarac Fabijan Kanćelara osvojio je rekordnu četvrtu titulu svetskog šampiona u vožnji na hronometar na Svetskom prvenstvu u Australiji, na kome su reprezentativci Srbije imali velike muke.

Istovremeno, Međunarodna biciklistička unija (UCI) zabranila je Ivanu Steviću da startuje na drumskoj trci. Reprezentativac Srbije Jovan Zekavica zauzeo je 87. mesto u drumskoj trci za takmičare do 23 godine. Norveški biciklista Tor Hushovd osvojio je titulu svetskog prvaka na 77. UCI Svetskom prvenstvu u Džilongu, dok je Žolt Der zauzeo je 99. mesto.

Tokom priprema za SP, reprezentativci Srbije su dobro vozili na trci „Oko Bugarske", gde je Ivan Stević trijumfovao u poslednjoj, desetoj etapi.

Tokom trke „Vuelta“, na kojoj je pobedio biciklista Likvigasa Vinćenco Nibali, olimpijski i svetski šampion u vožnji na hronometar Švajcarac Fabijan Kanćelara objavio je da napušta Sakso Bank.

Reprezentativac kragujevačkog Radničkog Bojan Đurđić, ponovo je pobedio u kategoriji elita u trci Lige Srbije u planinskom biciklizmu.

U završnici atletske sezone, pobednik ’Dijamantske trke’ na 100 metra Tajson Gej postavio je novi rekord mitinga u Zagrebu. Srpski desetobojac Mihail Dudaš zauzeo je sedmo, predposeldnje mesto na Kupu kontinenata u Splitu, gde se za reprezentaciju Evrope takmičio u skoku u vis. Juniorke Novog Beograda osvojile su drugo mesto na Kupu šampiona Evrope u Poljskoj, dok su juniori Sirmijuma osvojili bronzu.

Istovremeno, bacačica koplja, reprezentativka Srbije, Tatjana Jelača, posle samo 14 dana boravka u SAD napustila je Uiverzitet Nebraska i vratila se u domovinu. Srpska atletičarka Ana Subotić pobedila je na 25. Ohridskom maratonu uz novi rekord staze, dok je Olivera Jevtić slavila na tradicionalnoj Ženskoj trci na Adi Ciganliji.

Britanski atletičar Kalum Prisli suspendovan je u septembru na dve godine zbog dopinga, baš kao i Jamajčanka Bobi Gej Vilkins i Čeh Remigijus Mačura.

Italijanski ultramaratonac Ivan Kudin pobedio je u "Spartatlonu" od Atine do Sparte dugom 245.3 kilometara, dok je Kenijac Patrik Makau pobedio na maratonu u Berlinu.

Oktobar

Sedmoro Srba nišanilo je kristalne globuse Međunarodne federacije sportskog streljaštava (ISSF) u finalu Svetskog kupa u Minhenu. Lidija Mihajlović je osvojila srebrnu medalju u gađanju malokalibarskom puškom trostav 3x20 metaka, dok je Zorana Arunović zauzela šesto mesto u disciplini vazdušni pištolj 10 metera.

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Nemanja Mirosavljev zauzeo je šesto mesto u disciplini malokalibarska puška trostav 50 metara.

Srpski strelci su bili uspešni i na međunarodnom turniru „Salona DC open“. Muška ekipa vazdušnom puškom osvojila je srebrnu medalju, dok je u pojedinačnoj konkurenciji to pošlo za rukom Ivani Maksimović i Draganu Markoviću.

Samo par dana pošto je otkriveno da je Alberto Kontador bio pozitivan tokom trke „Tur d’Frans“ oglasio se i predsednik Međunarodne biciklističke unije Pet Mekvejd. Španski biciklista je u međuvremenu izjavio i da očekuje da će slučaj protiv njega biti zatvoren za nedelju dana.Ubrzo nakon toga Svetska anti-doping agencija odbacila je Kontadorove tvrdnje da je njegov pozitivan test rezultat pokvarenog mesa.

Biciklistički savez Monaka potvrdio je dvogodišnju suspenziju za Italijana Davidea Rebelina zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava na OI u Pekingu 2008. godine.

Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog završio je Ligu Srbije u planinskom biciklizmu bez izgubljene trke u kategoriji elita. Pobedom na trci Lige Srbije u drumskom biciklizmu u Aranđelovcu, na “Memorijalu Milana Milićevića Pule” Žolt Der je takođe ostvojio titulu. To je ujedno bila i završna trka za Ligu Srbije u drumskom biciklizmu, pošto je niški Železničar MBN obavestio da ne može da organizuje poslednju trku.

Kazahstanski biciklista Aleksandar Vonokurov dobio je spor sa Međunarodnom biciklističkom unijom (UCI).

U oktobru je otkrivena i ruta narednog izdanja trke „Điro d’Italija“, u kojoj će, treći put u istoriji, jedna od etapa biti vožena preko aktivnog vulkana. Istovremeno, saopšteno je i da će “Tur d’Frans” 2012. godine startovati u Liježu, a da će prve tri etape biti održane u Belgiji.

Francuski reprezentativac Kristof Lemetr proglašen je za najboljeg atletičara Evrope u 2010. godini u izboru Evropske atletske asocijacije (EAA), dok je to priznanje u ženskoj konkurenciji osvojila Hrvatica Blanka Vlašić. Njima su nagrade dodeljene na svečanosti u Beogradu. Hrvatica, inače aktuelna svetska šampionka u skoku u vis, u 2010. osvojila je zlatne medalje na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Dohi i na Evropskom prvenstvu u Barseloni, a sezonu je završila i bez poraza u ’Dijamantskoj ligi’. Sa druge strane, francuski sprinter je u Barseloni osvojio tri zlatne medalje.

Srbija je u oktobru i zvanično postala kandidat za organizaciju Evropskog dvoranskog prvenstva 2015. godine.

Svetska i olimpijska šampionka na 100 metara Jamajčanka Šeli En Frejzer suspendovana je na šest meseci pošto je u maju pala na doping testu. Mnogo lošije je prošao Amerikanac Lašon Merit, koji je suspendovan na 21 mesec. Frejzerova je posle toga priznala svoju grešku. Organizatori Olimpijskih igara 2012. objavili su da će start i cilj maratona biti ispred Bakingemske palate, a da će takmičari u toku trke obići tri kruga oko centra Londona.

U oktobru je održana i šesta "Beogradska trka kroz istoriju" na kojoj je trijumfovao Kenijac Džosfat Kiprono Menjo,dok je na 18. Novosadskom maratonu slavio Kinez Lan Tjen Pen.

Organizatori maratona u Atini najavili su da će u trci 31. oktobra učestvovati rekordnih 12.500 takmičara koji će tako obeležiti 2.500 godina od bitke na Maratonu.

Novembar

Etiopljanin Gebre Gebremariam pobednik je 41. Njujorškog maratona, dok je u ženskoj konkurenciji trijumfovala Edna Kiplagat iz Kenije. Nezavršena maratonska trka u Njujorku bila je i poslednja u karijeri legende svetske atletike, Etiopljanina Hajle Gebreselasija, koji je objavio da se povlači. Međutim, samo nedelju dana kasnije, svetski rekorder u maratonu je povukao tu odluku i najavio da će u februaru 2011. trčati u Tokiju.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) proglasila je Kenijca Davida Rudišu za atletičara godine, dok je to priznanje u ženskoj konkurenciji pripalo Hrvatici Blanki Vlašić. IAAF je takođe saopštila i da će Peking biti domaćin Svetskog prvenstva 2015. godine. U isto vreme, Elison Feliks i Dejvid Oliver osvojili su nagrade “Džesi Ovens”, koje su tradicionalno namenjene najboljim atletičarima SAD.

Srpski biciklista Žolt Der, osvojio je treće mesto u prvoj etapi trke „Vuelta Bolivija“. Der, koji je kao gost vozio u ekipi „Start sajkling tim“, u drugoj etapi je zauzeo osmo mesto, dok je u trećoj etapi upisao i prvi trijumf. Međutim, Der je već u narednoj etapi isključen zbog kačenja za autombil ekipe.

Srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću ukinuta je suspenzija izrečena 11. oktobra, na zahtev UCI.

Međunarodna biciklistička unija zatražila je od Španske federacije da pokrene disciplinski postupak protiv Alberta Kontadora zbog pozitivnog testa. Sa druge strane, predsednik Biciklističke federacije Španije Huan Kastano istakao je da veruje da će Kontador biti oslobođen optužbi za doping. On je dodao i da bi taj postupak mogao da traje nekoliko meseci. Kontador je nakon toga još jednom ponovio da će se povući iz biciklizma ako bude kažnjen zbog toga što je pao na doping testu.

U neprijatnioj situaciji našao se i Lens Armstrong, protiv koga su američki federalni agenti pokrenuli istragu zbog tvrdnji njegovog bivšeg timskog kolege Flojda Lendisa.

Četvorostruki svetski šampion u vožnji na hronometar Fabijan Kanćelara pridružio se Endiju i Frenku Šleku u novom timu.

Svetska šampionka i vicešampionka Zorana Arunović pobedila je na turniru u Belom Manastiru u Hrvatskoj u gađanju vazdušnim pištoljem. Reprezentativka Srbije takođe je pomogla obnovu Kraljeva koje je nedavno pogodio zemljotres. Ivana Maksimović zabeležila je i drugu pobedu u Kupu Srbije vazdušnom puškom za seniorke održanom u Mladenovcu, a to je pošlo za rukom i Igoru Čotri.

Decembar

Srpska atletičarka Ivana Španović i desetoboјci Igor Šarčević i Mihail Dudaš, pod komandom trenera Gorana Obradovića, poslednjih dana godine odradili su pripreme u Portugaliјi. Atletski savez Beograda proglasio je, na svečanosti u Gradskoj skupštini, Asmira Kolašinca i Jelenu Jotanović za najbolje atletičare tog grada.

Srpski atletičari Amela Terzić i Nemanja Cerovac postarali su se da se 2010. godna završi na sjajan način.Njih dvoje su na Evropskom prvenstvu u krosu, u Portugaliji, osvojili srebrne medalje.

Ipak, u decembru je viđen još jedan doping skandal u koji je umešana i svetska šampionka u stiplčezu Marta Dominges. Španska policija je uhapsila i njenog trenera Sezara Peresa, dok je Španska atletska federacija odmah suspendovala Domingesovu.

Srpski biciklisti su godinu završili sa odličnim rezultatima na trci "Vuleta Čiapas“ u Meksiku. Žolt Der je upisao čak tri etapne pobede. On je slavio u drugoj, šestoj i poslednjoj, sedmoj, deonici. Na pobedničkom postolju se našao i Esad Hasanović koji je u četvrtoj etapi osvojio treće mesto.

Dogovorom Partizana, Bicklističkog saveza Srbije i Bicklističkog saveza Beograda kao i još nekih klubova formirana je jaka profi ekipa Partizan „Pauer muv“, čiji je glavni cilj da u narednoj godini sakupi što više olimpijskih bodova. Srbija će tako i u 2011. godini imati profesionalni biciklistički tim, koji će u stvari biti reprezentacija Srbije.

Biciklista Partizana Žolt Der trijumfovao je u kategoriji elita u Ligi Srbije u drumskom biciklizmu, dok je u planinskom biciklizmu, u eliti, pobedio Bojan Đurđić iz kragujevačkog Radničkog.

Austrijski drumski biciklista Robert Kirher suspendovan je zbog kršenja doping pravila na osam godina. To je ujedno i najduža kazna koja je ikad izrečena nekom sportisti u toj zemlji. Sa druge strane, Španska biciklistička federacija objavila je da očekuje da će slučaj Alberta Kontadora biti razrešen tek na Sudu za arbitražu u sportu.

Generalni sekretar Međunarodne federacije sportskog streljaštva (ISSF) Horst Šrajber preminuo je u 82. godini u Minhenu.

Srpski strelci osvojili su tri medalje prvog dana 34. „Trofeja Mladosti“ u Zagrebu. U nastavku takmičenja, u konkrenciji preko 200 učesnika iz deset zemalja, osvojene su još četiri medalje u gađanju vazdušnim pištoljem.

U SC Kovilovu održano je 35. „Internacionalno prvenstvo Beograda“ u streljaštvu, na kome je Andrija Zlatić proglašen za najboljeg strelca. On je izjednačio državni rekord osnovnog dela vazdušnim pištoljem.

Takođe, Ivana Maksimović, Bobana Veličković i Igor Čotra zabeležili su svoje treće pobede u Kupu Srbije u Novom Sadu.

Svetska šampionka u streljaštvu Zorana Arunović proglašena je za najbolju sportiskinju u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Ona je izjavila da ne planira da karijeru nastavi u nekoj drugoj državi. Samo tri dana kasnije Arunovićeva je dobila novo priznanja pošto je u tradicionalnoj anketi Udruženja sportskih novinara Srbije proglašena za najboljeg sportistu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu