Ronaldo i Mesi: Rivali bez premca

„Gluposti! Derbi Barselona-Real se ne svodi na Mesija i mene. Na terenu su 22 igrača, po 11 iz oba tima, a mi smo samo tu da pomognemo“, odmahnuo je glavom Kristijano Ronaldo na konferenciji za štampu povodom predstojećeg, 161. „El Klasika“. Ipak, činjenica je da su oči javnosti uperene baš u njega i mladog Argentinca, koji će u ponedeljak ponovo izaći na teren, oči u oči.

AY Španija
Podeli

Za dvojicu svakako najpoznatijih igrača na svetu svi misle da su među najboljima na planeti, mnogi će reći da su baš njih dvojica obeležili našu eru, dok će neki čak otići toliko daleko da tvrde da su oni već među najboljim igračima svih vremena.

U svakom slučaju, jedno je izvesno – dva najpotentnija i ubitačnija igrača konačnu „zrelu“ formu dostigli su u dva (pre)velika kluba – Realu i Barseloni. Vođeni Žozeom Murinjom i Pepom Gvardiolom, Ronaldo i Mesi postali su više od talentovanih momaka i prerasli su u vođe timova sa možda i najjačim rivalstvom u sportu.

No, njihove životne priče ne svode se samo na statistike i lepe poteze na terenu. U pitanju su dve biografije o kojima bi se već sada mogli pisati romani.

Kako je sve počelo:

Kristijano Ronaldo doš Šantoš Aveiro rođen je 5. februara 1985. na ostrvu Madeira u Portugalu u siromašnoj porodici majke kuvarice i oca baštovana. Nadimak, suprotno popularnom mišljenju, nije dobio po čuvenom brazilskom „zubi“, već je Ronaldo njegovo pravo ime, koje mu je otac nadenuo po Ronaldu Reganu, svom omiljenom glumcu.

Već kao dečkić, Ronaldo je pokazao talenat za fudbal. Posle nastupa za amatersku Andorinju još u osnovnoj školi, Portugalac je prvi ugovor potpisao sa Nasionalom 1995. godine, da bi već 1997, sa 12 godina, prešao u Sporting.

Mada legenda kaže da je bio šarmatan i veoma kulturan dečko, priča o Kristijanovoj ambiciji datira još iz predgrađa Lisabona. Naime, mnogi Portugalci znaju dogodovštine iz Ronaldove srednje škole, kada je mladi Kristijano bio najnemirniji na predvanjima, zbog čega je za kaznu za vreme odmora morao da iznosi đubre u kontejnere.

Dok su se druga deca odmarala, Kristijano je redovno čistio, a pošto je proizvodio zvuke automobila dok je trčao napred-nazad sa kesama, deca u školi su ga podrugljivo prozvala „Ferari“. Neki bi u takvoj situaciji posrnuli duhom, ali čuvena je Kristijanova rečenica: „Samo mi se smejte, jednog dana ću imati pet Ferarija“. Deset godina kasnije, samo Aleks Ferguson zna koliko je para novopečena zvezda fudbala potrošila na crvene automobile, od kojih je nekoliko slupao, pošto nije naučio da vozi po levoj strani u Engleskoj.

Naravno, priča ne bi bila priča, da nema svoju mračnu stranu. Kada je imao 15 godina, Ronaldu je dijagnostifikovan sindrom lupajućeg srca, koji je pretio da mu zauvek okonča fudbalsku karijeru. Majka Marija Dolores tada ga je poslala na lasersku operaciju srca, kojom je sanirano stanje i vraćena kondicija budućem kapitenu nacionalne selekcije.

Iako ga je još sa 16 godina primetio Žerar Ulije, tadašnji trener Liverpula, Francuz je olako zaključio da je Kristijano premlad i da još nije spreman da igra u velikom timu. Taj problem nije imao Aleks Ferguson, koji ga je, posle poraza Mančester Junajteda od Sportinga 3:1, leta 2003. doveo u svoj tim po nagovoru igrača.

Lionel Andres Mesi rođen je 24. juna 1987. u provinciji Santa Fe u Argentini. Njegovi roditelji, fabrički radnik i čistačica, takođe su bili veoma siromašni, a veliki udarac porodici nanesen je kada je ustavljeno da omaleni Leo boluje od nedostatka hormona rasta.

Tada već 11-godišnji dečkić, koji je igrao za Njuels Old Bojs iz grada Rosario, morao je da odustane od mogućeg prelaska u River Plejt jer klub nije imao novca da plati njegovo skupo lečenje. Karles Rešak, tadašnji sportski direktor Barselone, izbavio je, ne samo Mesijevu karijeru, već i čitavu porodicu iz bezizlazne situacije, pošto je ponudio da klub plati kompletan medicinski tretman za dečaka, ukoliko pristane da se odmah preseli u Španiju.

Iako je svoj debi za katalonski klub imao sa 16 godina, prvi put u Primeri zaigrao je sa 17 godina i 114 dana pod vođstvom Franka Rajkarda, koji je već tada najavljivao da će sićušni Leo, koji je u međuvremenu narastao do 169 cm, biti legenda. U svojoj prvoj sezoni kao član prvog tima (2005/2006) postigao je šest golova na 17 utakmica (sezonu je prerano završio zbog povrede), a Barselona je godinu završila kao prvak Španije i Evrope .

Dosadašnji uspesi:

Kada je, tek punoletan, stigao u Mančester, Ronaldo je tražio dres sa brojem 28, koji je imao i u Sportingu, jer nije želeo da se nosi sa „pritiskom broja sedam“ na dresu. Elitna „sedmica“ bila je rezervisana samo za najbolje, ali Ferguson nije hteo ni da čuje Ronaldov zahtev. „Nosićeš sedam i priča je završena“, rekao mu je Škot. Godinama kasnije, Portugalac tvrdi da mu je to bio dodatni izvor motivacije za uspehom.

U svojoj prvoj sezoni u Junajtedu, Kristijano je postigao deset golova, uključujići i hiljaditi premijerligaški gol ekipe sa Old Traforda (u porazu 4:1 od Midlsbroa). Posle prosečne sezone 2005/2006, naredna godina donela je Portugalcu proboj na svetsku scenu. To je bila prva godina u kojoj je postigao preko 20 golova, dok je u novembru i decembru 2006. postao tek treći igrač u istoriji koji je dobio titulu igrača meseca u Premijer ligi. Sezonu je završio osvojivši titulu, ali i laskava priznanja najboljeg igrača Premijer lige, najboljeg mladog igrača i favorita navijača.

Tada je već postao zvezda, a 2008. je postao i prvo krilo koje je osvojilo Zlatnu kopačku za najboljeg strelca Evrope, postigavši 42 gola u svim takmičenjima. Sledeće godine je postao i prvi igrač iz Premijer lige koji je osvojio nagradu FIFA za igrača godine i tog leta ga „hvata“ Real u najvećem transferu u istoriji fudbala. Za sumu od preko 90 miliona evra, Ronaldo je bio njihov.

Sezona 2006/2007 bila je pivotalna za Lea Mesija, koji se ustalio u prvoj postavi Barselone. Mladi Argentinac je na 26 nastupa postigao 14 pogodaka, od toga het-trik u El Klasiku, a postao je i najmlađi igrač koji je dao gol na epskom derbiju.

Sledeće godine je odigrao svoj 100. meč u dresu „blaugrane“, da bi početkom sezone 2008/2009 nasledio dres sa brojem 10 od Ronaldinja. Već u 28. kolu Primere postigao je 30 gol u sezoni, da bi svoj 35. i 36. pogodak postigao na El Klasiku, kada je Barselona deklasirala Real na Bernabeu 6:2, u najtežem porazu Madriđana od 1930.

Te godine je Barselona ponovo osvojila Ligu Šampiona savladavši Mančester Junajted, a Mesi je sa ukupno devet golova bio najbolji strlac takmičenja, kao i najmlađi igrač kome je pripala ta čast. U prvoj sezoni u kojoj je Barselona osvojila triplu krunu (LŠ, Primeru i Kup Kralja), Leo je proglašen za UEFA igrača i napadača godine.

Prvog decembra 2009. Mesi je osvojio i Zlatnu loptu, gde je u finalnoj trci pobedio upravo Kristijana Ronalda, i to najvećom razlikom ikada – 473 prema 233 glasa. Tri nedelje kasnije postao je i FIFA igrač godine, a titulu je takođe osvojio ispred Ronalda. Do kraja te sezone postigao je 34 gola za Barsu i drugu godinu zaredom proglašen je za igrača sezone u Primeri.

Trenutno stanje:

Mada je u prvoj sezoni u Realu bio osakaćen čestim povredama, Ronaldo je i dalje uspevao da dâ ozbiljan doprinos timu. Na 29 mečeva u Primeri postigao je 26 golova, uz sedam asistencija, dok je u Ligi šampiona zabeležio sedam golova na šest utakmica. Ove sezone za sada vodi na listi najboljih strelaca, sa 15 golova i pet asistencija na 13 mečeva u Primeri, dok je u Ligi šampiona dao tri gola na pet utakmica. Pored toga, u španskoj ligi je na 13 utakmica napravio i fantastičnih 90 gol-šansi, naspram Mesijevih 49.

Za razliku od Ronalda, koji je doskora kuburio sa povredama, Mesi za Barselonu poslednjih godinu i po dana igra u formi života. Mladi Argentinac je, posle 34 pogotka prošle godine, ove sezone je već dao 13 golova u Primeri, kao i sjajnih šest golova na pet mečeva u Ligi šampiona.

Forma i prognoze:

Po pravilu najnezahvalnija jesu analitička igre dva fudbalera, a pogotovo pošto se radi o relativno različitim tipovima igrača. Mada je Ronaldo viši i snažniji od omalenog Mesija, zbog čega ima više šuteva na gol i probijanja, ove sezone (kao i inače) Argentinac je taj koji ima mnogo bolji odnos šut/realizacija, što se najbolje vidi u Ligi šampiona. U tom takmičenju, Ronaldo vodi po broju šuteva u okvir gola, ali je od 14 šuteva realizovao svega tri gola, dok je Mesi u 13 pokušaja imao šest pogodaka.

Mesi takođe trenutno važi za igrača koji je bitniji za „prelamanje“ meča, jer je ove godine postigao čak sedam prvih golova na meču, dok je to samo dva puta bio slučaj sa Ronaldom. Takođe, ove kalendarske godine, Mesi je od 115 šuteva na gol 58 poslao u okvir gola, dok je Ronaldo šutirao 165 puta, a 63 puta u okvir gola.

U oba slučaja, impresivne statistike se samo nižu. U 53 meča do sada odigranih za Real, Ronaldo je čak 50 puta bio strelac (najbrže postignutih 50 golova u istoriji kluba). Ipak, Mesi je takođe božanstvo u svojoj ekipi. U protekle dve sezone, postigao je 69 golova na 71 meču, osvojio je olimpijsko zlato, osam klupskih trofeja i sa 23 godine predstavlja četvrtog najboljeg strelca u 111 godina dugoj istoriji Barselone.

Na kraju, ko će biti bolji u „El Klasiku“ ne zavisi samo od njih dvojice, već prvenstveno od čitavih timova. Barselona je standardno ubojita pod Gvardiolom, ali je i Real pronašao dobitnu kombinaciju u dovođenju Murinja, te su trenutno sa 32 boda iz 13 mečeva na vrhu tabele (imaju bod više od Barselone).

Dok Ronaldo u dva susreta sa Barselonom nije postigao pogodak, Mesi je na osam mečeva protiv Madriđana dao čak sedam golova. Ipak je kuriozitet da Mesi do sada nije uspeo nikada da postigne gol protiv timova koje je vodio Žoze Murinjo, dok su Ronalda ove sezone u Realu konačno zaobišle česte povrede.

Odlučujući faktori u meču mogli bi biti i Gonsalo Iguain iz Reala ili David Vilja iz Barselone, sa sedam, odnosno šest postignutih golova do sada u sezoni. Zanimljivo je da je, pored Ramosa, Iguain jedini od aktuelnih igrača Reala koji je postizao pogotke protiv Barselone, i to u dva navrata.

Povodom novog, 161. „sudara titana“, oba igrača tvrde da imaju izuzetan respekt za protivnika.

Ne radi se samo o nama. I Barselona i Real imaju fantastične timove, a rezultat će odlučiti bolji kolektiv. Mesi i ja smo samo tu da pomognemo“, rekao je Ronaldo, koji ipak nije propustio priliku i da pecne.

„Znam da su mnogi ljubomorni na mene, zato što zarađujem strašne pare, zato što sam osvojio mnogo nagrada... To je njihov problem. Ko misli da ne igram dobro, neka zatvori oči, ili isključi televizor“, dodao je popularni Portugalac.

Mesi, po pravilu skromniji i povučeniji od dvojice suparnika, ovoga puta nije bio toliko skroman pri davanju izjava.

Real je jači nego prošle sezone, ali se situacija ponavlja svake godine – oni su naš glavni rival. Sada su se mentalno promenili zbog dolaska Žozea Murinja, koji ima istančan pobednički mentalitet, ali ja sam uvek igrao dobro na mečevima protiv Reala i mislim da je Barselona bolji tim, tako da verujem da ćemo ih pobediti ako budemo igrali kako znamo“, prokomentarisao je Argentinac.

Bilo kako bilo, da se sumiraju karijere i uspesi ove dvojice magova sa loptom, prerano je. Ko je zaista „bolji“ videće se tek za desetak godina, kada budu završili sa igranjem, a do tada nam ostaje da uživamo u vrhunskom fudbalu i budemo zahvalni što i dalje postoje velika rivalstva o kojima se priča.

Kompletnu najavu meča Barselona – Real pročitajte ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.