Alpske čarolije počinju u Zeldenu

Svetski kup u alpskom skijanju startuje predstojećeg vikenda veleslalomom u obe konkurencije u austrijskom Zeldenu, gde će najbolji skijaši današnjice krenuti u borbu za velike Kristalne globuse. Prošlu sezonu obeležila je dominacija Amerikanke Lindzi Von kod skijašica, kao i Švajcarac Karlo Janka, kao iznenađujući šampion kod skijaša, a čini se da bi ova koja je pred nama mogla da bude uzbudljivija na oba fronta...

Jelena Trajković Austrija
Podeli

Ovogodišnje, ujedno 45. izdanje Svetskog kupa, brojaće 37 trka kod muškaraca, a jednu više kod žena, uz timsko takmičenje na samom kraju sezone, u švajcarskom Lencerhajdeu. U to nije uključeno Svetsko prvenstvo u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu, koje će biti održano u februaru. Glavna uzdanica srpskog skijanja, posle povlačenja Jelene Lolović, biće Nevena Ignjatović, koja će učestvovati samo na nekim trkama Svetskog kupa.

Krećemo od muškaraca, kod kojih će se, čini se, voditi nikad neizvesnija borba jer pretendenata na veliki Kristalni globus ima više nego prethodnih godina. Ipak, od svih njih izdvajaju se poslednja dva osvajača Janka i Norvežanin Aksel Lund Svindal.

Mladi Švajcarac iza sebe ima neverovatnu sezonu, u kojoj je pored velikog Globusa, osvojio i olimpijsko zlato u veleslalomu, a tokom nje je sve najviše iznenadio het trikom u Biver Kriku. Ipak, virusna infekcija u aprilu promenila je tok njegovih predsezonskih priprema, ali je s druge strane, dobio dugo željen odmor i svež ulazi u novi Svetski kup.

Svindal je prošlu borbu za veliki Kristalni globus završio na četvrtom mestu, ali je njegovu odbranu titule omela povreda. Kada je već došao do forme, bilo je kasno za titulu u Svetskom kupu, ali ne i da osvoji tri medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru, zlato u superveleslalomu, srebro u spustu i bronzu u veleslalomu. Norvežanin, dvostruki osvajač Svetskog kupa, upravo odlučniji ulazi u novu sezonu, pred koju je nekoliko meseci proveo u pripremama.

Pošto ni Janka ni Svindal nisu specijalisti za slalom, u tome bi svoju šansu mogli da traže Austrijanac Benjamin Rajh i Bodi Miler iz Sjedinjenih Država. Rajh je posle osvajanja velikog Kristalnog globusa u sezoni 2005/06 sve naredne je završio kao vicešampion. Razlika u bodovima kojom je pobeđen u poslednja dva slučaja sigurno boli, pošto ga je prvo Svindal nadmašio za dva boda, a potom Janka za pet, a uz to mu i daje veći motiv da napokon prekine post.

Već je poznato da je Miler najbolji kada to od njega niko ne očekuje. To je potvrdio u Vankuveru, gde je osvojio tri medalje, uključujući zlato u superkombinaciji. Sezona pred nama biće 14. u Svetskom kupu za Amerikanca, za koju se posebno spremao i ujedno mnogo smršao, a na njegovoj strani će biti to što niko ne smatra da može da ponovi izdanja iz sezone 2007/08, kada je došao do svog drugog velikog Globusa, tri godine posle prvog.

Pored četvorice već pomenutih skijaša, moguće je da će još neko uspeti da se umeša u borbu, ako ne za titulu, onda za pobede. Ne treba zaboraviti na Hrvata Ivicu Kostelića, Didijea Kuša iz Švajcarske, Kanađanina Erika Gaja, Mihaela Valhofera, Marija Šrajbera, Rajnfrida Herbsta i Marsela Hiršera iz Austrije, kao i Amerikanca Teda Ligetija.

Kod skijašica je malo drugačija situacija nego kod skijaša jer postoji samo jedna apsolutna favoritkinja za titulu, a to je, naravno, Lindzi Von. Amerikanka je u poslednje tri sezone bila veoma dominatna pa njene ambicije u predstojećem Svetskom kupu ne treba da čude. U prošloj sezoni Vonova je postavila novi američki rekord po broju pobeda u tom elitnom takmičenju, osvojila je olimpijsko zlato u spustu, i to sve uz veliki Kristalni globus.

U svojoj 27-godini Amerikanka sada ima još važniji cilj pred sobom, a to je da postavi novi rekord svih vremena po broju pobeda u jednoj sezoni. Trenutni se nalazi u vlasništvu Švajcarkinje Freni Šnajder, koja je ostvarila 14 trijumfa u sezoni 1988/89, a Vonova je u prošloj imala 11 pobeda. Da bi postigla zacrtano Vonova će morati da se potrudi da poboljša rezultate u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu, koje joj ne idu najbolje. Ali, ako je nešto pokazala u poslednje tri godine, to je da je ne treba potceniti.

Kao i prethodnih sezona glavna rivalka Vonove gotovo izvesno će biti ujedno njena najbolja drugarica Nemica Marija Riš. Iako je u prethodne dve godine Svetski kup završavala iza Amerikanke, u Vankuveru ju je pobedila i postala dvostruka olimpijska šampionka, u superkombinaciji i slalomu. Iako se za Nemicu važi to da može da pobedi u svih pet disciplina, bitno je da ona to pokaže i to tokom celog Svetskog kupa. Ipak, ono što može da natera Rišovu da najbolje čuva za februar je činjenica da će Svetsko prvenstvo biti održano u njenom rodnom gradu, Garmiš-Partenkirhenu.

Pored Rišove, Vonovu bi mogla da izazove i sada veteranka Šveđanka Anja Peršon, kojoj će ovo biti 15. sezona u Svetskom kupu, Tina Maze iz Slovenije, kao i Austrijanka Nikol Hosp, koja se vraća takmičenju posle teške povrede i ujedno je poslednja skijašica koja je osvojila veliki Globus pre Amerikanke. Pored njih, što se tiče pobeda, treba računati i na Austrijanke Katrin Cetel, Marliz Šild i Andreu Fišbaher, Sandrin Ober iz Francuske, Nemicu Viktoriju Rebensburg, Tanju Poutiainen iz Finske i Amerikanku Džuliju Mankuzo.

Od Zeldena do Lencerhajdea

Svetski kup u obe konkurencije počinje veleslalomom u Zeldenu, a završava se slalomom u švajcarskom Lencerhajdu, dok će sam finiš sezone obeležiti timsko takmičenje, koje se neće bodovati u borbi za Kristalne globuse.

Od oktobra do marta, biće viđena velika borba i kod skijaša i skijašica, koji će se tokom tih meseci takmičiti u Austriji, Finskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Norveškoj, Švedskoj i Češkoj.

Kalendar Svetskog kupa (muškarci)
24. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
14. novembar Levi (Finska) slalom
27. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
28. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
3. decembar Biver Krik (SAD) spust
4. decembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
5. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
11. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
12. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
17. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
18. decembar Val Gardena (Italija) spust
19. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
29. decembar Bormio (Italija) spust
6. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
8. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
9. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
14. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
15. januar Vengen (Švajcarska) spust
16. januar Vengen (Švajcarska) slalom
21. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
22. januar Kicbil (Austrija) spust
23. januar Kicbil (Austrija) slalom
23. januar Kicbil (Austrija) superkombinacija
25. januar Šladming (Austrija) slalom
29. januar Šamoni (Francuska) spust
30. januar Šamoni (Francuska) superkombinacija
5. februar Hinterstroder (Austrija) superveleslalom
6. februar Hinterstroder (Austrija) veleslalom
26. februar Bansko (Bugarska) superkombinacija
27. februar Bansko (Bugarska) slalom
5. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
6. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
12. mart Kvitfjel (Norveška) spust
13. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
18. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom
19. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom

Kalendar Svetskog kupa (žene)
23. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
13. novembar Levi (Finska) slalom
27. novembar Aspen (SAD) veleslalom
28. novembar Aspen (SAD) slalom
3. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
4. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
5. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
11. decembar Sent Moric (Švajcarska) superveleslalom
12. decembar Sent Moric (Švajcarska) veleslalom
18. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
19. decembar Val d’Izer (Francuska) superkombinacija
21. decembar Kurševel (Francuska) slalom
28. decembar Zemerling (Austrija) veleslalom
29. decembar Zemerling (Austrija) slalom
4. januar Zagreb (Hrvatska) slalom
8. januar Cauhenze (Austrija) spust
9. januar Cauhenze (Austrija) superveleslalom
11. januar Flahau (Austrija) slalom
15. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
16. januar Maribor (Slovenija) slalom
22. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
23. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
29. januar Sestrijere (Italija) spust
30. januar Sestrijere (Italija) superkombinacija
4. februar Aber-Cvajsel (Nemačka) veleslalom
5. februar Aber-Cvajsel (Nemačka) slalom
25. februar Ore (Švedska) superkombinacija
26. februar Ore (Švedska) spust
27. februar Ore (Švedska) superveleslalom
5. mart Tarvizio (Italija) spust
6. mart Tarvizio (Italija) superveleslalom
11. mart Špinderuv Mlin (Češka) veleslalom
12. mart Špinderuv Mlin (Češka) slalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
18. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
19. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.