Moto GP: Bitka se nastavlja u Le Manu

Posle još jedne duže pauze Moto GP šampionat se nastavlja predstojećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Francuske na legendarnoj stazi „Bugati“ u Le Manu. Prethodne dve runde obeležili su vozači Jamahe, aktuelni šampion, Valentino Rosi, trijumfom u Kataru, i Horhe Lorenco, koji je pobedio u Španiji. Ipak, pred trku u Le Manu mladi Španac je taj koji zauzima čelo generalnog plasmana sa samo četiri boda prednosti u odnosu na 'Doktora'...

Jelena Trajković Francuska
Podeli

Pošto su obojica ostvarili po jedan trijumf u dosadašnjem delu sezone sigurno je da su i Rosi i Lorenco željni pobede u Le Manu. Prošle godine je Rosi tamo imao jednu od najtežih trka u svojoj karijeri, tokom koje je imao nekoliko pehova pre nego što je kroz cilj prošao kao 16, bez bodova. Ipak, čak ni ta Velika nagrada Francuske nije mogla da baci senku na sve ono što je 'Doktor' ranije postigao na legendarnoj stazi, uključujući trijumfe 2005. i 2008. godine.

Od trke na stazi „Heres“, gde je poražen od strane Lorenca, Rosi je imao dve nedelje da zaleči povredu ramena koju je zaradio tokom motokros treninga, između prve i druge runde šampionata, i sada gotovo spreman očekuje okršaj u Le Manu.

Rame mi je manje-više skroz oporavljeno i nadam se da ću u Le Manu ponovo biti potpuno spreman. Uprkos prošlogodišnjoj katastrofalnoj trci staza u Le Manu je dobra za mene, a i za Jamahu. Najveći problem je, ipak, vreme, ali posle prošle sezone mislim da zaslužujemo sunčanu Veliku nagradu Francuske. Ostvarili smo dobar start sezone, pobedom u Kataru i podijumum u Španiju, ali smo imali pojedinih problema sa motorom i nadam se da ćemo to sanirati u Le Manu“, istakao je Rosi.

Posle fantastičnog trijumfa pred svojim navijačima Lorenco u Francusku dolazi pun samopouzdanja. Španac je prošle godine pobedio u Le Manu i to u izuzetno lošim vremenskim uslovima koji su, čini se, omeli sve sem njega. Ipak, iako mu sve to ide u korist drugi vozač fabričke Jamahe je veoma oprezan pred nastavak sezone.

Uprkos pobedi u Heresu i vođstvu u šampionatu i dalje mislim da ja nisam favorit jer je sezona veoma duga, a tek je počela. Ipak, veoma sam ponosan što sam došao do prve pobede pred svojim navijačima u kraljevskoj klasi. Prošle godine sam trijumfovao u Le Manu posle neverovatne i potpuno lude trke. Bilo je veoma komplikovana zbog kiše i staze koja se brzo sušila, ali mislim da su svi u timu uradili odličan posao. Samo se nadam da navijači ne očekuju istu priču i ovog vikenda“, istakao je Lorenco.

Pored toga što je Jamaha poslednjih godina ostvarivala odlične rezultate u Le Manu isto se može reći i za Hondu, koja je deset puta trijumfovala na stazi „Bugati“. Japanska ekipa ove godine nije još okusila pobednički šampanjac, ali se nada da će to učiniti predstojećeg vikenda, a njeni aduti za trijumf biće Dani Pedrosa i Andrea Doviciozo. Posle odličnog izdanja pred svojim navijačima, gde mu je malo falilo da dođe do pobede, Španac dolazi u Le Man, gde je tri puta trijumfovao u klasi do 250 kubika.

Posle trke u Heresu radujem se dolasku u Le Man, gde ćemo, nadam se, nastaviti sa napretkom. U Španiji smo imali odličan vikend, bili smo veoma brzi tokom treninga i odredili smo odličan set ap za trku. To moramo ponovo da postignemo u Francuskoj. Staza u Le Manu je jedna od onih gde morate da budete spremni za sve uslove jer vreme ima veliku ulogu tokom celog vikenda”, istakao je Pedrosa.

S druge strane i Doviciozo je imao uspeha u Francuskoj u nižim kategorijama, pre dolaska u najjaču klasu šampionata. Mladi Italijan je na putu do titule u klasi do 125 kubika 2004. godine trijumfovao u Le Manu, a ovogodišnju trku očekuje spreman, posle odličnih testiranja na stazi “Heres”, samo dan posle Velike nagrade Španije.

Stazu u Le Manu volim i uvek na njoj želim da ostvarim dobar rezultat i uveren sam pred predstojeću trku. Tokom testiranja u Heresu smo napravili korak napred i mislim da možemo da budemo veoma konkurentni. U Francuskoj ćemo koristiti šasiju koju smo testirali tada i uveren sam da imamo potencijal za dobar plasma u nedelju”, naglasio je Doviciozo.

Pored vozača Jamahe i Repsol Honde pažnju bi trebalo obratiti i na dvojac Dukatija – Nikija Hejdena i Kejsija Stonera. Australijanac nije na najbolji način započeo sezonu pošto je u Kataru izleteo sa staze dok se nalazio u vođstvu, a u Heresu nije mogao bolje od petog mesta. Njegov timski kolega je, s druge strane, dva puta bio četvrti, iako je imao šansu za podijum, na koji želi da se popne u Le Manu.

Trka u Le Manu je verovatno najteža za mene u celom kalendaru. Mislim da je to jedina staza gde nikada nisam bio na podijumu ili prvom startnom redu, pa će biti zanimljivo kako će se ovoga puta trka odvijati za mene. Već sam nekoliko puta rekao, ostvarili smo dobar start sezone dvema dobrim trkama, ali moramo da ostanemo na zemlji i nastavimo sa radom jer je naš cilj da uvek budemo u vrhu”, rekao je Hejden.

Jedini francuski predstavnik u kraljevskoj klasi u Le Manu ovog vikenda biće Randi de Punije na privatnoj Hondi ekipe LCR. Francuski motociklista je vio veoma uspešan na stazi “Bugati” u klasi 250 kubika, ali takve rezultate nije uspeo da ponovi u najjačoj klasi. Ipak, zahvaljujući novoj šasiji De Punije se nada da će mu se sreća pred njegovim navijačima uskoro promeniti.

Svoju prvu trku u Le Manu ovog vikenda će voziti vozač Jamahe Teh 3 Ben Spiz, ali je on pokazao da ga nikada ne treba otpisati, iako na nekim stazama nikada nije vozio. Pored njega dobar plasman u Francuskoj može da se očekuje posebno od njegovog timskog kolege Kolina Edvardsa, ali i Lorisa Kapirosija na Suzukiju i vozača San Karlo Gresini Honde Marka Melandrija.

Moto2: Prava borba tek počinje

Posle veoma neizvesnih trka u Kataru i Španiji naredna runda u kategoriji Moto2 mogla bi da ponudi još više iznenađenja nego prethodne dve. Le Man će ovog vikenda prvi put ugostiti vozače nove klase šampionata u kojoj su do sada do trijumfa došli Šoja Tomizava i Toni Elias.

Japanac je taj koji vodi u generalnom plasmanu, a iskusni Španac ga prati, a pored njih dvojice postoji još nekolicina vozača koji će se sigurno upustiti u borbu u Le Manu.

Očekujemo još jednu ludu trku jer stazu u Le Manu odlikuju spore krivine i ukosnice što znači da će biti velikih borbi pri kočenju. Ipak, nadam se das vi razumeju da se trka sastoji od 20 krugova, a ne jednog ili dva”, rekao je Elias.

Za Tomizavu će trka u Francuskoj biti nešto posebno jer sada živi upravo u toj zemlji, blizu sedišta svog tima.

Ovo je na neki način moja domaća trka i srećan sam zbot toga. Sviđa mi se staza u Le Manu i moja jedina briga za sada je kakvo će biti vreme jer je prošle godine padala kiša, a sada se nadam da će biti suvo”, istakao je Tomizava.

Za razliku od kraljevske klase francuski navijači će imati više svojih vozača u Moto2 kategoriji – Žila Klizela, Majka Di Melja i Valentina Debisa, od kojih bi prva dvojica pomenutih mogla da se umešaju u borbu za podijum.

Kandidata za podijum će u Le Manu biti puno, a pored već pomenutih vozača treba računati i na Švajcarca Tomasa Lutija, Aleksa Debona, Serhija Gadeu iz Španije i dvojicu Italijan Simonea Korsija i Roberta Rolfa.

125cc: Svi jure Terola

Španac Nikolas Terol biće vozač koga će svi njegovi rivali želeti da pobede u Le Manu, pošto zauzima prvo mesto u generalnom plasmanu. Terol je prošlogodišnju trku završio na tek devetom mestu, ali je godinu dana ranije bio na podijumu i zna šta je potrebno za osvajanje vrednih bodova u Francuskoj.

Njegov sunarodnik Pol Espargaro ima sedam bodova manje, ali ima prednost u tome što je pre tri nedelje u direktnom duelu pobedio Terola u borbi za pobedu u Heresu. U Le Manu Espargaro ima isti cilj, a najbolji rezultat na Velikoj nagradi Francuske do sada mu je četvrto mesto.

Pored dvojice vozača koji su slavili ove sezone za pobedu će se u Le Manu boriti i Esteve Rabat, koji je ostvario najbolji start sezone u karijeri, Bredli Smit, Efren Vaskez i Mark Markez.

Treća stanica: Le Man

Staza u Le Manu najpoznatija je po legendarnoj auto-moto trci „24 časa Le Mana“, ali vozači u Moto GP šampionata voze na samo jednom delu koji čini pista „Bugati“. Staza je dobila ime po Etoreu Bugatiju, poznatom italijanskom dizajneru i proizvođaču automobila i duga je 4.185 metara, sastoji se od 13 krivina, devet desnih i tri leve, široka je 13 metara, a najduži pravac dug je 450 metara.

Prva trka u okviru Moto GP šampionata vožena je 1969. godine, a stalno mesto u kalendaru dobila je 2000. godine. Prošle godine na trci za Veliku nagradu Francuske, koja je vožena u izuzetno lošim vremenskim uslovima, trijumfovao je Horhe Lorenco, ispred Marka Melandrija i Danija Pedrose.

Rekord staze drži Valentino Rosi, u vremenu od 1:34.215 minuta, i postavio ga je 2008. godine dok je Pedrosa iste sezone postavio rekord u kvalifikacijama krugom od 1:32.647 minuta.

Raspored VN Francuske:
petak, 21. maj
12.40 125cc slobodan trening
13.55 Moto GP slobodan trening
15.10 Moto2 slobodan trening
subota, 22. maj
9.00 125cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 Moto2 slobodan trening
13.00 125cc 125cc kvalifikacije
13.55 Moto GP kvalifikacije
15.10 Moto2 kvalifikacije
nedelja, 23. maj
8.40 125cc zagrevanje
9.10 Moto2 zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125cc trka
12.15 Moto2 trka
14.00 Moto GP trka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.