LŠ: Inter i Bajern za triplu krunu

Prvi put u istoriji Lige šampiona finale takmičenja igraće se u subotu, a na "Santjago Bernabeu" u Madridu sastaće se Inter Milan i Bajern Minhen. Dve ekipe će se boriti ne samo za "trofej sa ušima" već i za triplu krunu u sezoni. Inter je osvojio peti put uzastopno Skudeto te pobedio u Kupu Italije, dok je Bajern osvojio bundesligašku "salataru" i DFB Kup. Na stadionu tima koji je osvojio najviše titula u takmičenju, oči u oči će se naći učenik i mentor, Žoze Murinjo i Luj Van Gal koji imaju šansu da se pridruže trenerima koji su LŠ osvajali dva puta sa različitim ekipama.

A. Kovačević Evropa
Podeli

Inter je obeležio drugu polovinu prve decenije 21. veka u Seriji A, ali i pored dominacije u jednoj od najboljih evropskih liga, "neroaziri" nemaju uspeha u Evropi skoro 50 godina. Dve uzastopne titule u Kupu evropskih šampiona iz 1964. i 1965. godine su davno zaboravljene, pa je trofej Lige šampiona ono što svi žele u Milanu.

Put do finala nije bio lak za Murinjove igrače. Barselona je bila više nego ubedljiva u grupi, pa je Inter morao da pobedi Rubin u poslednjem kolu kako bi zauzeo drugo mesto i plasirao se u nokaut fazu. Tamo je Inter počeo da cveta. Prvo je u duelu sa super jakim Čelsijem pokazao da ima tim za trofej pobedivši londonske "plavce" dva puta (2:1, 1:0), a onda je rutinski preskočen ipak nedorasli CSKA sa dva minimalna trijumfa.

Tada je usledio spektakl, ili ono što svi zovu "finale pre finala" sa Barselonom. Katalonci su, kao što je već spomenuto, lako pobedili na Kamp Nou u grupi sa 2:0, dok na "Đuzepe Meaci" nije bilo golova. Sa Lionelom Mesijem koji je igrao u fenomenalnoj formi i četiri puta za tri meseca postigao het-trik, svi su očekivali rutinski posao za aktuelnog šampiona. Ipak, Inter je pokazao zube i sjajnom igrom stigao do 3:1 na svom terenu u prvom meču. U revanšu je Murinjo iskazao svu svoju taktičku genijalnost potpuno zaustavivši napad rivala koji je tokom većeg dela meča imao i igrača više. Gol Đerara Pikea bio dovoljan, pa se Barselona oprostila od trofeja.

Forma u poslednjih pet mečeva:
16. maj Sijena – Inter 0:1 Serija A
9. maj Inter – Kjevo 4:3 Serija A
5. maj Roma – Inter 0:1 Kup
2. maj Lacio – Inter 0:2 Serija A
28. april Barselona – Inter 1:0

Timske vesti:
David Santon je povređen tokom cele sezone pa će propustiti i finale. Ivan Kordoba nije siguran zaduel, dok je Vesli Snajder zbog žuljeva morao da bude zamenjen u duelu sa Sijenom. Holanđanin će najverovatnije biti spreman za meč sezone. Tijago Mota ne može da igra zbog crvenog kartona protiv Barselone u polufinalu. Jedina nepoznanica je da li će Murinjo meč početi sa problematičnim Mariom Balotelijem ili pouzdanim Goranom Pandevom.

Očekivani tim (4-3-3): Cezar – Maikon, Samuel, Lusio, Zaneti – Stanković, Snajder, Kambijaso – Eto, Milito, Pandev

Ako se Inter namučio da bi došao do finala, onda je Bajern prošao pakao.

Bavarci su se prvih nekoliko meseci prilagođavali jedni drugima i treneru Van Galu koji je na novom poslu zabeležio samo pet pobeda u prvih 13 mečeva u sezoni. Veliki problem Holanđanin je imao sa napadačima jer su Mario Gomez, Luka Toni i Miroslav Klose bili totalno van forme, dok mladi Tomas Miler nije mogao sam da nosi navalu svog tima.

Jednako loše Bajern je igrao i u grupi u LŠ gde je posle dva poraza od Bordoa, u poslednjem kolu morao da pobedi veliki Juventus u Torinu. "Stara dama" je povela na tom meču 8. decembra, ali je Bajern u nastavku potpuno deklasirao rivala i sa fenomenalnih 4:1 najavio velike stvari u nastavku sezone.

Usledile su pobede i u Bundesligi, a onda i duel sa Fiorentinom u nokaut fazi. "Viola" je bila sjajna u Minhenu, ali je Miroslav Klose golom iz nedosuđenog ofsajda ipak spasao svoj tim ubedljivog poraza (2:1). U revanšu u Firenci domaćini su ponovo bili sjajni, ali je Bajern tada dobio Arjena Robena koji je fenomenalnim golom odveo svoj tim na megdan Mančester junajtedu. Posle 2:1 iz Minhena za Bajern, Junajted je na "Old Trafordu" meč otvorio sa 3:0 pa su svi mislili da će "crveni đavoli" lako do polufinala. Ipak, crveni karton Rafaela vratio je Bavarce u igru koji su novim evrogolom Robena stigli do 3:2 i ponovo zahvaljujući golu u gostima prošli među četiri najbolja tima u Evropi.

U odnosu na duele sa Fiorentinom i Junajtedom, posao u polufinalu bio je rutina za Bajern. U Minhenu je bilo 1:0, a u Lionu Olimpik je deklasiran sa 3:0. Ipak, ovaj dvomeč bitno utiče na finale jer je Frank Riberi zbog starta nad Tulalanom u prvom duelu suspendovan na tri utakmice.

Titule u Bundesligi i DFB Kupu samo su upotpunile veliki uspeh i povećali samopouzdanje Nemcima pred okršaj sa Interom gde će pokušati da osvoji petu titulu prvaka Evrope (1974, 1975, 1976, 2001) i izjednači se sa Liverpulom.

Forma u poslednjih pet mečeva:
15. maj Verder – Bajern 0:4 Kup
8. maj Herta – Bajern 1:3 BL
1. maj Bajern – Bohum 3:1 BL
27. april Lion – Bajern 0:3
24. april Menhengladbah – Bajern 1:1 BL

Timske vesti:
Bez povređenih igrača jedini problem za Van Gala je suspenzija jednog od ključnih igrača Franka Riberija. Francuz se žalio na odluku o suspenziji na tri meča zbog crvenog kartona u prvom meču, ali su UEFA u Sud za sportsku arbitražu odbili žalbu. Jedino pitanje pred holandskim trenerom je koga će staviti na mesto levog beka, da li mladog Holgera Badštubera ili još neiskusnijeg Dijega Kontenta kojem je ta pozicija prirodnija.

Očekivani tim (4-4-2): But – Lam, Van Bujten, Demikelis, Badštuber - Roben, Švajnštajger, Van Bomel, Altintop - Miler, Olić

Ključni igrači u oba tima najverovatnoje će biti dva Holanđanina koja su prošlog leta bila višek u Real Madridu koji ove sezone nije osvojio ništa.

Skoro izbačen iz Reala, Vesli Snajder je stigao u Inter i postao glavni organizator igre "neroazura". 25-godišnji Holanđanin postigao je tri ključna gola na putu ka finalu, a odbrana Bajerna posebnu pažnju će morati da obrati na slobodne udarce za koje je zadužen te njegovu lucidnost prilikom proigravanja saigrača.

Arjen Roben je već u debiju za Bajern postigao dva gola, a kao što je i navedeno najzaslužniji je za eliminaciju Fiorentine i Mančester junajteda. Sjajnim osećajem za gol u ključnim momentima, bio je lider tima tokom odsustva povređenog Riberija koji neće igrati ni u Madridu. Sa sjajnom sposobnošću da pretrči celu odbranu i postigne gol, Roben će svakako biti glavna meta Interovih defanzivaca.

Iako u ovakvim mečevima nikada nema favorita, malu prednost za osvajanje trofeja ipak ima Inter. Iako su uglavnom igrači ti koji odlučuju meč, duel na "Bernabeu" verovatno će pripasti onom timu čiji trener bude uspešniji. Prednost Murinja je veća snaga i jača klupa, a defanzivna orjentacija mogla bi da napravi razliku u taktičkom smislu.

"Santjago Bernabe", Madrid, subota u 20.45 časova, 55. finale Lige šampiona Bajern Minhen - Inter Milan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.