Žulijen Dupon, za njega je Beograd drugačiji

Prethodnih dana Beograđani su mogli da budu svedoci vratolomija Žulijena Dupona, francuskog ekstremnog motocikliste, koji je glavni grad Srbije odabrao za od jednu destinacija trećeg dela svog filma „Ride the world“. Tokom četiri dana u Beogradu Žulijen je zavirio u sve delove grada, kako u centru, tako i u predgrađu, o svemu svedoče fantastične slike, kao i video...

JT Francuska
Podeli

Dupon se bavi motokros disciplinom Trial-X, pod kojom se podrazumevaju trikovi koji se rade na motoru. Taj sport mnogi nazivaju i parkurom na motoru jer je njegov cilj da se dođe sa jedne tačke na drugu najkraćim mogućim putem. To podrazumeva skok sa jedne zgrade na drugu, penjanje na objekte kuda mnogi teško i peške idu ili ne mogu ni da prođu, ili se ne usuđuju.

Ljubav prema motorima 30-godišnji Dupon je nasledio od roditelja, a prvu vožnju na njemu imao je kada je bio star samo šest meseci.

Otac me je na motor stavio već kada sam imao šest meseci. Posle sam krenuo sa treninzima, a već od 15. godine sam učestvovao na Svetskim i Evropskim šampionatima i tako je bilo do 2001. godine, kada sam prestao sa takmičenjima da bih shvatio šta želim da radim“.

Tada je smislio potpuno novi stil vožnje – Trial-X, čiji je i začetnik, a širom sveta mnogi motociklisti su krenuli njegovim stopama.

Trial-X stil predstavlja moj pristup motorima, sa više zabave, izazova i atraktivnosti. To je miks različitih sportova na raznim lokacijama širom sveta“.

Dupon je do sada posetio mnoge gradove u kojima je isprobao i usavršio svoje trikove, a odabir lokacija zavisi od mnogih stvari, ali najviše od toga da li može sebe da zamisli na njima.

Odabir lokacija zavisi od mnogih stvari. Ponekad me neke kompanije kontaktiraju u želji da dođem i onda prvog dana idemo u potragu za lokacijama, a sledećeg već krećem u akciju. Kada sam tražim lokacije uvek razmišljam o tome kako bi moji trikovi izgledali tamo, i onda kažem sebi da bi taj put mogao da bude zanimljiv, ili možda i težak“.

Jedna od stanica na njegovom putu po svetu, ali i lokacija za snimanje filma „Ride the world“ bio je i Beograd, gde je momak iz Liona prepreke pronazalio širom grada. Sve je krenulo sa Zvezdare, gde je u napuštenom kompleksu zgrada preskočio sa petog sprata jedne zgrade na četvrti sprat druge. Visina na kojoj je skok izveden iznosila je 15 metara dok je razdaljina između zgrada bila oko deset metara.

Dupon se potom zaputio ka Vilinim vodama, gde je vozio preko luka na betonskom mostu, visokom oko 20 metara. Bez razmišljanja i prethodne pripreme, zaleteo se i prešao preko mosta, a vozači koji su se zatekli na mostu nisu mogli da veruju šta vide.

Bager koji se slučajno našao na putu Francuza nije mogao da ostane netaknut. Nekoliko krugova napravljenih oko te moćne mašine bili su dovoljni Duponu da nađe način da savlada i tu prepreku. Lakoća s kojom se Žulijen popeo motorom na vrh bagera može se porediti sa penjanjem iskusnih motociklista na trotoar.

U obilasku Beograda Dupon nije mogao da zaobiđe ni Skejt park na Ušću, gde je svojom vožnjom sve prisutne ostavio bez daha. Trikove koje naši momci rade u parku sa biciklima on je radio motorom, a kada su svi prisutni mislili da je pokazao sve što zna, Francuz je napravio stvar koja se ne viđa kod nas - ’back flip’ salto unazad na motoru.

Dupon je bez problema je preskoćio i teretni ulaz u Sava centar, okrenut ka autoputu, visok šest, a širok devet metara, a navedene akrobacije bile su samo deo onoga što je fantastični francuski motociklista izveo na svom motoru tokom boravka u Beogradu, za koji kaže da je lep grad i danju i noću.

Dolazak u Beograd je za mene bio jedno veoma lepo iskustvo. Ljudi su veoma ljubazni, nema pritiska nigde. Veoma je lep grad danju, ali i noću, mnogo je lepih devojaka, dobrih klubova za izlaske. Što se tiče mojih trikova imam veliki izbor, mogu da vozim po ruševinama ili na nekim novim lokacijama“.

Inspiraciju za svoje poduhvate, odnosno pomeranje ljudskih granica u vožnji motorom, Dupon pronalazi u neobičnim građevinama. Do sada je svoje akrobacije izvodio na mnogim lokacijama širom sveta izvodio svoje trikove, kao što su Akropolj u Grčkoj, Drakulin dvorac u Rumuniji, zgrada Centra za nove industrije i tehnologije u Parizu, ali se od svih njih jedna, ipak, izdvaja.

Pre tri meseca sam bio u Meksiku i imao sam tu sreću da vozim unutar astečkog hrama. Bilo je to najluđe iskustvo u mom životu jer su ga otvorili samo zbog mene. Bilo je neverovatno“.

Duponov film „Ride the world“ je baziran na vožnji po svetskim metropolama, a do sada je snimio dva dela. Materijal snimljen u Beogradu obeležiće početak trećeg, a svi oni koji su imali priliku da ga vide šta radi na motoru tokom boravka u glavnom gradu Srbije nadaju se da će dobiti priliku da ponovo tome prisustvuju. Ko zna, možda u nekom narednom delu fantastičnog filma neverovatnog Francuza...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.