Sport u 2010. godini, drugi deo

Posle veoma uspešne 2009. godine, tokom koje su se sve odbojkaške selekcije okitile bar jednom medaljom sa velikih takmičenja, godina iza nas nije bila jednako uspešna, ali je donela gotovo isti broj slavlja. Od svih srpskih ekipnih sportova odbojkaši su napravili najveći uspeh ove godine trećim mestom u Svetskoj ligi, a potom i na Svetskom prvenstvu u Italiji…

Jelena Trajković
Podeli

Prvih dana 2010. godine objavljeno je da će u novoj sezoni selektor ženske reprezentacije Zoran Terzić preuzeti vođenje Peruđe, ali se to obistinilo tek poslednjih dana decembra.

U izboru francuskog dnevnika “L’Ekip” Nikola Grbić i Novica Bjelica su se našli u idealnoj postavi sveta, dok je samo dve nedelje kasnije Ivan Miljković proglašen za najboljeg poentera Lige šampiona, a Marko Podraščanin je poneo titulu najboljeg blokera.

Odbojkaši Vojvodine osvojili su Kup Srbije, pošto su u finalu, održanom u Novom Sadu, slavili protiv Radničkog. Nedelju dana kasnije, kod odbojkašica tu titulu ponela je Crvena zvezda.

Od svih srpskih ekipa koje su u sezoni 2009/10 učestvovale u evropskim takmičenjima, najdalje su dogurale odbojkašice Crvene zvezde koje su se plasirale na ‘fajnal for’ Kupa CEV. Crveno-bele devojke su u finalu tog takmičenja u Azerbejdžanu poražene od italijanskog Busta. Po povratku u Srbiju odbojkašice Zvezde su nagrađene klupskim priznanjima zbog drugog mesta u Kupu CEV.

Odbojkaši Kunea osvojili su titulu osvajača Kupa CEV, dok je Nikola Grbić proglašen za najboljeg tehničara finalnog turnira. Nekoliko meseci kasnije Kuneo je osvojio i titulu šampiona Italije.

Juniorska muška reprezentacija u aprilu je obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo u Belorusiji pošto je zauzela prvo mesto na kvalifikacionom turniru u Mađarskoj.

Na sastanku Izvršnog odbora FIVB u Punta Kani odlučeno je da će Italija biti organizator Svetskog prvenstva 2014. godine za odbojkašice.

Posle trijumfa u Kupu odbojkašice Crvene zvezde su osvojile i titulu šampionki Srbije pobedom nad subotičkim Spartakom u finalnoj seriji.

Selektor srpskih odbojkaša Igor Kolaković još u aprilu je objavio preliminarni spisak igrača na koje računa u Svetskoj ligi, a na njemu se nije našao Ivan Miljković, koji je nekoliko dana ranije objavio da će propustiti to takmičenje.

Odbojkaši Radničkog osvojili su drugu titulu šampiona Srbije u istoriji kluba pobedom nad Crvenom zvezdom u finalnoj seriji.

Dan po završetku šampionata Srbije muška reprezentacija počela je pripreme za Svetsku ligu, a početkom maja Igor Kolaković objavio je konačan spisak igrača.

Odbojkaši Trentina trijumfovali su u Ligi šampiona, dok su kod odbojkašica to učinile igračice Bergama.

U Luksemburgu je sredinom maja potvrđeno da će se Evropsko prvenstvo 2011. godine za odbojkašice igrati u Beogradu, Zrenjaninu, Monci i Busto Arsiciju.

Odbojkaši Olimpijakosa osvojili su drugu uzastopnu titulu šampiona Grčke, dok je Ivan Miljković izabran za najkorisnijeg igrača sezone. Srpski korektor je nekoliko nedelja potom prešao u turski Fenerbahče.

U prvoj polovini juna predsednik Upravnog odbora Radničkog Miroslav Stojanović podneo je ostavku, a njega je na toj funkciji zamenio Saša Gavrilović.

U Beogradu je 24. juna u 85. godini preminula Natalija Luković, koja je osvojila prvu medalju na šampionatima Evrope u istoriji odbojke u našoj zemlji.

Muška odbojkaška reprezentacija se u grupnoj fazi Svetske lige takmičila sa selekcijama Kine, Italije i Francuske, a na finalnom turniru u Argentini u polufinalu je poražena od Rusije, dok je u borbi za treće mesto slavila protiv Kube. Svetsku ligu za 2010. godinu osvojio je Brazil.

Istog vikenda, srpske odbojkašice su osvojile drugo izdanje Evropske lige i tako izborile plasman na Gran pri 2011. godine. Uz to, juniorska ženska reprezentacija je trijumfovala na Balkanskom prvenstvu u Baru. Nekoliko nedelja kasnije kadeti su takođe na Balkanskom prvenstvu zauzeli peto mesto, dok su juniori ponovo osvojili titulu, kao i juniorke.

Po dva srpska tima u obe konkurencije u odbojci na pesku startovaće u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012. godine u subzonalnoj fazi Kupa Evropske odbojkaške konfederacije.

Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) suspendovala je Odbojkaški savez Hrvatske zbog finansijskih dugovanja.

Posle odsustva iz reprezentacije tokom Svetske lige, objavljeno je da će se Nikola Grbić i Ivan Miljković vratiti u tim za Svetsko prvenstvo u Italiji.

Reprezentativci Srbije u odbojci na pesku Stefan Basta i Marko Nikolić osvojili su zlatnu medalju na prvenstvu Balkana za igrače do 23 godine.

Srpska muška kadetska reprezentacija zauzela je četvrto mesto na prvim Olimpijskim igrama mladih, održanim u Singapuru.

Poslednji turnir u seriji Vip Beach Masters za 2010. godinu, održan u Novom Sadu, bio je odlučujući u borbi za titule šampiona Srbije u odbojci na pesku.

Muška juniorska reprezentacija Srbije osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu u Belorusiji pobedom nad Holandijom, dok je zlato pripalo Rusima. Njihove vršnjakinje su samo nedelju dana kasnije osvojile srebro na šampionatu koji je održan u Nišu i Zrenjaninu, pošto su u finalu poražene od Italije.

Reprezentacija Rusije trijumfovali su na “Trofeju Beograda”, ispred selekcija Kube, Bugarske i Srbije.

Odbojkaši Ribnice osvojili su Balkanski kup za 2010. godinu, čiji su upravo oni bili domaćini.

1. oktobra 2010. godine navršeno je deset godina od najvećeg uspeha odbojke u našoj zemlji, osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je u polufinalu Svetskog prvenstva u Italiji od Kube, ali je u borbi za treće mesto slavila protiv selekcije domaćina. Kapiten srpske reprezentacije Nikola Grbić proglašen je za najboljeg tehničara šampionata, i dan kasnije najavio konačno povlačenje iz nacionalnog tima, dok je titulu svetskog šampiona osvojio Brazil.

Srbija će 2013. godine organizovati Evropska prvenstva u odbojci u konkurenciji kadeta i kadetkinja, odlučeno je na Kongresu CEV u Ljubljani.

U narednom izdanju Svetske lige muška reprezentacija Srbije igraće u C grupi sa selekcijama Argentine, Finske i Egipta, dok će se na Evropskom prvenstvu naći u grupi A sa Austrijom, Slovenijom i Turskom.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije zauzela je osmo mesto na Svetskom prvenstvu u Japanu, dok je titulu osvojila selekcija Rusije.

Kapiten srpske reprezentacije Nikola Grbić osvojio je “Trofej Međunarodnog Olimpijskog komiteta”.

Obojkašice Srbije igraće na Evropskom prvenstvu 2011. godine u Srbiji i Italiji u A grupi, sa reprezentacijama Nemačke, Ukrajine i Francuske.

Prvi deo šampionata Srbije na čelu je kod odbojkaša završio Partizan, a kod odbojkašica Crvena zvezda.

Od svih srpskih ekipa takmičenje u Evropi u 2011. godini nastaviće Crvena zvezda i Radnički u Ligi šampiona, kao i Vojvodina, TENT i Vizura u Čelendž kupu.

Odbojkaši Trentina i odbojkašice Fenerbahčea osvojili su titule svetskih šampiona u 2010. godini.

Poslednjeg vikenda 2010. godine postali su poznati i svi učesnici finalnih turnira Kupa Srbije u obe konkurencije. Kod odbojkaša za titulu će se boriti Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i Radnički, a kod odbojkašica Crvena zvezda, beogradski Radnički, Vizura i TENT.

Na novogodišnjoj proslavi pod nazivom „Vreme odbojke – vreme radosti“ Odbojkaški savez Srbije je za najbolje u 2010. godini proglasio Aleksandra Atanasijevića, Anu Bjelicu i Jelenu Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu