Aman, Šlirencauer ili neko treći?

Nešto više od mesec dana posle Svetskog kupa u alpskom skijanju, predstojećeg vikenda kreće i borba za veliki Kristalni globus u ski skokovima. Domaćin otvaranja Svetskog kupa za sezonu 2010/11 biće finski Kusamo, gde će prvo biti održano timsko takmičenje, a potom individualno. Za najvećeg favorita pred početak sezone sigurno važi Švajcarac Simon Aman, koji je prošle godine osvojio sve što je mogao, ali se isto tako velike šanse daju i Gregoru Šlirencaueru, prethodnom osvajaču Globusa…

Jelena Trajković Finska
Podeli

32. izdanje Svetskog kupa brojaće 26 takmičenja, među kojima je sedam u letovima, uz pet timskih nadmetanja. Iako borba za Kristalni globus traje od novembra do marta, takmičenja koja privlače najveću pažnju biće održana poslednjih dana decembra i prvih dana Nove godine. Naravno, radi se o turneji “Četiri skakaonice”, koja predstavlja najveću zimsku čaroliju među svim sportovima. Ipak, o turneji ćemo drugom prilikom…

Prošle sezone Aman je osvojio sve što je mogao. Od Kristalnog globusa, preko dve zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru do titule svetskog šampiona u ski letovima na Planici. Jedino mu nedostaje trofej među timovima, među kojima suvereno vladaju Austrijanci, ali za to ne treba kriviti njega, već u tome što Švajcarci pored njega nemaju ozbiljne skakače koji mogu da se bore za svetski vrh.

Sada je pitanje sa kakvim ambicijama Švajcarac ulazi u novu sezonu. Pre svega što mu se desilo rekao je da planira povlačenje 2011. godine, posle Svetskog prvenstva u Oslu, ali se čini da je promenio mišljenje. Iako bi mnogi pomislili da mu je cilj u ovoj sezoni novi Kristalni globus, to nije to. Sve je osvojio sem jedne stvari, a to je trofej na turneji “Četiri skakaonice”, koji vredi gotovo kao trijumf u Svetskom kupu. Uz to, ima još jednu želju, iako će nju malo teže ostvariti.

Uopšte ne krijem da želim trijumf na turneji “Četiri skakaonice” i upravo na to se i koncentrišem”, naglasio je Aman, “Sve sam osvojio na individualnim takmičenjima, sada mi fali medalja sa timom i to mi je još jedan cilj”.

Amanov najveći protivnik gotovo izvesno bi trebalo da bude Šlirencauer, koji je godinu dana pre Švajcarca dominantno došao do trijumfa u Svetskom kupu. Mladog Austrijanca je u prošlu sezonu ušao povređen, što ga je onemogućilo da znatno ozbiljnije pruži otpor Amanu. Ipak, sada je spreman da vrati Kristalni globus u svoj posed, ali ide korak po korak.

Znam da u ovom trenutku svi imaju velika očekivanja od mene. Svi žele pobedu što je veliki teren. Ali, ovoj sezoni prilazim isto kao ranije. Idem od takmičenja do takmičenja, a ako budem slavio posle doskoka to će biti idealna situacija”, istakao je Šlirencauer.

Pored Amana i Šlirencauera ne bi trebalo zaboraviti ni na još neke Austrijance i izabranike Aleksandera Pojtnera, koji ima slatke muke u izboru skakača za timska takmičenja. Uz Šlirencauera u taboru Austrijanaca se mnogo očekuje i od Tomasa Morgenšterna, koji je sa 24 godine već veteran u Svetskom kupu, kao i poslednje dvojice šampiona turneje “Četiri skakaonice” Andreasa Keflera i Volfganga Lojcla. Uz njih stalno mesto u među austrijskim ‘orlovima’ izborio je David Cauner, od kojeg se ne očekuje mnogo, ali može da iznenadi i nekim rivalima svog tima pokvari planove.

Iako su Austrijanci najjači kao tim i ostale zemlje imaju svoje velike adute, među kojima se, ipak, jedno ime izdvaja od ostalih. Adam Mališ. Poljak, koji iza sebe ima 38 pobeda u Svetskom kupu, u novu sezonu ne ulazi u baš najboljoj formi zbog povrede kolena koju je doživeo tokom treninga pre desetak dana. Ipak, Mališ je dovoljno iskusan da bi sve te priče iskoristio i u svoju korist.

Iskustvo je i na strani Janea Ahonena, koji je prošle godine imao veoma razočaravajuću sezonu posle jednogodišnje pauze. Fincu će sezona pred nama biti 18. u Svetskom kupu, a pripreme za nju je počeo malo kasno zbog operacije kolena, a iako mnogi od njega ne očekuju novi Kristalni globus realno je da koji put izazove favorite u borbi za pobede. Pored Ahonena uzdanica Finaca je i Hari Oli, ali je selektor njegovog tima rekao da ne može uvek da računa na njega, a jedan od razloga za to je i alkohol.

Nikako ne treba zaboraviti ni Norvežane, koji žele dobre rezultate pred Svetsko prvenstvo koje će biti održano u njihovoj domovini, na skakaonici u Holmenkolenu. Prvi skakač Norveške je Andreas Jakobsen, a uz njega su tu i rekorder u ski letovima Bjorn Ejnar Romoren, Tom Hilde i Andreas Bardal.

Uz sve pomenute, glavna uzdanica Japana biće Daiki Ito, koji je pobedio na letnjem Gran Priju, uz veteran Norijakija Kasaija, Češku će predvoditi Antonin Hajek, kod Nemaca se ističu Martin Šmit, Paskal Bodmer, Mihael Urman i Mihael Nojmajer, kod Slovenaca je tu Robert Kranjec, a Francuza Emanuel Šedal, što garantuje uzbuđenja na pretek do marta…

Od Kusama do Planice

Takmičenje u ovogodišnjem Svetskom kupu počinje u finskom Kusamu, a završava se sredinom marta na legendarnoj Planici, gde će biti krunisan osvajač velikog Kristalnog globusa.

Glavna poslastica tokom sezone biće sigurno turneja “Četiri skakaonice”, koja se tradicionalno održava od 29. decembra do 6. januara u nemačkom Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu i austrijskom Insbruku i Bišofshofenu. Do tada, najbolji ski skakači današnjice će se takmičiti u Finskoj, Norveškoj, Češkoj i Švajcarskoj, a u Novoj godini slede nadmetanja u Češkoj, Japanu, Poljskoj, Nemačkoj i Finskoj, pre Svetskog prvenstva u Oslu, posle kog će domaćini finalna dva takmičenja biti Lahti i Planica.

Kalendar Svetskog kupa u ski skokovima:
27. novembar Kusamo (Finska) timsko takmičenje
28. novembar Kusamo (Finska)
1. decembar Kuopio (Finska) noćni skokovi
4. decembar Lilehamer (Norveška)
5. decembar Lilehamer (Norveška)
11. decembar Harahov (Češka) noćni skokovi
12. decembar Harahov (Češka)
18. decembar Engelberg (Švajcarska)
19. decembar Engelberg (Švajcarska)
29. decembar Oberstdorf (Nemačka) Turneja „Četiri skakaonice“(noćni skokovi)
1. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) Turneja „Četiri skakaonice“
3. januar Insbruk (Austrija) Turneja „Četiri skakaonice“
6. januar Bišofshofen (Austrija) Turneja „Četiri skakaonice“(noćni skokovi)
8. januar Harahov (Češka) ski letovi (noćni)
9. januar Harahov (Češka) ski letovi
15. januar Saporo (Japan) noćni skokovi
16. januar Saporo (Japan)
21. januar Zakopane (Poljska) noćni skokovi
22. januar Zakopane (Poljska) noćni skokovi
29. januar Vilingen (Nemačka) timsko takmičenje (noćno)
30. januar Vilingen (Nemačka)
2. februar Kligental (Nemačka)
5. februar Oberstdorf (Nemačka) ski letovi (noćni)
6. februar Oberstdorf (Nemačka) takmičenje timova (noćni letovi)
12. februar Vikersund (Norveška) ski letovi (noćni)
13. februar Vikersund (Norveška) ski letovi
12. mart Lahti (Finska) takmičenje timova
13. mart Lahti (Finska)
18. mart Planica (Slovenija) ski letovi
19. mart Planica (Slovenija) takmičenje timova (letovi)
20. mart Planica (Slovenija) ski letovi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.