'Nepobedivi' idu na titulu prvaka Evrope

Vatepolisti Partizana jedini su koji će na završni turnir Evrolige u Napulju, koji će biti doržan 14. i 15. maja, otputovati sa maksimalnim učinkom, ali ni serija od 33 pobede u isto toliko zvaničnih mečeva u sezoni ne može da ih svrsta u favorite, pošto će fajnal-for biti veoma izjednačen.

Već nekoliko godina ambiciozna uprava "crno-belih" pokušava da napravi tim koji će sa puno argumenata polagati pravo na titulu šampiona Starog kontinenta. Više nego suverena vladavina u domaćim takmičenjima nakon raspada zajedničke države sa Crnom Gorom 2006. godine samo donekle može da zadovolji apetite giganta sa "Banjice"

Tanjug
Podeli

Rezultatski izuzetno visoko postavljene ciljeve Beograđana dodatno podgreva podatak da su poslednju, šestu titulu osvojili davne 1976. godine.

Proteklih godina bauk za 'crno-bele' bilo je četvrtifnale, a pogotovo dueli sa hrvatskim ekipama. Dva puta dubrovački Jug i jednom zagrebačka Mladost isprečili su se Partizanu na poslednjoj prepreci puta za najbolje četiri ekipe u Evrope. Revanš je uvek igran na gostujućem terenu na kome se izabranici Dejana Udovičića nikako nisu snalazili, mada je bilo situacija u kojima su po kvalitetu bili jači od rivala.

Da stvar po Partizan bude još gora, jedini put kada su učestvovali na fajnal-foru, 2007. godine u Milanu, u polufinalu ih je eliminisao Jug nakon boljeg izvođenja peteraca.

Prošle sezone 'crno-beli' su uložili velike napore da se domognu završne predstave u Rijeci, ali je Jug još jednom iskoristio nelogično pravilo u vaterpolu da bolje plasirani tim nema prednost domaćeg terena u revanšu i u Gružu slavio protiv našeg prvaka.

Odmah nakon povratka iz Dubrovnika, Udovičić je pondeo ostavku, a na početku sezone za trenera je imenovan po mišljenju mnogih naš najbolji vaterpolista svih vremena Igor Milanović.

Njegov glavni problem bilo je veoma skromno trenersko iskustvo, s obzirom da je u kratkotrajnoj trenerskoj karijeri predvodio samo beogradski Student prošle sezone.

S druge strajne, iznenađujuće osvajanje tirule svetskog prvaka na šampionatu u Rimu prošlog leta na polju samopouzdanja izuzetno je koristilo Milanovićevim pulenima, koji sačinjavaju gro državnog tima.

Dojučerašnji juniori i epizodisti na najbolji mogući način prevalili su smenu generacija vrativši se u klub sa daleko većim autoriteom, dok je problem malog broja jakih utakmica u domaćem prvenstvu rešen stvaranjem Evrointerlige sa najboljim klubovima Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Sam Milanović uneo je brojne novine u radu, a igrači su posebno isticali veliku homogenost i sjajnu atmosferu, koja ih prati od početka sezone. Odbrana Partizana dovedena je skoro do perfekcije, dok je odlaskom levorukog Filipa Filipovića napad morao da se koriguje i izgradi na drugačiji način.

U svemu što je postigao do sada sa timom Milanović ističe zasluge svog mentora - Vlaha Orlića, koji se nakon razlaza sa čelnicima Vaterpolo saveza Srbije u potpunosti posvetio Partizanu.

'Crno-beli' su od početka Evrolige igrali u silovitom ritmu 'gazeći' zvučne protivnike bez ikakvih problema. Ubedljiva eliminacija mađarskog Egera u četvrtfinalu uverila je čak i najveće pesimiste da je srpski prvak konačno sazreo za velika dela.

U izuzetno jakoj konkurenciji u Napulju neće biti favorita, ali ni iznenađenja, jer objektivno svako može da pobedi svakoga.

Sastav Partizana:
Slobodan Soro, Luka Mirković, Nikola Rađen, Miloš Korolija, Duško Pijetlović, Slavko Gak, Andrija Prlainović, Živko Gocić, Marko Avramović, Stefan Mitrović, Vladimir Vujasinović, Milan Aleksić, Miloš Ćuk i Branislav Mitrović.

Trofeji:
Kup šampiona 6 puta (1964, 1966, 1967, 1971, 1975. i 1976),
Kup pobednika kupova 1990,
Kup LEN 1998,
Superkup Evrope 1990,
Mediteranski kup,
prvak Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije 23 puta,
osvajač nacionalnog Kupa 20 puta

Put do Napulja:
grupa
Budva - Partizan 3:9
Partizan - Hondved 12:7
Partizan - Olimpijakos 8:3
Olimpijakos - Partizan 9:10
Honved - Partizan 6:9
Partizan - Budva 12:6

četvrtfinale
Eger - Partizan 4:12
Partizan - Eger 10:5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.